EUROLEAGUE

Το "ξύπνημα" του Γκούντουριτς

Το "ξύπνημα" του Γκούντουριτς
EUROLEGUE

Έπειτα από έναν απογοητευτικό πρώτο γύρο στην EuroLeague, o Μάρκο Γκούντουριτς “ξύπνησε” κόντρα στην Μπασκόνια, πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή του με την φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Το καλοκαίρι η Φενέρμπαχτσε φέρεται να έδωσε περίπου 1 εκατ. ευρώ στον Ερυθρό Αστέρα για να πάρει τον Μάρκο Γκούντουριτς. Στο πρόσωπό του πίστεψε ότι βρήκε τον αντί-Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος αποχώρησε με προορισμό το ΝΒΑ. Το βάρος αυτής της “ταμπέλας” όμως – όπως και του ποσού που δαπανήθηκε – φάνηκε να καταβάλει τον Σέρβο γκαρντ.

Κάτι η πίεση να αποδείξει ότι αξίζει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για χάρη του, κάτι οι διαφορετικές απαιτήσεις που υπάρχουν σε μία ομάδα του επιπέδου της Φενέρμπαχτσε, κάτι τα καθιερωμένα καψώνια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στους νεαρούς παίκτες, ο Γκούντουριτς ήταν η σκιά του εαυτού του στον πρώτο γύρο της EuroLeague.

Το ξέσπασμα που έψαχνε

Το "ξύπνημα" του Γκούντουριτς


Στα πρώτα 15 παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ο Γκούντουριτς είχε διψήφιο αριθμό πόντων μόνο σε ένα (!) (την τρίτη αγωνιστική κόντρα στην Ανατολού Εφές, όταν είχε 10 πόντους). Την ίδια στιγμή, δεν κατάφερε ποτέ να “πιάσει” διψήφιο νούμερο στο ranking, στους δύο τελευταίους αγώνες του πρώτου γύρου (κόντρα σε Μακάμπι και Ρεάλ) είχε -2 (!), έχοντας μόνο... εκλάμψεις. Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι έπιασε... πάτο. Όταν όμως πιάνει κάποιος πάτο, μόνο πιο ψηλά μπορεί να πάει. Ενίοτε, δε, μπορεί να πάει ψηλότερα από ότι περίμενε και ο ίδιος. Και αυτό ακριβώς συνέβη στον Γκούντουριτς.

Στον χθεσινό (5/1) αγώνα με την Μπασκόνια ο Σέρβος γκαρντ ξεκίνησε βασικός. Και, σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σεζόν, φάνηκε να παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Ομπράντοβιτς. Και φρόντισε να ανταμείψει τον προπονητή του, αφού ήταν εκ των κορυφαίων της Φενέρμπαχτσε στη νίκη με 79-74, με την στατιστική του να είναι εξαιρετική: 18 πόντοι, με 3/4 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 6/7 βολές, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, μόλις 1 λάθος και 21 βαθμούς στο σύστημα ranking σε 33 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα "έγραψε" το κοντέρ, με όλες τις επιδόσεις με εξαίρεση τις ασίστ να αποτελούν ρεκόρ με την φανέλα της Φενέρμπαχτσε!

Είναι δεδομένο ότι η αποχώρηση του Τζέιμς Νάναλι λόγω του σοκαριστικού του τραυματισμού του ήταν ένας από τους λόγους που ο Σέρβος γκαρντ έπαιξε τόσο πολύ και είχε μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από ότι συνήθως. Αυτό που έχει σημασία ωστόσο είναι ότι ο άλλοτε αρχηγός του Ερυθρού Αστέρα έδειξε έτοιμος να ανταποκριθεί σε μεγαλύτερο ρόλο.

Δεν είναι Μπογκντάνοβιτς, αλλά είναι καλός παίκτης

Το "ξύπνημα" του Γκούντουριτς
FENERBAHCE DOGUS / TWITTER


Ο Μάρκο Γκούντουριτς δεν είναι Μπογκντάνοβιτς. Οι δύο παίκτες έχουν εντελώς διαφορετικό στυλ και φιλοσοφία. Αυτό όμως δεν τον κάνει κακό παίκτη. Απλώς τον κάνει διαφορετικό. Και αυτό δεν θα έπρεπε να του καταλογίζεται εναντίον του, όπως δεν θα έπρεπε να καταλογίζεται εναντίον του και το γεγονός ότι η Φενέρμπαχτσε έδωσε ένα... καράβι λεφτά για να τον αποκτήσει.

Ο Γκούντουριτς είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα παρά τα μόλις 22 του χρόνια. Έχει ήδη υπάρξει αρχηγός μίας ιστορικής ομάδας όπως ο Ερυθρός Αστέρας και είναι διεθνής με την εθνική Σερβίας. Δεν ήρθε από το πουθενά. Και, παρά το γεγονός ότι ο Ομπράντοβιτς τον... βασανίζει όσο κανέναν άλλο παίκτη του – κυρίως επειδή ο Γκούντουριτς είναι δική του επιλογή – είναι σαφές ότι κάτι έχει δει σε αυτόν και έπεισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης να ανοίξει το χρηματοκιβώτιό της για χάρη του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γκούντουριτς ήταν (επιεικώς) κακός στο πρώτο μισό της σεζόν. Ένας από τους λόγους που συνέβη αυτό όμως είναι ότι ο Ομπράντοβιτς ήθελε να τον... διαλύσει και να τον χτίσει από την αρχή, προκειμένου να τον κάνει τον καλύτερο παίκτη που μπορεί. Ο Γκούντουριτς το έχει δεχθεί στωικά όλο αυτό, ακριβώς γιατί θέλει να βελτιωθεί. Και τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν στον αγώνα με την Μπασκόνια.

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ