EUROLEAGUE

Μπαρτζώκας: "Σφραγίδα μας η ομαδικότητα"

Μπαρτζώκας: "Σφραγίδα μας η ομαδικότητα"

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε ευχαριστημένος από την ως τώρα πορεία της Λοκομοτίβ Κουμπάν, αλλά ξεκαθάρισε ότι "η δουλειάς μας δεν τελείωσε ακόμη". Διαβάστε ακόμη τι είπε για την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης, το recruiting, τον Ντιλέινι και το τι "έκλεψε" από τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του Top-16 με ρεκόρ 5-2 που τη φέρνει στη 2η θέση του ομίλου που αγωνίζεται και ο Παναθηναϊκός. Πίσω από την επιτυχία της ομάδας κρύβεται ένας Έλληνας προπονητής, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος μίλησε στο Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "103-101" για την ως τώρα πορεία της ομάδας, την εικόνα στους δύο ομίλους και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε πετύχει. Είμαστε στην 2η θέση έχοντας ρεκόρ 5-2. Η πρόκριση είναι ο στόχος μας. Είναι μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα σαν την Λοκομοτίβ Κουμπάν, η ενδεχόμενη παρουσία στους "8", οπότε δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το αν θα πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας.

Ακόμη όμως έχουμε πολύ δουλειά. Δεν έχουμε τελειώσει κάτι στο Top-16. Έχουμε πάρει δύο εκτός έδρας νίκες και συνολικά στη διοργάνωση είμαστε ικανοποιημένοι που έχουμε παλέψει όλα τα παιχνίδια. Εκτός ίσως από το ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, που βρεθήκαμε από την αρχή πίσω στο σκορ".

Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "είναι λάθος να βάζεις μεγάλους στόχους. Για παράδειγμα εμείς όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση δεν είπαμε ότι θέλουμε στα 7 παιχνίδια να έχουμε τόσες νίκες. Βάλαμε στόχο το επόμενο ματς, ξέρω ότι ακούγεται κλισέ, αλλά είναι η αλήθεια. Πρέπει να βάζεις μικρούς στόχους για να τους πετύχεις και να μεγαλώσεις σαν ομάδα. Εμείς για παράδειγμα θέλαμε από την αρχή να γίνουμε ολοένα και περισσότερο ομάδα. Να είμαστε ενωμένοι και να παίζει ο ένας για τον άλλον".

"Έλεγαν ότι θα ξεφουσκώσουμε..."

Κοιτώντας τη μεγαλύτερη εικόνα του γκρουπ είπε ότι: "Ο όμιλος είναι περίπλοκος. Και θα παίξει ρόλο και το πρόγραμμα. Γιατί κάποιες ομάδες ίσως ευνοηθούν από τη χρονική στιγμή που θα δώσουν κάποια παιχνίδια. Για παράδειγμα εμείς κερδίσαμε στη Μάλαγα, την ώρα που η συγκεκριμένη ομάδα έπαιζε ένα παιχνίδι do or die. Ενώ άλλες μπορεί να την βρουν αδιάφορη".

Παράλληλα θεώρησε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Παραδέχτηκε ότι ο Ερυθρός Αστέρας είναι σε πολύ καλή κατάσταση, λέγοντας ότι στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχουν θέση στα προγνωστικά. "Για τη Λαμποράλ έλεγαν όλοι ότι θα ξεφουσκώσει, αλλά δεν το έκανε και τώρα είναι πρώτη στον άλλον όμιλο. Το ίδιο, όμως, δεν έλεγαν και για μας; Να όμως που δεν ξεφουσκώσαμε".

Όσο για τον Παναθηναϊκό; "Φαίνεται ότι έχει συγκεκριμένα αγωνιστικά θέματα. Αλλά είναι μια ομάδα με τεχνογνωσία, ένα μεγάλο κλαμπ, που ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να βελτιωθεί. Είδαμε ότι πήρε ήδη δύο παίκτες και μπορεί να πάρει και έναν ακόμη".

Η Λοκομοτίβ αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη κάτι που οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην δική του προσωπική σφραγίδα και στις επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι. Έχοντας τη φήμη του εξαιρετικού recruiter αναφέρθηκε στα στοιχεία που κρίνει αυτός σημαντικά. "Καταρχάς το πρώτο κριτήριο είναι τι στοιχεία θέλεις να έχει αυτός ο παίκτης, σε σχέση με τους υπόλοιπους που υπάρχουν στο ρόστερ. Εμείς δίνουμε μεγάλη βάση στο να είναι ένας παίκτης καλός πασέρ. Να είναι καλός αθλητής γιατί δεν γίνεται διαφορετικά σ' αυτό το επίπεδο και ακόμη να σουτάρει καλά τη μπάλα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ" υπογράμμισε προσθέτοντας ότι "υπάρχει η εξαίρεση του Ολυμπιακού του 2012, αλλά κατά κύριο λόγο οι ομάδες χτίζονται το καλοκαίρι".

Και συνέχισε ανοίγοντας τη συζήτηση: "Βλέπουμε ότι οι ομάδες στηρίζονται πολύ στο περιφερειακό σουτ. Να πάρουμε για παράδειγμα την ομάδα φαινόμενο τους Ουόριορς, που στηρίζονται πολύ στο τρίποντο. Έτσι πάει το μπάσκετ. Δεν είναι βέβαια κάτι απλό. Για παράδειγμα οι Ουόριορς γνωρίζοντας ότι η άμυνα επικεντρώνονται στους δύο σουτέρ, τον Κάρι και τον Τόμπσον, τους χρησιμοποιεί πολύ έξυπνα, βάζοντας τους πολλές φορές να κάνουν οι ίδιοι σκριν. Για να είμαι ειλικρινής είναι κάτι που έχω "κλέψει" κι εγώ".

Ο Ντιλέινι, ο Σίνγκλετον κι η ομαδικότητα

Η Λοκομοτίβ Κουμπάν έκλεισε την κανονική περίοδο, αλλά και τον πρώτο γύρο του Top-16 έχοντας το καλύτερο παθητικό. Ποιο είναι το μυστικό; " Θεωρώ ότι έχουμε μια ομάδα με καλούς αθλητές και παίκτες με γρήγορα πόδια, που μπορούν να παίξουν διαφορετικών ειδών άμυνες. Όπως και κάνουμε". Ακόμη στάθηκε στην συνεισφορά ενός συγκεκριμένου παίκτη, του Κρις Σίνγκλετον, "ο οποίος δένει όλη την άμυνα, γιατί μπορεί να μαρκάρει όλες τις θέσεις".

Δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στον Μάλκομ Ντιλέινι, που κάνει μια εξαιρετική χρονιά. "Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του. Είναι ένας πολύ καλός παίκτης, που παίζει ομαδικά και δεν είναι καθόλου εγωιστής. Τον σέβομαι πολύ ως παίκτη".

Μαρούσι, Ολυμπιακός και τώρα Λοκομοτίβ. Τρεις διαφορετικές ομάδες, που έπαιζαν ένα διαφορετικό μπάσκετ. Ποιο είναι αυτό τελικά που εκφράζει περισσότερο τον ίδιο; "Κάθε ομάδα είναι διαφορετική γιατί είναι διαφορετικές οι συνθήκες και το υλικό. Συν του ότι αλλάζει διαρκώς και το ίδιο το μπάσκετ, οπότε πρέπει να προσαρμόζεσαι. Κατά τη γνώμη μου το κοινό σημείο και αυτό που ήθελα εγώ να βάλω ως σφραγίδα στην ομάδα είναι η ομαδικότητα. Να παίζουν δηλαδή οι ομάδες κυκλοφορώντας τη μπάλα, χωρίς εγωισμό.

Είναι σημαντικό αυτό που έχουμε πετυχει φέτος γιατί ακριβώς έχουμε παίκτες όπως ο Κλαβέρ, ο Ντρέιπερ, ο Ντιλέινι, ο Σίνγκλετον, ο Μπρόκχοφ, ο Ράντολφ και οι Ρώσοι παίκτες που βάζουν το σύνολο πάνω από τον εαυτό τους.

Είναι μια δύσκολη διαδικασία, που αποτελεί συνέπεια σε ότι αφορά την καθημερινότητα. Κάνουμε meetings, βλέπουμε βίντεο, επιβραβεύουμε τους παίκτες που παίζουν για την ομάδα. Και εντέλει είναι κάτι που μας εκφράζει".

TAGS EUROLEAGUE ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ