EUROLEAGUE

Ο Ρένφρο ξέρει να προσαρμόζεται

Ο Ρένφρο ξέρει να προσαρμόζεται

Ήταν ο πρώτος παίκτης, μετά τον Τιμ Ντάνκαν, που ηγήθηκε πέντε στατιστικών κατηγοριών, στο κολέγιο του, την ίδια σεζόν. Μετά... έκανε το γύρο της Ευρώπης, μέχρι να βρεθεί φέτος της Άλμπα και να κάνει ό,τι έκανε στο ΟΑΚΑ, την Πέμπτη (2/4). Αυτός είναι ο Άλεξ Ρένφρο.

Είναι από τους τύπους που όταν δεν είναι στη δουλειά, δεν σπαταλούν δευτερόλεπτο σκεπτόμενοι τις υποχρεώσεις τους. Επικεντρώνουν στο να απολαύσουν την προσωπική τους ζωή, τον προσωπικό τους χρόνο. "Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για εμένα και στο κάτω κάτω, όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα", εξηγεί ο Άλεξ Ρένφρο, ο τύπος που ηγήθηκε του 66-68 που πήρε η Άλμπα από το ΟΑΚΑ, επί του Παναθηναϊκού, για να αναδειχθε ί MVP της 13ης αγωνιστικής του ΤΟΡ16.

Ο Gregory Alexander Renfroe γεννήθηκε στις 23/5 του 1986, στο Hermitage του Tennessee, όπου πήγε και σχολείο (Hume Fogg, στο Nashville), πριν δεσμευτεί με το Trevecca Nazarene, τo 2004 (χριστιανικό κολέγιο, ελευθέρων τεχνών, με moto το "to be, rather than to seem" που σαφέστατα τον επηρέασε) και μετακομίσει το 2006 στο Belmont.

Ο πρώτος, μετά τον Ντάνκαν

Στην τελευταία του χρονιά, ως φοιτητής (2009), αναδείχθηκε "ο καλύτερος παίκτης της Atlantic Conference", με 16.2π., 7.2 ριμπ. και 5.1 ασίστ ανά αγώνα. Ήταν ο ηγέτης των Bruins σε πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, τάπες και ποσοστό εντός πεδιάς, με τους ειδικούς να ενημερώνουν πως ήταν ο πρώτος παίκτης κολεγιακής ομάδας που ηγήθηκε πέντε κατηγοριών, μετά τον Τιμ Ντάνκαν, το 1997.

Παρ' όλα αυτά δουλειά στο ΝΒΑ δεν βρήκε. Απογοητεύτηκε; "Ούτε καν. Ποτέ δεν είχα την προσδοκία ότι θα βρω συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Θα μπορούσα να πω ότι αυτή είναι η ιστορία της μπασκετικής μου ζωής. Πάντα υπήρχαν πολύ χαμηλές προσδοκίες, σε ό,τι αφορούσε το άτομο μου. Κανείς δεν περίμενε πως θα τα καταφέρω στο κολέγιο, πόσω μάλλον ότι θα γίνω επαγγελματίας. Οπότε, όταν δεν έγινα pick στο ΝΒΑ draft του 2009, ούτε απογοητεύτηκα, μηδέ πληγώθηκα. Για να σας πω την αλήθεια, ήταν κάτι που ούτε καν με άγγιξε". Για την ιστορία, εν αντιθέσει με τη συντριπτική πλειοψηφία όσων διεκδικούν θέση στο ΝΒΑ, ο Ρένφρο δεν έκανε προπονήσεις με ομάδες. " Θα ήταν ωραίο να έχω τις σχετικές εμπειρίες, αλλά... νιώθω ΟΚ και που δεν τις έχω".

Μετά το Belmont, όπου ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του καριέρα (τη σεζόν 2007-08 έγινε γνωστός σε όλο το NCAA, χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις εναντίον του Duke), έφυγε για τη Λετονία (και τη Ρίγα), όπου είχε τα θέματα του. " Ήταν η πρώτη χρονιά, μακριά από τις ΗΠΑ και ναι, ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Δεν είχα απομακρυνθεί από την οικογένεια μου ποτέ άλλοτε. Δεν είχα ζήσει μόνος μου, ποτέ. Οπότε θα έλεγα ότι το πρόβλημα δεν ήταν... πολιτισμικό, αλλά ότι μου έλειπαν οι δικοί μου άνθρωποι. Μπορώ να πω ότι προσαρμόζομαι σχετικά άνετα σε νέες κουλτούρες, ότι ξέρω να απολαμβάνω τη ζωή".

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, βρήκε την άκρη του: " Μιλούσα πολύ συχνά με τους συγγενείς μου, ενώ είχα και τους συμπαίκτες μου να κάνουμε καλή παρέα. Και για εκείνους ήταν η πρώτη χρονιά, μακριά από το σπίτι οπότε είχαμε πολλά να μοιραστούμε. Γίναμε καλοί φίλοι. Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον".

Άνθρωπος των μικρών δεσμεύσεων

Είχε αλλάξει έξι ομάδες (Ρίγα 2009-10, Ζάγκρεμπ 2010-11, Μπρίντιζι 2011-12, Βαγιαδολίδ σ012-2/2013, 2/2013 Μπάμπεργκ 2/2013-6/2013, Ενισέι 2013-14, Λαμποράλ Κούτσα 5/2014-6/2014, Άλμπα 2014-15) πριν μετακομίσει στο Βερολίνο. Νιώθει... ταξιδευτής; " Είναι κάτι που απολαμβάνω. Μου αρέσει να γνωρίζω νέα μέρη, νέους ανθρώπους. Σίγουρα έζησα σε μέρη που ήμουν λιγότερο χαρούμενος, αλλά σε άλλα ένιωθα εξαιρετικά. Και ξέρετε ότι μπορείς να εκτιμήσεις σωστά τα καλά, όταν έχεις ζήσει και τα κακά. Αντιλαμβάνομαι πως το μπάσκετ είναι επιχείρηση και πως ο καθένας κάνει ό,τι κρίνει πως είναι καλύτερο για την ομάδα του. Φροντίζω να αποφασίζω ό,τι νιώθω πως είναι καλύτερο για κάθε ηλικία που βρίσκομαι. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα να πω "αντίο", γιατί η ζωή συνεχίζεται. Και για εμένα και για την ομάδα".

Πήγε στην Άλμπα, με συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων μηνών -το οποίο μετά έγινε ετήσιο. Είναι τύπος των... μικρών δεσμεύσεων; "Ό λα έχουν τη θετική και την αρνητική πλευρά. Έχω πάει σε διάφορα μέρη. Σε κάποια δεν ένιωθα άνετα, άλλα δεν μου άρεσαν. Άρα, θα μου άρεσε να 'χω μικρό συμβόλαιο, ώστε στο τέλος του να μπορώ να επανεκτιμήσω την κατάσταση. Βέβαια, έτσι δεν μπορείς να νιώθεις ασφάλεια. Επίσης, μπορεί να τύχει και κάποιος τραυματισμός. Αλλά δεν σκέφτομαι αρνητικά. Και με τα μικρά συμβόλαια νιώθω μεγαλύτερη ευελιξία. Στο τέλος της ημέρας, προσπαθώ να κερδίσω κάτι από την όποια κατάσταση και να μην πνίγομαι στο άγχος. Αν τα πράγματα δεν πάνε κάπου καλά, επικεντρώνομαι στο να πάρω ό,τι καλύτερο μπορώ από την κάθε εμπειρία".

Έχει άποψη και τη λέει

Τι κάνει την Άλμπα τόσο ιδιαίτερη φέτος; " Ταιριάξαμε. Περάσαμε πολύ χρόνο, όλοι μαζί, εκτός γηπέδων. Συζητήσαμε πολύ. Υπάρχει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαστε ένα ιδιαίτερο γκρουπ ανθρώπων. Έχω παίξει σε πολλές ομάδες, αλλά ουδέποτε σε κάποια που να ήταν τόσο ενωμένη. Βλέπουμε τον εαυτό μας, ως μέρος ενός συνόλου και δεν ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα βάλει τους περισσότερους πόντους. Δεν έχουμε μικρές ομάδες, μέσα στην ομάδα και αυτό είναι κάτι το μοναδικό".

Πρόσφατα, ο Κέβιν Λοβ είπε πως δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος φίλος του ΛεΜπρον Τζέιμς, για να αρχίσουν οι συζητήσεις περί της σημασίας των καλών σχέσεων, μεταξύ των συμπαικτών. " Εγώ το βλέπω ως εξής: όταν πας στη δουλειά, πρέπει να επικεντρώνεσαι σε αυτή. Πρέπει να είσαι επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν συμπαθείς όλον τον κόσμο ή κανέναν. Άρα, όλοι οι παίκτες οφείλουμε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον, να είμαστε αλτρουιστές, να προσεγγίζουμε κατ' αυτόν τον τρόπο τη δουλειά μας. Αλλά και πάλι θα πω ότι αρκεί να είσαι επαγγελματίας και να μην ασχολείσαι με κάτι άλλο".

Ο Σάσα Ομπράντοβιτς είναι ελαφρώς παρορμητικός τύπος. Αυτό ήταν ποτέ πρόβλημα; "Επουδενί. Φυσικά, όπως όλοι έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Η ένταση που έχει ως άνθρωπος ωστόσο, αυξάνει την ένταση και όλων των παικτών".

Στις 16/2 προέκυψε ένα video, από τάιμ άουτ της Άλμπα, στο οποίο οι πάντες είδαν τον κόουτς και τον Ρένφρο να διαπληκτίζονται εντόνως. Αμφότεροι πλήρωσαν τη συμπεριφορά τους, σε χρήμα και μια αγωνιστική. Αλλά τι έγινε; "Μιλήσαμε αμέσως για το περιστατικό. Εντοπίσαμε το πρόβλημα και το λύσαμε, ώστε να μην ξαναπροκύψει. Κατανοώ την απόφαση της λίγκας να μας τιμωρήσει, διότι έπρεπε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά τα media το παραέκαναν. Για τον κόουτς και εμένα, το θέμα έληξε πολύ πιο γρήγορα". Είχε γίνει ωστόσο, ο κακός χαμός στα social media. "Δίχως αμφιβολία! Ένεκα αυτών, ό,τι και αν κάνεις, ό,τι και αν πεις, κάνει το γύρο του διαδικτύου σε μηδενικό χρόνο. Οπότε, είναι πάντα χρήσιμο να κάνεις πράγματα που σε αντιπροσωπεύουν".

Ο ίδιος έχει λογαριασμό στο Twitter και είναι... αυτό που λέμε "ενεργός χρήστης". "Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά δεδομένα είμαι "ανοιχτός" τύπος και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Όταν έχω να πω κάτι το λέω. Είμαι πεισματάρης. Έχω άποψη και την καταθέτω. Και τα social media είναι πια το μέρος όπου μπορεί ο καθένας μας να εκφράζεται. Σίγουρα όλοι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, γιατί ό,τι λες μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Ή να παρερμηνευτεί. Δεν έχω όμως, πρόβλημα να αναλαμβάνω την ευθύνη όσων λέω ή κάνω".

Ένα από τα σχόλια του αφορούσε τον Kanye West και την εμφάνιση που έκανε στα Grammys. " Δεν μου απάντησε, αλλά... θα ήθελα να συζητήσω μαζί του τις ενστάσεις μου", απάντησε χαμογελώντας, πριν επιστρέψει στα της Άλμπα και την προσθήκη του Τζόναθαν Τάμπου ενώ όλοι οι άλλοι είχαν "βρεθεί". " Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Αρκεί να είσαι ο εαυτός σου. Οι άλλοι καταλαβαίνουν την αλήθεια και είναι πιο εύκολο για εκείνους να σε αποδεκτούν και να σε σεβαστούν. Και τούμπαλιν".

TAGS EUROLEAGUE ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ