EUROLEAGUE

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ομπράντοβιτς

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ομπράντοβιτς

Όταν έχεις τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη διάθεσή σου για 35 λεπτά, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν πραγματικά πολύ απολαυστικά. Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη. Δεν το αμφισβητεί κανείς, το ξέρει και ο ίδιος. Δεν θέλει όμως να το παραδέχεται. Λέει πως απλά δουλεύει σκληρά και κερδίζει τον σεβασμό σου αν είσαι "μετρημένος" απέναντί του. Αυτό συνέβη και στην τρομερή συνέντευξη που έδωσε στο NTV Spor, στη Media Day της Fenerbahce. Και τι δεν σχολίασε. Και τι δεν είπε. Μίλησε για τους έμπειρους παίκτες του, αποθέωσε τους τέσσερις που γύρισαν την πλάτη στο ΝΒΑ, "έκραξε" τους μικρούς, "τα έχωσε" στην αμερικανική λίγκα, ήταν με απλά λόγια συγκλονιστικός. Κυρίως επειδή ήθελε να μιλήσει, ήθελε να σχολιάσει τα πάντα, δεν απέφυγε καμία ερώτηση και πέρασε και ο ίδιος ένα όμορφο μισάωρο. Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε για τη νέα σεζόν και όχι μόνο.

Πως βλέπει τη νέα σεζόν και τη νέα μορφή της EuroLeague: " Πιστεύω πως θα είναι εξαιρετική. Είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί οι οπαδοί του αθλήματος σε όλη την Ευρώπη θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλες τις ομάδες να παίζουν μεταξύ τους. Αυτό είναι σπουδαίο. Να, την περσινή σεζόν δεν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε με τη Μακάμπι, τον Ολυμπιακό και τη Μπαρτσελόνα, δεν δώσαμε αγώνες που ο κόσμος μας θα ήθελε να δει. Η φετινή θα είναι μια εντελώς διαφορετική χρονιά".

Για το γεγονός ότι πέρυσι δεν έχασε αγώνα στην έδρα του: " Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ματς, ένα προς ένα και να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα εντός έδρας παιχνίδια είναι κάτι special. Δεν πρέπει να το μετράμε ξεχωριστά. Φυσικά αισθανόμαστε πιο άνετα στο γήπεδό μας, με την υποστήριξη του τρομερού κοινού μας".

Για τη σχέση του με τον Γκρεγκ Πόποβιτς και τον πόνο που φέρνουν οι ήττες, όπως αυτή της Φενέρμπαχτσε στον περσινό Τελικό της EuroLeague: " Αν θυμάστε, στο Final Four δώσαμε δυο αγώνες και είχαν και οι δυο παράταση. Όταν είσαι στην παράταση, είσαι κοντά στη νίκη και την ήττα. Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας το πως χάσαμε, όμως πέρασε στο παρελθόν. Ξέρω ότι όλοι μιλάνε για εκείνο το χαμένο ριμπάουντ, όμως πρέπει να κοιτάξουμε κάθε ματς. Όλοι το ίδιο πράγμα με ρωτούν, για το πως χάσαμε στον Τελικό. Πόσο κοντά στη νίκη ήμασταν. Έτσι είναι το μπάσκετ, ένα ριμπάουντ, ένα σουτ, μία βολή. Όλα είναι σημαντικά".

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ομπράντοβιτς

Για το γεγονός ότι πέρυσι δεν ήταν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague: " Πάντα φτιάχνω ομάδες με στόχο να έχω ποιοτικούς παίκτες. Πέρυσι, αν θυμάμαι καλά, αλλάξαμε εννέα παίκτες. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Φέτος είχαμε μόνο μία σημαντική αλλαγή. Ο Ρίκι Χίκμαν έφυγε, ο Τζέιμς Νανάλι ήρθε. Χαίρομαι καταρχήν για το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες μας έμειναν εδώ, αν και είχαν εξαιρετικές προτάσεις από ομάδες του ΝΒΑ. Ο Γιαν Βέσελι, ο Έκπε Ούντο, ο Τζίτζι Ντατόμε, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Χαίρομαι για την απόφασή τους, αλλά κυρίως για τον λόγο για τον οποίο πήραν αυτές τις αποφάσεις. Σίγουρα αισθάνονται όμορφα εδώ, είναι χαρούμενοι και έχουμε καλή χημεία. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτή τη χρονιά είμαστε σχεδόν η ίδια ομάδα, όμως θέλω την ίδια επιθετικότητα. Αυτός είναι ο στόχος μου, να έχουμε το ίδιο κίνητρο με πέρυσι".

Για το πως έκανε πέρυσι μερικά τρικ που άλλαξαν τη μοίρα της ομάδας του: " Χαίρομαι που βλέπετε μπάσκετ και καταλαβαίνετε μπάσκετ. Χρησιμοποιείτε κάποιους όρους, όπως το "τρικ". Αν ήταν εύκολο, θα το έκαναν όλοι. Πρέπει να είσαι πολύ σοβαρός και να δουλεύεις πολύ σκληρά. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα "ας βάλω τον Nikola Kalinic στη θέση του σέντερ". Ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αν θυμάστε καλά, τότε ο Βέσελι ήταν εκτός ομάδας και είχαμε κάποια προβλήματα με τα φάουλ του Ούντο και του Άντιτς. Έπρεπε να κάνω κάτι διαφορετικό. Είναι εύκολο να το αποκαλέσεις "τρικ", όμως δεν ήταν τέτοιο. Μιλάμε για μια πολύ σοβαρή δουλειά, είναι όλα πράγματα που δουλεύουμε στις προπονήσεις. Δεν έκανα κάτι, απλά γνώριζα την ποιότητα των παικτών μου. Δουλεύουμε πολύ. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό, πρέπει η ομάδα σου να είναι έτοιμη γι' αυτό. Δεν θα κάνω κάτι για πρώτη φορά μέσα στο παιχνίδι, δεν θα ήμουν σοβαρός. Οι παίκτες το γνωρίζουν αυτό. Αν δοκιμάσουμε κάτι στη διάρκεια του αγώνα, το μόνο βέβαιο είναι πως θα το έχουμε δουλέψει στην προπόνηση".

Για το γεγονός ότι του αρέσει να διαλέγει ευέλικτους παίκτες που μπορούν να παίξουν σε περισσότερες από μία θέσεις: " Νομίζω πως αυτό είναι το όνειρο κάθε προπονητή. Αυτό εξαρτάται από το πόση ποιότητα έχει ο αθλητής".

Related content Γι' αυτά που προσφέρει ο Τζέιμς Νάναλι: " Ήταν εύκολο να καταλάβουμε πως είναι καλός παίκτης όταν τον παρακολουθήσαμε. Πάντα πριν υπογράψουμε έναν παίκτη, συγκεντρώνουμε πολλές πληροφορίες γι' αυτόν. Πως μπαίνει στην ομάδα, πως αντιδρά με τους συμπαίκτες του, πως είναι η προσωπική του ζωή. Όσα μαζέψαμε για εκείνον, ήταν θετικά και είμαι πολύ ευχαριστημένος από την δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής. Είναι από αυτούς τους παίκτες που συνεχώς ρωτούν πράγματα και είμαι σίγουρος πως θα εξελιχθεί σε σημαντική μονάδα για εμάς. Έτσι αισθάνεται ήδη. Ξέρει ότι θα τον χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές θέσεις. Μιλήσαμε πολύ μαζί του. Πρέπει να τον σεβαστούμε. Τα καταλαβαίνει όλα, δεν θα έχει πρόβλημα. Ξέρει πως μπορεί να παίξει 35 λεπτά ή 5".

Για το πως καταφέρνει να πείθει τους παίκτες του να "θυσιάζουν" πράγματα για το καλό της ομάδας: " Νομίζω πως είναι πολύ απλό. Όλοι τους καταλαβαίνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε τους στόχους μας. Όλοι τους καταλαβαίνουν ότι έχουν την ποιότητα για να παίξουν το μπάσκετ διαφορετικά. Αγαπούν το άθλημα και ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το ομαδικό πνεύμα. Ξέρουν ότι κανείς δεν είναι σημαντικότερος από την ομάδα".

Για τον Έκπε Ούντο και την προσαρμογή του στο σύνολο: " Του αρέσει το άθλημα και βελτιώθηκε πολύ. Είναι ένας παίκτης με τρομερή, τρομερή αυτοσυγκέντρωση. Φέτος το καλοκαίρι είχε την ευκαιρία να γυρίσει στο ΝΒΑ, όμως αποφάσισε να μείνει μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ψηλούς που μπορούν να πασάρουν τη μπάλα. Το σημαντικότερο είναι να έχεις παίκτες που θέλουν να γίνουν καλύτεροι μέρα με τη μέρα. Ο Έκπε είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα".

Για την πρόταση των 10 εκατομμυρίων δολαρίων που απέρριψε ο Γιαν Βέσελι: " Μιλάω ανοιχτά μαζί του, όπως κάνω και με άλλους παίκτες. Το σημαντικό είναι να ξέρουν ότι στο τέλος της ημέρας, η απόφαση είναι αποκλειστικά δική τους. Θέλουν να ακούσουν τη γνώμη μου, αλλά αυτοί αποφασίζουν για τη ζωή τους. Το ότι έμεινε εδώ, σημαίνει πως του αρέσει να παίζει για εμάς. Κάποια στιγμή θα γυρίσει στο ΝΒΑ, αυτό είναι το λογικό στην περίπτωσή του. Καταλαβαίνει ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Ξέρετε ποιο είναι το σημαντικό; Το ότι νιώθει χαρούμενος εδώ. Φυσικά και μπορεί να βελτιωθεί. Ειδικά στο low-post. Πρέπει να γίνει πιο επιθετικός, διότι είχε συνηθίσει να παίζει πιο περιφερειακά. Έχει την ποιότητα για να το κάνει. Κάποιες φορές αντιδρά υπερβολικά και επιμένω ότι πρέπει να σουτάρει με μεγαλύτερη άνεση".

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ομπράντοβιτς
INTIME SPORTS

Για το "μυστικό" που έχει και βρίσκεται συνεχώς στα Final Four: " Δεν υπάρχει μυστικό, υπάρχει μόνο η σκληρή δουλειά. Πρέπει να έχεις παίκτες με κίνητρο, έτοιμους να δουλέψουν πολύ σκληρά. Πρέπει να είσαι σε μια ομάδα που σε εμπιστεύεται και σου δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς όπως εσύ θεωρείς σωστό. Είμαι τυχερός γιατί εδώ όλοι με εμπιστεύονται. Έχω τη δική μου ομάδα που δουλεύει από το πρωί μέχρι το επόμενο πρωί ώστε να μπορούμε να δίνουμε βοήθεια στους παίκτες μας. Αυτό είναι, δεν υπάρχουν μυστικά. Αγαπώ τη δουλειά μου. Είμαστε προνομιούχοι άνθρωποι και αυτό λέω και στους παίκτες μου. Κάνουμε κάτι που μας αρέσει. Τι άλλο να ζητήσουμε από τη ζωή μας; Είμαι χαρούμενος που πηγαίνει ακόμη και στις προπονήσεις, ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, τότε που πρέπει να βοηθάμε όλοι ο ένας τον άλλο. Ήμασταν υγιής ομάδα πέρυσι, γι' αυτό πήγαμε τόσο καλά στην καλύτερη χρονιά της ομάδας".

Για το πόσο ψηλά βάζει την περσινή χρονιά σε σχέση με τις καλύτερες της καριέρας του: " Ήταν από τις καλύτερές μου, κυρίως επειδή παίξαμε τόσο καλά. Αλήθεια, παίξαμε πολύ καλά. Σαν προπονητής, πάντα προσπαθώ να κάνω νέα πράγματα. Μείναμε όλοι μαζί. Πέρυσι είχαμε πολλές αλλαγές, οπότε χρειαστήκαμε χρόνο. Φέτος, από την αρχή ξέραμε τι να κάνουμε, οι παίκτες θυμούνται την περσινή μας δουλειά. Πιστεύω πως φέτος όλα θα κριθούν από το κίνητρο που θα έχουμε. Πρέπει να θυσιάσουμε πράγματα. Όλα θα πάνε καλά αν το κάνουμε".

Για το πόσο επηρεάζουν τα νέα ποσά του ΝΒΑ το ευρωπαϊκό μπάσκετ: " Είδατε φέτος πόσοι παίκτες που είχαν συμβόλαιο έφυγαν για να παίξουν εκεί. Πιστεύω πως ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε, είναι να δώσουμε μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαια στους νεαρούς παίκτες, να τους δώσουμε και την ευκαιρία να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν εδώ. Κι αν μια μέρα θέλουν να πάνε στο ΝΒΑ, να το κάνουν με τις ομάδες τους να παίρνουν καλά ποσά. Είναι αστεία τα ποσά που δίνουν τώρα οι ομάδες του ΝΒΑ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να κρατάμε εδώ τους παίκτες. Πέρυσι, το Phoenix ακολουθούσε τον Μπογκντάνοβιτς. Εκείνος αποφάσισε να μείνει εδώ και τον έκαναν ανταλλαγή! Τώρα τα δικαιώματά του τα έχουν οι Sacramento Kings. O Divac τον ξέρει καλά και είμαι σίγουρος ότι θέλει να του δώσει την ευκαιρία. Δεν θα ήταν όμως καλύτερο να δοκίμαζε ως free agent, για να επιλέξει την ομάδα που εκείνος θεωρεί ότι του ταιριάζει περισσότερο; Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Οι Αμερικανοί ξέρουν πως οι Ευρωπαίοι είναι καλοί. Θέλω να δίνω ευκαιρίες, αλλά πρέπει τα συμβόλαια να έχουν διάρκεια έξι ετών. Αν μετά θέλει, ας πάει στο ΝΒΑ. Ή ας δώσουν οι ομάδες χρήματα για να επενδύσουμε ξανά. Η EuroLeague είναι ένα καλό project".

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Ομπράντοβιτς

Για το γεγονός ότι οι παίκτες δεν έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων: " Μπορείτε να ρωτήσετε τους παίκτες μου. Σε κάθε προπόνηση, ένα μέρος είναι η ατομική δουλειά, να τους μιλήσουμε αποκλειστικά για τεχνικά θέματα. Πάντα λέω ότι μου αρέσει να με εκπλήσσουν οι παίκτες μου στη διάρκεια των αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενος αν το κάνουν, δεν είναι όμως εύκολο. Πρέπει να είσαι έτοιμος να κάνεις κάτι διαφορετικό, να είσαι δημιουργικός. Είμαι εδώ για να τους βοηθάω. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο Ugurlu πήρε μία απόφαση σε ένα φιλικό και χάσαμε το παιχνίδι. Του είπα πως μου άρεσε αυτό που έκανε, γιατί έδειξε ποιότητα, είναι γρήγορος. Του είπα να χρησιμοποιεί την ταχύτητά του κάθε φορά που είναι στο παρκέ. Όσο για το λάθος; Είναι μέρος του παιχνιδιού. Απλά μην κάνεις τρία ίδια λάθη σε ένα λεπτό. Να ένα πρόβλημα που έχω με τους παίκτες μου. Δεν είναι επιθετικοί. Αφού σου δίνω την ευκαιρία να παίξεις στη βασική πεντάδα με άλλους τέσσερις έμπειρους, πρέπει να το καταλάβεις. Αν πας έξω και πιστέψεις ότι είναι νορμάλ να βρίσκεσαι στη βασική πεντάδα απέναντι σε καλές ομάδες, δεν δώσεις τίποτα, δεν έχεις ενέργεια, πως θα σου ξαναδώσω τέτοια ευκαιρία; Όλα εξαρτώνται από τους παίκτες. Πρέπει να δουλεύουμε στην τακτική και το μυαλό. Θα σας δώσω κι άλλο παράδειγμα. Είδα τα ματς στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχω όλες τις πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο έπαιξαν ΌΛΕΣ οι ομάδες. Στο τέλος της ημέρας, τη διαφορά την έκανε το ατομικό ταλέντο των Αμερικανών. Εντάξει, είναι εύκολο να κερδίσεις αν έχεις τέτοιους παίκτες. Θέλω η ομάδα μου και ειδικά οι νέοι τι είναι σημαντικό. Τους έδωσα δυο μέρες ρεπό μετά το τουρνουά στο Ζαντάρ. Αν είχαν μυαλό, θα ήταν εδώ να δουλέψουν περισσότερο από μια προπόνηση μαζί μου. Κάποιες φορές δεν χρειάζονται προπονητή για να δουλέψουν. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δεν είναι κάτι μυστικό. Τους λέμε που πρέπει να δώσουν προσοχή. Αν δεν το κάνουν, θα είναι μέτριοι και σε δυο χρόνια θα παίζουν αλλού. Το σημαντικό είναι να θυσιάζεις πράγματα".

Μπορείτε να δείτε το VIDEO με όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ .

TAGS EUROLEAGUE ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ