EUROLEAGUE

Μετά από αυτόν, το χάος

Μετά από αυτόν, το χάος

Επιβίωσε του τυφώνα Κατρίνα, ρήξης χιαστού και δυο κακών επαγγελματικών επιλογών. Θα είχε πρόβλημα να γίνει ο ηγέτης της Νίζνι Νόβγκοροντ. Ιδού ποιος είναι ο Τέιλορ Ρότσεστι.

Μετά και την 6η αγωνιστική της Euroleague, είναι ο δεύτερος πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης -πίσω από τον Μπόμπαν Μαριάνοβιτς-, ο πρώτος σκόρερ (με 20.50π. ανά αγώνα και 123 στο σύνολο), τρίτος σε εύστοχα τρίποντα (17/33) και τέταρτος στη λίστα με τα κερδισμένα φάουλ. Και όλα αυτά, στη δεύτερη σεζόν του στη Euroleague. Ιδού ποιος είναι ο Τέιλορ Ρότσεστι ή αλλιώς ο λόγος που η Νίζνι Νόβγκοροντ έχει εξελιχθεί σε ευχάριστη έκπληξη της σεζόν.

Γεννήθηκε στο Χιούστον του Τέξας (1/7/1985), όταν η Christina Campbell και ο Howard Rochestie ήταν ακόμα μαζί. Το 2004 έφυγε από το Santa Barbara High School ως ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών (1.381π.), σχολείο που είχε δώσει τρεις παίκτε στο ΝΒΑ -συμπεριλαμβανομένου Keith Jamal Wilkes. ήταν πρώτος στον πίνακα με τα τρίποντα γενικά, αλλά και μιας σεζόν.

Μετά από αυτόν, το χάος

Η έξοδος του από την πόλη -ώστε να προλάβει να φύγει πριν το "χτύπημα" του φονικού φυσικού φαινομένου- διήρκεσε 10 ώρες. "Ένιωσα σαν να κράτησε μια ζωή. Ήταν σουρεαλιστική η στιγμή". Βρήκε καταφύγιο στο διαμέρισμα της μητέρας του στο Χιούστον. Περνούσε τις ημέρες του μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας την πόλη στην οποία ζούσε να εξαφανίζεται κάτω από το νερό. "Η κατάσταση γινόταν ολοένα και χειρότερη. δεν ξέραμε τι θα γίνει. αν θα έχουμε κολέγιο να πάμε".

Μετά από αυτόν, το χάος

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν, χτύπησε στο δεξί γόνατο και υποβλήθηκε σε επέμβαση για να φτιάξει τη ρήξη χιαστού που είχε πάθει. Μπήκε στη λίστα με τους απόντες λόγω τραυματισμού και τότε ήταν που θα έφευγε με προορισμό την Ουάσινγκτον, γιατί οι ιατρικές δυνατότητες που είχαν στο Τέξας ήταν περιορισμένες και εκείνος δεν ήθελε να ρισκάρει. "Μετά την εγχείρηση, είχα "πέσει" πολύ ψυχολογικά. Ήμουν στο κολέγιο του Τέξας και ένιωθα πως ήμουν κάπου όπου δεν είχα επιλέξει να βρίσκομαι. Σαν να μου πήραν μακριά τη Νέα Ορλεάνη και μαζί το μπάσκετ. Χρωστώ πολλά στον Τony Bennet, κόουτς του WSU. Με θυμόταν από το σχολείο και με πίστεψε. Είχα ακόμα δρόμο στην αποθεραπεία, όταν με κάλεσε, για να μου δώσει πλήρη υποτροφία. Το ρίσκο που πήρε ήταν μεγάλο. Φανταστείτε ότι ακόμα κούτσαινα. Δεν μπορούσαν καν να με δουν να παίζω. Παρ' όλα αυτά, με κάλεσε".

Μετά από αυτόν, το χάος

Έτσι συνέχισε και τις επόμενες σεζόν, έως το Sweet 16, το 2008. Σημείωση: ως junior έδωσε την υποτροφία του, ώστε να μπορεί το κολέγιο να την προσφέρει στον Marcus Capers. Εκείνος την αποδέχθηκε, για να δηλώσει αδύναμος να καταλάβει πώς κάποιος έκανε κάτι τόσο σημαντικό για κάποιον που δεν γνώριζε. Ο Ρότσεστι θα αρκούνταν να πει ότι "ήταν κάτι που χρειαζόταν το κολέγιο. Μίλησα πρώτα με τον πατέρα μου, μου είπε πως με καλύπτει. Από εκεί και πέρα, δεν είχα κάτι άλλο να σκεφτώ". Όπου "πατέρας μου", ο Howard είναι "κόουτς των γιατρών" όπως λέει ο ίδιος για τη δουλειά του. Για την ακρίβεια, είναι δικηγόρος, αλλά η επιχείρηση του ασχολείται με τους γιατρούς, ως προς το πώς να διαχειρίζονται τις καριέρες και τα χρήματα τους.

Ας επιστρέψουμε όμως, στο θέμα μας: ο Ρότσεστι έγινε ένας από τους three-guard του έθνους, ηγήθηκε της περιφέρειας σε συνδυασμό ασίστ-λάθη (2.90 προς 1), είχε 44% στα τρίποντα και έγινε ο leader της παρέας του. Αυτός που θα τραβούσε τους συμπαίκτες του στην ανηφόρα.

Είχε τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής σε όλες τις χρονιές του, ηγήθηκε της λίστας των ασίστ, των τρίποντων, μπήκε στην πρώτη Academic Τeam της Pac-10 δυο διαδοχικές σεζόν, ενώ ως τελειόφοιτος έγινε ο δεύτερος Cougar που αναδείχθηκε Scholar-Athlete της χρονιάς (2009). Όταν έφυγε, είχε bachelor καλών τεχνών και πτυχίο στις επικοινωνίες.

Ήθελε να γίνει ΝΒΑer. Δεν έγινε όμως, pick στο ΝΒΑ draft, ενώ δεν βρήκε και συμβόλαιο κατά την παρουσία του στο Summer League, με τους Lakers. Για αυτήν την εμπειρία θα δήλωνε ότι "και μόνο που είχα τη δυνατότητα να μπω σε αυτά τα αποδυτήρια, να φορέσω τη φανέλα της ομάδας, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα".

Μετά από αυτόν, το χάος

Ο συμπαίκτης του, Jason Boone θα δήλωνε "ειλικρινά είναι ένας από τους πιο σκληρούς παίκτες, με τους οποίους έχω παίξει. Όχι υπό την έννοια της σωματικής δύναμης, αλλά της πνευματικής. Έχει τεράστια αυτοπεποίθηση και παίζει κατά τον ίδιο τρόπο είτε αντιμετωπίζουμε τον πρώτο της βαθμολογίας, είτε παίζουμε με τον τελευταίο". Είχε 14.5π. σε 24' ανά αγώνα, με 51% στα εντός παιδιάς και 85% στις βολές. Έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις στο pick and roll και κάθε μέρα προσπαθούσε να γίνεται καλύτερος.

Παρεμπιπτόντως, αναδείχθηκε MVP του Eurochallenge, πριν μετακομίσει στην Τουρκία για τη Γαλατασαράι. Αυτό το συμβόλαιο δεν θα προλάβαινε να ολοκληρωθεί, με τους Τούρκους να το λήγουν τον Φεβρουάριο (είχε 7.9π. στη λίγκα και 6.9 στο Eurocup), για να επιστρέψει στη Γερμανία. Αυτή τη φορά για την Άλμπα. Έφτασε μέχρι τους τελικούς, όπου είδε την Μπάμπεργκ να πατά στην κορυφή -εκείνος έδινε σε κάθε ματς 3.9 ασίστ και 8.7 π.

Μετά από αυτόν, το χάος

Αυτό που έχει κάνει έως τώρα, είναι να έχει το μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (31.23''), να είναι ο πρώτος σκόρερ -μακράν του δεύτερου, αν σκεφτείτε πως έχει 20.5π. ανά αγώνα και ο επόμενος που είναι ο Τόμπκινς μετρά 13.5π.-, έχει 51.5% στα τρίποντα (!), 85.7% στις βολές, 5 ασίστ σε κάθε ματς, 3.5 λάθη και 5.7 κερδισμένα φάουλ. Ναι, θα τον λέγατε και ηγέτη.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ