EUROLEAGUE

Το rebuilding κοστίζει ακριβά

Το rebuilding κοστίζει ακριβά

Ο Βίτορ Φαβεράνι μεγάλωσε τη λίστα των ονομάτων για τους οποίους η Μπαρτσελόνα πλήρωσε για να "σπάσει" το εν ισχύ συμβόλαιό τους. Το EuroLeague Greece γράφει για τους "μπλαουγκράνα", που έχουν ξοδέψει 6.750.000 ευρώ σε συμβόλαια!

Από το βράδυ της Κυριακής (15/1), ο Βίτορ Φαβεράνι είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα, με σκοπό να δώσει μεγαλύτερο βάθος στη φροντ λάιν της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα -και γιατί όχι να οδηγήσει στην έξοδο τον Τζόι Ντόρσεϊ, που ούτως ή άλλως βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.

Όπως ανέφεραν στην Ισπανία, οι "μπλαουγκράνα" δεν μπήκαν σε ιδιαίτερες διαπραγματεύσεις με τη Μούρθια για την απόκτηση του 28χρονου σέντερ. Ζήτησαν να μάθουν το ποσό που αναγράφεται ως buy out στο συμβόλαιο που είχε με την έτερη ισπανική ομάδα, κι ενήργησαν άμεσα. Όπως μάλιστα δήλωσε ο GM της Μούρθια " ο πρόεδρος του συλλόγου δεν ήθελε να δώσει τον παίκτη, αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ο Βίτορ (Φαβεράνι) μάς ζήτησε να αποχωρήσει, κι είναι αντίθετο στη λογική μας να κρατάμε έναν παίκτη παρά τη θέλησή του, να κάθεται στον πάγκο".

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσε λοιπόν στη Μούρθια το ποσό των 250.000 ευρώ , υπογράφοντας παράλληλα για τα επόμενα δύο χρόνια τον μέχρι πρότινος αντίπαλό της. Τα χρήματα που δόθηκαν μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν υπερβολικά, αφού μιλάμε για έναν σέντερ που -δεν θα λέγαμε ότι- έχει "βγάλει μάτια" στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Τα "όχι" που άκουσαν όμως οι "μπλαουγκράνα" τις τελευταίες ημέρες (με κυριότερο αυτό της Τράμπζονσπορ για τον Τζούλιαν Ράιτ) άλλαξαν τον προσανατολισμό τους, αναγκάζοντάς τους να πάνε στη λογική "εδώ και τώρα". Ακολουθεί άλλωστε ο αγώνας με την Αναντολού Εφές (19/1, 22:00).

Όπως και να έχει, η ουσία είναι ότι η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε την τρίτη μεταγραφική της προσθήκη στη διάρκεια της φετινής σεζόν (σ.σ.: μετά από αυτές των Τζόναθαν Χολμς και Άλεξ Ρένφρο), την ώρα που συνεχίζει να ανεβάζει σημαντικά το ποσό που έχει ξοδέψει για να "σπάσει" συμβόλαια. Ο Βίτορ Φαβεράνι είναι ο τέταρτος (!) παίκτης τους τελευταίους έξι μήνες που καταλήγει στο "Παλάου Μπλαουγκράνα" έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου.

Κι όλα αυτά για μια ομάδα που "έσπασε" δύο συμβόλαια το περασμένο καλοκαίρι, σε επίπεδο προπονητών. Μπορεί οι περισσότεροι να μην το θυμούνται, αλλά η ισπανική ομάδα έκανε το εξής παράδοξο: αφενός πλήρωσε τον πρώην προπονητή της (Τσάβι Πασκουάλ) για να λύσει τη συνεργασία μαζί του, κι ακολούθως προσέφερε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στη Λοκομοτίβ Κουμπάν γα να συναινέσει στη μετακίνηση του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο της.

Αν κάποιος κοιτάξει πίσω, θα δει πως το ποσό που έχει διαθέσει η Μπαρτσελόνα τους τελευταίους έξι μήνες για προσθήκες και αποδεσμεύσεις φτάνει στα 6.750.000 ευρώ. Ιλιγγιώδες και πρωτοφανές για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπου οι ομάδες σπάνια θα πληρώσουν για να αποκτήσουν κάποιον παίκτη με μεταγραφή. Συνήθως στρέφονται σε ελεύθερους παίκτες.

Όνομα Ποσό (σε ευρώ) Ομάδα
Ταϊρίς Ράις 1.000.000 Χίμκι
Πέτερι Κόπονεν 1.000.000 Χίμκι
Βίκτορ Κλαβέρ 2.000.000 Βαλένθια
Άλεξ Ρένφρο - -
Βίτορ Φαβεράνι 250.000 Μούρθια
Τσάβι Πασκουάλ 1.500.000 (αποδέσμευση)
Γιώργος Μπαρτζώκας 1.000.000 Λοκομοτίβ Κουμπάν

Βέβαια, την ίδια ώρα, οι "μπλαουγκράνα" έκαναν δύο... περήφανες πωλήσεις σε ομάδες του ΝΒΑ. Ο Τόμας Σατοράνσκι (Washington Wizards) και Άλεξ Αμπρίνες (Oklahoma City Thunder) αποφάσισαν να αποδεχθούν την πρόκληση του καλύτερου πρωταθλήματος στον πλανήτη και να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, με την ομάδα τους να λαμβάνει το ποσό των 4.200.000 ευρώ για την παραχώρησή του. Το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πληρώθηκε από τους ίδιους τους παίκτες, αφού οι ομάδες του ΝΒΑ δεν μπορούν να προσφέρουν -στις περισσότερες περιπτώσεις- πάνω από 500.000 ευρώ.

ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΑΦΕΡΕΙ

Η μεταγραφή του Βίκτορ Κλαβέρ άλλωστε στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο στην αποχώρηση του Άλεξ Αμπρίνες. Οι "μπλαουγκράνα" ήθελαν πάση θυσία γηγενείς παίκτες, κι αν η Βαλένθια είπε αρχικά "όχι" στα 3.000.000 της Ρεάλ Μαδρίτης για τον διεθνή φόργουορντ, δεν έκανε το ίδιο στην πρόταση της Μπαρτσελόνα -που είχε άλλωστε ως "συν" τη σχέση του Γιώργου Μπαρτζώκα με τον παίκτη. Με το που "κλείδωσε" η μετακίνηση του Άλεξ Αμπρίνες στους Oklahoma City Thunder, η Μπαρτσελόνα "έσπρωξε" 2.000.000 ευρώ για να αποσπάσει τη θετική απάντηση των "πορτοκαλί".

Όσον αφορά στους Ταϊρίς Ράις και Πέτερι Κόπονεν, για τους οποίους η Χίμκι εισέπραξε το ποσό του 2.000.000 ευρώ, μπήκαν στο αεροπλάνο με προορισμό τη Βαρκελώνη αφού υπήρχε ένδεια παικτών στο "1" μετά την αποχώρηση του Τόμας Σατοράνσκι και την αποπομπή του Κάρλος Αρόγιο. Όσα έλαβε λοιπόν η ισπανική ομάδα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων του 25χρονου πόιντ γκαρντ, τα "έσπρωξε" στη Χίμκι.

Το θέμα των προπονητών ήταν αρκετά διαφορετικό και πιο σύνθετο. Η δεύτερη συνεχόμενη απουσία από το Final Four σε συνδυασμό με την απώλεια του τίτλου στη Liga Endesa "ράγισαν" οριστικά το γυαλί στις σχέσεις της Μπαρτσελόνα με τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος όμως είχε έναν ακόμη χρόνο συμβολαίου -έναντι του ποσού των 1.500.000 ευρώ. Για να απομακρυνθεί από τον πάγκο, ο 44χρονος τεχνικός εισέπραξε όλο το ποσό, την ίδια ώρα που ακόμη 1.000.000 ευρώ περίπου (σ.σ.: κάποιες άλλες αναφορές του καλοκαιριού μιλούσαν για 600.000 ευρώ) εκταμιεύθηκε με προορισμό τη Λοκομοτίβ Κουμπάν για τα... μάτια του Γιώργου Μπαρτζώκα. Συνολικά λοιπόν, η ισπανική ομάδα πλήρωσε 2.500.000 ευρώ (!) για τον προπονητή της!

ΟΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Πόσα ακόμη μπορεί να ξοδέψει μέχρι το τέλος της σεζόν; Άγνωστο, αν και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να κάνει κι άλλες μεταγραφές. Το μείζον είναι να δούμε πως θα κινηθεί το καλοκαίρι στην αγορά, κι αν θα επιχειρήσει να αλλάξει πολιτική, ήτοι να ενδιαφερθεί μόνο για ελεύθερους παίκτες.

Σε κάθε περίπτωση όταν μιλάμε για μπάσκετ, τα 6.750.000 ευρώ ως έξοδα για "σπάσιμο" συμβολαίων είναι πολύ μεγάλο. Ακόμη κι αν μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, όπου το ταμείο με την ποδοσφαιρική ομάδα είναι κοινό). Για να καταλάβετε, το μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα είναι περίπου το μισό (κοντά στα 3.00.000 ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Ζάλγκιρις (αυτό του Παούλιους Γιανκούνας) φτάνει τα 500.000 ευρώ.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ