EUROLEAGUE

Αυτός είναι Ολυμπιακός!

Αυτός είναι Ολυμπιακός!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός που βρήκε και πάλι την αγωνιστική του ταυτότητα, το πεντάλεπτο του 16-0, το παιχνίδι μέσα στην ρακέτα, άμυνα από τα παλιά, τρανζίσιον και οι εξαιρετικοί Σπανούλης-Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός στα τελευταία έξι παιχνίδια του μετρούσε 5 ήττες και μόλις 1 νίκη, εκείνη επί της Χίμκι. Στις ήττες του εμφάνισε αδυναμίες σε άμυνα και επίθεση και κυρίως έπαιζε κακό μπάσκετ. Ήταν αγνώριστος και απογοητευτικός. Οι Πειραιώτες έδειχναν να χάνουν την αγωνιστική τους ταυτότητα και το dna τους κόντευε να αλλοιωθεί. Από τις ομάδες που έχασε (Μπάμπεργκ, Ζάλγκιρις, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), με το που έπαιρνε η κάθε μία ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, οι "ερυθρόλευκοι" αδυνατούσαν να αντιδράσουν και να γυρίσουν τα ματς (χαρακτηριστικό το οποίο είχαν στο παρελθόν), ενώ τους είχε γίνει... συνήθεια να κυνηγάνε τον κάθε αντίπαλο στο σκορ.

Η ήττα στην Βαρκελώνη και κυρίως ο άσχημος τρόπος με τον οποίο ήρθε, με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να αδυνατούν να προστατέψουν την διαφορά (το +12) του ΣΕΦ, έφερε τους παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Ζητούμενο ήταν μία γερή και δυναμική αντίδραση, μία καλή εμφάνιση που θα έδινε οξυγόνο και αυτοπεποίθηση. Και ο Ολυμπιακός κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα βρήκε και πάλι τον χαμένο του εαυτό, απέκτησε και πάλι την αγωνιστική του ταυτότητα, επιστρέφοντας στις νίκες, συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι του.

Το καταπληκτικό πεντάλεπτο με το 16-0

Εκείνο το καταπληκτικό πεντάλεπτο στην δεύτερη περίοδο, από το 14' έως και το 19', αποτελεί ένα αστραφτερό δείγμα της δυναμικής της ομάδας, το πόσο καλό μπάσκετ μπορεί να παίξει, αν λειτουργήσει με βάσει τις δυνατότητες της. Σε εκείνο το διάστημα οι Πειραιώτες μέτρησαν ένα εντυπωσιακό 16-0 σερί, μετατρέποντας το 25-25 σε 41-25 (25-14 το σκορ της περιόδου), με τους γηπεδούχους να πηγαίνουν στα αποδυτήρια όντας στο +14 (44-30). Η ομάδα σε εκείνα τα λεπτά βρήκε τον χαμένο της εαυτό, την αγωνιστική της ταυτότητα και απέκτησε ξανά ψυχολογία. Έπαιρνες βαθιά εισπνοή και στο ΣΕΦ μύριζες... Olympiacos Basketball. Αυτός είναι ο Ολυμπιακός!

Η πεντάδα με τους Χάκετ, Σπανούλη, Στρόμπερι, Παπαπέτρου και Μιλουτίνοβ έδωσε ρυθμό στην ομάδα. Οι Πειραιώτες άρχισαν να βγάζουν άμυνες, πίεζαν ασφυκτικά τους Βάσκους, έκλεβαν μπάλες, έπαιρναν τα ριμπάουντ και άρχισαν να τρέχουν γρήγορα στο ανοιχτό γήπεδο, σκοράροντας σε κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό, παιχνίδι το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια σήμα-κατατεθέν για αυτήν την ομάδα. Οι γηπεδούχοι, με την πιεστική άμυνα τους, ανάγκασαν τους φιλοξενούμενους να υποπέσουν σε 8 λάθη στο πρώτο μέρος, παίζοντας παράλληλα ομαδικό μπάσκετ, μετρώντας 13 ασίστ. Ήταν το σημείο "κλειδί" της αναμέτρησης, καθώς από εκείνη την στιγμή και μετά οι "ερυθρόλευκοι" πάτησαν... γκάζι και επέβαλαν μέχρι το τέλος τον ρυθμό τους στο παιχνίδι. Το είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός αυτό το αγωνιστικό ξέσπασμα, τόσο για να... θυμηθεί το πως είναι να κυριαρχείς σε μία αναμέτρηση, όσο και για την αυτοπεποίθηση του που κόντευε να φτάσει στο ναδίρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Παιχνίδι μέσα στην ρακέτα και οι κορυφαίοι Σπανούλης και Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια του συνήθως μοιράζει τις κατοχές του στην επίθεση σε φάσεις μέσα στην ρακέτα και σε σουτ από την περιφέρεια. Αυτή την φορά, κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα, οι Πειραιώτες χτύπησαν κυρίως κοντά στο καλάθι, ποστάροντας σε κάθε ευκαιρία, "τρυπώντας" την αντίπαλη άμυνα με διεισδύσεις, δοκιμάζοντας ελάχιστες φορές το χέρι τους πίσω από τα 6.75 μέτρα. Στο πρώτο ημίχρονο οι Πειραιώτες μέτρησαν 16/24 δίποντα και 1/5 τρίποντα, ενώ ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 28/49 (!) δίποντα και μόλις 4/13 τρίποντα, παίζοντας ωραίο και ομαδικό μπάσκετ στην επίθεση. Προφανώς και αυτός ήταν στόχος μέσα στο παιχνίδι της ομάδας, με τους "ερυθρόλευκους" να έχουν εξαιρετική (και αρκετές φορές γρήγορη) κυκλοφορία της μπάλας, απειλώντας το αντίπαλο καλάθι με τους περισσότερους παίκτες τους, με τον καθένα σε ετοιμότητα, με τους Βάσκους να μην ξέρουν από ποιον να πρωτοφυλαχθούν.

Ο καταπληκτικός Γιώργος Πρίντεζης έκανε την αρχή, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του στο low-post, αποδεικνύοντας το γιατί χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο "4άρι" στην Euroleague. Σε ένα ματς γεμάτο από πίεση, με το δυναμικό του ξεκίνημα απέβαλε κάθε άγχος από την ομάδα, δίνοντας τεράστια επιθετική ώθηση στον Ολυμπιακό, σημειώνοντας 11 πόντους στα πρώτα 6 λεπτά του αγώνα, τελειώνοντας την περίοδο με 13. Ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ, όντας για ακόμη μία φορά ο κορυφαίος παίκτης των Πειραιωτών, έχοντας ranking "19".

Μεγάλο παιχνίδι και από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος κάποια στιγμή, προς το τέλος της αναμέτρησης, είχε +/- 20. Δηλαδή, όση ώρα ήταν στην πεντάδα του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες λειτουργούσαν καλύτερα σαν σύνολο, όντας στο +20 από τους Βάσκους. Πέτυχε 14 πόντους και ήταν και πάλι ο πρώτος πασέρ της ομάδας με 8 ασίστ. Στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε τα πατήματα μου, απέκτησε ρυθμό και όταν τον βλέπεις να "τρυπάει" την αντίπαλη άμυνα με τις χαρακτηριστικές του διεισδύσεις, τελειώνοντας τις φάσεις με τα αγαπημένα του ντράιβ, ξέρεις πως ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" είναι σε καλή κατάσταση. Και τώρα, στα δύσκολα και στα κρίσιμα, η ομάδα έχει ανάγκη και πάλι τον φυσικό ηγέτη της.

Σπουδαίο ματς από τον +/- 21 Ντι Τζέι Στρόμπερι που πίεζε σε κάθε φάση πάνω στην μπάλα, δίνοντας και λύσεις στην επίθεση, τρέχοντας σε κάθε ευκαιρία στον αιφνιδιασμό, έβγαλε τεράστια αποθέματα ενέργειας ο θετικός Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος σιγά-σιγά δείχνει να εξοικειώνεται περισσότερο στην θέση "4", λειτουργώντας εξαιρετικά στο τρανζίσιον παιχνίδι της ομάδας.

Αυτός είναι Ολυμπιακός!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Άμυνα από τα παλιά, τρανζίσιον παιχνίδι και ο συσχετισμός ασίστ/λάθη

Η άμυνα του Ολυμπιακού στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις της είχε εμφανίσει σημάδια χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να έχει μέσο παθητικό 83.7 πόντους. Γεγονός απαράδεκτο, για μία ομάδα που το παιχνίδι της ξεκινά από την άμυνα, που γνωρίζει να λειτουργεί καλά στα ανασταλτικά της καθήκοντα, έχοντας ως στόχο από την αρχή της σεζόν να δέχεται 68 με 70 πόντους. Οι Πειραιώτες κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα επέστρεψαν στα στάνταρ τους, καθώς δέχτηκαν 30 πόντους στο ημίχρονο και 68 σε ολόκληρο το ματς, με τους "ερυθρόλευκους" να πιέζουν ασφυκτικά πάνω στην μπάλα, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 9 κλεψίματα, με τις "δαγκάνες" Στόμπερι και Χάκετ να μετρούν από 3. Οι "ερυθρόλευκοι" ανάγκασαν τους Βάσκους να κάνουν 17 λάθη, πήγαν το ματς στις επαφές, έβγαλαν ενέργεια και σκληράδα στο παρκέ και δεν άφησαν τους φιλοξενούμενους να πάρουν... ανάσα στο ματς.

Άμυνα από τα παλιά, πίεση πάνω στην μπάλα και μπόλικα κλεψίματα, στοιχεία που έδωσαν την δυνατότητα στους Πειραιώτες να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρουν στον αιφνιδιασμό, έτσι όπως τους αρέσει και ξέρουν να παίζουν στο τρανζίσιον. Και νιώθουν καλά όταν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, αισθάνονται οι εαυτοί τους, αποκτούν ψυχολογία και μετά.... τρέχα πιάσε τους. Αυτό το στυλ μπάσκετ βρίσκεται στο ένστικτο τους και αποτελεί σήμα κατατεθέν τους.

Έχουμε τονίσει στο παρελθόν πως στο σύγχρονο μπάσκετ παίζει σημαντικό ρόλο ο συσχετισμός ασίστ/λάθη που έχει μία ομάδα στο παιχνίδι της. Όσο καλύτερα τα πηγαίνεις σε αυτόν τον τομέα, τόσο καλύτερα αποδίδεις, μπορώντας να ελέγξεις τον ρυθμό. Και ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα σε αυτόν τον τομέα. Ολοκλήρωσε το ματς με 23 ασίστ, κάνοντας μόλις 9 λάθη. Αντιθέτως, η Λαμποράλ Κούτσα είχε αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό, καθώς μοίρασε 13 ασίστ και σημείωσε 17 λάθη, ένας τομέας ο οποίος σε μεγάλο βαθμό έκρινε την αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του

Το ρεκόρ του Ολυμπιακού είναι στο "4-5" και στην συνέχεια έχει ένα μεγάλο "πρέπει". Πρέπει πάση-θυσία να νικήσει τόσο την Μπάμπεργκ στην Γερμανία (10/3), όσο και ακολούθως την Ζάλγκιρις (18/3) στο ΣΕΦ. Και από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί στα παιχνίδια κόντρα σε Ρεάλ (εντός), Χίμκι (εκτός) και την τελευταία αγωνιστική στο ΣΕΦ απέναντι στην (ενδεχομένως αδιάφορη) ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Πειραιώτες συνεχίζουν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αυτήν την στιγμή παραμένουν εκτός τετράδας, αλλά κρατούν ακόμη την τύχη στα χέρια τους ώστε να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά σε αυτές τις πέντε αγωνιστικές που απομένουν.

Το ντεμπούτο του Ουόρικ και η πεντάδα με Παπανικολάου

Ο Χακίμ Ουόρικ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, αγωνιζόμενος μόλις για 4 λεπτά. Προφανώς και είναι ανέτοιμος ακόμη και χρειάζεται χρόνο ώστε να προσαρμοστεί στην ομάδα. Στο χρονικό διάστημα που αγωνίστηκε ήταν θετικός στο κομμάτι των ριμπάουντ, δείχνοντας πως είναι ένας παίκτης που έχει έφεση στον συγκεκριμένο τομέα. Οι Πειραιώτες δεν θέλουν από αυτόν να κάνει απαραίτητα την διαφορά, αλλά κυρίως να βοηθήσει την ομάδα με τα αθλητικά του προσόντα, ειδικά στο κομμάτι της άμυνας και στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Εφόσον φανεί λειτουργικός στον ρόλο του θα είναι πολύτιμος για τους "ερυθρόλευκους".

Ο Κώστας Παπανικολάου επέστρεψε στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού και την στιγμή που μπήκε στο παρκέ η πεντάδα απαρτιζόταν από τους Βαγγέλη Μάντζαρη, Βασίλη Σπανούλη, Κώστα Παπανικολάου, Γιώργο Πρίντεζη και Οθέλο Χάντερ. Κατά 4/5 η βασική πεντάδα που οδήγησε τους Πειραιώτες στην κατάκτηση των δύο σερί Πρωταθλημάτων Ευρώπης το 2012 και το 2013. Η παρέα ξανάσμιξε. Ο "Παπ", και είναι λογικό, προσπαθεί ακόμη να βρει τον ρόλο του και τα πατήματα του μέσα στην ομάδα, καθώς η ομάδα στο "3" έχει τόσο τους Ντι Τζέι Στρόμπερι και Ματ Λοτζέσκι. Στο 28' έβαλε το πρώτο του καλάθι για φέτος στην Ευρώπη με την ερυθρόλευκη φανέλα, ένα τρίποντο που το πανηγύρισε έντονα, όπως παλιά, αλά... Παπανικολάου. Ο "Παπ" επέστρεψε και κυρίως επέστρεψε ο Ολυμπιακός, που βρήκε και πάλι την χαμένη του αγωνιστική ταυτότητα.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ