EUROLEAGUE

Ο Χάνγκα αλλάζει τη Μπαρτσελόνα, αλλά...

Ο Χάνγκα αλλάζει τη Μπαρτσελόνα, αλλά...

Η απόκτηση του Άνταμ Χάνγκα δίνει στη Μπαρτσελόνα κάτι που της έλειπε πέρυσι πάρα πολύ και φαινόταν από... χιλιόμετρα: Έναν παίκτη για όλες τις δουλειές. Ο Ούγγρος βέβαια δεν είναι και... Μεσσίας.

Η Μπαρτσελόνα κατάφερε έπειτα από προσπάθεια δύο χρόνων να κάνει τελικά δικό της τον Άνταμ Χάνγκα . Οι Καταλανοί “κυνήγησαν” πολύ την υπόθεση, χρειάστηκε να δώσουν 500.000 ευρώ στη Μπασκόνια, αλλά τελικά έκαναν δικό τους έναν από τους καλύτερους All Around παίκτες στην Ευρώπη. Έκλεισαν “τρύπες” με την απόκτησή του. Δεν έλυσαν βέβαια και όλα τα προβλήματά τους.

Ο Χάνγκα αποτελεί πρακτικά το.. κερασάκι στην τούρτα στις φετινές κινήσεις των Καταλανών, οι οποίοι έχουν φροντίσει να κάνουν αρκετές εντυπωσιακές κινήσεις, όπως η απόκτηση των Τόμας Ερτέλ, Κέβιν Σεραφέν και Ρακίμ Σάντερς, ενώ έχουν αποκτήσει ακόμα τους Φιλ Πρέσεϊ, Άντριεν Μοερμάν και Πιέρ Οριόλα. Στο σύνολο δηλαδή έχουν κάνει μέχρι στιγμής 7 μεταγραφές. Η πιο σημαντική από όλες βέβαια – και αυτή που δίνει νόημα σε όλες τις προηγούμενες μεταγραφές – ήταν αυτή του Άνταμ Χάνγκα. Ο παίκτης που θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Τα... πάντα. Αρκεί όμως αυτό για να επανέλθει στο προσκήνιο η Μπαρτσελόνα;

Ο καταλύτης ενός καλά δουλεμένου συνόλου

Ο Χάνγκα αλλάζει τη Μπαρτσελόνα, αλλά...


Ο Άνταμ Χάνγκα την τελευταία διετία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στην θέση του στην Ευρώπη. Στην άμυνα μπορεί να μαρκάρει από πόιντ γκαρντ έως και πάουερ φόργουορντ – για αυτό εξάλλου και αναδείχθηκε “αμυντικός της χρονιάς” στην Turkish Airlines EuroLeague – ενώ στην επίθεση βρίσκεται πάντα στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή. Ξέρει πότε να σκοράρει, πότε να πασάρει, πότε να οργανώσει. Αποτελεί δηλαδή τον ορισμό του πόιντ φόργουορντ.

Το καλό είναι ότι θα του ζητηθεί να έχει έναν παρόμοιο ρόλο σε αυτή τη Μπαρτσελόνα, όπου θα έχει προπονητή τον περσινό του προπονητή στη Μπασκόνια, Σίτο Αλόνσο. Το κακό είναι ότι ενδέχεται να του ζητηθεί να γίνει αυτός που θα βγει μπροστά σε αυτή τη Μπαρτσελόνα, αφού (στα χαρτιά) είναι αυτός που μπορεί να το κάνει.

Ο Ναβάρο έχει πλέον γεράσει και δε μπορεί να κάνει την διαφορά όπως κάποτε. Παίκτες όπως ο Ερτέλ, ο Τόμιτς, ο Σεραφέν, ο Σάντερς, ο Κλαβέρ και ο Κόπονεν δεν έχουν δείξει το παρελθόν την διάθεση να βγουν μπροστά. Ποιος μένει λοιπόν; Ο Χάνγκα, ο οποίος πέρυσι είχε (περίπου) έναν τέτοιο ρόλο στη Μπασκόνια. Ο Χάνγκα όμως δεν ήταν ηγέτης την τελευταία διετία. Ήταν απλώς ένας καταλύτης ενός εξαιρετικού συνόλου, που έπαιζε το... δικό του μπάσκετ. Θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο στη Μπαρτσελόνα, όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες;

Θα κάνει τα πάντα. Θα γίνει ηγέτης;

Ο Χάνγκα αλλάζει τη Μπαρτσελόνα, αλλά...


Η αλήθεια είναι ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ της Μπαρτσελόνα έχει κάποια ερωτηματικά. Από τον Φιλ Πρέσεϊ, ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτό το επίπεδο και θα είναι το back up του ασταθή Ερτέλ στην θέση του πόιντ γκαρντ, μέχρι την έλλειψη καλών αθλητών στην θέση του πάουερ φόργουορντ (Μοερμάν, Βεζένκοφ, Οριόλα, με τον μπαλαντέρ Κλαβέρ να σώζει την κατάσταση) και την παρουσία μόλις δύο σέντερ στο ρόστερ (Τόμιτς, Σεραφέν).

Η έλευση του Χανγκά εξασφαλίζει ότι οι Καταλανοί θα μπορέσουν να βρουν μία ισορροπία, αφού ο πολυσύνθετος φόργουορντ θα κάνει τα... πάντα. Η δυνατότητά του να αγωνιστεί από σούτινγκ γκαρντ έως και πάουερ φόργουορντ δίνει την δυνατότητα στον Σίτο Αλόνσο να βάλει στο πλευρό του όποιον παίκτη θέλει και να παίξει με ό,τι σχήμα θέλει. Μπορεί από το να τον βάλει σούτινγκ γκαρντ και να τοποθετήσει δίπλα του τους Κλαβέρ και Μοερμάν, μέχρι να τον χρησιμοποιήσει ως πάουερ φόργουορντ με τους Σάντερς και Κόπονεν στην περιφέρεια. Το θέμα πλέον είναι αν ο Χανγκά μπορεί να κάνει και το παραπάνω βήμα στην εξέλιξή του και να ανεβάσει επίπεδο τη Μπαρτσελόνα.

Οι Καταλανοί ενδέχεται να κάνουν το πολύ μία ακόμα κίνηση. Το ρόστερ τους είναι σχεδόν “κλειδωμένο”, έχοντας αρκετά δυνατά σημεία (καλοί σουτέρ, αρκετοί πολυθεσίτες παίκτες, περισσότερη ταχύτητα) και αρκετά ερωτηματικά, όπως η παρουσία 7 φόργουορντ στο ρόστερ και η έλλειψη παικτών που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ. Είναι δεδομένο ότι θα είναι πιο γρήγοροι και αθλητικοί από πέρυσι. Το πόσο καλοί θα είναι όμως εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη του Άνταμ Χάνγκα. Αν ο Ούγγρος κάνει το επόμενο βήμα και γίνει σταρ, τότε η Μπαρτσελόνα θα έχει την δυνατότητα να γίνει πάλι ισχυρή. Αν όχι, τότε ενδέχεται να είναι μία απλώς καλή ομάδα, που στη μέρα της θα μπορεί να κάνει ζημιές.

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ