EUROLEAGUE

Flashback: Όταν ο Τόμιτς άλωσε την Βαλένθια

Flashback: Όταν ο Τόμιτς άλωσε την Βαλένθια
EUROKINISSI

Το Sport24.gr θυμάται το προ τριετίας “διπλό” του (τότε) γεμάτου προβλήματα Ολυμπιακού μέσα στην Βαλένθια. Ένα “διπλό” που ήρθε με υπηρεσιακό προπονητή τον Μίλαν Τόμιτς.

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Οκτωβρίου 2014. Η σεζόν είχε μόλις ξεκινήσει, αλλά στον Ολυμπιακό τα πράγματα έδειχναν ήδη να είναι πολύ άσχημα. Ο προ ολίγων ημερών αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο Ελλάδος και η απομάκρυνση του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον πάγκο είχε φέρει τα πάνω-κάτω.

Όλοι φοβόντουσαν για το χειρότερο. Ο Ολυμπιακός είχε ήδη χάσει με τραυματισμό τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, βρισκόταν σε αναζήτηση του διαδόχου του Γιώργου Μπαρτζώκα και το κλίμα μύριζε... μπαρούτι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στην πρεμιέρα της EuroLeague οι “ερυθρόλευκοι” έπρεπε να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας την ανταγωνιστική Βαλένθια. Οπως αποδείχθηκε πάντως, αυτό ακριβώς χρειαζόταν τότε η ομάδα γα να συνέλθει.

Μία μεγάλη εμφάνιση με σύνθεση ανάγκης

Flashback: Όταν ο Τόμιτς άλωσε την Βαλένθια
EUROKINISSI


Παίζοντας με σύνθεση ανάγκης, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να “τσαλακώσει” τον εαυτό του κόντρα στην Βαλένθια. Με το παιχνίδι να είναι ντέρμπι από την αρχή, ο Μίλαν Τόμιτς δοκίμασε ό,τι μπορούσε για να φέρει το ματς στα μετρα του Ολυμπιακού. Ξεκίνησε με βασικό σέντερ τον Οθέλο Χάντερ, όταν θεωρητικά ο βασικός ήταν ο Μπράιαν Ντάνστον. Αγωνίστηκε με τρία γκαρντ (τρεις εκ των Σπανούλη, Λαφαγιέτ, Μάντζαρη και Σλούκα). Στο τέλος, δε, έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί: Πέρασε τον Ματ Λοτζέσκι σε θέση πάουερ φόργουορντ!

Όλες αυτές οι αλχημίες βοήθησαν τους “ερυθρόλευκους” να κρατάνε την επαφή τους με το σκορ και ενίοτε να προηγούνται. Στην τέταρτη περίοδο ωστόσο η Βαλένθια φάνηκε να παίρνει το πάνω χέρι, όταν προηγήθηκε με 62-58. Τότε ήταν που ο Ολυμπιακός πέρασε τον Λοτζέσκι σε θέση πάουερ φόργουορντ και απάντησε με ένα σερί 8-0 για το 62-66, ωστόσο με 20.1 δευτερόλεπτα για το τέλος του αγώνα το σκορ ήταν ισόπαλο με 68-68.

Flashback: Όταν ο Τόμιτς άλωσε την Βαλένθια
EUROKINISSI

Την τελευταία επίθεση ωστόσο την είχε ο Ολυμπιακός, με τον Σλούκα να κερδίζει φάουλ και να βιώνει ένα σπάνιο σκηνικό: Ευστόχησε στην πρώτη βολή και αστόχησε στην δεύτερη, αλλά πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, κερδίζοντας νέο φάουλ. Αυτή την φορά δεν λάθεψε όμως και με 2/2 βολές έκανε το σκορ 68-71. Αυτό το παιχνίδι δεν θα χανόταν για τον Ολυμπιακό, ο οποίος επέλεξε να κάνει φάουλ στην τελευταία επίθεση της Βαλένθια για να αποφύγει το τρίποντο. Ο Βαν Ρόσομ αστόχησε και στις δύο βολές και τα υπόλοιπα ήταν... ιστορία.

Οι 21 πόντοι του Σπανούλη ξεχώριζαν, την ίδια στιγμή που οι Σλούκας και Λοτζέσκι πρόσθεταν από 14 πόντους, οι Χάντερ και Μάνταρης από 9 πόντους και ο Λαφαγιέτ 4 πόντους. Κανένας άλλος δεν σκόραρε. Ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει παίρνοντας σκορ μόνο από 6 παίκτες και σουτάροντας με 28.6% στα τρίποντα (8/28)! Ο ορισμός της νίκης που ήρθε με ψυχή και... στανιό δηλαδή.

Τρεις μέρες αργότερα ο Ολυμπιακός θα έβλεπε τον Δημήτρη Μαυροειδή να τον... βάζει στα καλάθια και να οδηγεί την Κηφισιά στη νίκη με 68-67 για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το... ρόλερ-κόστερ συναισθημάτων συνεχιζόταν. Λίγο αργότερα οι “ερυθρόλευκοι” ανακοίνωσαν την πρόσληψη του Γιάννη Σφαιρόπουλου στον πάγκο, σε μία προσπάθεια να αλλάξουν σελίδα. Κάτι που κατάφεραν, αφού το τέλος της σεζόν τους βρήκε στον τελικό της EuroLeague, αλλά και πρωταθλητές Ελλάδος. Η χρονιά έκλεισε πετυχημένα. Και ο εφιαλτικός Οκτώβριος του 2014 ανήκε για τα καλά στο παρελθόν. Η νίκη μέσα στην Βαλένθια ωστόσο δεν ξεχάστηκε. Κι αυτό γιατί ήταν ένα αποτέλεσμα που έδειξε ότι αυτή η ομάδα ήταν πάντα διατεθειμένη να παλεύει για τη νίκη, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 36-38, 54-56, 68-71

ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Περάσοβιτς): Ρίμπας 2, Βαν Ρόσομ 10 (2), Σάτο 11 (1), Λίχτσιουκ 3, Λούτσιτς 6, Βίβες, Μαρτίνεθ, Μπάικς 11 (1), Λόντσαρ 8, Αγκιλάρ 3 (1), Χαρανγκόντι 14

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τόμιτς): Πέτγουεϊ, Χάντερ 9, Ντάνστον, Σπανούλης 21 (4), Σλούκας 14 (1), Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3), Λαφαγιέτ 4, Λοτζέσκι 14

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ