EUROLEAGUE

Μπεροκάλ: "Η Μπάρτσα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα!"

Μπεροκάλ: "Η Μπάρτσα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα!"

Ο πρώην βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ, γράφει στο Euroleague Greece για την Μπαρτσελόνα, τα πλεονεκτήματα των Καταλανών και όσα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του Ναβάρο.

Έχει υπηρετήσει το μπάσκετ από διάφορα πόστα. Πρώτος προπονητής, ασίσταντ κόουτς, προπονητής σε τμήματα υποδομής, scout, υπηρεσιακός κόουτς. Η σεζόν 2014-15 βρήκε τον Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, ως άμεσο συνεργάτη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, με τον οποίο κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας.

Ο 45χρονος προπονητής ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα τμήματα υποδομής της Χουβεντούτ Μπανταλόνα πριν ''μετακομίσει'' στην Μπαρτσελόνα το 1997, όπου παρέμεινε ως το 2010. Τα πρώτα πέντε χρόνια εργάστηκε στα μικρά τμήματα των ''μπλαουγκράνα'' κι εν συνεχεία προβιβάστηκε στο σταφ της πρώτης ομάδας, ως ασίσταντ κόουτς.

Με τους Καταλανούς κατέκτησε δυο φορές την Euroleague (2003, 2010), τρία πρωταθλήματα, ισάριθμα Copa del Rey, δύο SuperCopa και ισάριθμες Καταλανικές Λίγκες. Ως βοηθός προπονητής της Μπαρτσελόνα, εργάστηκε στο πλευρό των Σβέτισλαβ Πέσιτς, Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Τσάβι Πασκουάλ.

Μπεροκάλ: "Η Μπάρτσα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα!"


Γιασικεβίτσιους, Πέσιτς, Βαρεζάο και Μπεροκάλ πανηγυρίζουν την πρώτη Euroleague της Μπαρτσελόνα, το 2003.

Ο Μπεροκάλ γράφει στο Euroleague Greece για την εφετινή βερσιόν των "μπλαουγκράνα" και εξηγεί τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι.

"Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπάσκετ στην Ελλάδα

Ας πούμε λίγα πράγματα για την Μπαρτσελόνα. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να αναφέρω κάτι για τον Παναθηναϊκό αφού δεν έχω δει αρκετά παιχνίδια του φέτος... Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την Μπάρτσα, πρόκειται για μια ομάδα που παρουσιάζει σταθερότητα το τελευταίο διάστημα στο παιχνίδι της. Θεωρώ ότι μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται επάξια στις αυξημένες απαιτήσεις και τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. Σύμφωνοι, είναι ακόμα πολύ νωρίς ωστόσο η Μπαρσελόνα βγάζει στο παρκέ ένα δεμένο, συμπαγές και αναπτυγμένο σύνολο, αξιοποιώντας πλήρως το ταλέντο των παικτών που υπάρχουν στο ρόστερ . Γνωρίζετε, εξάλλου, ότι οι ομάδες του κόουτς Πασκουάλ βελτιώνονται μέσα στη χρονιά.

Είναι αλήθεια ότι πολλοί νέοι παίκτες που ήλθαν φέτος στο Palau παίζουν καλά σε άμυνα και επίθεση. Υπάρχουν πολλές επιλογές, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι. Ο Πασκουάλ έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να υπολογίζει στον Σάμιουελς και τον Λαουάλ, παιδιά που κυριαρχούν στα ριμπάουντ και τα κοψίματα, ενώ έχουν αθλητικά προσόντα. Θεωρώ ότι η Μπάρτσα διαθέτει καλύτερη γραμμή ψηλών σε σχέση με την ομάδα που κατέκτησε την Euroleague, όταν έπαιζαν ο Φραν Βάσκεθ και ο ΕνΝτονγκ. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούν να παίξουν πάνω από τη στεφάνη σε άμυνα και επίθεση, δίνοντας δεύτερες ευκαιρίες.

Μπεροκάλ: "Η Μπάρτσα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα!"

H παρουσία τους στο ρόστερ συνιστά τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την περσινή ομάδα. Επίσης, η παρουσία του Αρόγιο είναι πολύ σημαντική στην περιφέρεια. Είναι ένας διαφορετικός τύπος γκαρντ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πολλές φορές ξεκινάει βασικός ενώ δεν θα διστάσει να πάρει την προσπάθεια στα κρίσιμα. Στις δύσκολες στιγμές, είναι ένας γκαρντ που έχει την εμπειρία και μπορεί να αλλάξει τη ροή του αγώνα. Επίσης, υπάρχουν ποιοτικές επιλογές στις θέσεις των φόργουορτ. Ο Πάου Ρίμπας παίζει έξυπνα, είναι ευέλικτος, διαβάζει το παιχνίδι πολύ καλά, είναι ικανός να τρέξει, να σκοράρει και να παίξει καλή άμυνα. Γενικώς, κάνει πολλές δουλειές. Και τις κάνει καλά!

Όλα τα παραπάνω κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του Ναβάρο, ώστε να είναι ξεκούραστος και έτοιμος στα μεγάλα παιχνίδια όπως αυτό κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο Όλεσον και ο Αμπρίνες αποτελούν σταθερές επιλογές. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι η Μπάρτσα είναι μια ομάδα με πολλά συστήματα και πολλές τακτικές, που δουλεύει σκληρά και εμφανίζει καλύτερη εικόνα αυτή την περίοδο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θεωρώ ότι φέτος η Μπαρτσελόνα είναι υποψήφια για να κατακτήσει τα πάντα στην Ισπανία και την Ευρώπη".

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ