EUROLEAGUE

Επιστροφές καταστροφές

Τα πολλά χαμένα ριμπάουντ και οι κακές επιστροφές στο αμυντικό τρανζίσιον κόστισαν στον Ολυμπιακό που έχασε από την Εφές όπως συνήθως ξέρει εκείνος να νικά. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Τα φιλικά παιχνίδια είναι για να βγάζεις συμπεράσματα, για να κάνεις δοκιμές, αλλά και για να βλέπεις τα λάθη σου. Για να μαθαίνεις από αυτά και να γίνεσαι καλύτερος. Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αναντολού Εφές είδε τις αδυναμίες του, αναγνωρίζοντας και παράλληλα και τα "θέματα" που έχει ώστε να τα διορθώσει.

Πολλές φορές, μία ηχηρή ήττα (ηχηρή γιατί η διαφορά πήγε στο +22, γιατί ο αντίπαλος έλεγξε τον ρυθμό από την αρχή έως το τέλος, αλλά και γιατί νίκησε με τον τρόπο που συνήθως εσύ ξέρεις να κερδίζεις) σε "ξυπνά", σε ταρακουνά, σε κρατά σε εγρήγορση, σου βγάζει στο τραπέζι προβληματισμούς για να λύσεις. Σε "αναγκάζει" να προσπαθείς περισσότερο και... εξαφανίζει τα οποιαδήποτε ίχνη χαλάρωσης, επανάπαυσης και εφησυχασμού (τα οποία καλλιεργούνται μετά από σερί νικηφόρα αποτελέσματα), είτε αυτά αφορούν συνολικά την ομάδα, είτε ατομικά τον κάθε παίκτη και τον προπονητή.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Αναντολού Εφές πραγματοποίησε ένα αρκετά κακό παιχνίδι, ειδικά στα τρία πρώτα δεκάλεπτα , κάτι που αποτυπώθηκε και στο σκορ, όταν βρέθηκε να χάνει ακόμη και με -22 (52-74) στο 30'. Δεν είναι τόσο η ήττα, όσο ο τρόπος που έχασαν οι Πειραιώτες, αφήνοντας τον αντίπαλο τους να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού σε ολόκληρη την διάρκεια της αναμέτρησης, έχοντας ξεκάθαρα το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Ναι, προφανώς και είναι νωρίς για ξεκάθαρα συμπεράσματα, σίγουρα αυτές οι ήττες γίνονται διδακτικές (κάτι που ισχύει, όσο τετριμμένη και αν είναι αυτή η έκφραση) ενόψει της συνέχειας, προφανώς και οι "ερυθρόλευκοι" είναι ανέτοιμοι, αλλά οι πρωταθλητές Ελλάδας οφείλουν να μελετήσουν τα λάθη τους και να δουλέψουν εντατικά πάνω στις αδυναμίες τους.

Η Εφές νίκησε τον Ολυμπιακό με τον τρόπο που εκείνος ξέρει να κερδίζει

Related content Η Εφές "σκότωσε" τον Ολυμπιακό στο ανοιχτό γήπεδο. Έπαιζε γρήγορο μπάσκετ και σε κάθε φάση που είχε την δυνατότητα τιμωρούσε τα (πολλά) λάθη των Πειραιωτών, οι οποίοι μέτρησαν 10 (!) στο πρώτο ημίχρονο και 14 συνολικά στο ματς. Οι Τούρκοι πέτυχαν 16 πόντους σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, με τους "ερυθρόλευκους" να παρουσιάζουν μεγάλη αδυναμία στο αμυντικό τρανζίσιον, έχοντας κακές και αργές επιστροφές. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έδειχναν μία ταχύτητα κάτω από τον αντίπαλο τους, ο οποίος έκανε... πάρτι στο παιχνίδι του ανοιχτού γηπέδου. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε έλλειψη φρεσκάδας, απέναντι σε μία γεμάτη ενέργεια Αναντολού που έδειχνε ασταμάτητη στο παρκέ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν ελάχιστες οι φάσεις που οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να σκοράρουν δύο σερί καλάθια δίχως να έχουν δεχτεί πόντο.

Και "ενοχλεί" όταν βλέπεις τον Ολυμπιακό να "χάνει" στο παιχνίδι του ανοιχτού γηπέδου, να ηττάται με τον τρόπο που συνήθως εκείνος ξέρει να κερδίζει. Γιατί την τελευταία πενταετία το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι είναι σήμα κατατεθέν αυτής της ομάδας, βρίσκεται στο dna της, στο ένστικτο της, έτσι έχει μάθει και της αρέσει να παίζει, είναι στην φιλοσοφία της, στην νοοτροπία της. Τόσο στην επίθεση, καθώς ύστερα από το αμυντικό ριμπάουντ (ή μετά από κλέψιμο) συνήθως υπάρχει κίνηση για καλάθι είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό, όσο και στην άμυνα, με τους Πειραιώτες να φημίζονται για τις καλές επιστροφές τους στην άμυνα.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας κόντρα στην Εφές σημείωσαν λίγους πόντους στον αιφνιδιασμό, έτρεξαν λίγο στο ανοιχτό γήπεδο (και πως να τρέξουν όταν... τρώνε καλάθι σχεδόν σε κάθε φάση) και παράλληλα δέχτηκαν αρκετούς (συνολικά 16) από τον αντίπαλο. Το να "χάσουν" κάποια ματς στο σετ-παιχνίδι είναι κάτι που θα τους συμβεί. Το να το "χάνουν" όμως επειδή ο (εκάστοτε) αντίπαλος έτρεξε περισσότερο από εκείνους, δείχνοντας μία ταχύτητα πιο πάνω (δείχνοντας αδυναμία να ακολουθήσουν σε αυτόν τον ρυθμό), είναι κάτι που θα πρέπει να τους προβληματίσει. Είπαμε: η ομάδα φέτος ποντάρει στον κορμό, στην χημεία και στην ομοιογένεια της, θέλει να κρατήσει τα καλά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι της και παράλληλα προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες της. Μη... χάσει και τα "όπλα" της. Να πούμε και κάπου εδώ πως ο (ανανεωμένος) Παναθηναϊκός φέτος θα επιδιώξει να τρέξει όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 15 χρόνια και έχει (πλέον) και τους παίκτες ώστε να το κάνει πράξη.

Τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ της Εφές, οι παραπάνω κατοχές της και οι 50 πόντοι

Related content Η Εφές αξιοποίησε στο παρκέ την αθλητικότητα των παικτών της και κυριάρχησε στα ριμπάουντ. Πέρα ότι μάζεψε συνολικά 18 παραπάνω (46-28) ριμπάουντ στο ματς από τον Ολυμπιακό, μάζεψε 18 (!) επιθετικά, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το να σκοράρει με δεύτερες (και τρίτες) προσπάθειες, όσο και να "κόψει" στους Πειραιώτες την δυνατότητα ώστε να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο. Όσο και να φώναζε "protect the rim" στα τάιμ-άουτ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν χάσει κατά κράτος το παιχνίδι πάνω από την στεφάνη, αδυνατώντας να αντιδράσουν. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά στις κατοχές στο πρώτο ημίχρονο, με τους Τούρκους να μετρούν 18/29 δίποντα, σε αντίθεση με τα μόλις 7/16 του Ολυμπιακού, με το 33-50 να είναι το σκορ του ημιχρόνου.

Για μία ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, ο οποίος ποντάρει στην καλή του άμυνα, έχοντας ως στόχο να δέχεται σε κάθε ματς κάτω από 68 με 70 πόντους, το να έχει δεχτεί 50 σε ένα 20λεπτο είναι κάτι που τουλάχιστον δεν ταιριάζει στα "θέλω" του προπονητή του, αλλά και στην φιλοσοφία της ομάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν και εκείνοι αθλητικά κορμιά κοντά στην ρακέτα, αλλά τους έλλειπε στο παιχνίδι η επιθυμητή σκληράδα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν προβλήματα, αλλά και να χάσουν μάχες απέναντι στους Τόμας, Μπράουν, Χάνεϊκατ και Ντάνστον. Και οι τέσσερις μαζί έβαλαν 42 πόντους και μάζεψαν 24 ριμπάουντ, με τους φόργουορντ και τους σέντερ των Πειραιωτών να περνούν ένα δύσκολο βράδυ απέναντι τους.

Τα χαμόγελα, οι προβληματισμοί, ο Πρίντεζης και οι συμπαίκτες του

Επιστροφές καταστροφές
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός, μέχρι στιγμής, από τα φιλικά προετοιμασίας του, μπορεί να χαμογελά με ικανοποίηση για το γεγονός πως βρήκε έναν παίκτη που του έλλειψε πέρσι, έναν γκαρντ με έφεση και ικανότητα στο σκορ, όπως ο Έρικ Γκριν, αλλά και για την γρήγορη προσαρμογή του Κεμ Μπιρτς στην ομάδα, ο οποίος δείχνει πως διαθέτει τα απαραίτητα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που θέλει ο Ολυμπιακός από τα αθλητικά "5άρια" του, συνεχίζοντας την παράδοση των Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ. Παράλληλα, όμως, οφείλει να προβληματιστεί για ορισμένες αδυναμίες που έχει εμφανίσει στην άμυνα. Και καλύτερα που αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται τώρα, ώστε η ομάδα να τα βλέπει και να αντιλαμβάνεται τους τομείς στους οποίους χρειάζεται δουλειά και βελτίωση.

Ο Γιώργος Πρίντεζης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής και MVP του Ολυμπιακού στην περσινή σεζόν, κινήθηκε... σβηστός στα φιλικά στο Ηράκλειο. Κόντρα στην Εφές δεν πήρε πάνω του πολλές προσπάθειες (2/4δ), αλλά είναι δεδομένο πως και στην φετινή σεζόν θα αποτελέσει το μεγάλο σημείο αναφοράς στο παιχνίδι των Πειραιωτών στην επίθεση μέσα στην ρακέτα. Θα περάσουν πολλές κατοχές από τα χέρια του, κυρίως για να τελειώσει τις φάσεις με το εξαιρετικό post-up παιχνίδι του, αλλά και για να δημιουργήσει μέσα στην ρακέτα. Είναι κάτι το οποίο το δουλεύει μαζί του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος από πέρσι.

Ο Βασίλης Σπανούλης, αν συνεχίσει να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς δημιουργικά και οργανωτικά, θα έχει μέσο όρο 6 με 7 ασίστ μέσα στην σεζόν. Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που πασάρει, αλλά και που διαβάζει το παιχνίδι του αντιπάλου και κυρίως δείχνει να το απολαμβάνει και ο ίδιος. Κάνει ορισμένες δύσκολες πάσες να φαίνονται τόσο απλές και εύκολες, ενώ δεν είναι. Ο Πάτρικ Γιανγκ έπαιξε μόλις για 3 λεπτά με την Εφές και 11 κόντρα στον Αστέρα. Σωματικά είναι σε καλή κατάσταση, αλλά θέλει παιχνίδια στα πόδια του για να βρει ρυθμό, αλλά και για να ξεπεράσει το ψυχολογικό κομμάτι που έχει κάθε παίκτης που επιστρέφει ύστερα από σοβαρό τραυματισμό. Είναι δεδομένο πως θα δούμε έναν περισσότερο σκληρό και αποτελεσματικό στην άμυνα Ολυμπιακό μέσα στην ρακέτα όταν θα μοιράζεται ενεργά την θέση "5" με τον Κεμ Μπιρτς, ενώ και επιθετικά ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" τους περιμένει περισσότερο δραστήριους στις πικ-εν-ρολ συνεργασίες, οι οποίες και φέτος θα αποτελέσουν τον βασικό τρόπο ανάπτυξης της ομάδας.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ