EUROLEAGUE

H γοητεία της συνέπειας

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN EUROKINISSI SPORTS

Ο συνεπής Ολυμπιακός που κυριάρχησε κόντρα στην Ούνικς, τα ματς που ακολουθούν στα οποία υπάρχει το "πρέπει" και το κέρδος με τις πρόωρες ανανεώσεις. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Το πιο σημαντικό κέρδος από την εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην Ούνικς Καζάν, ήταν η αγωνιστική του συνέπεια, η σοβαρότητα του μέσα στο γήπεδο, αλλά και η διάρκεια του σε σταθερή απόδοση και στα 40 λεπτά της αναμέτρησης. Όπως εύστοχα μας σχολίασε ο Γιώργος Πρίντεζης , αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για την κάθε ομάδα στην φετινή EuroLeague. Μέσα στην χρονιά θα έρθουν νίκες και ήττες, αλλά το ζητούμενο για τους "ερυθρόλευκους" είναι να μειώσουν στο ελάχιστο τα σκαμπανεβάσματα τους, αποκτώντας όσο το δυνατόν γίνεται σταθερή πορεία.

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει ρεκόρ 7-4 και στον δρόμο του υπάρχουν μπροστά του τρία ματς στα οποία κυριαρχεί το "πρέπει", για να φτάσει το νικηφόρο σερί του στο 5-0 και το ρεκόρ του στο 10-4. Πρώτα το ματς στο Κάουνας με την Ζάλκγιρις (15/12), ακολούθως το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα (20/12) στο ΣΕΦ και στην συνέχεια η μάχη στην Γερμανία (22/12) κόντρα στην Μπάμπεργκ. Αντίπαλοι επικίνδυνοι, που παίζουν καλό μπάσκετ, αλλά οι Πειραιώτες είναι το φαβορί σε όλες αυτές τις αναμετρήσεις και επιβάλλεται να κάνει το "3 στα 3" για να ξεφύγει και να σταθεροποιηθεί στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Άμυνα, τρανζίσιον, σκορ μέσα στην ρακέτα και απόλυτος έλεγχος του ρυθμού

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Ούνικς Καζάν πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του τόσο συνολικά, όσο κυρίως στην άμυνα. Κράτησε στους 59 πόντους μία ομάδα που συνηθίζει να σκοράρει 90 πόντους (μέτρησε μόλις 4/11 τρίποντα), βγάζοντας σκληράδα και αποτελεσματικότητα στην προσωπική άμυνα, μετρώντας στο ματς 11 (!) κλεψίματα και 4 μπλοκ, αλλοιώνοντας μπάλες σε κάθε ευκαιρία. Ανάγκασε τον Λάνγκφροντ να έχει άσχημα ποσοστά, βγάζοντας τον εκτός ρυθμού, περιόρισε την δραστηριότητα του Κόλομ, "εξαφάνισε" τον Παραχούσκι (4π), κρατώντας τον στο "μηδέν" στο πρώτο ημίχρονο, αναγκάζοντας την Ούνικς να υποπέσει σε 20 (!) λάθη.

Οι "ερυθρόλευκοι" ήταν καλά διαβασμένοι και έβγαλαν στο παρκέ το πλάνο τους, το οποίο λειτούργησε στην εντέλεια. Η Ούνικς είναι μία ομάδα με μεγάλη έφεση στα επιθετικά ριμπάουντ, σκοράροντας συχνά με δεύτερες προσπάθειες, αλλά οι Πειραιώτες την κράτησαν στο "μηδέν" στο πρώτο μέρος, μαζεύοντας συνολικά 5, με τους γηπεδούχους να κυριαρχούν στους αιθέρες (41-30).

Το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έβγαλε καλές άμυνες και ασφάλισε τα ριμπάουντ, του έδωσε την δυνατότητα να βρει ρυθμό στην επίθεση, παίζοντας γρήγορο μπάσκετ, χτυπώντας στην αδυναμία των Ρώσων, καθώς έχουν κακές επιστροφές. Κάθε φορά που η μπάλα έπεφτε σε "κόκκινα" χέρια, αυτόματα η πεντάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου έτρεχε υποδειγματικά στο ανοιχτό γήπεδο, με τους γηπεδούχους στο τρανζίσιον να έχουν καλές γραμμές και σωστές αποστάσεις, σκοράροντας συχνά τόσο σε πρωτεύοντα, όσο και σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό (πήρε 22 πόντους), έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό το στυλ μπάσκετ, άλλωστε, βρίσκεται στην αγωνιστική ταυτότητα της συγκεκριμένης ομάδας, είναι στο dna της.

Οι Πειραιώτες "σκότωσαν" την Ούνικς μέσα στην ρακέτα, έχοντας ξεκάθαρη στόχευση, κάτι που αποτυπώνεται περίτρανα στα στατιστικά. Μέτρησαν 29/53 (54.7%) δίποντα και 3/16 τρίποντα (18.8%) και είναι εντυπωσιακό πως σημείωσαν 88 πόντους στο ματς, έχοντας βρεθεί σε κακή μέρα από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα στην αναμέτρηση, εκτόξευσε το προβάδισμα πάνω από τους 30 πόντους, μη χάνοντας σε κανένα σημείο του αγώνα την σοβαρότητα του, αλλά και την διάρκεια στην απόδοση του. Δεύτερη σερί παρόμοια εμφάνιση, ύστερα από το "διπλό" επί της Νταρουσάφακα, μία γοητευτική εμφάνιση με συνέπεια και με αυτή την φιλοσοφία θέλουν οι "ερυθρόλευκοι" να συνεχίσουν στην διοργάνωση.

Το ματς που τονώνει την ψυχολογία του Παπανικολάου

Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στις εξαιρετικές εμφανίσεις, ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης. Στα τελευταία πέντε παιχνίδια του Ολυμπιακού στην EuroLeague είχε σημειώσει συνολικά 11 πόντους και τώρα κόντρα στην Ούνικς πέτυχε 12. Ήταν η ευχάριστη η εικόνα του, κυρίως γιατί πήρε πρωτοβουλίες και έπαιξε μπάσκετ με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Είναι ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας, διαθέτει ποιότητα, έχει... μπάσκετ μέσα του και αυτό που του λείπει φέτος κυρίως, όπως έχουμε αναφέρει, είναι το αξιόπιστο σουτ από την περιφέρεια. Είναι θέμα χρόνου να αποκτήσει και εκείνος διάρκεια στην απόδοση του.

Το κέρδος με τις πρόωρες ανανεώσεις

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÏÕÍÉÎ ÊÁÆÁÍ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - UNICS KAZAN EUROKINISSI SPORTS

Τον ερχόμενο Ιούνιο λήγουν στον Ολυμπιακό πέντε συμβόλαια παικτών. Εκείνα των Γιώργου Πρίντεζη, Βαγγέλη Μάντζαρη, Ματ Λοτζέσκι, Ντάνιελ Χάκετ και Πάτρικ Γιανγκ. Οι "ερυθρόλευκοι", όποτε έκαναν πρόωρη ανανέωση σε συμβόλαια παικτών τους (βλέπε Πρίντεζη, Μάντζαρη, Λοτζέσκι) ποτέ δεν βγήκαν χαμένοι.

Με αυτόν τον τρόπο οι "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο επιβραβεύουν τους αθλητές τους, τονώνοντας την ψυχολογία τους, αισθανόμενοι μεγαλύτερη ασφάλεια για το μέλλον τους, αλλά παράλληλα... γλιτώνουν και την διαδικασία στο να μπουν σε ένα "καυτό" καλοκαίρι, στο οποίο θα έχουν να διαπραγματευτούν με αρκετά συμβόλαια, βάζοντας "stop" σε κάθε φιλόδοξο μνηστήρα.

Το πάθημα με τον Κάιλ Χάινς το 2013 έγινε... μάθημα και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος στον οποίο η διοίκηση του Ολυμπιακού στην συνέχεια άλλαξε (και μπράβο της για αυτό) την νοοτροπία-φιλοσοφία-τακτική της στο κομμάτι των συμβολαίων, αποφασίζοντας ύστερα από πολλά χρόνια να μπει στην διαδικασία της πρόωρης ανανέωσης, κάνοντας το πράξη με τις υποθέσεις των Πρίντεζη, Μάντζαρη και Λοτζέσκι.

Άλλωστε, ένας από τους λόγους που αυτή η ομάδα έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, έχει να κάνει με το γεγονός πως διαθέτει βασικό κορμό, χημεία, ομοιογένεια και αξιοζήλευτο κλίμα στα αποδυτήρια, πράγματα που δεν αγοράζονται, αλλά που φτιάχνονται με κόπο. Αν στον Ολυμπιακό πράξουν και φέτος το κομμάτι με τις πρόωρες ανανεώσεις, αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για τους "ερυθρόλευκους", τόσο αγωνιστικά, όσο και επικοινωνιακά.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ