EUROLEAGUE

Η αναγέννηση της Μπασκόνια

Η αναγέννηση της Μπασκόνια
EUROLEAGUE

Η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας έφερε άλλο αέρα στην Μπασκόνια, η οποία από τότε που κάθισε ο Πέδρο Μαρτίνεθ στον πάγκο της μετράει 3 νίκες σε 4 παιχνίδια στην EuroLeague.

Τρεις εβδομάδες. Τόσο καιρό χρειάστηκε ο Πέδρο Μαρτίνεθ για να επαναφέρει στον δρόμο των επιτυχιών την Μπασκόνια. Τρεις εβδομάδες όπου ο Ισπανός τεχνικός έδειξε την κλάση του, βοηθώντας τους Βάσκους να πάρουν τις πολυπόθητες νίκες, με τελευταία αυτή επί της Ζαλγκίρις μέσα στην Λιθουανία .

Στην Μπασκόνια τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά. Το πείραμα με τον Πάμπλο Πριτζιόνι στον πάγκο αποδείχθηκε αποτυχημένο. Ο Αργεντινός υπήρξε σπουδαίος παίκτης, ωστόσο έγινε αρκετά νωρίς ξεκάθαρο ότι δεν ήταν έτοιμος να καθίσει στον πάγκο της ομάδας που αγάπησε. Κι ας τον λάτρεψαν οι παίκτες του, οι οποίοι προσπάθησαν μάταια να τον μεταπείσουν όταν παραιτήθηκε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες . Μία απόφαση που φαίνεται ότι έκανε καλό σε όλους.

Ο Μαρτίνεθ έφερε... αρχές και ηρεμία

Η αναγέννηση της Μπασκόνια
EUROCUPBASKETBALL


Η έλευση του πολύπειρου Μαρτίνεθ αποδείχθηκε το κατάλληλο “γιατρικό” για την Μπασκόνια. Όχι κυριολεκτικά βέβαια, αφού οι Βάσκοι συνεχίζουν να μοιάζουν... καταραμένοι, βλέποντας τον ένα μετά τον άλλο τους παίκτες τους να τραυματίζονται. Αγωνιστικά ωστόσο ο Ισπανός τεχνικός – ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε οδήγησε πέρυσι την Βαλένθια στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας – αποδείχθηκε ότι ήταν αυτό που έλειπε από την ομάδα.

Με αυτόν στον πάγκο η Μπασκόνια απέκτησε ξανά αρχές και φιλοσοφία. Ίσως το πιο σημαντικό ωστόσο ήταν ότι απέκτησε ηρεμία, αφού ο Μαρτίνεθ έχει ισχυρή προσωπικότητα και εμπνέει σεβασμό. Σκέφτεται πάντα πριν πράξει και έχει τον τρόπο να βγάζει το μέγιστο από κάθε παίκτη του. Αυτό ακριβώς έχει κάνει μέχρι στιγμής και στην Μπασκόνια, με αποτέλεσμα οι Βάσκοι να μετράνε 3 νίκες στα 4 τελευταία παιχνίδια τους στην EuroLeague και άλλες 2 νίκες σε 3 παιχνίδια στην ACB.

Ξεκινώντας από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όπου η Μπασκόνια κέρδισε κάνοντας τρομερή ανατροπή στο τέλος, η ομάδα του Μαρτίνεθ βρήκε τον ρυθμό της, χάνοντας στον πόντο από την Χίμκι στην Ρωσία, πριν ισοπεδώσει την Ρεάλ και κατόπιν διαλύσει την Ζαλγκίρις στην Λιθουανία. Πριν αρχίσει δηλαδή να κάνει πράγματα που την καθιέρωσαν στη μνήμη του κόσμου ως μία εξαιρετικά επικίνδυνη ομάδα.

Έγινε ξανά.. Μπασκόνια

Η αναγέννηση της Μπασκόνια
EUROLEAGUE


Η Μπασκόνια μοιάζει να έχει βρει την παλιά της ταυτότητα. Βγάζει ενέργεια στο παρκέ. Πιέζει στην άμυνα. Παίζει γρήγορα στην επίθεση, ακόμα και σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού. Αντιμετωπίζει τα προβλήματα τραυματισμών. Κοινώς, θυμίζει... Μπασκόνια, κάτι που δεν ίσχυε στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το εντυπωσιακό βέβαια στην περίπτωσή της είναι ότι κερδίζει με διαφορετικό τρόπο στην Ισπανία από ότι στην EuroLeague επί εποχής Μαρτίνεθ. Στο πρωτάθλημα οι Βάσκοι κερδίζουν πηγαίνοντας το σκορ χαμηλά, συνήθως κάτω από τους 80 πόντους, ενώ την ίδια στιγμή στην EuroLeague σκοράρουν σταθερά πάνω από 85 πόντους! Αυτό το γεγονός δείχνει αν μη τι άλλο ότι οι Βάσκοι μοιάζουν έτοιμοι για όλα.

Η σεζόν είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια δεν έχουμε διανύσει ούτε καν το 1/3 της. Θα υπάρξουν πολλά πάνω-κάτω για όλες τις ομάδες και η Μπασκόνια δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μόνο σίγουρο ωστόσο είναι πως αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, τα “πάνω” θα είναι σίγουρα περισσότερα από τα “κάτω”. Ειδικά όταν σταδιακά προσαρμοστεί και ο Τζόρνταν ΜακΡέι, ο οποίος τώρα σιγά-σιγά έχει αρχίσει να βρίσκει πατήματα.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ