EUROLEAGUE

Μπαρτζώκας: "Nα χτίσουμε χημεία και τρόπο παιχνιδιού"

Μπαρτζώκας: "Nα χτίσουμε χημεία και τρόπο παιχνιδιού"

Ο προπονητής της Λοκομοτίβ Κουμπάν, Γιώργος Μπαρτζώκας, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Τάπες και καρφώματα", με τους Στέφανο Τριαντάφυλλο και Γιάννη Σταυρουλάκη.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέρριψε τις προτάσεις που του είχαν γίνει στα μέσα της σεζόν, αφού είχε εκφράσει την επιθυμία να εργαστεί σε ομάδα κορυφαίου επιπέδου. Ο πρόεδρος της Λοκομοτίβ, Αντρέι Βετίσεφ, επικοινώνησε μαζί του αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η εξασφάλιση της wild card κι εν συνεχεία, ήλθε η συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.

Λίγο μετά την κλήρωση της Euroleague, ο 50χρονος προπονητής φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Τάπες και καρφώματα", με τους Στέφανο Τριαντάφυλλο και Γιάννη Σταυρουλάκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για τον όμιλο της ομάδας στην Ευρωλίγκα:« Δεν έχουμε πολλά να πούμε πέρα από τα προφανή. Είναι νωρίς ακόμα δεν έχουν σχηματιστεί τα ρόστερ. Ρίχνοντας μία πρώτη ματιά βλέπουμε δύο μεγάλα κλαμπ, την Μπαρτσελόνα και τον Παναθηναϊκό, μία κλασική ομάδα Ευρωλίγκας τη Ζάλγκιρις και τις πρωταθλήτριες σε Πολωνία και Τουρκία. Γενικά, πάντως, αν εξαιρέσουμε τις ομάδες από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας, οι υπόλοιπες έχουν σοβαρές φιλοδοξίες οι οποίες είναι για πρόκριση μετά τους “16”. Πάντως, λίγη σημασία έχουν οι ομάδες, περισσότερη έχουν τα ταξίδια. Για τη Λοκομοτίβ ένα ταξίδι στη Ρωσία ή τη Λιθουανία είναι πιο εύκολο από ότι στην Ισπανία. Πολλές φορές αυτό παίζει ρόλο, όπως και η υγεία και η στελέχωση της ομάδας. Μένουν τέσσερις με πέντε προσθήκες και μετά πρέπει να χτίσουμε τη… χημεία και τον τρόπο παιχνιδιού».

Για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν:« Η ομάδα έχει αρκετή καλή βάση από πέρσι με παίκτες που κράτησε και στην ουσία μένουν ακόμα κάποιες κινήσεις που θα κάνουμε. Κοιτάμε παίκτες βασικούς, έναν άσο, έναν που αγωνίζεται στο τρία και το δύο και έναν στο τέσσερα και το πέντε. Πολλές φορές η επιλογή έχει σχέση με ρεαλιστικά δεδομένα, όπως το οικονομικά και οι συνθήκες. Αν δεν έρθει η πρώτη μας επιλογή, πάμε σε δεύτερες και τρίτες λύσεις. Οι μεταγραφές θέλουν και τύχη».

Για το ταλέντο στη Ρωσία:« Πολλοί Ρώσοι ασχολούνται με τον μπάσκετ, όμως λίγες ομάδες παίζουν στην Ευρωλίγκα και αυτό στερεί από τους παίκτες την απαιτούμενη εμπειρία για να σταθούν στο κορυφαίο επίπεδο, παίζοντας ανταγωνιστικά παιχνίδια. Είναι μία χώρα με παράδοση στο μπάσκετ και αξίζει να έχει περισσότερες ομάδες στην Ευρωλίγκα. Οι Ρώσοι γενικά έχουν τρομερή σωματοδομή, αλλά τους λείπει η μέθοδος και οι εμπειρίες από τέτοιες καταστάσεις. Αν δούμε πάντως, όλες οι ομάδες που κατέκτησαν την Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια είχαν βάση γηγενών παικτών. Η Μακάμπι είναι μία ομάδα που είναι στην ουσία Αμερικανική. Κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που δουλεύει και παίζει».

Για τις δικές του φιλοδοξίες, αλλά και της ομάδας:« Όντας ανενεργός από το μπάσκετ οκτώ με εννέα μήνες ζορίστηκα πάρα πολύ. Είχα να κάνω μία επιλογή για μένα και την οικογένειά, ώστε να έχω καλή συνέχεια με το άθλημα που ασχολούμαι και αγαπάω. Τηρουμένων των αναλογιών η Λοκομοτίβ μου δίνει αυτή την ευκαιρία, να εργαστώ σε επίπεδο Ευρωλίγκας και σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως είναι VTB. Η Λοκομοτίβ είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, αλλά και πάλι πρέπει να προσασρμοστείς στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν και καλά και κακά φεύγοντας από την Ελλάδα. Τα καλά όταν φεύγεις έχουν να κάνουν με την κοινωνικό-πολιτική κατάσταση, αλλά και την οικονομική. Επίσης, φεύγεις από αυτή την τρέλα στην Ελλάδα, όπου οι αγώνες είναι μία εμπόλεμη κατάσταση, στην οποία κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δε νιώθει καλά, καθώς το πράγμα έχει ξεφύγει. Σίγουρα θα χρειαστώ χρόνο για να καταλάβω νοοτροπία Ρώσων, αλλά θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα».

Για την παρουσία του κόσμου στο Κράσνονταρ:« Ξέρω πράγματα μόνο από όσα μου έχουν πει άνθρωποι που έπαιξαν εδώ. Η ομάδα έχει μεγάλη απήχηση, παίζει σε ένα τεράστιο γήπεδο, με κόσμο που τη στηρίζει ενεργά. Δεν είναι σα θέατροο, όπως της ΤΣΣΚΑ. Ο κόσμος δημιουργεί θερμή ατμόσφαιρα, είναι πολύ ζεστός και η ομάδα κάνει εκδηλώσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, που αγαπάει το μπάσκετ. Παίζει ρόλο και το γεγονός ότι η πόλη είναι αρκετά νότια και όσο πιο νότια πάμε στο χάρη τόσο πιο έντονες αντιδράσεις συναντούμε. Δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο με τους ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό. Αυτά είναι τα καλά και τα κακά».

Για τη φετινή Ευρωλίγκα:« Δεν έχει καμία αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι έξι με επτά ομάδες που κάθε χρόνο διεκδικούν το τρόπαιο. Αυτές έχουν συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς, συνέχεια και οργάνωση.Μιλάμε για τις ομάδες που είναι συχνά στα Final 4 τα τελευταία χρόνια, καθώς στα προημιτελικά πάντα υπάρχουν μία με δύο εκπλήξεις. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά πάντα στην τετράδα είναι οι ίδιες ομάδες και αυτό κάτι δείχνει. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν νέες δυνάμεις, αλλά αυτό χρειάζεται δουλειά προγραμματισμό και μεθοδικότητα. Η Ευρωλίγκα είναι μία όμορφη διοργάνωση με γεμάτα γήπεδα και εμείς θα κάνουμε την προσπάθειά μας για να δούμε τι θα καταφέρουμε. Με λίγη τύχη στη στελέχωση της ομάδας και με υγεία μπορούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά πολύ καλό. Αυτό που θέλω να ευχηθώ στις ομάδες, αλλά και τους φίλους του μπάσκετ είναι μία καλή χρονιά με υγεία».

TAGS EUROLEAGUE ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ