EUROLEAGUE

Οι... Έλληνες της Κλαϊπέντα

Οι... Έλληνες της Κλαϊπέντα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Νεπτούνας στο ΣΕΦ, όμως για τρεις παίκτες των Λιθουανών η Ελλάδα αποτελεί γνώριμη χώρα. Δείτε ποιοι είναι αυτοί και ποιος Έλληνας προπονητής είναι ο κοινός παρονομαστής των δύο εξ αυτών.

Η Νεπτούνας μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να συνδέουν την χώρα μας με την πόλη της Κλαϊπέντα. Σίγουρα τον Ολυμπιακό τον συνδέουν πολλά, καθώς από το μοναδικό λιμάνι της Λιθουανίας κατάγονταν οι Άρβιντας Ματσιγιάουσκας και Εουρέλιους Ζουκάουσκας που μετέπειτα αγωνίστηκαν με την "ερυθρόελυκη" φανέλα. Κι αν οι δύο παίκτες είναι πλέον βετεράνοι υπάρχει μία τριανδρία φέτος στην Νεπτούνας που γνωρίζει καλά την χώρα μας, καθώς έχει αγωνιστεί σε ελληνικές ομάδες.

Το Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και σας θυμίζει τι έκαναν στο πέρασμα τους από την Ελλάδα οι Μαρτίνας Μαζέικα, Μουσταφά Σακούρ και Βάλντας Βασίλιους. Ποιος άφησε ωραίες αναμνήσεις; Ποιος πέρασε και δεν τον θυμούνται οι φίλαθλοι της ομάδας του και ποιος ήρθε με περγαμηνές αλλά δεν τις ξεδίπλωσε στο παρκέ;

Ο Έλληνας προπονητής που φαίνεται πως είχε πάντα καρφωμένο το βλέμμα του στην 3η σε πληθυσμό πόλη της Λιθουανίας, δεν ήταν άλλος από την Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς ο Κρητικός τεχνικός έδωσε συμβόλαιο συνεργασίας στον Βάλντας Βασίλιους την εποχή που ηγούνταν του Ρεθύμνου, ενώ λίγα χρόνια μετά εμπιστεύτηκε στον Μαρτίνας Μαζέικα μία θέση στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Η περίπτωση Μαρτίνας Μαζέικα

Οι... Έλληνες της Κλαϊπέντα
INTIME SPORTS

Ερχόμενος από την Λετονική Ρίγα ο Μαρτίνας Μαζέικα έφτασε στις 18 Ιανουαρίου του 2010 στην Αθήνα με στόχο να βοηθήσει την ΑΕΚ στην μάχη που έδινε για την παραμονή στην Α1. Ο 25χρονος, τότε, γκαρντ ήταν προσωπική επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη, ο οποίος στο σύντομο διάστημα που έμεινε στα ηνία της "Ένωσης" πρόλαβε να δει την εισήγηση του να υλοποιείται. Από την πρώτη στιγμή ο Μαζέικα έδειξε ενθουσιασμένος που θα αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς όπως είχε τονίσει κατά την έλευση του " Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα που θ’ αγωνιστώ σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Έσπευσα να παρακολουθήσω αγώνες της νέας μου ομάδας και να ενημερωθώ πλήρως για τις συνθήκες που επικρατούν. Διαπίστωσα ότι η ΑΕΚ διαθέτει ένα καλό και έμπειρο ρόστερ, ενώ "καυτή" ατμόσφαιρα δημιουργεί ο κόσμος της. Γνωρίζω άριστα την παράδοση που έχει η ΑΕΚ στο μπάσκετ".

Σύντομα στον "δικέφαλο" υπήρξαν αλλαγές με τον Μηνά Γκέκο να διαδέχεται τον Αργύρη Πεδουλάκη στα ηνία της ομάδας. Η νέα τάξη πραγμάτων δεν φάνηκε να επηρεάζει τον Λιθουανό σούτινγκ γκαρντ που δεν άργησε να γίνει συμπαθής στους φιλάθλους της ομάδας για τον μαχητικό του χαρακτήρα. Ο Μαζέικα κατά την παραμονή του στην χώρα μας, μέτρησε συνολικά 14 συμμετοχές πετυχαίνοντας 57 πόντους (4.1 μ.ο με 11/22 δίπ., 5/13 τριπ., 20/31 βολές) κατεβάζοντας 15 ριμπάουντ, πραγματοποιώντας 14 κλεψίματα και μοιράζοντας 9 ασίστ. Τελικά η παρουσία του ολοκληρώθηκε θετικά στην ΑΕΚ, καθώς ο στόχος της παραμονής είχε επιτευχθεί όταν αναχώρησε για την Νεπτούνας στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Η περίπτωση του Μουσταφά Σακούρ

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (ΓΙΟΥΡΟΚΑΠ 2008)
ΜΑΡΟΥΣΙ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (ΓΙΟΥΡΟΚΑΠ 2008) INTIME SPORTS

Γνώστης των Αθηνών και ιδιαίτερα της Κυψέλης και του Περιστέριου είναι ο ένας εκ των δύο ξένων της Νεπτούνας, Μουσταφά Σακούρ. Η παρουσία του Αμερικανού γκαρντ έχει και οξύμωρα στοιχεία, καθώς παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ στο ελληνικό πρωτάθλημα έχει δύο επίσημες αναμετρήσεις κόντρα σε ελληνική ομάδα, το Μαρούσι. Ας πιάσουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Μουσταφά Σακούρ έφτασε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Πανελληνίου στις 22 Ιανουαρίου του 2009 με σκοπό να αγωνιστεί αποκλειστικά στην Ευρώπη κι όχι σε αγώνες της Α1. Οι "Ολυμπιονίκες" είχαν προκριθεί στο Last 16 του Eurocup κι έψαχναν έναν παίκτη που θα μπορέσει να τους ανεβάσει επίπεδο και να τους δώσει την έξτρα ώθηση για να προκριθούν στα προημιτελικά. Η ομάδα της Κυψέλης που έδινε, τότε, τα ευρωπαϊκά της ματς στο κλειστό του Περιστερίου δεν άργησε να βρει τον παίκτη που έψαχνε στο πρόσωπο του Σακούρ. Ο Αμερικανός έμοιαζε ιδανική περίπτωση, καθώς την προηγούμενη σεζόν (2007-08) είχε πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις στην Euroleague με τη φανέλα της Πρόκομ κάτι που του άνοιξε τις πόρτες της Ταού. Με τους Βάσκους αγωνίστηκε στην πρώτη φάση της Euroleague, όμως δεν κατάφερε να πείσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι έτσι το συμβόλαιο του με τους Ισπανούς έληξε πρόωρα κάτι που άνοιξε τον δρόμο για την έλευση του στην Αθήνα.

Ο Σακούρ έκανε το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Ηλία Ζούρου στην πρεμιέρα του Last 16 κόντρα στην Ντιναμό Μόσχας. Σε εκείνο το ματς οι Κυψελιώτες ηττήθηκαν με 91-84 με τον Αμερικάνο να αγωνίζεται μόλις 27 δευτερόλεπτα. Ο 24χρονος, τότε, γκαρντ δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή πορεία του Πανελληνίου να ολοκληρωθεί με τη λήξη του Last 16. Με ρεκόρ 1 νίκης και 5 ηττών οι "Ολυμπιονίκες" τερμάτισαν στην τελευταία θέση του 9ου ομίλου βλέποντας τις Ντιναμό Μόσχας, Χίμκι και Μαρούσι να βρίσκονται από πάνω του. Συνολικά ο Μουσταφά Σακούρ έδωσε 6 αγώνες ως παίκτης του Πανελληνίου και είχε 38 πόντους (6.3 μ.ο. με 12/22 δίπ., 2/4 τριπ., 8/13 βολές), 5 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα και 7 ασίστ.

Η περίπτωση του Βάλντας Βασίλιους

Οι... Έλληνες της Κλαϊπέντα

Βάλντας Βασίλιους και Μαρτίνας Μαζέικα είναι μαζί στην Νεπτούνας και μπορούν να μιλάνε για το πέρασμα τους από την Ελλάδα

Λίγοι είναι αυτοί που θυμούνται ότι ο Βάλντας Βασίλιους αγωνίστηκε στην Ελλάδα, καθώς ακόμα και στην Κρήτη πολλοί έχουν λησμονήσει ότι φόρεσε σε 2 αγώνες την φανέλα του Ρεθύμνου, όταν ο ΑΓΟΡ πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στην Α1. Η παρθενική σεζόν των Κρητικών στην Α1 δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο κι έτσι έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές ο Στέργιος Κουφός είδε έναν κύκλο σχεδόν 5 χρόνων να ολοκληρώνεται. Αντικαταστάτης του Κουφού στην άκρη του Ρεθεμιώτικου πάγκου ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης.

Μία από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις του νεοφερμένου, τότε, Έλληνα τεχνικού ήταν και ο Βάλντας Βασίλιους, ο οποίος ενώ αρχικά πολλοί πίστεψαν ότι ήρθε για να δοκιμαστεί, στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην κρητική πόλη έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Ο Λιθουανός φόργουορντ, ο οποίος μιλάει 4 γλώσσες (Λιθουανικά, Ρώσικα, Γερμανικά και Αγγλικά) δεν κατάφερε να στεριώσει στον ΑΓΟΡ. Για την ακρίβεια μπόρεσε να μείνει μόλις για 27 ημέρες, καθώς ανακοινώθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 2007 και αποδεσμεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το διάστημα που ο γεννημένος στην Κλαϊπέντα φόργουορντ, δήλωνε παίκτης του Ρεθύμνου αγωνίστηκε σε μόλις δύο αγώνες (ΑΓΟΡ - Ολύμπια Λάρισας 51-57 για την 6η αγωνιστική, ΑΓΟΡ - Πανιώνιος 66-57 για την 8η αγωνιστική) μετρώντας μόλις 3 πόντους (1/2διπ., 0/1τριπ., 1/2 βολές).

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ