EUROLEAGUE

Μάικλ: "Ο Πασκουάλ ήταν το μυστικό της επιτυχίας στην Μπαρτσελόνα"

Regal FC Barcelona's Pete Mickeal, of US (33) reacts at the end of the semifinal of the Euroleague Finalfour basketball Championship against CSKA Moscow at the Palais des Sports of Bercy, in Paris, Friday, May 7, 2010. (AP Photo/Thibault Camus)
Regal FC Barcelona's Pete Mickeal, of US (33) reacts at the end of the semifinal of the Euroleague Finalfour basketball Championship against CSKA Moscow at the Palais des Sports of Bercy, in Paris, Friday, May 7, 2010. (AP Photo/Thibault Camus) AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ο Πιτ Μάικλ μίλησε στη "Mundo Deportivo" με αφορμή την απόσυρσή του από την δράση, εξήγησε πώς έγινε ο "γάμος" με τους Minnesota Timberwolves και αποθέωσε τον Τσάβι Πασκουάλ, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον καλύτερο προπονητή που είχε στην καριέρα του.

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο... κουρμπέτι, ο Πιτ Μάικλ αποφάσισε να γράψει τον επίλογο της αγωνιστικής του καριέρας, να φορέσει το κοστούμι του και να ενταχθεί στους Minnesota Timberwolves, ως ο νέος international scout της ομάδας. Ο βετεράνος φόργουορντ, που πέρασε από τα μέρη μας για λογαριασμό του Περιστερίου (2003-'04) και του Μακεδονικού (2004-'05) πριν γράψει ιστορία με την Τάου και την Μπαρτσελόνα, μίλησε στη Mundo Deportivo για την απόφασή του να αποχαιρετήσει τα παρκέ ως αθλητής και να ξεκινήσει μια νέα καριέρα.

Δεν έμεινε βέβαια σε αυτό, αφού είπε πολλά ενδιαφέροντα ακόμη. Από τον λόγο που αποχώρησε από την Μπαρτσελόνα και το γεγονός πως ο τότε πρόεδρος των "μπλαουγκράνα", Σάντρο Ροσέλ, αθέτησε τον λόγο του, μέχρι τη συνεργασία του με τον Τσάβι Πασκουάλ, τον οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο μυαλό και τον καλύτερο προπονητή με τον οποίο έχει συνεργαστεί στην τεράστια καριέρα του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την ένταξή του στους Minnesota Timberwolves: " Όταν ήμουν παιδί, στόχος μου ήταν να βρεθώ στο ΝΒΑ. Έπρεπε να περιμένω μέχρι να γίνω 39, αλλά το κατάφερα. Κυνηγούσα αυτή την ευκαιρία που μου παρουσιάστηκε, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος με την κατάσταση. Τα δύο τελευταία χρόνια που έπαιζα στην Αργεντινή αναζητούσα μία τέτοια ευκαιρία, να αποσυρθώ και να συνεχίσω την καριέρα μου από άλλο πόστο, σε κάποια ομάδα του ΝΒΑ".

Για το πως προέκυψε η επαφή με τους Minnesota Timberwolves: " Η επαφή μου με την ομάδα είναι ο προπονητή της, ο Tom Thibodeau, που ήταν βοηθός στους New York Knicks το 2000, όταν έγινα Draft και κατέληξα εκεί. Από εκεί ξεκίνησαν όλα τώρα, για να δεις πόσο μικρός είναι ο κόσμος. Δεν τον έχω δει εδώ και μια δεκαπενταετία, αλλά πέρασα πολύ χρόνο μαζί του στην πρώτη μου χρονιά στο ΝΒΑ και για δύο καλοκαίρια στα Summer Leagues, οπότε γνωριζόμαστε καλά. Μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, αυτή τη δουλειά και είμαι πραγματικά χαρούμενος γι αυτό. Επισκέφτηκα το καλοκαίρι κάποιες άλλες πόλεις επίσης, όπως το Σαν Αντόνιο και τη Βοστώνη, αλλά πιστεύω πως η Μινεσότα είναι η καλύτερη επιλογή για μένα, ο καλύτερος... προορισμός".

Για τη ζωή στην Ισπανία, όπου βρέθηκε από το 2005 έως το 2014: " Για μία οικογένεια δεν είναι εύκολο να ζει στη Λατινική Αμερική. Η δική μου βρισκόταν στις ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, επειδή ο γιος μου πηγαίνει ακόμη στον παιδικό σταθμό. Στην Ισπανία η ζωή είναι πολύ διαφορετική, πολύ καλύτερη. Είχα κάποιες επαφές με μία - δύο ομάδες από τη Liga Endesa, αλλά δεν κατέληξαν κάπου. Ο ατζέντης μου έκανε κάποιες προσπάθειες για να βρει μία πρόταση από την Ισπανία, αλλά δεν προέκυψε κάτι. Ήταν επίσης πολύ αργά, γι αυτό αποφάσισα πως είχε έρθει η ώρα για να βάλω τέλος στην καριέρα μου και να κοιτάξω παρακάτω".

Regal FC Barcelona's Juan Carlos Navarro, left, Victor Sada (24), Ricky Rubio, third from left, Roger Grimau, center, Pete Mickeal, third from right, Jordi Trias, second from right, and Jaka Lacovic, right, celebrate their victory in the final game against Olympiacos in the Euroleague Finalfour basketball Championship at the Palais des Sports of Bercy, in Paris, Saturday, May 9, 2010. Barcelona won 86-68. (AP Photo/Thibault Camus)
Regal FC Barcelona's Juan Carlos Navarro, left, Victor Sada (24), Ricky Rubio, third from left, Roger Grimau, center, Pete Mickeal, third from right, Jordi Trias, second from right, and Jaka Lacovic, right, celebrate their victory in the final game against Olympiacos in the Euroleague Finalfour basketball Championship at the Palais des Sports of Bercy, in Paris, Saturday, May 9, 2010. Barcelona won 86-68. (AP Photo/Thibault Camus) ASSOCIATED PRESS

Για το πως θέλει να τον θυμούνται: " Θέλω να με θυμούνται ως πρωταθλητή, ως νικητή, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Για όσα κατάφερα στην Ισπανία. Πιστεύω ότι μπορεί να είμαι ο ξένος με τους περισσότερους τίτλους στην Ισπανία, δεν ξέρω. Έχω ακόμη πολύ νωπές τις εικόνες από τις νίκες που κάναμε στη Μαδρίτη, από τις δύσκολες καταστάσεις που ξεπεράσαμε και φτάσαμε στο τέλος, από τις... κόντρες μου με τον Ρούντι Φερνάντεθ και τον Κάρλος Σουάρεθ".

Για το παιχνίδι που θυμάται πιο έντονα απ όλα: " Αυτό με τους Los Angeles Lakers ήταν μοναδικό, ήταν πολύ διασκεδαστικό όλο αυτό. Δύο μεγάλες ομάδες να αναμετρώνται και να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους. Γενικά πάντως, οι καλύτερες αναμνήσεις που έχω είναι από το "Παλάου Μπλαουγκράνα". Οι ίδιοι άνθρωποι που με αποδοκίμαζαν όσο φορούσα τη φανέλα της Μπασκόνια, με αποθέωναν και με χειροκροτούσαν. Αυτές τις αναμνήσεις κρατάω. Όπως επίσης τις σχέσεις που έχω δημιουργήσει, γιατί επισκέπτομαι τη Βαρκελώνη κάθε καλοκαίρι. Είναι το δεύτερο σπίτι μου".

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα, από άλλο πόστο, κι αν αυτό συζητήθηκε το καλοκαίρι: " Είχα κάποιες επαφές με τον Νάτσο Ροντρίγκεθ (General Manager) τον Ιούνιο, όταν ήμουν στην Ισπανία, όπως επίσης με τον Ροντρίγκο Ντε Λα Φουέντε. Συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα, αλλά τότε δεν υπήρχε κάποια θέση για μένα. Η Μπαρτσελόνα ήταν η πρώτη μου επιλογή, οπότε πήγα μέχρι τη Βαρκελώνη για να συζητήσω για το επόμενο βήμα μου και προσπάθησα να δω τι μπορεί να βγει από αυτό. Παραμένει πιθανή πάντως η επιστροφή μου, θα ήταν κάτι πολύ ευχάριστο για μένα στο μέλλον".

Για το μυστικό της επιτυχίας της Μπαρτσελόνα όσο φόρεσε τη φανέλα της: " Το μυστικό ήταν ο Τσάβι Πασκουάλ, όλη αυτή η επιτυχία δημιουργήθηκε από εκείνον. Κι όλοι οι παίκτες ακολούθησαν τον δρόμο που έδειξε, ως ηγέτης. Είχαμε πολλούς έμπειρους παίκτες που ήθελαν να κερδίζουν, μία πολύ καλή βάση παικτών. Όλοι είχαν την ίδια επιθυμία, αλλά από μόνοι τους δεν έφταναν".

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για την σχέση του με τον Τσάβι Πασκουάλ: " Του έδωσα συγχαρητήρια όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό. Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον, γιατί για εκείνον είναι... τραγωδία να μην κάνει αυτό που αγαπάει. Είναι ένας από τους καλύτερους, το καλύτερο μυαλό που έχω γνωρίσει ποτέ στον χώρο. Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα σχεδιάζεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είσαι καλός προπονητής. Πήγε στον Παναθηναϊκό και έφερε την ομάδα ένα βήμα μακριά από το Final Four. Είμαι σίγουρος ότι φέτος, στη δεύτερη χρονιά του εκεί, θα πάει ακόμη καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό ό,τι έχει καταφέρει. Άφησε την ηρεμία της Βαρκελώνης και πήγε σε μια διαφορετική χώρα, έπρεπε να μάθει να μιλάει καλύτερα τα αγγλικά. Είναι πανέξυπνος και πολύ εύστροφος. Είναι μακράν ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου".

Για τον λόγο που έφυγε από την Μπαρτσελόνα το 2013: " Όταν έφυγα από την ομάδα, δεν ήταν η καλύτερη κατάσταση για μένα. Νομίζω δεν έχω μιλήσει ποτέ γι αυτό. Έδωσα τα χέρια με τον πρόεδρο του συλλόγου, τον Σάντρο Ροσέλ, ο οποίος μου εγγυήθηκε πως θα επανενταχθώ στην ομάδα όταν είμαι υγιής. Όταν ένας άνθρωπος σαν τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα σου λέει κάτι τέτοιο, περιμένεις να γίνει γιατί σου δίνει τον λόγο του. Οι γιατροί της ομάδας είπαν ότι θα ήταν μεγάλο ρίσκο να μου προσφερθεί ένα συμβόλαιο και το καταλαβαίνω αυτό. Οι γιατροί δεν ήθελαν να βάλουν σε ρίσκο την υγεία μου, το καταλαβαίνω. Μετά όμως ανέκαμψα, ήμουν υγιής και σε καλή κατάσταση. Ο στόχος που είχα βάλει μικρός ήταν να καταφέρω να παίξω μέχρι τα 39. Το κατάφερα! Σταμάτησα ενώ νιώθω ακόμα καλά. Το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας μου ήταν στις 13 Μαΐου και -πίστεψέ με- νιώθω ότι μπορώ να παίξω ακόμη ένα ή δύο χρόνια".

AP Photo/Thibault Camus

TAGS EUROLEAGUE ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ