EUROLEAGUE

Θέλει να πάει τη Νεπτούνας στο ΤΟΡ16

Θέλει να πάει τη Νεπτούνας στο ΤΟΡ16

Μετά από ταξίδι διάρκειας 17 ετών, ο Ντονάτας Ζαβάτσκας επέστρεψε σπίτι του. Στην Κλαϊπέδα και τη Νεπτούνας. Ο 34χρονος πλέον φόργουορντ γύρισε, με στόχο να διαφημίσει την πόλη του σε ολόκληρη την Ευρώπη, μέσω της Euroleague (video).

Δεκαεφτά χρόνια στην ξενιτιά ήταν πολλά για τον Ντονάτας Ζαβάτσκας. Γι' αυτό και όταν δέχθηκε πρόταση από τη Νεπτούνας, δεν το σκέφτηκε. Είπε το "ναι" και φόρεσε τη φανέλα της ομάδας από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του. Με διαφορετικούς στόχους και πολύ πιο έμπειρος, είναι αυτός που θέλει να οδηγήσει την δευτεραθλήτρια Λιθουανίας στην επόμενη φάση της Euroleague.

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980, στην Κλαϊπέδας. Ξεκίνησε να παίζει στη Νεπτούνας, απ' όπου έφυγε το 1998 για άλλες πολιτείες. Για την ακρίβεια, αυτήν του Ohio, όπου πήγε σχολείο και μετά εκείνην της Pennsylvania, όπου βρίσκεται το Pittsburgh. Το κολέγιο που τον κάλεσε.

Από την πρώτη στιγμή άφησε το στίγμα του, ως ένας από τους πιο έξυπνους και εργατικούς παίκτες των "Πανθήρων". Μπορεί να μην βρισκόταν στο αθλητικό επίπεδο των συμπαικτών του, αλλά είχε άλλα στοιχεία που τον ξεχώριζαν. Η αλήθεια είναι πάντως, πως οι φίλοι του Pittsburgh δεν έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από τον ίδιο. Αιτία αποτέλεσε η κίνησή του να βγάλει τα παπούτσια κατά τη διάρκεια αγώνα με το Marquette, αρνούμενος να περάσει στο παρκέ στα τελευταία τρία λεπτά.

Με το γυαλί να έχει "ραγίσει", δεν υπήρχε πλέον άλλος δρόμος, πέραν από αυτόν της επιστροφής στην Ευρώπη. Όπου, παρεμπιπτόντως, αγωνίστηκε σε οκτώ διαφορετικές χώρες (2003-04 Βλόκλαβεκ, 2004-05 Μπεσανσόν, 2005 Λιέγη, 2005-06 Άνβιλ, 2006 Ούντινε, 2006 Νεπτούνας, 2006-07 Ντνιπρό, 2007-08 Σιαουλιάι, 2009-10 Λιέτουβος Ρίτας, 2010-12 Λούντιβιγκσμπουργκ, 2012-13 Ρίγα, 2013 Βόννη, 2014 Κρεμόνα). Μετά τα ταξίδια ανά την Ευρώπη και την παρουσία του στη Λιέτουβος Ρίτας, θεώρησε πως ήρθε η ώρα να γυρίσει σπίτι του. Αυτό ήταν. Η Νεπτούνας έβρισκε έναν ακόμη παίκτη που ξέρει τα... κατατόπια.

"Στην πραγματικότητα, είναι υπέροχο να παίζεις για τους φιλάθλους της πατρίδας σου. Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα, ίσως. Γνωρίζω τον κόσμο, και είναι ένα μέρος όπου μεγάλωσα κι έκανα τα πρώτα μου βήματα στο μπάσκετ", δήλωσε ο ίδιος στη Euroleague TV, για να εξηγήσει πως: "Είναι υπέροχο να παίζεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά αυτό συνεπάγεται πάρα πολύ πίεση. Ξέρετε τώρα, ο καθένας περιμένει από εμάς να κάνουμε μεγάλα πράγματα στην Euroleague. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φέρεις νίκες, όπως επίσης ότι μερικές ήττες μπορούν να σε απογοητεύσουν πολύ".

Μετά από εφτά αγωνιστικές, πρόκειται για έναν εκ των στυλοβατών της ομάδας του Κάζις Μακσιβίτις στη διοργάνωση. Οι 12.4 πόντοι που σημειώνει και τα 5.6 ριμπάουντ που μαζεύει ανά παιχνίδι, δικαιολογούν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.

Όντας διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι, ενδεχομένως και ο ίδιος να μην περίμενε πως λίγο πριν το τέλος της καριέρας του θα επιστρέψει στην Κλαϊπέδα. Πόσω μάλλον για να αγωνιστεί με τη Νεπτούνας στην Euroleague.

"Δεν ξαναέπαιξα εδώ από τα 17 μου, έτσι τώρα πολλοί φίλοι μου και η οικογένεια μου έρχονται πάντα στα παιχνίδια. Είναι από εκείνα τα συναισθήματα που ποτέ δεν είχα γευτεί", ομολογεί ο 34χρονος φόργουορντ, και επισημαίνει τις... αντικειμενικές δυσκολίες που συναντούσε μέχρι πρότινος στην καριέρα του: "Πάντα έπρεπε να πετάξω πίσω σπίτι για να δω τους γονείς μου όπου κι αν έπαιζα, ενώ τώρα δεν χρειάζεται να κάνω απολύτως τίποτα. Είναι απλά υπέροχο. Τώρα πηγαίνω τον γιό μου στον παιδικό σταθμό κάθε πρωί, αλλά αν έπαιζα κάπου έξω δεν θα μπορούσα να το κάνω".

Πέραν των πλεονεκτημάτων που υπάρχουν στην καθημερινότητά του στην Κλαϊπέδα, το... reunion που επιδιώχθηκε το φετινό (2014) καλοκαίρι είναι ένας ακόμη λόγος που τον κάνει να απολαμβάνει κάθε μέρα στην πόλη του. "Η ομάδα προσπάθησε να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ντόπιους πάικτες και σίγουρα αυτό είναι σημαντικό για τον καθένα εδώ, καθώς όπως είπα οι περισσότεροι από εμάς γεννηθήκαμε εδώ, μεγαλώσαμε εδώ και γνωρίζουμε το κόσμο. Είναι μία από αυτές τι καλές μέρες".

Μέσα σε δύο μήνες η Κλαϊπέδα μπήκε στον χάρτη της Euroleague. Το αν θα παραμείνει μετά το πέρας της πρώτης φάσης της Euroleague εξαρτάται εν πολλοίς και από τον Ζαβάτσκας. Είναι στο χέρι του να την μάθει σε ακόμα περισσότερο κόσμο....

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ