EUROLEAGUE

Άλλαξε όνομα, δεν άλλαξε συνήθειες

Άλλαξε όνομα, δεν άλλαξε συνήθειες

Ο Ντεϊβίντας Γκαΐλιους γεννήθηκε ως Νταϊνιους Γκαϊλιους, αλλά το 2007 αποφάσισε να... αλλάξει παραστάσεις. Δεν άλλαξε όμως το κύριο χαρακτηριστικό που είχε ως παίκτης. Διαβάστε την ιστορία του ηγέτη της Νεπτούνας.

Επιμέλεια: Νάνσυ Μητσοστέργιου

Γεννημένος πριν από 26 χρόνια στην πόλη όπου τώρα κάνει καριέρα (την Κλαϊπέδα), ο Ντέιβιντ Γκαΐλιους έδειξε από μικρή σχετικά ηλικία το ενδιαφέρον του για την πορτοκαλί μπάλα. Ξεκίνησε την (πρώιμη) καριέρα του στη μπασκετική ακαδημία της περιοχής, πριν εγγραφεί στο Nafta Universitetas.

Εκεί, στην ομάδα που έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία της χώρας του, είχε την ευκαιρία να βελτιωθεί και να "μαζέψει" εμπειρίες. Είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε εκτελεστής. Η καλύτερη βραδιά του ήταν οι 41 πόντοι που είχε σκοράρει σε παιχνίδι που μέτρησε 12/29 τριπ.

Από εκεί θα έφευγε για τη Νεπτούνας (2007-09), όπου θα υπέγραφε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και θα δήλωνε "είναι πάντα ωραίο να παίζεις μπροστά στους φίλους σου, στην πόλη σου". Στα δυο χρόνια που πέρασε εκεί, είχε κατά μέσο όρο 12.2 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ, πριν αποφασίσει να πάει στη Siauliai για μια σεζόν (2009-2010, 13.7π. ανά αγώνα, με 40.6% στα τρίποντα -προηγήθηκε η πρώτη κλήση στην εθνική) και μετά να βγει εκτός συνόρων, για τη Virtus Bologna.

Άλλαξε όνομα, δεν άλλαξε συνήθειες

Η σχέση αυτή θα τελείωνε με προσφυγή του 24χρονου (τότε) Λιθουανού στο ΒΑΤ, για οφειλές 25.000 ευρώ, συν μπόνους. Προηγήθηκε συμφωνία για το 1/3 του ποσού, την οποία δεν τήρησαν οι Ιταλοί και τον ώθησαν να βρει το δίκιο του στο διαιτητικό δικαστήριο. Αυτό που έκανε για τη συνέχεια της καριέρας του, ήταν να γυρίσει... στην οικογένεια του (Νεπτούνας).

Τα στατιστικά του και μόνο μαρτυρούν πως ήταν ένα από τους σημαντικότερους παίκτες της, καθώς σε 27 παιχνίδια για το λιθουανικό πρωτάθλημα μέτρησε 17.2 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ κατά μέσο όρο, ενώ σ τη VTB League σε 18 παιχνίδια μέτρησε 15.6 πόντους, 4.9 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ. Η επιστροφή του όμως, δεν κράτησε πολύ καθώς τη σεζόν 2013-14 αγωνίστηκε για λογαριασμό της Ολίμπια Λιουμπλιάνα.

Το όνειρο του ήταν να παίξει για τη Ζάλγκιρις ή τη Λιέτουβος Ρίτας, αλλά δεν τον ήθελαν. "Όλα καλά, δεν νιώθω θυμωμένος" είχε εξηγήσει, πριν υπογράψει στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας. "Στην αρχή είχα πρόβλημα με την προσαρμογή, αλλά άπαξ και κέρδισα την εμπιστοσύνη του κόουτς όλα πήγαν καλά. Το να είσαι λεγεωνάριος, έχει πολλές ευθύνες. Όλα όμως, δείχνουν να είναι στη θέση τους".

Πριν πάει στη Σλοβενία, είχε προτάσεις και από την Ουκρανία "για πολύ καλύτερα χρήματα. Αλλά έκρινα πως δεν είμαι ακόμα... μεγάλος σε ηλικία, οπότε είχα ως προτεραιότητα να περάσω καλά, ενώ παίζω μπάσκετ. Με ενδιέφερε να παίζω, όχι να γίνω πλούσιος". Η Ολίμπια είχε χάσει τη θέση της στη Euroleague, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, αλλά ο Γκαϊλιους την... πέτυχε στη φάση της "ανάρρωσης". Από τότε έλεγε πως εκ των στόχων του είναι να κερδίσει και μια θέση στην εθνική.

Ο Γιόνας Καζλάουκας τον κάλεσε (το περασμένο καλοκαίρι) στην προεπιλογή, ένα μήνα μετά την επέμβαση που έκανε στο γόνατο και ο Γκαϊλιους είχε τη δεύτερη ευκαιρία να εκπροσωπήσει το έθνος και την πατρίδα.. Ας κάνουμε όμως, ένα pause: από τον Μάιο είχε πει στους Σλοβένους πως νιώθει ενοχλήσεις, αλλά εκείνοι δεν έδωσαν σημασία. Συν μια λάθος διάγνωση, τον έστειλαν με μια σχετική καθυστέρηση στο χειρουργείο. Τέλος καλό όμως, όλα καλά. Ο "Καζλά" τον έκοψε πριν καταλήξει στην 12άδα για την Ισπανία.

Εκείνος θα συμφωνούσε να λύσει τη συνεργασία του με την Ολίμπια, ώστε να επιστρέψει στη Νεπτούνας (για λιγότερα χρήματα), ώστε να 'χει την ευκαιρία να αγωνιστεί και στη Euroleague. Αν με το τέλος του α' γύρου βρίσκεται στο 2-3, με ρελάνς στο φινάλε, το χρωστά και στον Γκαϊλιους.

Στα μέχρι τώρα παιχνίδια ο 26χρονος φόργουορντ έχει μετρήσει 14 πόντους, με 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.6 κλεψίματα για τη Euroleague κατά μ.ο., ενώ στο λιθουανικό πρωτάθλημα έχει κατά μέσο όρο σε 11 παιχνίδια 10,2 πόντους, 3,5 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.3 κλεψίματα. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι ο MVP της παρέας του -του 1.000.000 ευρώ για μπάτζετ.

Άλλαξε όνομα, δεν άλλαξε συνήθειες

Για να μη νομίσετε πως κάνουμε αγιογραφία, αλλά και γιατί υπάρχουν επίσημα έγγραφα κατατεθειμένα στον εισαγγελέα (!), στις 28/9 συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, στους δρόμους της Κλαϊπέδα. Τα όργανα της τάξης "έπιασαν" μια Mercedes Benz να παραβιάζει το όριο ταχύτητας, στις 2 τα ξημερώματα, σταμάτησαν το όχημα και διαπίστωσαν πως στο τιμόνι καθόταν ο Γκαϊλιους. Μετά διαπίστωσαν ότι είχε πιει και ένα ποτηράκι (κρασί) παραπάνω, παρ' ότι εκείνος επέμενε πως είχε αρκεστεί στο ένα, στην έξοδο που έκανε με τη σύζυγο του. Του αφαίρεσαν το δίπλωμα (για ένα χρόνο) και πλήρωσε ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο, πριν πάει... στην ευχή του Θεού.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ