EUROLEAGUE

Αποστολή στην... ιστορία του Τελ Αβίβ

Αποστολή στην... ιστορία του Τελ Αβίβ

Ο Παναθηναϊκός Superfoods δοκιμάζεται στην έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ (22/3, 21:05) και το Sport24.gr παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού γηπέδου.

Μέσα σε μια εβδομάδα, το παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει μετατραπεί από "κομβικό για την οκτάδα" σε "ευκαιρία για την τετράδα". Οι δύο διαδοχικές νίκες με Ουνικάχα Μάλαγα (εκτός) και Ερυθρό Αστέρα (εντός) σε συνδυασμό με την ήττα της Ρεάλ Μαδρίτης από τη Βαλένθια, δίνουν το δικαίωμα στο "τριφύλλι" να πιστεύει πως μπορεί -στο παρά πέντε- να εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Ή, τουλάχιστον, να είναι σε θέση να αποφύγει την έβδομη και την όγδοη θέση της κατάταξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ελπίδα για το "κάτι παραπάνω" περνάει λοιπόν από το Τελ Αβίβ, από το πιο ιστορικό γήπεδο της Ευρώπης. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κέρδισε πέρσι (την τελευταία αγωνιστική) τη Μακάμπι, για να τερματίσει στην τέταρτη θέση της κατάταξης. Σε μία ανάλογη συνθήκη δοκιμάζεται φέτος, μόνο που η ομάδα του Νέβεν Σπάχια παίζει -από μέρους της- τα... ρέστα της για τα playoffs.

Όπως και να έχει, η ιστορία που κρύβει η Menora Mivtachim Arena είναι από μόνη της εντυπωσιακή, προσθέτει το... αλατοπίπερο στην αναμέτρηση.

Αποστολή στην... ιστορία του Τελ Αβίβ

Καταρχάς, η συγκεκριμένη ονομασία έχει θεσπιστεί την τελευταία τριετία αφού υπήρξε ανάλογη χορηγία/χρηματοδότηση από την "Menora Mivtachim", εταιρεία που είναι "μία από τις πέντε μεγαλύτερες σε ασφαλιστικό και οικονομικό επίπεδο" στο Ισραήλ, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της.

ΕΞΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Το γήπεδο χτίστηκε στο Γιαντ Ελιάου (έτσι λέγεται η περιοχή) το 1963, ενώ το πρώτο παιχνίδι που φιλοξένησε ήταν φιλικό ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γιουγκοσλαβία. Τα πρώτα χρόνια του χωρούσε 5.000 άτομα, αφού δεν είχε στέγη. Αυτή προστέθηκε στην πορεία, μερικά χρόνια αργότερα, για να προστεθούν αντίστοιχα κερκίδες σε δεύτερο επίπεδο και να διπλασιάσουν τη χωρητικότητά του.

Από το 1972 αποτελεί την έδρα της Μακάμπι Τελ Αβίβ, του πιο ιστορικού συλλόγου της χώρας, ενώ αποτέλεσε απόρθητο φρούριο της ισραηλινής ομάδας για μια εφταετία. Συγκεκριμένα, από το 1977 έως το 1983, η "ομάδα του λαού" μετρούσε μόνο νίκες στο γήπεδό της, σε ένα σερί ιστορικού χαρακτήρα που ουδέποτε κατάφερε έστω να πλησιάσει στα χρόνια που ακολούθησαν -μέχρι και σήμερα.

Η ονομασία "Γιαντ Ελιάου" είναι αυτή που συνόδευσε το γήπεδο για τρεις περίπου δεκαετίες, πριν κάνει την εμφάνισή της η Nokia και αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και... παρουσιαστεί η "Nokia Arena" σε όλη την Ευρώπη. Το "σπίτι" της Μακάμπι Τελ Αβίβ έγινε παγκοσμίως γνωστό με αυτή την ονομασία αφενός γιατί συνδυάστηκε με μερικές από τις πιο σπουδαίες ημέρες στην ιστορία του συλλόγου, αφετέρου γιατί ο "γάμος" κράτησε μία δεκαετία.

Έως ότου λήξει η συμφωνία των δύο πλευρών και προκύψει η επόμενη συμφωνία με τη "Menora Mivtachim".

Αποστολή στην... ιστορία του Τελ Αβίβ

Παρεμπιπτόντως, από το 2005 έως το 2007 έγιναν δεκάδες βελτιωτικές εργασίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του γηπέδου, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να παραμείνει το "στολίδι" της πρωτεύουσας του Ισραήλ. Πλέον, αριθμεί περισσότερες από 11.000 θέσεις, ενώ στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν επίσης εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, όπως κι η επίσημη μπουτίκ της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ