EUROLEAGUE

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Η Γαλατασαράι θα είναι η μόνη εκπρόσωπος της Τουρκίας, στα play offs της Euroleague, κάτι που είχε προβλέψει ο Εργκίν Αταμάν από τον περασμένο Οκτώβρη. Απολαύστε την υπέροχη ιστορία του.

Στα 48 του "αισθάνομαι σαν να είμαι 30. Γενικότερα, δεν αισθάνθηκα ποτέ το χρόνο να περνά. Μου αρέσουν οι ρυθμοί της ζωής μου. Μου αρέσει να είναι φρενήρεις". Και αν τον ρωτάτε τι σιχαίνεται, θα σας πει "την μονοτονία. Δεν μπορώ να βαριέμαι. Θέλω πάντα η αδρεναλίνη να είναι στα ύψη".

Μαζί βέβαια, με τη δική του, ο Εργκίν Αταμάν ενίοτε ανεβάζει και αυτή των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεται!

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνέντευξη του στο Eurosport.com.tr, είχε πει εκφράσει τη δυσαρέσκεια του που όλοι ασχολούνταν με την έλευση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην τουρκική λίγκα -και με τίποτα άλλο. Τότε λοιπόν, είχε πει "η Γαλατασαράι θα είναι στους "8" της Euroleague. Η Φενέρμπαχτσε θα είναι;". Όσοι ενημερώθηκαν για τα λεγόμενα του, το... διασκέδασαν. Τώρα, οι ίδιοι κάνουν πως δεν θυμούνται. Γιατί όντως, η "Γαλατά" είναι στα play offs και οι Φενέρ και Εφές εκτός. Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στη ζωή του νέου ομοσπονδιακού κόουτς της Τουρκίας και τη θορυβώδη προσωπική ζωή του.

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Τα μαθητικά του χρόνια (που δεν αλλάζει με τίποτα)

Η οικογένεια ήταν πολύ σημαντική, απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. "Κάθε Σάββατο καθόμασταν όλη η φαμίλια, στο ίδιο τραπέζι, στους παππούδες μου και απολαμβάναμε το γεύμα. Το ίδιο γινόταν και κάθε Κυριακή πρωί".

Την οικογένεια του θα τη λέγατε ευκατάστατη. " Ο παππούς μου, από τη μεριά του πατέρα μου, ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος καλτσών, στην Τουρκία. Όταν ανέλαβε ο πατέρας μου, η εταιρία εκσυγχρονίστηκε. Πηγαίναμε συχνά στην Ιταλία, για να δειγματίσει. Κάποια στιγμή, συνεργάστηκε με μια εταιρία και ζήσαμε στη Brescia πέντε χρόνια (1971-75). Όταν άρχισαν τα προβλήματα -η εταιρία με την οποία συνεργαζόμασταν, κήρυξε πτώχευση-, επιστρέψαμε στην Κωνσταντινούπολη, ως αποκλειστικοί αντιπρόσωπος ιταλικού κολοσσού, με κάλτσας και καλσόν. Το 90% της παγκόσμιας αγοράς περνούσε από αυτή και σαράντα χρόνια μετά παραμένει η κορυφαία του είδους της. Ο πατέρας μου "βγήκε" στη σύνταξη. Έκτοτε εκπροσωπώ εγώ την οικογένεια, στα ΔΣ, ενώ εξάδελφος μου "τρέχει" την καθημερινότητα". Για να μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, πήρε και δίπλωμα (στη διοίκηση επιχειρήσεων), ενώ έκανε την πρακτική του σε εργοστάσιο της Ιταλίας. Σημείωση: είναι απόφοιτος του ιταλικού σχολείου που υπάρχει στην Πόλη.

Όταν οι συγγενείς του δεν δούλευαν, έπαιζαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ. "Ο πατέρας μου ήταν στην εφηβική ομάδα ποδοσφαίρου της Galatasaray, στα νιάτα του. Ο θείος μου, έπαιζε μπάσκετ και τον ακολουθούσα στις προπονήσεις του, στην Άγκυρα, όταν ήμουν 8-9 χρόνων. Όταν ο γιος του άρχισε το μπάσκετ, το άρχισα και εγώ -κάπου στα 12. Με δοκίμασαν, τους έκανα και ξεκίνησα", στην Yesilyurt.

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

(από πίσω του είναι ο Οκτάι Μαχμουτί)

Δεν μεγαλούργησε και για αυτό όταν στα 19 του, ο σύλλογος (Eczacıbaşı) του πρότειναν να αναλάβει την παιδική ομάδα, το έκανε. "Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραίο, για χόμπι", θυμάται. Γιατί είπαμε. Παράλληλα είχε και άλλες δουλειές. Ακολούθησαν τα... τσικό των Εfes, Turk Telekom, Besiktas, η θέση του assistant στην εθνική Τουρκίας στο Ευρωμπάσκετ του 1997, πριν αναλάβει την πρώτη ομάδα της Efes (1999-2001, πήρε το President's Cup). Δεν χάσατε κάτι. Ούτε εμείς. Απλά, την αγωνιστική περίοδο 1998-99 αποφάσισε να την περάσει στο Stanford, για σπουδές.

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Πώς ήταν στη Σιένα (όπου του έδωσαν ως παρατσούκλι το Emperor, αλλά δεν του άρεσε)...

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

...και πώς στην Μπεσίκτας

Είχε φοβηθεί από την προβολή της ζωής του στα ΜΜΕ και είπε να πάρει μια ανάσα. Μετά, ακολούθησε νέα μετακόμιση: αυτή στην Ιταλία, για τη Siena (2001-03), με την οποία πήρε το Saporta Cup (2002). Έπειτα, επαναπατρίσθηκε (για την UlkerSpo, νυν Φενέρμπαχτσε 2003-06, πήρε το κύπελλο και το President's Cup το 2004 και το 2005), ακολούθησε μια... διατάραξη των σχέσεων και η συμφωνία του με τη Climamio Bologna (2006-07), η Besiktas (2007-08, έφτασε έως τα προημιτελικά του Uleb Cup και τα ημιτελικά της Τουρκίας), η Efes Pilsen (2008-2010, πήρε το νταμπλ το 2009, μαζί με το President's Cup), ξανά η Besiktas (2011-2012, πήρε το νταμπλ το 2012 και το Eurochallenge) και η Galatasaray που του έδωσε το καλοκαίρι 2012 τριετές συμβόλαιο (πήρε το πρωτάθλημα το 2013).

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Η πολυτάραχη προσωπική ζωή

Από νωρίς, είχε ενημερώσει (μέσω συνεντεύξεων του) πως " δεν μου αρέσει η μονοτονία. Δεν μου αρέσει να μην κάνω τίποτα, να κάθομαι σπίτι. Θέλω η αδρεναλίνη να είναι πάντα στα ύψη. Υπάρχουν φορές που παίρνω πτήση μέχρι την Αντάλια ή το Μποντρούμ, πηγαίνω για μπάνιο στη θάλασσα και γυρνώ με την απογευματινή πτήση. Όταν πρωτογνώρισα τη σύζυγο μου... αποσυντονίστηκε. Πηγαίναμε υποτίθεται κάπου, για διήμερο και λίγο μετά την άφιξη μας, της έλεγα πως το βράδυ πρέπει να φύγουμε, γιατί την επομένη έχω προπόνηση".

Πάμε τώρα, στη σύζυγο του. Τη δεύτερη. Την 1η του Μάρτη, το 2008 (και ώρα 13.44, όπως γράφουν οι Τούρκοι!), η Berna Uçkun αποκάλυψε με μια selfie -που τότε ήταν άγνωστη έννοια- τη σχέση της με τον Ataman, στο Facebook.

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Η διετής αγαμία

Η απόφοιτος της καλών τεχνών, πρώην μοντέλο (από το 1996 έως το 2007) και τη σήμερον ημέρα coach κοριτσιών που θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο, δεν έπεσε σαν ώριμο φρούτο από το δέντρο, όταν εμφανίστηκε ο Τούρκος κόουτς στο διάβα της. Από το 2005, οπότε εκδόθηκε το διαζύγιο με την πρώτη γυναίκα του ("ήμουν παντρεμένος 17 χρόνια και αποκτήσαμε δίδυμα κορίτσια", 16 χρόνων σήμερα, οι οποίες απασχολούνται με το βόλεϊ) έως το 2007 "ήμουν σε περίοδο... αγαμίας". Καλά, όχι ακριβώς, αλλά καταλαβαίνετε. Αν όχι, να σας πούμε ότι προπόνηση είχε διακοπεί, όταν μια μαινόμενη κυρία μπήκε στο γήπεδο, όρμησε πάνω του, τον χαστούκισε... και αποχώρησε. Στιγμιότυπο που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ, με τον ίδιο να εξηγεί πως "είχα κάποιες προβληματικές ιστορίες και η δημοσιότητα δεν βοήθησε σε κάτι. Τουναντίον, έκανε κακό στη ψυχολογία μου".

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Ο αστικός μύθος "χάσε 20 κιλά, για να βγούμε"

Το 2007 πήγε στην Μπεσίκτας, πήγε και στο Club Sporium (αθλητικό κέντρο και αναψυχής), όπου η Berna έκανε PR. "Μ όλις την είδα, σκέφτηκα πως είχε έλθει η ώρα να ξανακάνω σχέση". Εξυπακούεται πως διεκδίκησε τις πιθανότητες του. Επειδή όμως, η Berna τον είχε δει με την εν διαστάσει σύζυγο του (της διέφευγε το "εν διαστάσει") και μια άλλη κυρία, αρκέστηκε σε ένα χαμόγελο. Όταν ο Ataman επέμεινε, ο αστικός μύθος θέλει να του είπε πως μόνο αν χάσει 20 κιλά, θα ασχοληθεί μαζί του. Αν ισχύει;

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

" Τις σεζόν μου στην Ιταλία απήλαυσα τις σπεσιαλιτέ, τα pasta, τα λουκάνικα και τις πίτσες. Είχα φτάσει τα 127 κιλά, όταν επέστρεψα στην Τουρκία. Ήμουν και διαζευγμένος και σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο να φτιάξω λίγο την εικόνα μου. Η Seyda Coskun, νυν διατροφολόγος της Γαλατά, μου εγγυήθηκε ότι αν ακολουθούσα τις συμβουλές της, θα έχανα τα περιττά κιλά, σε έξι μήνες. Έχασα 30 σε οκτώ μήνες". Κρατήστε το όνομα της διατροφολόγου. Θα μας χρειαστεί.

Ανανεωμένος και "φρέσκος", ο Ataman, επέστρεψε στη διεκδίκηση της Berna (" σαφέστατα και ήταν ο κύριος λόγος που μπήκα στη διαδικασία δίαιτας") και τότε ήταν που του είπε το "ναι". Το 2009 παντρεύτηκαν και το 2010 απέκτησαν και ένα αγόρι (ο πρωταγωνιστής είχε και δίδυμα κορίτσια, από προηγούμενη σχέση) και έκτοτε πορεύονται αγαπημένοι. Ή... κάπως έτσι.

Η τελευταία κατηγορία για ατασθαλία

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Η Seyda Coskun που τον βοήθησε να ξεφορτωθεί 30 κιλά, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής διατροφολόγος στην Τουρκία. Του τύπου του να εμφανίζεται διαρκώς στην TV και στις εφημερίδες, για να δίνει συμβουλές ως life coach και ανήκει στην ευρύτερη showbiz (πλήθος μελών της είναι στο πελατολόγιο της) της γείτονας, εξ ου και την κυνηγούν paparazzi σε κάθε της βήμα. Αυτή λοιπόν, η κυρία είχε αναλάβει και τον Ataman. Υπό ποία έννοια; Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Κάμερα του ξενοδοχείου Polat (εκ των πιο πολυτελών στην Κωνσταντινούπολη) κατέγραψε την Coskun να συναντάται με τον Ataman, στις 29 Μαρτίου, να μπαίνουν -ξεχωριστά- στο δωμάτιο 1401 και να περνούν μαζί μια ώρα, πριν αποχωρήσουν παρέα.

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Οι εικόνες κυκλοφόρησαν (στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά), με τον ομοσπονδιακό προπονητή να εξηγεί " έχει αναλάβει τη διατροφή μου και μου έφερε το φαγητό μου στο ξενοδοχείο". Διαβεβαίωσε πως δεν τρέχει τίποτα μεταξύ τους, με την κυρία της ιστορίας να εξηγεί πως " έχω "χτίσει" την καριέρα μου πάνω στην ηθική και την ιδιαίτερη σχέση που έχω με τους πελάτες μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω μαζί του γιατί έχουμε μια αποστολή: να χάσει 7 κιλά".

Αταμάν, αυτός ο... θρύλος!

Για να τους αποτελειώσει όλους, ο Ataman πρόσθεσε ότι "διαβάσαμε με τη σύζυγο μου τα δημοσιεύματα, ενώ παίρναμε το πρωινό μας και γελούσαμε. Η Seydan έχει δουλέψει με τη γυναίκα μου, όταν ήθελε να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης. Ξέρει καλύτερα από αυτό, τι ισχύει", συμπληρώνοντας πως "ο δικηγόρος μου θα αναλάβει τα περαιτέρω". Ειρήσθω εν παρόδω, κατόπιν της δημοσίευσης των προσωπικών δεδομένων (η μήνυση έχει ήδη κατατεθεί), ο Ataman άλλαξε ξενοδοχείο, διότι εκεί διανυκτέρευε η Galatasaray πριν τα ματς της).

TAGS EUROLEAGUE ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ