EUROLEAGUE

Πρώτα "έχτισε" τη ζωή, μετά την καριέρα

Πρώτα "έχτισε" τη ζωή, μετά την καριέρα

Δυο πράγματα λάτρευε απ' όταν θυμάται τον εαυτό του: την αρχιτεκτονική και το μπάσκετ. Ο Κλιφ Χάμοντς τα τιμά και τα δυο -ενώ για το... τσακίρ κέφι, πήρε και ένα πτυχίο ψυχολογίας. Δείτε ποιος είναι ο 28χρονος πόιντ γκαρντ της Άλμπα (video).

Για τέσσερα χρόνια, ήταν αρχηγός και ηγέτης του κολεγίου του. Ήταν και αριστούχος φοιτητής, όπως ήταν σύζυγος και πατέρας, που έμενε μακριά από την οικογένεια του. Για αυτό και ο Κλιφ Χάμοντς είχε αποφασίσει να φύγει από τις ΗΠΑ, πριν φύγει (με τιμές) από το Clemson. Διαβάστε την ιστορία ενός τύπου που έχει δυο πτυχία (σε αρχιτεκτονική και ψυχολογία), ενώ ασχολήθηκε με τέσσερα αθλήματα, πριν καταλήξει σε δύο... που τελικά έγιναν ένα.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1985 στο Cairo, της Georgia, όπου και πήγε σχολείο και όπου ξεκίνησε να ασχολείται με αυτό που τη σήμερον ημέρα είναι δουλειά του: το μπάσκετ. Φοίτησε στο Clemson (2004-08) και στα τέσσερα χρόνια που εκπροσώπησε τους Tigers μετείχε σε 134 παιχνίδια, σκοράροντας κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι 10.9 πόντους, με 3.6 ριμπάουντ, 3.5 ασίστ, και 1.7 κλεψίματα.

Η αγάπη για την αρχιτεκτονική

Όταν ήταν 9 χρόνων, ο παππούς του συνήθιζε να τον παίρνει μαζί του στην οικοδόμηση πολυτελών κτιρίων, κοντά στη Disney World. Από τις πρώτες αναμνήσεις που έχει (με τον ίδιο να 'ναι παιδί) είναι να προσπαθεί να φτιάξει με Lego στάδια για football. Όταν πήγε στο Cairo High School, ήθελε να πάρει μαθήματα σχεδίου. Αλλά... δεν έβγαινε. Δεν είχε χρόνο. Απασχολείτο βλέπετε, με τέσσερα αθλήματα (football, μπάσκετ, στίβο και cross country -τρέξιμο στο ύπαιθρο που μπορεί να περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια) και δεν περίσσευαν ώρες. Γιατί διάβαζε. Πολύ. Τόσο που ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με άριστα!

Στα της ενασχόλησης του με τα σπορ, αρχικά, του είπαν πως είναι καλύτερος στο football, όπου αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού. Τους άκουσε, αλλά δεν εγκατέλειψε το μπάσκετ (ήταν combo guard), με τα Wake Forest, Duke, Georgia και Vanderbilt να του προσφέρουν υποτροφίες, για να παίξει football. Τα δυο τελευταία ενδιαφέρονταν να τον εντάξουν και στο πρόγραμμα του μπάσκετ, όπου τον οραματίζονται οι Clemson, Stanford, Cornell, Noth Carolina State, Mercer και Nebraska. Μιλούσε με όλους. Τους επισκέφτηκε όλους. Τελικά, οι δυο φιναλίστ ήταν το Mercer και το Clemson. Το πρώτο δεν είχε πρόγραμμα football, οπότε... πήγε στο Clemson. Σκεφτείτε πως όλα αυτά συνέβησαν, ενώ είχε χτυπήσει στο football και έχασα το δεύτερο μέρος της σεζόν.

Οι τέσσερις ιδιότητες

Με τους Tigers θα έπαιζε 146 παιχνίδια και θα βρισκόταν στο ΤΟΡ10 των λεπτών συμμετοχής (4.122), στα τρίποντα (240), τα κλεψίματα (216) και τις ασίστ (452), στην ιστορία του σχολείου. Όταν θα έφευγε -ως αρχηγός και ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας-, θα έπαιρνε μαζί του και δυο πτυχία: ένα στην αρχιτεκτονική και ένα στη ψυχολογία -και μάλιστα με άριστα. Ήταν ο πρώτος μπασκετμπολίστας που πήρε πτυχίο στην αρχιτεκτονική. Επίσης, βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος εξ όσων είχαν υποτροφία στην Atlantic Coast Conference για τρεις διαδοχικές χρονιές. Ο καθηγητής του στην αρχιτεκτονική, Yuji Sishimoto είχε ενημερώσει πως "δεν πρέπει να χάνει ούτε ένα δευτερόλεπτο, χωρίς να κάνει κάτι. Και ειλικρινά, δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει. Μαθαίνω πολλά από εκείνον, επί της οργάνωσης χρόνου και ζωής". Μια συνηθισμένη μέρα, ξεκινούσε με πρωινό στις 07.30 με την ομάδα, με μάθημα αρχιτεκτονικής στις 09.00, μετά πήγαινε για προπόνηση, πριν βουτήξει σε μπανιέρα με παγάκια για 15', κατά τη διάρκεια των οποίων έκανε τα σχέδια του επόμενου μαθήματος. Επέστρεψε στο campus για το μάθημα, στις 11.15, ακολουθούσε διάλεξη στα 12.20, με την τελευταία τάξη να λήγει στις 15.15. Τότε, επέστρεφε στο γήπεδο μπάσκετ. "Μελετούσε τις κασέτες των ματς, περισσότερο... και από προπονητής, πριν κάθε ματς" θα έλεγε ο ασίσταντ Shaka Smart.

Από τον Ιούνιο του 2007 είχε προσθέσει άλλες δυο ιδιότητες: του συζύγου (παντρεύτηκε τη Lakendra a.k.a. high school sweetheart) και του πατέρα -του Clifford V. Η οικογένεια του ζούσε σε απόσταση πέντε ωρών, καθώς η γυναίκα του σπούδαζε ψυχολογία στο Thomas University -και είχε το παιδί κοντά της.

Ο Τζέιμς Γκιστ και η Ευρώπη

Τον Μάρτιο του 2008, ο αριστερόχειρας γκαρντ έπαθε κάταγμα στο δεξί καρπό, κατά τη διάρκεια της νίκης επί του Maryland -προσπάθησε να κόψει κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ και... προσγειώθηκε ανώμαλα στο παρκέ! Ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιρνε απουσία. Πριν καν του συμβεί αυτό, ενημέρωνε ότι αυτό που θα ήθελε ώστε να είναι μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του, ήταν να δώσει μια ευκαιρία στο μπάσκετ εκτός των ΗΠΑ. " Ήμασταν μακριά για τόσο καιρό που δεν με ένοιαζε τίποτα άλλο, από το να είμαστε μαζί". Αν τον ρωτούσατε πώς φανταζόταν το μέλλον του, θα σας έλεγε "ν α σχεδιάζω πολυκατοικίες, για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. H Lakendra θέλει να δουλέψει με ανθρώπους που έχουν διανοητικά προβλήματα. Όσα περισσότερα δίνεις, τόσο πιο καλά αισθάνεσαι".

Παρεμπιπτόντως, για να πάρει πτυχίο έπρεπε να παραδώσει... έργο. 'Εφτιαξε λοιπόν, ένα σπίτι για τους γονείς του, οι οποίοι μέχρι τότε ζούσαν σε τροχόσπιτο. Τους χρωστούσε την αγάπη του για τη μάθηση. Όπως και τα τέσσερα αδέλφια του, που επίσης ήταν αριστούχοι.

Το πρώτο του συμβόλαιο με ευρωπαϊκή ομάδα ήταν στη Νταρουσάφακα για το τουρκικό πρωτάθλημα. Εκεί έμεινε μέχρι τον Δεκέμβρη του 2008, δόθηκε δανεικός στην Ανατολού Εφές -στην οποία έμεινε μόλις λίγες εβδομάδες για να παίξει στα παιχνίδια της Euroleague- και μετά ξαναγύρισε στην Νταρουσάφακα όπου και τελείωσε τη χρονιά. Σε 26 παιχνίδια, σκόραρε κατά μέσο όρο 14 πόντους, με 3.8 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ και 5 κλεψίματα. Παρέμεινε στο παρκέ, με την παρέα του να πανηγυρίζει τη νίκη, από comeback -20 πόντων.

Την επόμενη επαγγελματική πόρτα του άνοιξε το νεοφώτιστο τότε στην Α1 Εθνική κατηγορία, Περιστέρι όπου παρέμεινε μέχρι το 2010, για να δώσει 26 παιχνίδια, σκοράροντας κατά μέσο όρο 12.9 πόντους, με 3.1 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.5 κλεψίματα. Ακολούθησε η Βιλερμπάν (2010-11) και οι 10.1 πόντους, 3.4 ριμπάουντ και 4 ασίστ κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι σε 35 συνολικά αγώνες, ενώ τη σεζόν 2011-2012 υπέγραψε συμβόλαιο με την τουρκική Μπάνβιτ, με την οποία έδωσε 26 παιχνίδια και μέτρησε 5 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 1 ασίστ κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι. Από τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα αγωνίζεται στην Άλμπα Βερολίνου.

Διαβάστε αυτά που λέει στο video, το οποίο φιλοξενήθηκε στο weekly show αυτής της εβδομάδας.

"Επισκέπτομαι πολλά μέρη και πόλεις της Ευρώπης, για τις οποίες διάβαζα στο πανεπιστήμιο. Κυρίως όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους. Κάναμε μαθήματα για την ιστορία πίσω από τα κτίρια και τη δομή τους. Αυτό ήταν ένα πολύ ωραίο κομμάτι της παρουσίας μου στο κολέγιο.

Ο παππούς μου συμμετείχε στην κατασκευή των αξιοθεάτων της Walt Disney και από αυτό ξεκίνησα κι εγώ να ασχολούμαι. Είχα την απορία πως είναι να σε είσαι μέλος μία τέτοιας ομάδας, που μπορεί να δημιουργήσει ένα τόσο μοναδικό μέρος.

Όταν μεγάλωσα άρχισα να παίζω με lego, να χτίζω διάφορα πράγματα. Προσπαθούσα να δημιουργήσω κάτι από μόνος μου.

Όταν σπούδαζα, υπήρχαν δύσκολες στιγμές στο να ισορροπήσω τα μαθήματα με το μπάσκετ, αλλά αυτό μου επέτρεψε να γίνω πιο σκληρός και να εκτιμήσω κάποια πράγματα περισσότερο".

Τι θα κάνεις όταν σταματήσεις το μπάσκετ: "Αυτή τη στιγμή είμαι επικεντρωμένος στην καριέρα μου. Όταν αποσυρθώ από τη δράση, θα έχω όλο τον χρόνο μπροστά μου για να αφοσιωθώ στην αρχιτεκτονική και να γίνω όσο καλύτερος μπορώ σε αυτή τη δουλειά. Θέλω να αφήσω το στίγμα μου στον κόσμο και την κοινωνία, μέσα από την αρχιτεκτονική".

Θα ήθελες να χτίσεις ένα σπίτι στους γονείς σου: "Θέλω να τους φτιάξω ένα σπίτι, όπου θα ζουν ήρεμα. Να έχουν μαζί τα εγγόνια τους και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι αυτούς. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να με μεγαλώσουν. Θέλω να τους το ανταποδώσω. "Θα μου άρεσε να είμαι σε μια ομάδα επιστημόνων που θα ερχόταν και θα μου ζητούσαν να συνδράμω στην κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου μπάσκετ".

TAGS EUROLEAGUE ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ