EUROLEAGUE

"Δεν υπάρχει άλλη επιλογή"

"Δεν υπάρχει άλλη επιλογή"

Ο Νιχάντ Τζέντοβιτς μιλά στο Euroleague Greece για το "σύστημα" της Μπάγερν, την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, τον Ιβάνοβιτς και... το "διπλό" στο ΟΑΚΑ (Παρασκευή 28/11, 21.45).

Ο Νιχάντ Τζέντοβιτς δεν είναι ένας ακόμα παίκτης στο ρόστερ της Μπάγερν Μονάχου. Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των πρωταγωνιστών όσων κάνουν οι Γερμανοί εντός και εκτός συνόρων. Το Euroleague Greece μίλησε μαζί του για να μάθει τι σχεδιάζουν οι προσεχείς αντίπαλοι του Παναθηναϊκού, για την επίσκεψη τους στο ΟΑΚΑ.

Η φετινή σεζόν είναι η καλύτερη της καριέρας του στη Euroleague (αν όχι γενικότερα), πράγμα που αποδεικνύουν και τα νούμερα που έχει.

Σεζόν Ομάδα Πόντοι μ.ο. Δίποντα% Τρίποντα%
2007-08 Μπαρτσελόνα 1 - -
2008-09 Μπαρτσελόνα - - -
2010-11 Ρόμα 9,3 51,6% 19,4%
2011-12 Άλμπα 8,6 46,8% 26,5%
2012-13 Μπάγερν 11,7 48,7% 40%
2013-14 Μπάγερν 13,7 52,3% 38,1%

" Είναι αλήθεια πως χρονιά με τη χρονιά, προσπαθούσα και εξακολουθώ να προσπαθώ να βελτιώνω το σουτ μου. Δουλεύω πολύ πάνω σε αυτό και κάπως έτσι φέτος έχω φτάσει στο καλύτερο σημείο που ήμουν ποτέ. Και σε ό,τι αφορά τα στατιστικά, αλλά συνολικά σε ό,τι έχει να κάνει με το παιχνίδι μου" μας είπε κατ' αρχάς, πριν προσθέσει "ως προς την εξέλιξη που είχα, βοήθησε το γεγονός ότι για δυο διαδοχικές σεζόν παίζω σε μια πολύ καλή ομάδα, στην οποία δουλεύουμε πολύ καλά στις προπονήσεις. Είναι το σύστημα της Μπάγερν που με έχει κάνει καλύτερο. Με έχει βοηθήσει περισσότερο από το καθένα. Είναι ο δεύτερος χρόνος μου εδώ και πλέον ξέρω καλύτερα τον κόουτς, τους συμπαίκτες μου, τι χρειάζεται για να κάνεις σωστή δουλειά σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι η Μπάγερν. Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα".

Η μεγάλη ομάδα που λέγεται Μπάγερν -κατά του ιδίου το ρηθέν- έχει και μεγαλύτερες υποχρεώσεις. "Δεν είναι πολύ εύκολο να παίζεις σε σύλλογο σαν και αυτόν, γνωρίζοντας πως πάντα οι στόχοι είναι οι υψηλότεροι δυνατοί, μαζί και ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός στη Γερμανία. Όπου και αν παίζουμε τα γήπεδα είναι γεμάτα, ενώ στην Euroleague προσπαθούσε βήμα, βήμα να κάνουμε την Μπάγερν μεγαλύτερο όνομα. Βλέπετε, στόχος είναι στο εγγύς μέλλον να βρίσκεται στην ελίτ των ομάδων".

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι Γερμανοί να κάνουν την υπέρβαση στο ΟΑΚΑ και να φύγουν με το "διπλό". " Στόχος μας είναι πάντα το κάτι παραπάνω. Για παράδειγμα, στη Γερμανία θέλουμε να κρατήσουμε τον τίτλο του πρωταθλητή και να μπούμε στην τετράδα του κυπέλλου, με απώτερο στόχο φυσικά να κατακτήσουμε και αυτό το τρόπαιο. Στη Euroleague θέλουμε να φτάσουμε στο ΤΟΡ16. Ξέρουμε πως τώρα τα πράγματα δείχνουν δύσκολα, αλλά δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε έως το τέλος. Ευθύς εξ αρχής γνωρίζαμε ότι ο όμιλος μας είναι δύσκολος. Είχαμε την ατυχία να "χάσουμε" σε κρίσιμο σημείο και δυο παίκτες με τραυματισμούς, δυο πολύτιμες μονάδες όπως είναι ο Μπράις (Τέιλορ) και ο Γκαβέλ. Δεν υπάρχει όμως, άλλος δρόμος από το να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να διεκδικήσουμε τις εναπομείνασες πιθανότητες που έχουμε για να προκριθούμε. Δεν θα παραιτηθούμε".

Ξέρει πως το ΟΑΚΑ δεν είναι η πιο απλή περίπτωση έδρας. Δεν περνούν εύκολα οι ομάδες από εκεί " με τον κόσμο να δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Όλοι γνωρίζουμε πως μόνο εύκολη δεν είναι η αποστολή που έχουμε. Δεν υπάρχει ομάδα που να μην έχει δυσκολευτεί σε αυτό το γήπεδο. Δείξαμε ωστόσο, στο πρώτο ματς ότι ξέρουμε πώς μπορούμε να νικήσουμε. Πως να είμαστε ανταγωνιστικοί, να διεκδικήσουμε την επιτυχία και τελικά να την κατακτήσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα χρειαστεί". Άλλωστε, στο ματς του Μονάχου ήταν ένας εκ των συντελεστών της επιτυχίας, καθώς από τα δικά του χέρια -και αυτά του Σαβάνοβιτς- έφυγαν τα σουτ της νίκης.

Τι είναι λοιπόν, αυτό που χρειάζεται η παρέα του; " Τα πάντα! Άμυνα, συνεργασίες στην επίθεση, αυτοσυγκέντρωση για 40'. Όταν θες να νικήσεις σε ένα τέτοιο γήπεδο, μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός, δεν γίνεται να μην τα έχεις όλα. Θα είναι ένα μεγάλο παιχνίδι".

Ο Ιβάνοβιτς δεν του είναι άγνωστος ως κόουτς. Αφενός είχαν συνεργαστεί στην Μπαρτσελόνα, αφετέρου είναι ο κόουτς της Βοσνίας, εθνική στην οποία ανήκει και ο Τζέντοβιτς -αν και το καλοκαίρι του 2014 δεν έπαιξε, λόγω τραυματισμού. " Φυσικά και τον γνωρίζω και ξέρω πολύ καλά ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Είναι πολύ σκληρός, πολύ απαιτητικός και δεν δέχεται κάτι λιγότερο από το 100%. Έχει κάνει εκπληκτική δουλειά και με τον Παναθηναϊκό, όπως μπορούν να δουν όλοι". Θα τον συναντήσει το ερχόμενο καλοκαίρι για το Eurobasket; " Συγγνώμη, αλλά πρέπει να φύγω. Ξεκινά η προπόνηση" μας είπε και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η συνομιλία μας. Μια σύντομη έρευνα δε, μας βοήθησε να μάθουμε πως η Μπάγερν έχει κινήσει διαδικασίες έκδοσης γερμανικού διαβατηρίου στον Τζέντοβιτς, ώστε να πιάνει θέση κοινοτικού στο ρόστερ της.

Η Super BasketBall θα είναι μαζί σας μετά το τέλος του αγώνα Λαμποράλ Κούτσα - Ολυμπιακός με το τρίτο ημίχρονο και ανάλυση της αναμέτρησης. Παρουσιάζουν οι Μάνος Μίχαλος, Στέφανος Τριαντάφυλλος. Μαζί τους ο Γιάννης Φιλέρης .

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ