EUROLEAGUE

Τζεντίλε, ο Καπετάνιος που πήδηξε από το καράβι

Τζεντίλε, ο Καπετάνιος που πήδηξε από το καράβι

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε ήταν ταλέντο. Εγινε σταρ. Εγινε και αρχηγός. Φλέρταρε με το ΝΒΑ. Τελικά έμεινε ξανά στο Μιλάνο, έχασε τον ρόλο του αρχηγού και τώρα πρέπει να αποδείξει πολλά.

Δεν έχει κλείσει τα 23 του χρόνια και ήδη μετρά πέντε σεζόν (!) στη EuroLeague. O Αλεσάντρο Τζεντίλε ήταν πάντα ένα τεράστιο ταλέντο. Ήταν όμως και κάτι άλλο. Ήταν και πολύ... αυτάρεσκος. Πίστευε ότι μπορεί να κερδίσει τους πάντες, κάποιες φορές τα κατάφερνε, κάποιες άλλες αποτύγχανε, όμως πάντα θεωρούσε ότι είχε κάνει το σωστό. Από "ταλέντο" έγινε γρήγορα ο ηγέτης της Αρμάνι Μιλάνο, την οδήγησε πέρυσι στην κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος και τότε έκανε το μεγάλο λάθος. Πήδηξε πρώτος από το πλοίο, πριν ζητήσει τη βοήθεια του πληρώματος για να ανέβει ξανά σε αυτό.

Την περσινή σεζόν ο Τζεντίλε έπαιξε σε μόλις 6 αγώνες της EuroLeague (20 πόντοι μέσο όρο), αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και έκανε μερικά βήματα προς τα πίσω. Την περίοδο 2014-2015 είχε 14.3 πόντους σε 20 αγώνες, έκανε την έκρηξη που όλοι περιμέναμε και μπήκε στην elite της Ευρώπης. Θεωρείται και ίσως είναι ένας από τους 4-5 κορυφαίους περιφερειακούς στην Ευρώπη, αλλά... Παραμένει κολλημένος στο Μιλάνο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχασε και τον ρόλο του αρχηγού!

Τζεντίλε, ο Καπετάνιος που πήδηξε από το καράβι

Αυτή ήταν, πάντως, η λογική και η αναμενόμενη εξέλιξη των πραγμάτων, μετά απ' όσα είπε στο φινάλε της περσινής σεζόν. Είχε δηλώσει πως ολοκλήρωσε το έργο του στο Μιλάνο. Είχε εξηγήσει πως έφτασε η ώρα να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα μεγαλύτερο club. Περίμενε την πρόταση των Houston Rockets που ενδιαφέρονταν για τουλάχιστον μια διετία. Περίμενε ίσως και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τελικά στο Μιλάνο δεν έφτασε πρόταση κι ο Αλεσάντρο έμεινε ξεκρέμαστος.

Οι άνθρωποι της ομάδας και ο κόσμος της σέβονται και εκτιμούν όσα έχει κάνει ο Τζεντίλε για τον σύλλογο, όμως δεν θα του συγχωρέσουν εύκολα τις περσινές δηλώσεις. Δεν τους άρεσε το γεγονός ότι ο 23χρονος Ιταλός βλέπει την Ολίμπια Μιλάνο ως σκαλοπάτι για κάτι μεγαλύτερο, πολύ απλά γιατί έχουν ρίξει ΠΑΡΑ πολλά εκατομμύρια με στόχο να μπουν στην elite της EuroLeague και να ξεφύγουν από τον ρόλο του κομπάρσου. Ναι, ο Τζεντίλε πάλεψε για να βοηθήσει, αλλά πάντα κάτι έκανε λάθος για να γκρεμίσει τα πάντα.

Τζεντίλε, ο Καπετάνιος που πήδηξε από το καράβι

Στην Ιταλία λένε πως έμοιαζε με τον Καπετάνιο που πρώτος πήδηξε από το καράβι. Ο Λίβιο Πρόλι, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που προκύπτουν στην Ολίμπια, δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει μαζί του. Αποφάσισε να τον καθαιρέσει από αρχηγό και να τον υποβιβάσει από "Καπετάνιο" σε "ναύτη".

Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε είναι σπουδαίος αθλητής. Πέρυσι, τέτοια εποχή, οι άνθρωποι των Boston Celtics μας έλεγαν ότι " πρέπει να σταματήσουμε τον τύπο με το νούμερο 5" και αμέσως μετά το τζάμπολ έριξαν πάνω του τον σκληροτράχηλο Jae Crowder για να του κόψουν τη φόρα. Ο Ιταλός έβαλε αρκετά καλάθια στους Αμερικανούς αντιπάλους του, έδειξε ότι "έχει το επίπεδο" και μας άφησε με τη σιγουριά ότι τη σεζόν 2016-2017 θα παίζει στο ΝΒΑ. Τελικά, ΔΕΝ θα παίζει στο ΝΒΑ. Έμεινε στην Ευρώπη, δεν είναι πλέον αρχηγός της ομάδας του και έχει πολλά να αποδείξει. Όχι για το ταλέντο και τις ικανότητές του, αλλά για τον χαρακτήρα και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το μπάσκετ γενικότερα.

Twitter @harris_stavrou

TAGS EUROLEAGUE ΜΙΛΑΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ