EUROLEAGUE

Πένο: Το νέο "φυντάνι" της Μπαρτσελόνα

Πένο: Το νέο "φυντάνι" της Μπαρτσελόνα

Στον Τελικό της Lliga Catalana η Μπαρτσελόνα έπαιξε χωρίς τους Ράις, Κοπόνεν, Ναβάρο και Ρίμπας, αλλά κέρδισε έχοντας για βασικό τον 19χρονο Στέφαν Πένο. Ποιος όμως είναι αυτός ο πιτσιρικάς;

Οι τραυματισμοί δεν λένε να αφήσουν σε ησυχία την Μπαρτσελόνα, η οποία βλέπει τον ένα μετά τον άλλο τους γκαρντ της να βγαίνουν εκτός μάχης. Παρόλα αυτά οι Καταλανοί βρήκαν την λύση: Απλώς έχρισαν βασικό έναν 19χρονο!

Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει μία λεπτομέρεια. Αυτός ο 19χρονο που χρίστηκε βασικός δεν είναι απλώς ένα παιδί από τις ακαδημίες της ομάδας. Είναι ένας παίκτης στον οποίο πιστεύουν όλοι στην Βαρκελώνη. Είναι ο Σέρβος Στεφάν Πένο, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Ο πιτσιρικάς γκαρντ ξεκίνησε αναγκαστικά βασικός στον Τελικό του Κυπέλλου Καταλονίας κόντρα στη Μανρέσα, αφού οι Πέτερι Κοπόνεν, Ταϊρίς Ράις, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Πάου Ρίμπας είναι τραυματίες. Και δεν έδειξε να έχει πρόβλημα με αυτό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε ψαρωμένος. Ο Πένο αντιμετώπισε ώριμα την όλη κατάσταση, έκανε τα απαραίτητα και τελείωσε τον αγώνα με 1 πόντο, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1 κόψιμο σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Πολλοί μπορούν να πουν ότι οι αριθμοί του δεν είναι εντυπωσιακοί και θα έχουν δίκιο. Το θέμα δεν είναι αυτό όμως. Το θέμα είναι ότι ανέβηκε εν μία νυκτί ένα 19χρονο παιδί από την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα στην πρώτη και χρίστηκε βασικός σε έναν Τελικό. Και δεν φάνηκε να υστερεί πουθενά κι ας είχε 0/5 σουτ και 1/4 βολές. Ποιος όμως είναι αυτός ο Στέφαν Πένο;

Στην Βαρκελώνη από τα 15 του!

Πένο: Το νέο "φυντάνι" της Μπαρτσελόνα

Ήταν το 2012 όταν στην Μπαρτσελόνα πρόσεξαν έναν νεαρό Σέρβο γκαρντ με μπόλικο ταλέντο. Το όνομά του ήταν Στέφαν Πένο και είχε πατέρα Σέρβο και μητέρα από τη Βενεζουέλα. Είχε ύψος 1.93 μέτρα (πλέον είναι 1.96 μέτρα) και αγωνιζόταν στην θέση του πόιντ γκαρντ. Αγωνιζόταν στην ΟΚΚ Βελιγραδίου και ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα. Οι Καταλανοί δεν έχασαν χρόνο. Του πρόσφεραν αμέσως συμβόλαιο και έφεραν όλη την οικογένειά του στην Βαρκελώνη!

Αυτή εξάλλου είναι συνήθης τακτική στην Ισπανία, με τις ομάδες να ψάχνουν ανά τον κόσμο για παίκτες ηλικίας 15-16 ετών με ταλέντο για να στελεχώσουν τις ομάδες τους. Ο λόγος βέβαια είναι διττός: 1. Παίρνουν παίκτες με ταλέντο και 2. Μόλις αυτοί οι παίκτες συμπληρώσουν δύο χρόνια στην Ισπανία δεν θα πιάνουν πλέον θέσεις ξένου. Ο Πένο λοιπόν είναι και αυτός μία τέτοια περίπτωση, με τους “Μπλαουγκράνα” να ανανεώνουν μάλιστα το συμβόλαιό του την περσινή σεζόν μέχρι και το 2020!

Ο Πένο βέβαια δεν αγωνίζεται στην πρώτη ομάδα. Αγωνίζεται με την δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα στην LEB Oro (ή αλλιώς γνωστή και ως LEB Gold) που είναι η αντίστοιχη Α2 των Ισπανών. Εκεί την περσινή σεζόν ο Σέρβος γκαρντ είχε 7.5 πόντους και 2.7 ασίστ μέσο όρο, έχοντας καλή παρουσία. Το καλοκαίρι μάλιστα συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας, δείχνοντας καλά δείγματα. Δεν έμοιαζε ωστόσο πιθανό να κερδίσει μία θέση στην πρώτη ομάδα. Ακόμα μοιάζει δύσκολο. Αυτό δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι πήρε ήδη μία καλή ευκαιρία, όπως και ότι παραμένει μέχρι σήμερα ο τρίτος νεαρότερος παίκτης στην ιστορία της Μπαρτσελόνα που έχει αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία, κάτι που συνέβη πριν δύο χρόνια, όταν ήταν ακόμα 17 χρονών.

Ο Πένο δεν είναι ολοκληρωμένος παίκτης. Έχει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα (μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, ενώ διαθέτει με καταπληκτική αίσθηση του χώρου και ικανότητα στην πάσα) και συγκεκριμένα μειονεκτήματα (το σουτ του χρειάζεται δουλειά, είναι επιρρεπής στο λάθος και πρέπει να βελτιώσει την άμυνά του). Έχει όμως όλα τα φόντα για να εξελιχθεί και κάποια στιγμή να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Και για αυτό θα φροντίσει η ίδια η Μπαρτσελόνα.

Twitter @steflong85

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ