EUROLEAGUE

Ομπράντοβιτς: "Δεν κέρδισα μόνος, αλλά με τις ομάδες μου"

Ομπράντοβιτς: "Δεν κέρδισα μόνος, αλλά με τις ομάδες μου"

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μιλά για τα Final Four της ζωής του, θυμάται το τελευταίο τρόπαιο της Ρεάλ και αυτό του Παναθηναϊκού, ως... γηπεδούχου.

Ο πολυνίκης κόουτς, στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, είναι καθ' οδόν για τη Μαδρίτη, με την μόνη φιναλίστ που δεν έχει σηκώσει ποτέ άλλοτε το τρόπαιο. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η Φενέρμπαχτσε είναι έτοιμοι για όλα, στη δεύτερη σεζόν του Σέρβου στον πάγκο της ομάδας. Στον ημιτελικό, θα συναντήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, που τελευταία φορά ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πριν δυο δεκαετίες, με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο της.

Πριν την πρώτη εμπειρία της Φενέρ, από Final Four, o "Zoτς" μιλά στο Euroleague.net, τονίζοντας πως "είναι μεν, ο ημιτελικός της Euroleague, αλλά παραμένει ένα παιχνίδι μπάσκετ. Επί της ουσίας, δηλαδή, δεν αλλάζει κάτι. Θα προσπαθήσω να το προετοιμάσω, όπως κάθε άλλο ματς της Euroleague ή της τουρκικής λίγκας. Θα προσπαθήσω να κάνω τους παίκτες μου να καταλάβουν πως είμαστε ομάδα και ότι έως τώρα έχουμε δείξει πως διαθέτουμε χαρακτήρα. Να τους θυμίζω ότι νικήσαμε όλες τις μεγάλες ομάδες. Πρέπει να φτάσουμε εκεί, πιστεύοντας πως έχουμε τη δυνατότητα να κατακτήσουμε το τρόπαιο".

Η Φενέρμπαχτσε ήταν ένας νέος προορισμός, σε μια νέα χώρα. Μια νέα πρόκληση για εσάς; Τι έχετε απολαύσει αυτά τα δυο χρόνια, στο κοουτσάρισμα αυτής της ομάδας;

"Αποφάσισα να πάω στη Φενέρμπαχτσε, γιατί κατάλαβα πως αυτός ο οργανισμός έχει φιλοδοξία, την ίδια φιλοδοξία που είχα σε όλη μου τη ζωή. Είναι πάντα ενδιαφέρον να ξεκινάς νέα δουλειά, με νέους ανθρώπους και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος, κάθε μέρα".

Υπήρξε κάποιο παιχνίδι ή κάποια στιγμή -ενδεχομένως κατά τις εννέα σερί νίκες στο ΤΟΡ16-, οπότε καταλάβατε ότι αυτή η ομάδα έχει σοβαρές πιθανότητες να πάει στο Final Four και να διεκδικήσει τον τίτλο;

"Πριν το σερί, είχαμε χάσει δυο ματς στην έδρα μας, από την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό. Παιχνίδια που είχαμε τη δυνατότητα να "πάρουμε". Μίλησα στους παίκτες μου και τους εξήγησα πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ότι στο εξής θα το πάμε παιχνίδι με το παιχνίδι. Αυτό ήταν το πλάνο. Είμαι πολύ ευτυχής που παίξαμε πολύ καλά, στην Ευρώπη. Κατ' αρχάς, παίξαμε πολλά καλά εκτός έδρας μας και πιστεύω ότι αυτό έδωσε σε όλους την ενέργεια να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά, να καταλάβουν ότι έχουμε πολλές ευκαιρίες"

Ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίσατε, ήταν η απώλεια του Ρίκι Χίκμαν, σε σημείο που δεν μπορούσε να αντικατασταθεί. Ποιο ήταν το κλειδί να ξεπεράσετε αυτήν την απώλεια και να προκριθείτε στα playoffs;

"Πραγματικά λυπάμαι για αυτό που συνέβη στον Ρίκι. Μετά το ματς, πήγα στα αποδυτήρια και τον βρήκα σε πραγματικά άσχημη κατάσταση. Σχεδόν έκλαιγε. Η σύζυγος του ήταν εκεί και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Ήταν πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς. Έμπειρος παίκτης. Ένας από τους λόγους που πίστεψα ότι θα ήταν καλό να έλθει στην ομάδα μας, ήταν η εμπειρία του. Είχε παίξει πέρυσι στο Final Four, πήρε τον τίτλο. Ο Ρίκι είναι εξαιρετικό παιδί και πραγματικά λυπάμαι για αυτό που έγινε, αλλά έπρεπε να καταλάβουμε πως έχουμε άλλους παίκτες να παίξουν στη θέση του. Προσπαθήσαμε με τους νεαρούς σε ηλικία "άσους" που διαθέτουμε και κάποιους που... δεν είναι η θέση τους αυτή του πόιντ γκαρντ. Αλλά όλα πήγαν καλά... και να 'μαστε".

Ο Νέμανια Μπιέλιτσα ήταν πάντα μεγάλο ταλέντο και πολύ καλός παίκτης. Φέτος όμως, είναι μεταξύ των καλύτερων. Τι διαφορετικό έχει πια;

"Θα συμφωνήσω πως φέτος έκανε εξαιρετική σεζόν. Πέρυσι μιλήσαμε πολύ και άλλαξε νοοτροπία, με κάποιον τρόπο. Αφιέρωσε το χρόνο του στο μπάσκετ. Σκέφτεται πολύ για το μπάσκετ και πιστεύω πως αυτός ήταν ο λόγος που έπαιξε φέτος το καλύτερο μπάσκετ του. Σχεδόν σε κάθε ματς είχε νταμπλ νταμπλ πόντων και ριμπάουντ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρόσφερε σε πολλούς τομείς. Κάποιοι δεν φαίνονται στην στατιστική. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν".

Ποιο πράγμα σας εντυπωσιάζει από τη Ρεάλ;

"Κατ' αρχάς, πρόκειται για ομάδα με παίκτες που είναι χρόνια μαζί. Έχουν τον ίδιο κόουτς, την ίδια φιλοσοφία. Έκαναν κάποιες αλλαγές, αλλά ας πούμε πως για τρεις σεζόν έχουν παρόμοιες πορείες. Είναι ομάδα και πολύ ατομικό ταλέντο που καταφέρνει να παίζει ομαδικό μπάσκετ. Συχνά μιλούν για το επιθετικό παιχνίδι της Ρεάλ, αλλά αυτό έρχεται από τα όσα παράγουν οι παίκτες στην άμυνα. Έχουν σχεδόν κάθε απάντηση σε ό,τι παρουσιάζει ο όποιος αντίπαλος και για αυτό ανήκουν στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, την τελευταία τριετία".

Θα χρειαστεί να ρίξετε το ρυθμό για να έχετε τύχη;

"Αυτό είναι κάτι που πιστεύει ο κόσμος και είναι κάτι που κατ' εμέ έχει να κάνει με την πολύ καλή άμυνα που παίζουν. Είναι ομάδα που ξέρει τι να κάνει, ανά πάσα ώρα και στιγμή.Το να τρέχει δεν είναι το μόνο που αρέσει στη Ρεάλ. Είναι ξεκάθαρο πως τους αρέσει να τρέχουν, γιατί έχουν την ποιότητα. Αλλά ακόμα και όταν δεν τρέχουν, παραμένουν επικίνδυνοι".

Μόλις δυο από τους παίκτες σας έχουν εμπειρία από Final Four. Τι θα κάνετε, ώστε η απειρία των υπολοίπων να μη στοιχίσει;

"Όλοι λένε πως αυτό είναι δουλειά των κόουτς. Πως εγώ πρέπει να προετοιμάσω τους παίκτες, προ των πρώτων Final Four. Να τους εξηγήσω πως είναι κάτι το διαφορετικό, από κάθε άλλη μέρα. Αλλά η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μπάσκετ. Ναι, είναι ημιτελικός της Euroleague, αλλά... είναι και πάλι ένα ματς μπάσκετ. Τίποτα το διαφορετικό. Θα προσπαθήσω λοιπόν, να τους προετοιμάσω με τον τρόπο που το κάνω για όλα τα ματς. Θα προσπαθήσω να τους κάνω να καταλάβουν πως είμαστε ομάδα και ότι μέχρι τώρα έχουμε δείξει χαρακτήρα. Έτσι κερδίσαμε μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ, ο Ολυμπιακός, η Μακάμπι, η Μιλάνο, η Μπάγερν. Θα πρέπει να πάμε στη Μαδρίτη, πιστεύοντας πως έχουμε ελπίδα. Όλοι συμφωνούν πως η Ρεάλ είναι το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για να περάσει στον τελικό, αλλά και για να πάρει το τρόπαιο".

Ήσασταν κόουτς της τελευταίας ομάδας που φόρεσε το στέμμα, σε Final Four που διεξήχθη επί των εδαφών της (βλ. Παναθηναϊκός). Πόσο μεγάλη είναι η πίεση;

"Θυμάμαι πως εκείνη τη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, ο κόσμος έλεγε από την αρχή πως έπρεπε να πάμε στο Final Four. Μετά ότι πρέπει να πάρουμε τον τίτλο, λόγω του κόσμου, του... πλεονεκτήματος της έδρας, λόγω του μπλα, μπλα, μπλα. Σε όλους αρέσει να παίζουν στο γήπεδο τους, στην πόλη τους. Αλλά η απάντηση στην κάθε περίσταση, εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Αν νικήσεις, όλοι λένε πως είχες προφανές πλεονέκτημα. Αν χάσεις λένε ότι σε κατέβαλε η πίεση. Ξέρετε κάτι; Πιστεύω πως οι παίκτες της Ρεάλ έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν το κομμάτι της πίεσης. Στο τέλος της ημέρας, πιστεύω ότι είναι ευτυχείς που παίζουν στη Μαδρίτη, μπροστά στον κόσμο τους. Θεωρώ δεδομένο ότι οι φίλαθλοι τους θα τους στηρίξουν. Υπήρξαν κόουτς της Ρεάλ. Ξέρω πόσο πολύ αρέσει στον κόσμο το μπάσκετ και έχουν περάσει 20 χρόνια, από τότε που έγιναν πρωταθλητές. Οπότε, θα κάνουν τα πάντα για να νικήσουν. Όχι μόνο εμάς, αλλά και το τρόπαιο. Θα σας δώσω λοιπόν, την απάντηση στις 17 Μαϊου".

Εχετε κερδίσει περισσότερα Final Four από οποιονδήποτε άλλον. Είναι πιο δύσκολο από ποτέ να γίνετε τώρα πρωταθλητής;

"Κέρδισα με τους συλλόγους μου, με τις ομάδες μου, με ανθρώπους με τους οποίους δούλεψα. Όχι μόνος. Αυτό είναι το πρώτο που θέλω να πω. Έπειτα, τα πράγματα στο παρελθόν ήταν τα ίδια με τώρα. Πάντα είναι δύσκολο. Το μπάσκετ έχει αλλάξει, αλλά πάντα ήταν δύσκολο. Το να γίνεις πρωταθλητής, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Απαιτούνται πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, προετοιμασίας ώστε να μπορείς να διεκδικήσεις τον τίτλο. Οπότε, στην ουσία ποτέ δεν αλλάζει κάτι".

Πώς νιώθετε που επιστρέφετε;

"Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή της Φενέρμπαχτσε σε Final Four. Είμαι πολύ ευτυχής για αυτό. Αισθάνομαι αυτήν την ατμόσφαιρα που υπάρχει μετά το τελευταίο ματς με τη Μακάμπι. Ελπίζω ο κόσμος να συνεχίσει να είναι κοντά μας. Αυτό είναι κάτι πολύ ουσιαστικό. Το να βρεθείς μια φορά σε Final Four είναι καλό, αλλά αν έχεις τη δυνατότητα να επιστρέφεις και να επιστρέφεις, είναι κάτι που θα κάνει τους πάντες ευτυχείς".

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ