EUROLEAGUE

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Τα… παιδιά του Σκόλα, του Σπλίτερ και του Ρακότσεβιτς επιστρέφουν στο Final Four και το Euroleague Greece παρουσιάζει τις 10 στιγμές που ξεχώρισαν στην πορεία της Λαμποράλ Κούτσα ως το Βερολίνο (VIDEOS).

Η Λαμποράλ Κούτσα επέστρεψε στο Final Four έπειτα από οκτώ χρόνια μετρώντας 27 αγώνες, 2.214 πόντους, 1.024 ριμπάουντ και 253 τρίποντα πριν από τον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε. Το Euroleague Greece συγκέντρωσε το Top-10 των Βάσκων στην εφετινή διοργάνωση. Από την πρώτη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό ως το sweep στη σειρά με τον Παναθηναϊκό.

Όλα ξεκίνησαν κόντρα στον Ολυμπιακό

Στις 23 Οκτωβρίου η Λαμποράλ Κούτσα σημείωσε την πρώτη νίκη της στην εφετινή Euroleague απέναντι στον Ολυμπιακό κι ενώ προηγήθηκε η ήττα στην πρεμιέρα της διοργάνωσης από την Αρμάνι Μιλάνο, στο Mediolanum Forum. Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν... εξωπραγματικός κόντρα στην πρώην ομάδα του, σημειώνοντας τέσσερα ρεκόρ καριέρας στην Euroleague: Αξιολόγηση (44), πόντοι (28), επιθετικά ριμπάουντ (5) και κλεψίματα (4), κατακτώντας έτσι τον τίτλο του MVP της 2ης αγωνιστικής! Η Μπασκόνια επικράτησε με 96-89 των "ερυθρόλευκων" που τερμάτισαν στην κορυφή του Β' ομίλου, δείχνοντας από πολύ νωρίς ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη χαρά της συμμετοχής.

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Το +36 με τη Λιμόζ και οι οκτώ "διψήφιοι"

Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στον Β' όμιλο της regular season με ρεκόρ 4-2 ενώ εξασφάλισε και μαθηματικά τη συμμετοχή της στο Top-16 με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Συγκεκριμένα οι Βάσκοι συνέτριψαν τη Λιμόζ με 92-56 στη Fernando Buesa Arena και "σφράγισαν" την πρόκριση από την 8η αγωνιστική της α' φάσης. Μάλιστα οκτώ παίκτες της Μπασκόνια είχαν διψήφια αξιολόγηση στο +36 επί των "λιμουζό": Τζέιμς (11), Κοζέρ (10), Σενγκέλια (14), Χάνγκα (14), Μπουρούσης (19), Μπλάζιτς (11), Ιλιμάνε Ντιόπ (10) και Άνταμς (23)! Παρεμπιπτόντως, οι Βάσκοι έκαναν το 5-0 στην έδρα τους στη regular season, κερδίζοντας διαδοχικά τους Ολυμπιακό (96-89), Εφές (92-90), Αρμάνι Μιλάνο (94-82), Λιμόζ (92-56) και Τσεντεβίτα (92-70).

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Ο θρίαμβος επί της ΤΣΣΚΑ και το ξύλο

Οι δυο συνεχόμενες ήττες από τον Ολυμπιακό και τη Χίμκι "έριξαν" τη Λαμποράλ Κούτσα στο 1-2 στο Top-16 ενώ ακολουθούσε η αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στη Βιτόρια. To δίδυμο των Κοζέρ (15π.) - Μπουρούση (19π., 13ριμπ.) έκανε τη διαφορά για την Μπασκόνια που επικράτησε με 82-71 της "ομάδας του στρατού" μπροστά σε 11.500 Βάσκους που βρέθηκαν στη Fernando Buesa Arena! Εν συνεχεία ο Δημήτρης Ιτούδης εκφράστηκε ανοιχτά για την ανοχή των διαιτητών στο παιχνίδι επαφών, εξηγώντας πως "αυτό που είδαμε απόψε δεν ήταν μπάσκετ, αλλά wrestling!". Ποια ήταν η απάντηση του Περάσοβιτς; "Ακούσαμε ό,τι δήλωσε ο αντίπαλος προπονητής, ο οποίος είναι ένας πολύ επικοινωνιακός και εξαιρετικός χαρακτήρας. Νομίζω, όμως, ότι κι εμείς έχουμε δικαίωμα να παραπονούμαστε για τη διαιτησία".

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Η "άλωση" του Palau Blaugrana

Το καλεντάρι της 5ης αγωνιστικής του Top-16 έστειλε την Μπασκόνια στο Palau Blaugrana για την αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα. Οι Βάσκοι επικράτησαν με σκορ 78-81 στην παράταση και υποχρέωσαν τους Καταλανούς μόλις στη δεύτερη ήττα τους στα τελευταία 41 παιχνίδια στη Βαρκελώνη, για τον θεσμό της Euroleague! Ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 24 πόντους και 8 ριμπάουντ ενώ ο Ντάριους Άνταμς σκόραρε πίσω από τα 6μ.75 κι έστειλε το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο (70-70 κ.α.), εκεί όπου η Λαμποράλ Κούτσα πανηγύρισε τη νίκη που της έδωσε τεράστια ώθηση ενόψει της συνέχειας στον πιο δύσκολο όμιλο του Top-16 των τελευταίων ετών!

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Η "άλωση" του Barclaycard Center

Μετά τις δυο σερί νίκες επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Μπαρτσελόνα, η Λαμποράλ Κούτσα ταξίδεψε στη Μαδρίτη για τον αγώνα με την εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ. Οι Βάσκοι παρατάχθηκαν με σημαντικό προβλήματα στην ισπανική πρωτεύουσα, αφού ο Τορνίκε Σενγκέλια τραυματίστηκε σοβαρά στο προηγούμενο παιχνίδι με τη Μούρθια για τη Liga Endesa και υποβλήθηκε σε επέμβαση ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα στον μηνίσκο. Επίσης, ο Νταβίς Μπερτάνς επέστρεψε στην ομάδα μια μέρα πριν από την αναμέτρηση με τους Μαδριλένους (σ.σ. επανήλθε μετά τον περσινό, σοβαρό τραυματισμό του) και ο Περάσοβιτς θα του έδινε χρόνο συμμετοχής μόνο εφόσον ήταν αναγκαίο. Έστω κι έτσι, η Λαμποράλ Κούτσα επικράτησε με σκορ 68-77!

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Το +15 με τη Χίμκι

Η Μπασκόνια έκανε τεράστιο βήμα πρόκρισης στα playoffs της Euroleague μετά το 98-83 επί της Χίμκι στη Fernando Buesa Arena, σε ένα παιχνίδι όπου ο Γιάννης Μπουρούσης σημείωσε το 10ο εφετινό double-double στη διοργάνωση με 16 πόντους και 13 ριμπάουντ! Ήταν η αναμέτρηση όπου ο 32χρονος διεθνής σέντερ αναδείχθηκε MVP για τρίτη φορά φέτος, με 29 βαθμούς αξιολόγησης, ενώ ο Νταβίς Μπερτάνς πραγματοποίησε την καλύτερη επιθετική βραδιά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του, με 13 πόντους. Μετά από εκείνη την ήττα, ο Ρίμας Κουρτινάιτις αποχώρησε από τον πάγκο της Χίμκι δίνοντας τη θέση του στον Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

"Κάστρο" η Fernando Buesa Arena

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή, η Λαμποράλ Κούτσα να επιστρέφει στο Final Four έπειτα από οκτώ χρόνια, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη Fernando Buesa Arena. Την έδρα της Μπασκόνια όπου οι Βάσκοι είχαν ρεκόρ 11-1 πριν από τις αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά! Η μοναδική ομάδα που φέτος έφυγε με το "διπλό" από τη Βιτόρια ήταν ο Ολυμπιακός, για το ματς του Top-16 στις 7 Ιανουαρίου. Στο μεσοδιάστημα, η Λαμποράλ Κούτσα επικράτησε της Μπαρτσελόνα με σκορ 75-71, σε ένα παιχνίδι όπου το rotation του Περάσοβιτς περιορίστηκε στους 9 παίκτες, από τη στιγμή που ο Φαμπιάν Κοζέρ ταλαιπωρείτο από το πρόβλημα στη μέση.

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Το τρίποντο τους Μπερτάνς που ξέρανε τη Ρεάλ!

Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Top-16, η Μπασκόνια νίκησε τη Ρεάλ Μαδρίτης μπροστά σε 13.726 Βάσκους που βρέθηκαν στις εξέδρες της Fernando Buesa Arena, εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της Euroleague! Σύμφωνοι, ο Γιάννης Μπουρούσης (25π., 10ριμπ.) και ο Μάικ Τζέιμς (27π. με 6/6 τρίπ.) έκαναν τη διαφορά για την ομάδα του Περάσοβιτς ωστόσο το τρίποντο του Νταβίς Μπερτάνς προκάλεσε... πανδαιμόνιο στο γήπεδο! Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ έδωσε το προβάδισμα στη Ρεάλ Μαδρίτης (87-88) στα 4.7" για το τέλος όμως ο Λετονός σκόραρε πίσω από τα 6μ.75 μέσα σε αποθέωση! Ήταν το τρίποντο που έδωσε στη Λαμποράλ Κούτσα το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά.

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Παναθηναϊκός (Game 2): Οι winning five των Βάσκων

O Άνταμ Χάνγκα πρόσθεσε το όνομά του στο απουσιολόγιο του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, πλάι σε αυτά των Τορνίκε Σενγκέλια, Φαμπιάν Κοζέρ για το Game 2 της σειράς με τον Παναθηναϊκό ωστόσο οι Βάσκοι επιβλήθηκαν με 82-78 κι έκαναν το 2-0 στη Fernando Buesa Arena! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (17π., 6ασ.) έστειλε το ματς στην παράταση ωστόσο η Μπασκόνια τελείωσε τη δουλειά στο έξτρα πεντάλεπτο έχοντας πέντε παίκτες που μέτρησαν 30+ λεπτά συμμετοχής κόντρα στους "πράσινους": Μάικ Τζέιμς (33:39), Γιάννης Μπουρούσης (35:49), Κιμ Τιγί (38:12), Ντάριους Άνταμς (37:37) και Νταβίς Μπερτάνς (39:12)! Ο Άνταμς έκανε τη ζημιά στον Παναθηναϊκό, με 24 πόντους και 5/11 τρίποντα.

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Το "OAKAZO" των Βάσκων, Νο.2

To 2006 η Τάου ταξίδεψε στην Αθήνα για το Game 3 των προημιτελικών με τους "πράσινους", επικρατώντας με 71-74 και ολοκληρώνοντας αυτό που έπειτα από 10 χρόνια μνημονεύεται ακόμα από τους Βάσκους ως " Oakazo "! Ήταν ο τίτλος της εφημερίδας "El Correo" που κυκλοφόρησε την επομένη της πρόκρισης της Τάου Κεράμικα στο Final Four της Πράγας, παραφράζοντας έτσι το "Maracanazo" και ό,τι ακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ του 1950. Φέτος οι Βάσκοι επικράτησαν του Παναθηναϊκού με 75-84 και προκρίθηκαν στα ημιτελικά με sweep απέναντι στους Κυπελλούχους Ελλάδας, στην τελευταία ευρωπαϊκή παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη και το τελευταίο ματς του Σάσα Τζόρτζεβιτς ως χεντ κόουτς των "πράσινων".

Ο δεκάλογος των Βάσκων!

Twitter: @Giannis_Stavr
PHOTO CREDITS
: euroleague.net

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ