EUROLEAGUE

Ο Ομπράντοβιτς σε απόγνωση

Fenerbahce's coach Zeljko Obradovic watches his players during their Final Four Euroleague final basketball match against Olympiakos at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Fenerbahce's coach Zeljko Obradovic watches his players during their Final Four Euroleague final basketball match against Olympiakos at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Sunday, May 21, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Το 1/3 της EuroLeague ολοκληρώθηκε με τη Φενέρμπαχτσε να έχει ρεκόρ 7-3, αλλά τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να βρίσκεται για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο σε απόγνωση. Το Sport24.gr εξηγεί γιατί.

Πότε ξεκίνησε η EuroLeague της σεζόν 2017/18, πότε ολοκληρώθηκε το 1/3 της κανονικής περιόδου, ούτε που το καταλάβαμε. Με τον Ολυμπιακό στην κορυφή της κατάταξης και τον Παναθηναϊκό να θέλει απόψε νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα για να τον πλησιάσει, η χρονιά εξελίσσεται όμορφα για το ελληνικό μπάσκετ. Όχι όμως τόσο ιδανικά για τη Φενέρμπαχτσε, την Πρωταθλήτρια Ευρώπης που έχει τα προβλήματά της.

Με ρεκόρ 7-3, θα έλεγε κανείς πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα στην Κωνσταντινούπολη για τον Κώστα Σλούκα και τους συμπαίκτες του. Και όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται στα φύλλα αγώνα των δυο τελευταίων αναμετρήσεων της Φενέρμπαχτσε με τη Χίμκι και τη Μπασκόνια. Μπορεί οι Τούρκοι να πήραν ισάριθμες νίκες απέναντι σε Ρώσους και Βάσκους, όμως ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς βρίσκεται σε απόγνωση καθώς στη διάθεσή του έχει μόλις έναν σέντερ και έναν πάουερ φόργουορντ.

Όσοι έλεγαν το καλοκαίρι ότι ο Τζέισον Τόμπσον δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του Έκπε Ούντο, δικαιώνονται. Ο Αμερικανός δεν είναι "πεντάρι", δεν βοηθά στην άμυνα, δεν έχει ρυθμό στην επίθεση και έχει πετάξει σχεδόν όλες τις ευκαιρίες που του έχει δώσει ο προπονητής του. Απέναντι στη Χίμκι έμεινε στο μηδέν (0/3 δίποντα) σε 24 λεπτά και στο εκτός έδρας ματς με τη Μπασκόνια έπαιξε μόλις δυο λεπτά για να αστοχήσει σε ένα δίποντο, να κάνει ένα λάθος και δυο φάουλ πριν δει το υπόλοιπο της αναμέτρησης από τον πάγκο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρει ο Γιαν Βέσελι 36 λεπτά και να εκτοξεύσει τον μέσο όρο του στη φετινή διοργάνωση στα 30 λεπτά ανά αγώνα. Ο Τσέχος παίζει στα κόκκινα, οι μέσοι όροι του είναι καλοί (13.8 πόντοι με 65% στα δίποντα και 70.3% στις βολές, 4.4 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο), αλλά πίσω του δεν υπάρχει άλλος σέντερ. Ο Βέσελι ανέβηκε φέτος αναγκαστικά μια θέση, όμως χρειάζεται βοήθεια. Και βοήθεια χρειάζεται και ο Νικολό Μέλι που είναι αρκετά μόνος στη θέση του πάουερ φόργουορντ (στην οποία αγωνίζεται αναγκαστικά για αρκετή ώρα ο Λουίτζι Ντατόμε), με αποτέλεσμα να παίζει κι αυτός 26 λεπτά ανά αγώνα.

Η περιφερειακή γραμμή (Γουαναμέικερ, Σλούκας, Μαχμούτογλου, Ντίξον, Γκιουλέρ, Γκούντουριτς, Νάναλι, Κάλινιτς) είναι υπερπλήρης, όμως πίσω από τους Μέλι - Βέσελι υπάρχουν ο Τζέισον Τόμπσον που πλέον έχει μπει στο περιθώριο και οι περιορισμένων δυνατοτήτων Χερσέκ - Ντουβερίογλου τους οποίους δεν εμπιστεύεται ο Ομπράντοβιτς.

Η Φενέρμπαχτσε είναι 12η σε σύνολο 16 ομάδων στα ριμπάουντ ανά αγώνα με 32.6 (η πρώτη Μακάμπι Τελ Αβίβ έχει 39.4 και η τελευταία Μπάμπεργκ 31.4), ο Βέσελι δεν μπορεί να παίζει +35 λεπτά, ο Μέλι δεν αντέχει να παίρνει +30 λεπτά, ο Ντατόμε δεν είναι παίκτης ρακέτας και οι Χερσέκ - Ντουβερίογλου μόνο με θαύμα θα θεωρηθούν μέλη του rotation. Δεν είναι, λοιπόν, τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει βγει στην αγορά και εξετάζει περιπτώσεις αθλητών που μπορούν να τον βοηθήσουν άμεσα.

Μένει να δούμε ποιος θα αποκτηθεί, διότι είναι δεδομένο ότι ο Σέρβος προπονητής θα προχωρήσει σε τουλάχιστον μία προσθήκη στο ρόστερ της Φενέρμπαχτσε. Μπορεί αυτή την εποχή να κερδίζει, γνωρίζει όμως καλύτερα από τον καθένα πως η σεζόν δεν είναι σπριντ, αλλά Μαραθώνιος στον οποίο χρειάζονται... πνευμόνια.

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ