EUROLEAGUE

Μπάμπεργκ: Ατυχία, απειρία ή κάτι άλλο;

Μπάμπεργκ: Ατυχία, απειρία ή κάτι άλλο;

Μετά την ήττα της από την Νταρουσάφακα η Μπάμπεργκ είδε το ρεκόρ της να πέφτει στο 2-4. Το τρελό της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι θα μπορούσε να έχει μέχρι και 6-0 αν ήξερε πως να "κλείνει" τα κρίσιμα παιχνίδια! Τι συμβαίνει λοιπόν με την Πρωταθλήτρια Γερμανίας;

Το σκηνικό είναι τόσο γνώριμο για τη Μπάμπεργκ που έχει σχεδόν καταντήσει εκνευριστικό για τους φίλους της. Βλέπουν την ομάδα τους να είναι ανταγωνιστική σε κάθε παιχνίδι ανεξαρτήτως αντιπάλου και γηπέδου, να τα κάνει (σχεδόν) όλα τέλεια για 39 λεπτά και στο τέλος να χάνει το παιχνίδι μέσα από τα χέρια της. Και τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στον χθεσινό (10/11) αγώνα με την Νταρουσάφακα στην Τουρκία, όπου και γνώρισε την ήττα με 72-70 .

Αυτή ήταν η 4η ήττα των Γερμανών σε 6 αγωνιστικές στην EuroLeague. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης ωστόσο είναι ότι και οι τέσσερις ήττες των Γερμανών έχουν έρθει με διαφορές μικρότερες των 4 πόντων (!) ενώ δύο από αυτές ήρθαν με έναν πόντο διαφορά: Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (67-66) και κόντρα στον Παναθηναϊκό, και μάλιστα εντός έδρας, για την 3η αγωνιστική (83-84). Αποτέλεσμα; Έπειτα από 6 αγωνιστικές και 4 ήττες η Πρωταθλήτρια Γερμανίας να έχει μόλις -5 στο συνολικό γκολ αβερέιτζ (!) κάτι που σίγουρα δεν είναι και πολύ συνηθισμένο.

Το θέμα βέβαια για την ομάδα του Νίκου Ζήση δεν είναι το συνολικό γκολ αβερέιτζ. Το θέμα είναι ότι για ακόμα μία φορά η Μπάμπεργκ έχασε ένα δικό της παιχνίδι μέσα από τα χέρια της, κάνοντας μοιραία λάθη στο τέλος του αγώνα. Λάθος πάσες, κακές επιλογές και "σκοτωμένα" σουτ είχε το... μενού για ακόμα μία φορά για τους Γερμανούς, που δείχνουν να μην έχουν την τύχη με το μέρος τους στα κρίσιμα σημεία, με πολλούς να στέκονται ακόμα και στο θέμα της απειρίας της ομάδας. Γίνεται όμως όταν έχεις χάσει 4 από τους 6 αγώνες σου στον πόντο να είσαι απλώς άτυχος ή άπειρος, ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Η μπάλα στα... λάθος χέρια

Μπάμπεργκ: Ατυχία, απειρία ή κάτι άλλο;

Ο τεχνικός της Μπάμπεργκ, Αντρέα Τρινκιέρι, έχει φτιάξει ένα κατά τεκμήριο εξαιρετικό σύνολο. Σίγουρα η ομάδα του δεν έχει το ταλέντο άλλων ομάδων - ούτε το μπάτζετ φυσικά - αλλά όσοι αντιμετωπίζουν την Γερμανική ομάδα ξέρουν ότι δεν θα έχουν εύκολο βράδυ, κάτι που έχουν καταλάβει καλά όσοι την έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία δύο χρόνια. Στηριζόμενη στην άμυνά της και στην γεμάτη ιδιαίτερα συστήματα επίθεσή της η Μπάμπεργκ έχει πάντα τον τρόπο να μένει μέσα στα παιχνίδια για 39 λεπτά. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι στο τελευταίο λεπτό ενός αγώνα, όσο κλισέ και αν ακούγεται, δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο τα συστήματα, όσο άλλα πράγματα. Πράγματα τα οποία δείχνουν να λείπουν από την Μπάμπεργκ, με κυριότερο από όλα την παρουσία ενός παίκτη που να μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ αλλά και να έχει την προσωπικότητα να πάρει το τελευταίο σουτ.

Αν ρίξει κάποιος μία ματιά στο ρόστερ της Μπάμπεργκ θα διαπιστώσει ότι μόνο ο Ντάριους Μίλερ και ίσως ο Γιάνις Στρέλνιεκς μπορούν να δημιουργήσουν υπό προϋποθέσεις το δικό τους σουτ, ενώ η μόνη δυνατή προσωπικότητα της ομάδας είναι ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος ωστόσο στα 33 του χρόνια δεν έχει τα πατήματα που είχε μέχρι πριν μερικά χρόνια. Σαφώς και είναι αυτός που έχει βγει μπροστά όποτε χρειάστηκε, όπως με την Αρμάνι Μιλάνο για την 5η αγωνιστική για παράδειγμα, ωστόσο πλέον δεν έχει την απαιτούμενη έκρηξη για να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα.

Όλα αυτά λοιπόν είχαν ως αποτέλεσμα η Μπάμπεργκ να δώσει την τελευταία κρίσιμη επίθεση στους αγώνες με την Φενέρμπαχτσε για την 1η αγωνιστική και την Νταρουσάφακα για την 6η αγωνιστική στον πάουερ φόργουορντ της, Νίκολο Μέλι, με το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό, αφού ο Ιταλός πάουερ φόργουορντ είναι πολλά πράγματα, αλλά παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ δεν είναι. Μία ακόμα πιο προσεκτική ματιά μάλιστα στα τελευταία δευτερόλεπτα των αγώνων της που ηττήθηκε δείχνει ότι στον μοναδικό από αυτούς τους αγώνες που η Μπάμπεργκ έδωσε τη μπάλα στα χέρια του καλύτερου δημιουργού της (Ντάριους Μίλερ) ήταν αυτός κόντρα στον Παναθηναϊκό. Όταν λοιπόν στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός αγώνα αδυνατείς έστω να δώσεις τη μπάλα είτε στον πιο έμπειρο παίκτη σου (Ζήσης) είτε σε έναν εκ των δύο καλύτερων δημιουργών σου (Στρέλνιεκς και Μίλερ) μοιάζει λογικό να μη μπορείς να κερδίσεις. Ούτε φυσικά είναι τυχαίο ότι στα δύο μοναδικά παιχνίδια που κέρδισε (κόντρα σε Ούνικς στην 2η αγωνιστική και Μιλάνο την 5η αγωνιστική) τα κρίσιμα σουτ πήραν είτε ο Στρέλνιεκς (με Ούνικς) είτε οι Ζήσης, Μίλερ (με Μιλάνο).

Καλή ομάδα, αλλά... κάτι λείπει

Μπάμπεργκ: Ατυχία, απειρία ή κάτι άλλο;

Η σεζόν έχει ακόμα πολύ δρόμο. Για την ακρίβεια απομένουν 24 αγωνιστικές, διάστημα στο οποίο μπορούν να αλλάξουν (πάρα) πολλά πράγματα. Στην φετινή EuroLeague ωστόσο, όπου το επίπεδο είναι ψηλότερο από ποτέ, κάθε χαμένη ευκαιρία μπορεί να την πληρώσεις στο τέλος. Και η αλήθεια είναι ότι η Μπάμπεργκ έχει χάσει σημαντικές ευκαιρίες για να πάρει νίκες κόντρα σε καλές ομάδες, όπως η Φενέρμπαχτσε, η Μπαρτσελόνα και η Νταρουσάφακα εκτός έδρας και ο Παναθηναϊκός εντός έδρας. Θα μπορούσε να πει κάποιος βέβαια ότι ήττες όπως αυτή με την Φενέρμπατσε και την Μπαρτσελόνα ήταν εντός προγράμματος. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο το γεγονός ότι αν η Πρωταθλήτρια Γερμανίας κέρδιζε μέσα σε μία από αυτές τις έδρες θα μπορούσε να αισθάνεται πολύ πιο άνετα.

Η Μπάμπεργκ είναι μία πραγματικά καλή ομάδα. Ένα εξαιρετικό σύνολο που όλοι... σιχαίνονται να βρουν απέναντί τους επειδή δεν λέει να... "ξεκολλήσει" από πάνω τους. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αν και η Μπάμπεργκ είναι πράγματι μία καλή ομάδα, εντούτοις κάτι της λείπει. Και αυτό το "κάτι" είναι ο λόγος που έχει ρεκόρ 2-4 και όχι 6-0. Μένει να φανεί αν όσο προχωράει η σεζόν θα βρει λύση για αυτό το μεγάλο της πρόβλημα ή θα συνεχίσει να χάνει "δικά" της παιχνίδια.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ