EUROLEAGUE

Μπαρτζώκας: "Αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου"

Μπαρτζώκας: "Αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου"

Διαβάστε τη μεγάλη συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα στη Mundo Deportivο, όπου απαντάει σε ένα - ένα όλα τα ερωτήματα και τις κατηγορίες που του αποδίδουν για τη φετινή εικόνα της Μπαρτσελόνα. Οι συνεχόμενες ήττες, η κακή απόδοση, η γκρίνια στους διαιτητές, το πρόστιμο στους παίκτες, η απώλεια των τίτλων.

Πρόκειται για την ίσως πιο αντιπροσωπευτική συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα από την στιγμή που ανέλαβε τις τύχες τις Μπαρτσελόνα. Αντιπροσωπευτική γιατί σε αυτή απαντώνται πολλά από τα ερωτήματα/κατηγορίες που του αποδίδει ο Ισπανικός Τύπος. Η " Mundo Deportivo ", που του έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική από την πρώτη στιγμή μίλησε με τον Γιώργο Μπαρτζώκα για όλα τα "καυτά" θέματα των "μπλαουγκράνα" φέτος.

Τις μαζεμένες ήττες, την έλλειψη ανταγωνιστικής εικόνας στην EuroLeague, τις συνεχόμενες τεχνικές ποινές, τα νεύρα, την κακή αγωνιστική παρουσία στα περισσότερα παιχνίδια, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στους παίκτες, τις διαρροές "εσωτερικών θεμάτων" προς τον Τύπο, τους διαιτητές, τη διαδικασία "χτισίματος" μιας νέας ομάδας. Αυτά και πολλά περισσότερα.

Η συνέντευξη του προπονητή των "μπλαουγκράνα" στη Mundo Deportivo είναι ειλικρινής, από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη.

- Η Μπαρτσελόνα έχει δώσει 50 επίσημα παιχνίδια μέχρι στιγμής. Ξέρετε πόσα από αυτά έχετε χάσει;

" Όχι".

- Έχετε χάσει 23 παιχνίδια, που σημαίνει το 46% των αγώνων που έχετε δώσει. Πως εξηγείτε αυτή την απογοητευτική απόδοση;

" Καταρχάς, πιστεύω ότι δεν γίνεται να συγκρίνουμε τη φετινή σεζόν με τις προηγούμενες, αφού η EuroLeague έχει καινούργιο φορμάτ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Φενέρμπαχτσε χάνουν περισσότερο από αυτό που περίμεναν, με βάση τις προηγούμενες χρονιές. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δεν είμαι χαρούμενος με το πως παίζει φέτος η ομάδα, αλλά όλοι βλέπουν ότι υποχρεωθήκαμε να "χτίσουμε" κάτι από την αρχή. Κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει νέα φιλοσοφία, με νέο προπονητή, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, όταν υπάρχουν τόσοι παίκτες που δούλεψαν για πολλά χρόνια με την προηγούμενη κατάσταση. Όλη αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο.

Από την άλλη, οι καταστάσεις δεν μας βοήθησαν φέτος, έχοντας τόσους πολλούς τραυματισμούς και προσπαθώντας να εντάξουμε νέους παίκτες, όπως ο Μάρκους Έρικσον και ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ, παιδιά που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια και φέτος έχουν αυξημένες αρμοδιότητες. Κι αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τον έναν μήνα στον άλλον. Δεν είμαι ικανοποιημένος με την ομάδα, αλλά υπάρχει εξήγηση γι αυτό".

- Η κληρονομιά που βρήκατε εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;

" Ήξερα την ομάδα από το καλοκαίρι και ανέλαβα την ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι έχω εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα κατάσταση, αν και οι τραυματισμοί έκαναν πολύ δύσκολο το να αναπτύξουμε χημεία μεταξύ μας".

"Ήρθα και βρήκα 13 συμβόλαια σε ισχύ"

Μπαρτζώκας: "Αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου"

- Έχει συζητηθεί από τον σύλλογο πως ένα μέρος του προβλήματος ήταν τα πολλά συμβόλαια που έτρεχαν ακόμη για τη φετινή σεζόν, κάτι που έκανε πιο δύσκολη τη διαδικασία για να περάσει η νέα φιλοσοφία.

" Συνήθως όταν φτάνει ένας νέος προπονητής στην ομάδα, πρέπει να πάρει αποφάσεις γι αυτήν. Στην Μπαρτσελόνα δεν είχα αυτή τη δυνατότητα, κάτι που μου εξήγησε ο σύλλογος από την πρώτη στιγμή, αφού υπήρχαν 13 συμβόλαια σε ισχύ, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 11 γιατί χάσαμε τον Τόμας Σατοράνσκι και τον Άλεξ Αμπρίνες. Επίσης, η αγορά είχε σχεδόν κλείσει στα μέσα Ιουλίου που ήρθα, οπότε δεν ήταν εύκολο. Ήρθα αργά, ειδικά για μια ομάδα με το επίπεδο της Μπαρτσελόνα. Αλλά η βασική δυσκολία έγκειται σε όσα αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια της σεζόν, όχι τόσο πολύ στα άτομα, γιατί η ομάδα έχει ταλέντο, όσο στους τραυματισμούς. Κάποια στιγμή φτάνει το πλήρωμα του χρόνου, που πρέπει να κάνεις αλλαγές. Το να "χτίζεις" κάτι από την αρχή είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον αθλητισμό".

- Σε μία συνέντευξη τύπου στην EuroLeague είπατε ότι η Μπαρτσελόνα δεν έχει το αθλητικό και ευέλικτο σχήμα που απαιτεί η νέα τάξη πραγμάτων στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε πολλές αλλαγές το καλοκαίρι;

" Σε πρώτη φάση θέλω να πω ότι δεν γνωρίζω αν αυτά που λέω στα αγγλικά μεταφράζονται απόλυτα, έτσι όπως τα λέω, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις κάποιες φορές. Είπα ότι η EuroLeague είναι σκληρή και με τόσους τραυματισμούς δεν είναι εύκολο να προπονηθείς όπως θες. Δεν έχεις χρόνο να περάσεις τη φιλοσοφία σου στην ομάδα, ασχολείσαι αποκλειστικά με τους αγώνες και την ψυχολογία της ομάδας. Σε ό,τι αφορά την αθλητικότητα, αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε προσέξει τι είδους ομάδες φτάνουν στο Final Four τα τελευταία έξι - εφτά χρόνια. Η αθλητικότητα είναι πλέον απαραίτητη, όπως επίσης η ταχύτητα, η δύναμη, η εκρηκτικότητα. Στην ομάδα μας έχουμε παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά, κι άλλους που έχουν ταλέντο και εμπειρία. Πρέπει να συνδυάσουμε πολλά κομμάτια. Προφανώς όταν θα "χτίσουμε" την ομάδα για την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν αυτές τις παραμέτρους".

- Περιμένετε να γίνουν πολλές αλλαγές το καλοκαίρι;

" Ειλικρινά δεν πιστεύω πως αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να αξιολογήσουμε κάτι τέτοιο, έχουμε τρεις - τέσσερις μήνες για να τελειώσει η χρονιά και βάσει εμπειρίας σας λέω ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν με βάση το πως θα ολοκληρωθεί η σεζόν. Αν στο τέλος παίζουμε καλά και κάνουμε νίκες, όλοι θα είναι χαρούμενοι και θα αλλάξουν άποψη. Είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε το οτιδήποτε. Έχω ένα πλάνο στο μυαλό μου, αλλά δεν είναι ώρα ακόμα γι αυτό".

- Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο είναι μέσα σε αυτό;

" Είμαι πολύ χαρούμενος που δουλεύω μαζί του, ήταν ένα όνειρό μου. Κάθε φορά που τον αντιμετώπιζα ως αντίπαλο, ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα μου. Είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, συνώνυμο της Μπαρτσελόνα και για μένα ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου. Είναι πολύ ευαίσθητο αυτό το θέμα, αλλά κυρίως αφορά τον ίδιο τον Χουάν Κάρλος, όχι τον σύλλογο και τον προπονητή. Πρέπει να δούμε πως θα νιώθει, αν θα είναι ακόμη διψασμένος για μπάσκετ, να προπονείται κάθε μέρα σκληρά".

"Εγώ ζήτησα να επιβληθεί το πρόστιμο"

Μπαρτζώκας: "Αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου"

- Δουλεύετε κάποιες μεταγραφικές περιπτώσεις για την επόμενη σεζόν; Έχετε επαφή με κάποιον;

" Δεν ξέρω πως δούλευε τα προηγούμενα χρόνια ο σύλλογος, γιατί υπήρχε άλλος αθλητικός διευθυντής και προπονητής. Προσωπικά πάντα κάνω και τα δύο, προπονώ την ομάδα μου και την ετοιμάζω ταυτόχρονα για την επόμενη σεζόν. Έχω πάντα στραμμένο το βλέμμα μου στην αγορά. Πρέπει να είμαι έτοιμος για να πω στον σύλλογο, ποιους παίκτες θέλω".

- Πιστεύετε ότι οι παίκτες σας δουλεύουν σκληρά για να κερδίσουν;

" Δεν έχω αμφιβολία επ αυτού. Ξαναβλέπω κάθε παιχνίδι στο video και παρατηρώ πως κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε όμως κάποια προβλήματα, ειδικά στο πως θα "τελειώσουμε" κάποια "εύκολα" παιχνίδια, κι αυτό συμβαίνει γιατί κάνουμε πολλά λάθη. Ο αριθμός των λαθών που κάνουμε είναι μεγάλος, κι αυτό φανερώνει την πίεση που υπάρχει στα παιδιά. Δεν είναι λογικό να είμαστε στο +16 απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο και να κάνουμε μαζεμένα λάθη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να πλησιάσουν στο σκορ στο -4".

- Αν λέτε ότι οι παίκτες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, γιατί τότε υπήρξε πρόστιμο για κακές εμφανίσεις;

" Θυμάστε πως χάσαμε από την Μπιλμπάο; Μπορώ να δεχτώ την ήττα ακόμη και με +30 αν δω ότι οι παίκτες έχουν παλέψει και έχουν μοχθήσει, αλλά απέναντι στην Μπιλμπάο δεν υπήρχε κίνητρο κατ' εμέ. Υποτιμήσαμε τον αντίπαλο και σε αυτό το παιχνίδι δεν τα δώσαμε όλα".

- Το πρόστιμο αποφασίστηκε από εσάς ή τον σύλλογο;

" Ήταν δική μου απόφαση".

- Βλέποντας τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης, θεωρείτε ότι ήταν ένα καλό μέτρο;

" Καταρχάς, σε κάθε ομάδα στον πλανήτη υπάρχουν τέτοιου είδους πρόστιμα. Όλοι το ξέρουν. Πολλοί από τους παίκτες μου έχουν τιμωρηθεί με αντίστοιχο πρόστιμο σε προηγούμενες ομάδες τους, με μεγαλύτερα ποσά κιόλας. Σε μια οικογένεια, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μένουν εντός αυτής και να μην βγαίνουν προς τα έξω. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, που κάποιος το διέρρευσε στους δημοσιογράφους. Ίσως αυτό είναι ένα πρόβλημα για την Μπαρτσελόνα".

- Αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πολλή μεγαλύτερη πίεση από τους δημοσιογράφους και περισσότερες διαρροές.

" Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την Ελλάδα ως παράδειγμα".

- Το πρόβλημα για εσάς ήταν ότι διέρρευσε το πρόστιμο;

" Ναι, για μένα αυτό είναι το πρόβλημα, ό,τι κάνουμε πρέπει να μένει εντός της ομάδας. Αυτό πρώτα. Δευτερευόντως, αν μια απόφαση που πήρα δημιούργησε πρόβλημα ή οι παίκτες το πήραν άσχημα, ειλικρινά δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Το έκανα για να δώσω κίνητρο στους παίκτες".

"Στην Ελλάδα θα γινόταν πόλεμος για διαιτητικό λάθος σαν αυτό στο Ρεάλ Μαδρίτης - Ανδόρα"

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

- Έχετε χρεωθεί ξανά με τόσες τεχνικές ποινές σε μια σεζόν;

"Όχι, ποτέ".

- Πως το εξηγείτε αυτό;

" Έχω μια άποψη πάνω σε αυτό. Στη διάρκεια της σεζόν ουδέποτε άσκησα κριτική στους αντιπάλους, τους άλλους προπονητές, τους παίκτες, ή τους διαιτητές στη διάρκεια των συνεντεύξεων τύπου. Χάσαμε εντός έδρας από τον Ολυμπιακό και κανείς δεν είπε πως στο τέλος του αγώνα σκόραραν ένα εκπρόθεσμο καλάθι".

- Το είπατε εσείς στη συνέντευξη τύπου, όμως.

" Ναι, αλλά κανείς άλλος. Είναι σαν να μην θέλει κανείς να μιλήσει για τέτοιου είδους πράγματα. Είμαι νέος στην Ισπανία, προσπαθώ να εγκλιματιστώ στη νέα κατάσταση. Τι συνέβη στο παιχνίδι της Ρεάλ Μαδρίτης με την Ανδόρα για το Copa del Rey; Στη χώρα μου θα γινόταν πόλεμος για κάτι τέτοιο. Εδώ μιλάμε πολύ για το ποδόσφαιρο, για τους διαιτητές. Ειλικρινά δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία, θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου. Νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά οι διαιτητές δίνουν τις τεχνικές ποινές χωρίς κάποιον σοβαρό όλο. Στην EuroLeague ένας διαιτητής μου έδωσε "Τ" επειδή μίλαγα έντονα σε έναν παίκτη μου και στο επόμενο παιχνίδι ήρθε να μου ζητήσει συγγνώμη. Η δουλειά μου είναι να μπορέσω να κατανοήσω τους πάντες και να σέβομαι όσους εμπλέκονται στο παιχνίδι".

- Δεν πιστεύετε όμως ότι είστε αρκετά νευρικός την ώρα των αγώνων, κι αυτό μεταφέρετε στους παίκτες;

" Δεν ξέρω, όλοι έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Είμαι πολύ παθιασμένος και πολλές φορές βλέπω αργότερα τις κινήσεις που κάνω με τα χέρια (γελάει). Μετανιώνω για πολλά από αυτά, αλλά ουδέποτε προσέβαλα παίκτες μου. Πάντα υποστηρίζω την ομάδα μου, όπως μπορώ. Απλά κάποιες φορές έχω υπερβολές αντιδράσεις επειδή φέτος ζω την πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου".

"Προτεραιότητα να βελτιωθούμε, όχι να πάρουμε τίτλους"

Μπαρτζώκας: "Αυτή είναι η πιο δύσκολη σεζόν της καριέρας μου"

- Πιστεύετε ότι αν η ομάδα κάνει μαζεμένες νίκες, θα φτιάξει την ψυχολογία της και θα δείξει τις δυνατότητές της;

" Ναι, έτσι πιστεύω. Αλλά ταυτόχρονα θεωρώ ότι δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους τίτλους ή το να κάνουμε, για παράδειγμα, τέσσερις σερί νίκες. Πρέπει απλά να εξελιχθούμε ως ομάδα, να περάσουμε τη νοοτροπία του προπονητή. Πρέπει να "χτίσουμε" μια ομάδα που θα έχει τη λογική να μην τα παρατάει ποτέ και να δίνει τα πάντα. Στο τέλος θα δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό".

- Στην Μπαρτσελόνα όμως δεν υπάρχουν μεταβατικές περίοδοι.

" Το ξέρω, ξέρω ακριβώς που έχω έρθει. Αλλά καμία ομάδα δεν θα πει στην αρχή της σεζόν ότι θα κάνει μόνο νίκες. Όλοι, ειδικά οι προπονητής, δουλεύουνε διαρκώς καθημερινά. Πρέπει να πηγαίνεις παιχνίδι με το παιχνίδι. Όσον αφορά τη μεταβατική σεζόν που διανύουμε φέτος, είναι προφανές πως είναι έτσι τα πράγματα. Αν ρωτήσεις κάποιον από τη διοίκηση, θα σου πει το ίδιο. Ίσως γιατί υπάρχει νέος προπονητής και γιατί πρέπει να "ξαναχτίσουμε" μία ομάδα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξελιχθούμε ως σύνολο αγωνιστικά και πνευματικά μέχρι το τέλος της σεζόν. Κι εκεί θα δούμε τι έχουμε καταφέρει. Αυτό είναι η προτεραιότητά μας, όχι το να κατακτήσουμε τίτλους".

- Αυτό είναι το κόστος για να δούμε το νέο μοντέλο της ομάδας και την προώθηση των νεαρών παικτών;

" Εξαρτάται. Υπάρχουν άνθρωποι με θετική διάθεση και άλλοι με αρνητική. Κι αυτό αλλάζει το αποτέλεσμα. Παίκτες που δεν ήταν στην ομάδα, προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα και έχουν σημαντικό ρόλο στην προπόνηση. Μιλάμε για παιδιά 17, 18 και 19 ετών. Αν νομίζει κάποιος ότι μέσα σε τέσσερις ή πέντε μήνες θα έχουμε έξι παίκτες από τη β' ομάδα στην πρώτη, είναι ψέμα. Είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει φέτος και πάνω στην οποία δουλεύουμε σκληρά. Οι άνθρωποι με θετική διάθεση θα δουν ότι αυτό δουλεύεται".

- Με την υπόσχεση να παρουσιαστεί κάτι πιο ελκυστικό στο παρκέ;

" Η Μπαρτσελόνα είναι η χειρότερη επιθετικά ομάδα, με 72 πόντους κατά μέσο όρο. Θα μπορούσαμε να εστιάσουμε όμως στους καλούς αριθμούς μας στην άμυνα, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Την ίδια ώρα όμως, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την επίθεσή μας, ειδικά από τη στιγμή που κάνουμε πολλά λάθη. Αλλά έχουμε τόσους πολλούς τραυματίες. Πρέπει όλοι να αντικρίσουν την πραγματικότητα που βιώνουμε".

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ