EUROLEAGUE

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σχόλιο του Σφαιρόπουλου για την χημεία της ομάδας, το μήνυμα του Πρίντεζη και η ομάδα που επιστρέφει στα βασικά για τους πέντε ερχόμενους "τελικούς". Η αντεπίθεση ξεκίνησε.

Μέχρι και πριν την νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα, ο Ολυμπιακός μετρούσε πέντε ήττες σε έξι παιχνίδια στο TOP-16, κάτι πρωτόγνωρο για την ομάδα μπάσκετ των "ερυθρολεύκων" τα τελευταία χρόνια, η οποία μετράει τρεις τελικούς την τελευταία τετραετία στην Euroleague και δύο κατακτήσεις Πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι Πειραιώτες έδειχναν να έχουν χάσει την αγωνιστική τους ταυτότητα, τον εαυτό τους, την αυταπάρνηση τους να γυρνούν τα παιχνίδια, ενώ αρκετές φορές έμοιαζαν μπερδεμένοι μέσα στο παρκέ, όντας ελαφρώς επηρεασμένοι και από τις προσθέσεις στο ρόστερ.

Σφαιρόπουλος: "Αυτή είναι η αιτία που έχουμε κάποια σκαμπανεβάσματα"

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Προσθέσεις που έγιναν φυσικά για καλό σκοπό, για να βοηθήσουν την ομάδα, αλλά όπως πρόσφατα σχολίασε και ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, η ενίσχυση επηρέασε ελαφρώς και την ομοιογένεια της ομάδας: "Όλοι οι ρόλοι και όλη η χημεία και ο τρόπος παιχνιδιού μας, έχει πολλές φορές αλλάξει μέσα στην σεζόν. Αυτό είναι κυρίως που μας κοστίζει. Αυτή είναι η αιτία που έχουμε κάποια σκαμπανεβάσματα. Γιατί είναι λογικό, όταν κάνεις προσθαφαιρέσεις στη διάρκεια της χρονιάς, όταν δεν υπάρχει μια ομαλή πορεία, από την προετοιμασία που ξεκινάει, που παίζουν όλοι μαζί και που κερδίζουμε ή χάνουμε αλλά ξέρουμε πως γίνεται αυτό. Όταν μπαίνουν και βγαίνουν παίκτες, χαλάει η χημεία της ομάδας".

Και συνέχισε εξηγώντας τους λόγους που ο Ολυμπιακός στα προηγούμενα παιχνίδια του αδυνατούσε να αντιδράσει όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ, κάτι που αποτελεί σήμα κατατεθέν αυτής της ομάδας: "Στην πρώτη φάση που παρόλο που είχαμε απουσίες, πολλούς τραυματισμούς, η ομάδα κέρδιζε παιχνίδια έχοντας στη σύνθεση της, σύνθεση ανάγκης παρά τους τραυματισμούς, η ομάδα επειδή είχε ρόλους μπορούσαμε και κερδίζαμε κάποια παιχνίδια. Όχι ότι τώρα δεν υπάρχουν ρόλοι, απλά αλλάζουν οι συσχετισμοί τώρα και τα σχήματα. Ποιος θα παίξει με ποιον, ποιος ταιριάζει με ποιον, αυτό ακόμη η ομάδα με τους νέους παίκτες ψάχνει να το βρει. Γι’ αυτό και πολλές φορές μέσα στα παιχνίδια όταν κάτι δεν πάει καλά, φαίνεται η ομάδα δεν αντιδρά. Δεν μπορεί να αντιδράσει γιατί δεν έχουμε μάθει ακόμη με τους καινούργιους παίκτες πώς να αντιδράμε".

Οι πέντε "τελικοί" και το μήνυμα του Πρίντεζη

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ρόστερ των Πειραιωτών, λοιπόν, διαμορφώθηκε και η ομάδα θα συνεχίσει ως έχει, έχοντας να δώσει πέντε τελικούς, ματς στα οποία θα ζητήσει να πετύχει τουλάχιστον τέσσερις νίκες. Ακολουθούν τα ματς με Μπάμπεργκ στην Γερμανία (10/3), με Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (18/3), με Ρεάλ εντός (25/3), με Χίμκι στην Μόσχα (31/3), ενώ την τελευταία αγωνιστική θα υποδεχτεί την (ενδεχομένως αδιάφορη) ΤΣΣΚΑ Μόσχας (8/4) στον Πειραιά. Ο Γιώργος Πρίντεζης, ο πιο φορμαρισμένος παίκτης του Ολυμπιακού στην τρέχουσα σεζόν, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Euroleague Greece και στο Sport24.gr μας μίλησε για την συνέχεια των Πειραιωτών στην διοργάνωση: " Κάθε παιχνίδι από εδώ και πέρα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν τελικό, όπως κάναμε στο ματς με την Λαμποράλ. Έχουμε λοιπόν 5 τελικούς μπροστά μας. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο λάθους. Θα πρέπει να παίξουμε μπάσκετ σαν Ολυμπιακός, όπως ξέρουμε και μπορούμε να παίξουμε.

Σαν ομάδα έχουμε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα προτερήματα και μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και όλα αυτά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα βγάζουμε στο παρκέ. Πρέπει να παρουσιαστούμε σοβαροί και συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας σε κάθε ματς. Το παιχνίδι μας ξεκινάει από την άμυνα και θα πρέπει να δίνουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό σε αυτό το κομμάτι γιατί από εκεί βρίσκουμε ρυθμό στην επίθεση. Θα πρέπει να τρέχουμε όσο πιο συχνά γίνεται στο ανοιχτό γήπεδο, γιατί είμαστε από τις καλύτερες ομάδες στο τρανζίσιον, αλλά και να λειτουργούμε έξυπνα στο σετ-παιχνίδι, διαβάζοντας τον αντίπαλο, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Ίσως κάπου με τις αλλαγές και με τις απουσίες επηρεάστηκε η χημεία και η ομοιογένεια μας, αλλά πλέον αυτοί είμαστε, την υγειά μας να έχουμε και όλα πιστεύω πως θα πάνε καλά για εμάς στο τέλος. Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα σαν ομάδα. Αν μία ομάδα μπορεί να πετύχει το ακατόρθωτο και να κάνει την οποιαδήποτε υπέρβαση, αυτή είμαστε εμείς και το έχουμε αποδείξει τα τελευταία χρόνια".

Ξέρει να επιβιώνει και να διακρίνεται όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ρόστερ του Ολυμπιακού ολοκληρώθηκε και η ομάδα θα συνεχίσει ως έχει με το συγκεκριμένο υλικό. Η επιστροφή στις νίκες επί της Λαμποράλ Κούτσα (82-68) και κυρίως το come-back στις καλές (και Ολυμπιακές) εμφανίσεις, σήμανε την έναρξη της μεγάλης κόκκινης αντεπίθεσης, στην οποία, πλέον, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Οι Πειραιώτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, με την πλάτη στον τοίχο, αλλά αυτή η ομάδα μας έχει αποδείξει περίτρανα τα τελευταία χρόνια πως στα δύσκολα, στα κρίσιμα, στα ματς "ζωής ή θανάτου", καταφέρνει να επιβιώνει και να διακρίνεται, πηγαίνοντας κόντρα σε προγνωστικά και προβλέψεις. Οι υπερβάσεις και οι ανατροπές που της είχαν γίνει συνήθεια, στοιχεία που βρίσκονται στον χαρακτήρα και στο dna της, κόντεψαν να αποτελέσουν μακρινές αναμνήσεις.

Η ομάδα που αρνείται να χάσει πέρασε ένα δύσκολο 50ήμερο, με πέντε ήττες σε έξι ματς στην Ευρώπη, στο οποίο το κακό ήταν κυρίως πως συμβιβάστηκε με την ήττα στα περισσότερα από εκείνα τα παιχνίδια. Τα αρνητικά αποτελέσματα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλίμονο, αλλά το άσχημο σε εκείνες τις ήττες ήταν η εικόνα, ο τρόπος. Οι "ερυθρόλευκοι" που έχουν μάθε να παλεύουν μέχρι το τέλος, αποχωρώντας με ψηλά το κεφάλι ακόμη και στις ήττες, ξεχειλίζοντας από αυταπάρνηση, άφηναν ομάδες όπως τις Μπάμπεργκ και Ζάλγκιρις να ξεφεύγουν με +25 και +20, ενώ απέναντι στις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία (ασχέτως αν ήταν ήττες θεωρητικά εντός προγράμματος) με το που έπαιρνε ο αντίπαλος διαφορά στο σκορ, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου αδυνατούσαν να αντιδράσουν.

Σου έβγαζαν μία αίσθηση πως δεν πρόκειται να γυρίσουν το ματς και αυτό ήταν το χειρότερο. Το γεγονός αυτό ήταν κάτι που ξένισε τόσο στο κοινό, όσο και στα ίδια τα μέλη της ομάδας. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος το αιτιολόγησε στον επηρεασμό της χημείας και ο Ολυμπιακός αυτές τις μέρες δουλεύει εντατικά πάνω σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή να αποκτήσει και πάλι την επιθυμητή ομοιογένεια. Στους επόμενους πέντε "τελικούς", οι "ερυθρόλευκοι" ενδεχομένως να βρεθούν και πάλι με διαφορά πίσω στο σκορ σε κάποιο παιχνίδι και το ζητούμενο είναι η ομάδα να αντιδράσει, δείχνοντας τα επιθυμητά αντανακλαστικά.

Επιστροφή στα βασικά: Άμυνα, τρανζίσιον και συσχετισμός ασίστ/λάθη

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός μέσα στα επόμενα παιχνίδια του στην Euroleague ώστε να πετύχει τον στόχο του; Να επιστρέψει στα βασικά του χαρακτηριστικά. Σκληρή και πιεστική άμυνα, με πίεση πάνω στην μπάλα, κρατώντας τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους (ή τουλάχιστον σχετικά εκεί κοντά) και στόχευση στο να σκοράρει όσο πιο συχνά γίνεται στο ανοιχτό γήπεδο σε καταστάσεις πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμού (ύστερα από καλή άμυνα ή μετά το αμυντικό ριμπάουντ), καθώς είναι από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη στο να κινείται και να σκοράρει στο τρανζίσιον, αφού σχεδόν όλοι οι παίκτες του μπορούν να κινηθούν με υψηλή ταχύτητα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο. Όταν οι Πειραιώτες παίζουν έτσι βρίσκουν ρυθμό, αισθάνονται οι εαυτοί τους, κάνουν το παιχνίδι τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση και ψυχολογία.

Προφανώς όμως και δεν γίνεται να σκοράρεις μόνο στο τρανζίσιον. Και ο Ολυμπιακός έχει δείξει ορισμένα καλά στοιχεία και στο σετ-παιχνίδι. Ειδικά απέναντι στην Λαμποράλ, σαν πρόσφατο παράδειγμα, κυκλοφόρησε γρήγορα την μπάλα και πόνταρε επιθετικά στους περισσότερους παίκτες του, δίχως να περιορίζεται σε τρεις-τέσσερις παίκτες. Από τους 11 παίκτες που έπαιξαν, σκόραραν οι 10. Το πικ-εν-ρολ αποτελεί βασικό τρόπο ανάπτυξης της ομάδας στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, κάτι που ξέρει να το πράττει καλά, αλλά πλέον δεν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το κομμάτι, καθώς είχε γίνει προβλέψιμη. Υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία. Και πικ-εν-ρολ (με τον Σπανούλη να έχει βρει ρυθμό και να πατά γερά στα πόδια του, όντας μετρ του είδους σε αυτές τις καταστάσεις, είτε με το να εκτελέσει, είτε με το να πασάει), και post-up παιχνίδι (κυρίως με τον καταπληκτικό το τελευταίο διάστημα Πρίντεζη που κυριαρχεί στο low-post), διεισδύσεις σε κάθε ευκαιρία μετά από σκριν, αλλά και αρκετά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια ύστερα από καλή κυκλοφορία της μπάλας. Έλειψε ο Ματ Λοτζέσκι στα τελευταία ματς της ομάδας και η επιστροφή του θα δώσει μεγάλη επιθετική ώθηση, καθώς είναι ικανότατος σουτέρ και ξέρει να κινείται γρήγορα στο τρανζίσιον.

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο συσχετισμός ασίστ/λάθη στο σύγχρονο μπάσκετ για την έκβαση ενός αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Μέτρησε 9 ασίστ και 15 λάθη κόντρα στην Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη, γνωρίζοντας την ήττα με 82-66, μέτρησε 23 ασίστ και μόλις 9 λάθη απέναντι στην Λαμποράλ Κούτσα στο ΣΕΦ, παίρνοντας το θετικό αποτέλεσμα με σκορ 82-68. Οι αριθμοί τα λένε όλα.

Η αντεπίθεση του Ολυμπιακού ξεκίνησε με αρχή την νίκη και την εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα, στην οποία βρήκε ξανά την αγωνιστική του ταυτότητα και το ζητούμενο είναι να έχει συνέπεια και διάρκεια. Στην ομάδα υπάρχει πίστη και αποφασιστικότητα ώστε ο καθένας να κάνει κατάθεση ψυχής στα επόμενα πέντε παιχνίδια, ώστε οι Πειραιώτες να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση στα προημιτελικά της Euroleague. Πληγώθηκε και ο εγωισμός των παικτών και θέλουν και οι ίδιοι να δώσουν την δική τους απάντηση. Τόσο οι "νεότεροι" παίκτες, όσο και οι "παλιοί", οι οποίοι συμμετείχαν στις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων ετών.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ