EUROLEAGUE

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Μια υπερδύναμη με ταλέντο και φιλοδοξίες

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Μια υπερδύναμη με ταλέντο και φιλοδοξίες
MACCABI TEL A VIV OFFICIAL TWITTER ACOUNT

Παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού, αλλά και υπερβολικά ανανεωμένη. Αυτή είναι η Μακάμπι Τελ Αβίβ της σεζόν 2017/18.

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ομάδας που τον Αύγουστο μοιάζει με contender (με διεκδικήτρια όλων των τίτλων δηλαδή), τον Δεκέμβριο βρίσκεται πολύ μακριά από τον καλό της εαυτό και τον Μάιο φτάνει μια ανάσα από τη διάλυση. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι μια φοβερή περίπτωση συλλόγου, παραμένει μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και φέτος δείχνει για άλλη μία φορά ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Ίσως αυτή να είναι η μοίρα της. Να παλεύει πρώτα με τον εαυτό της και μετά με τους αντιπάλους της.

Η αποψινή μονομαχία της με τον Ολυμπιακό θα είναι ενδιαφέρουσα. Ο κόσμος έχει ενθουσιαστεί από το ξεκίνημα της ομάδας στη EuroLeague και οι νίκες απέναντι στη Μπάμπεργκ (88-71 στη Γερμανία) και τη Μπασκόνια (74-68) βοήθησαν αυτή τη νέα αύρα να γίνει ακόμη πιο... δροσερή. Διαβάζοντας το roster της Μακάμπι, βλέπει κανείς νεαρούς και φιλόδοξους αθλητές, αλλά και μερικές πολύ έμπειρες μονάδες. Συγκεκριμένοι "ψημένοι" επαγγελματίες, που αποτελούν σταθερές αξίες στη διοργάνωση.

Στον άσο υπάρχει ο Πιέρ Τζάκσον (MVP της πρώτης αγωνιστικής, όταν είχε 27 πόντους με 4/8 δίποντα, 5/5 τρίποντα και 4/5 βολές, μαζί με 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 2 κλεψίματα επί της Μπάμπεργκ) και ο Πρωταθλητής ΝΒΑ Νόρις Κόουλ (24 πόντους με 6/14 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 6/6 βολές έβαλε στη Μπασκόνια) που δημιουργούν ένα σπουδαίο δίδυμο, ικανό να διαλύσει κάθε άμυνα της Ευρώπης.

Ο επίσης Αμερικανός ΝτιΆντρε Κέιν δεν έχει βρει ακόμη τα πατήματά του, δεν έχει προσαρμοστεί στο σύνολο, αλλά είναι ένας ποιοτικός σκόρερ, ενώ ο Τζον ΝτιΜπαρτολόμεο βρίσκεται στην ίδια περίπου κατάσταση. Ο πιο σταθερός παίκτης είναι, πάντως, ο forward ΝτεΣόν Τόμας, που "περπατά" την τέταρτη σεζόν του στη EuroLeague μετά τη θητεία του στη Ναντέρ, τη Μπαρτσελόνα και την Αναντολού Εφές.

Στη θέση του σμολ φόργουορντ ο Μάικλ Ρολ έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και δικαιώνει τους παράγοντες που τον επέλεξαν μετά από μία πολύ καλή σεζόν με τη φανέλα της Μπεσίκτας. Ο rookie Τζόνα Μπόλντεν είναι το backup των πολύπειρων Άλεξ Τάιους - Άρτσιομ Παραχούσκι στη ρακέτα, όπου υπάρχει και ο γνώριμός μας από το πέρασμά του από τον Άρη, Τζέικ Κοέν.

Δεν θα βρείτε περισσότερη ποιότητα στο ρόστερ της Μακάμπι. To rotation στηρίζεται σε επτά, οκτώ, το πολύ εννέα παίκτες (Τζάκσον, Κόουλ, ΝτιΜπαρτολόμεο, Κέιν, Ρολ, Τόμας, Μπόλντεν, Τάιους, Παραχούσκι), με τον coach Νέβεν Σπάχια να έχει επιστρέψει στην Ευρώπη για να κάνει πρωταθλητισμό. Ήταν assistant coach του Μάικ Μπάντενχόλζερ στους Atlanta Hawks, ήθελε όμως να ζήσει κάτι διαφορετικό και μέχρι στιγμής κρατά σταθερό το τιμόνι της θρυλικής Μακάμπι.

Ο Ολυμπιακός ξέρει να κερδίζει στο Τελ Αβίβ, το έκανε και πέρυσι, αλλά θα πρέπει να είναι σοβαρός και να στηριχθεί στην άμυνά του. Οι "κοντοί" μπορούν να βάλουν εύκολα 25 πόντους ο κάθε ένας, οι περιφερειακοί απειλούν από το τρίποντο, ο Τάιους είναι το σκιάχτρο στη ρακέτα και ο Παραχούσκι ο finisher που θα πετύχει εύκολα καλάθια. Οι Ρόμπερτς - Στρέλνιεκς θα έχουν πολλή δουλειά, ο Μάντζαρης ακόμη περισσότερη στο πίσω μέρος του γηπέδου, το ίδιο και ο Παπανικολάου που ενδέχεται να πέσει πάνω σε κάποιον γκαρντ.

Με δυο λόγια, η Μακάμπι δεν τρομάζει, δείχνει όμως σοβαρή και ικανή να κερδίσει τους πάντες, εντός και εκτός έδρας. Ο αποψινός αγώνας θα είναι ένα καλό τεστ για τον Ολυμπιακό, που έπαιξε εντός έδρας τα δυο πρώτα παιχνίδια του απέναντι στη Μπασκόνια και τη Μάλαγα.

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ