EUROLEAGUE

Μπουρούσης εναντίον Σκόλα

Μπουρούσης εναντίον Σκόλα

Το Euroleague Greece κάνει τις συγκρίσεις μεταξύ του Γιάννη Μπουρούση και του Λουίς Σκόλα, με στόχο να ξεχωρίσει τον κορυφαίο ψηλό στη σύγχρονη ιστορία της Λαμποράλ Κούτσα. Που βρίσκεται ο διεθνής σέντερ;

Η Λαμποράλ Κούτσα δίνει το βράδυ της Παρασκευής (1/4, 21:30) το σημαντικότερο παιχνίδι της φετινής αγωνιστικής περιόδου, αυτό που μπορεί να της δώσει το εισιτήριο για τα προημιτελικά της Euroleague. Η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς κοντράρεται με τη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας την ευκαιρία να "καθαρίσει" την πρόκριση στη Fernando Buesa Arena και, ταυτόχρονα, να φέρει προ του αποκλεισμού τους Πρωταθλητές Ευρώπης, που βρίσκονται σε πολύ οριακό σημείο.

Το που θα στηριχθεί η Λαμποράλ Κούτσα για να πάρει τη νίκη είναι προφανές: στον Γιάννη Μπουρούση. Ο διεθνής σέντερ είναι το "Α" και το "Ω" των Βάσκων φέτος σε Liga Endesa και Euroleague, οδηγώντας -με άνεση- την κούρσα σε πόντους (με 14.5 έναντι 11.6 του Ντάριους Άνταμς) και ριμπάουντ (9.4 έναντι 5.3 του Άνταμ Χάνγκα). Το που μπορεί να φτάσει λοιπόν η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς είναι συνάρτηση της παρουσίας του στα παιχνίδια που απομένουν.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι άλλο. Ο Γιάννης Μπουρούσης καταγράφει τους καλύτερους αριθμούς που είχε ποτέ ψηλός της Λαμποράλ Κούτσα από την εποχή που αγωνιζόταν σε αυτή ο Λουίς Σκόλα. Όσο για τον Τιάγκο Σπλίτερ; Τον έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό!

Για να συνοψίσουμε τα πεπραγμένα του στην Euroleague, θα σας (ξανα)πούμε πως έχει 14.5 πόντους (με 56.5% στα δίποντα, 35.6% στα τρίποντα και 83.5% στις βολές), 9.4 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.9 λάθη ανά 24'26'' συμμετοχής. Μόλις τρεις φορές έχει σημειώσει άλλωστε μονοψήφιο αριθμό πόντων, στα παιχνίδια με Λιμόζ (8), Ζάλγκιρις (4) και Χίμκι (3). Κατά τα λοιπά, τα νταμπλ νταμπλ είναι σύνηθες φαινόμενο, αφού έχει καταγράψει ήδη δέκα (!) μέχρι στιγμής.

Μπουρούσης εναντίον Σκόλα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τι του λείπει για να φτάσει τον Λουίς Σκόλα; Επί της ουσίας η πρόκριση στο Final Four του Βερολίνου. Αν και η αλήθεια είναι πως την περασμένη δεκαετία, ο Αργεντινός φόργουορντ/σέντερ είχε πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από παίκτες όπως ο Ίγκορ Ρακόσεβιτς, ο Ζόραν Πλάνινιτς και ο Τιάγκο Σπλίτερ. Ο "δικός μας" είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ της ομάδας του, με συνοδεία τους Ντάριους Άνταμς, Μάικ Τζέιμς και Άνταμ Χάνγκα. Παίκτες δηλαδή που δεν έχουν "γράψει" πολλά χιλιόμετρα στην Euroleague, πόσω μάλλον διακρίσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Για να επιστρέψουμε στη στατιστική σύγκριση των δύο παικτών, θα σας πούμε πως ο Γιάννης Μπουρούσης υπερέχει κατά κράτους του Αργεντινού σούπερ σταρ στον τομέα των ριμπάουντ. Βλέπετε, ο Λουίς Σκόλα είχε 6.7 "σκουπίδια" κατά μέσο όρο στην καλύτερη παρουσία του στους... αιθέρες της Euroleague (τη σεζόν 2005-'06), δηλαδή 2.7 λιγότερα από τον διεθνή σέντερ, ο οποίος υπερέχει επίσης στα μπλοκ (2.1 έναντι 0.8 την ίδια σεζόν).

Η μοναδική στατιστική στην οποία υπολείπεται ακόμη ο Καρδιτσιώτης σέντερ είναι αυτή των πόντων, αφού ο Λουίς Σκόλα είχε κατά σειρά 8.7 (2000-'01), 15.9 (2001-'02), 15.1 (2002-'03), 15.2 (2003-'04), 15.1 (2004-'05), 14.8 (2005-'06) και 15.5 (2006-'07) πόντους ανά παιχνίδι. Επιδόσεις που έχει πλησιάσει, με τους 14.5 πόντους, μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα μπορεί να ξεπεράσει εφόσον συνεχίσει να σκοράρει με την ίδια συνέπεια στα εναπομείναντα παιχνίδια της Euroleague.

Μπουρούσης εναντίον Σκόλα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παρεμπιπτόντως, στα εννιά τελευταία παιχνίδια μετρά 16.8 πόντους κατά μέσο όρο. Εξ ου κι η υποψία πως θα... ξεπεράσει τον άλλοτε παίκτη της Λαμποράλ Κούτσα στο φινάλε της φετινής σεζόν. Έχει σίγουρα δύο παιχνίδια μπροστά του για να τα καταφέρει. Πολύ πιθανό να έχει μίνιμουμ ακόμη τρία, εφόσον η ισπανική ομάδα βρεθεί στα πλέι οφ της Euroleague.

Οπότε, όλα είναι ανοιχτά. Με τόσες προσωπικές διακρίσεις φέτος, συνεχόμενες αναδείξεις σε MVP της αγωνιστικής και του μήνα, ένα πράγμα του έμεινε -σε ατομικό επίπεδο. Να ξεπεράσει τον Λουίς Σκόλα και να "γράψει ιστορία" ως ο καλύτερος ψηλός στη σύγχρονη ιστορία της Λαμποράλ Κούτσα. Κι όλα αυτά μέσα σε λίγους μόλις μήνες...

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ