EUROLEAGUE

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"

Ένας ιστορικός σύλλογος όπως η Λιμόζ "αναγεννιέται" στοχεύοντας στην κορυφή κι ο Άγγελος Τσάμης, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας στην αρχή αυτής της προσπάθειας αναλύει το προφίλ των πρωταθλητών Γαλλίας

Από την κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού το 1993 πέρασαν πολλά χρόνια και η Λιμόζ από την κορυφή της Ευρώπης βρέθηκε να παλεύει για την επιβίωση της. Οι μεγάλες ομάδες ξεχωρίζουν από τις ομάδες-πυροτεχνήματα γιατί όταν πέφτουν βρίσκουν τη δύναμη να σηκωθούν και να φτάσουν και πάλι στην "αφρόκρεμα". Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν και οι Λιμούζο που πλέον επέστρεψαν και δύο συνεχόμενα χρόνια κατακτούν το πρωτάθλημα στην ProA.

Η Λιμόζ είναι η επόμενη αντίπαλος του Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι που ξυπνούν μνήμες για τους παλιούς κι αυτό γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνα τα παιχνίδια των προημιτελικών του 1993 τότε που Φορτέ και Γιανγκ στέκονταν απέναντι στους Πάσπαλιε και Μπέρι; Από εκείνη την ομάδα της Λιμόζ άλλαξαν πολλά και πλέον ο Φρεντερίκ Φορτέ έχει περάσει στον προεδρικό θώκο οδηγώντας την ομάδα της καρδιάς του και πάλι προς την κορυφή. Ο νυν γκαρντ του Προμηθέα Πατρών, Άγγελος Τσάμης, ήταν μέλος της ομάδας που το 2012 στην επιστροφή στην πρώτη κατηγορία κατέκτησε το Super Cup κι έβαλε τις βάσεις για την αναγέννηση που του "Γάλλου γίγαντα". Ο 34χρονος αθλητής που συνεργάστηκε στη Λιμόζ με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τον Νίκο Λινάρδο, μίλησε στο Euroleague Greece για τις μνήμες που έχει από την παραμονή του στη Γαλλία αλλά και για τα όσα δεν θα ξεχάσει ποτέ. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον προσεχή αγώνα δίνοντας το... scouting report για τον αντίπαλο των "ερυθρολεύκων".

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"

Έχοντας περάσει από τη Λιμόζ ποια γεύση σου έχει μείνει από αυτή την συνεργασία;

Θα έλεγα ότι μου μένει μία γλυκόπικρη γεύση γιατί ξεκινήσαμε πολύ καλά κατακτώντας έναν τίτλο στον πρώτο μήνα. Παρότι ήμασταν μία νέα ομάδα και είχαμε μόλις ανέβει στην ProA μπορέσαμε να δείξουμε ότι οι φιλοδοξίες μας είναι μεγάλες. Δυστυχώς τον Δεκέμβριο τραυματίστηκα και δεν μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα όσο θα ήθελα. Είμαι σίγουρος ότι Θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα κι αυτό μου αφήνει μία πικρία. Παρότι είχα και δεύτερο χρόνο συμβόλαιο αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε τη συνεργασία. Από εκεί και πέρα είναι μία πόλη που ζει για την ομάδα αλλά και για το επόμενο παιχνίδι. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφεραν να πάρουν το πρωτάθλημα και να φτάσουν πάλι στη κορυφή της Γαλλίας. Ήταν επιθυμία όλων όσων υπήρχαν στον σύλλογο. Μόνο από το ιστορικό όνομα που έχει καταλαβαίνεις ότι η μοίρα της είναι να παίζει πάντα σε γεμάτο γήπεδο και να βρίσκεται στην κορυφή”.

Πως ήταν η ζωή σου εκεί και τι είναι αυτό που θυμάσαι πιο δυνατά;

Η ζωή μου αρκετά απλή. Είχαμε προπόνηση κάθε μέρα όπως όλες οι επαγγελματικές ομάδες. Τότε δεν παίζαμε στην Ευρώπη οπότε δεν είχαμε διπλούς αγώνες όπως γίνεται τώρα. Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι ότι όλη η πόλη ζούσε για το παιχνίδι του Σαββάτου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ένα Σάββατο που δεν είχαμε αγώνα και με σταματούσε ο κόσμος στο δρόμο και με ρωτούσαν "τι θα κάνουμε εμείς το βράδυ μας;". Δεν είναι υπερβολή ότι 8 χιλιάδες κόσμου περίμεναν πως και πως να έρθει το Σάββατο για να έρθουν στο γήπεδο και να βοηθήσουν την ομάδα τους”.

"Έχω ακόμα τη φανέλα στον τοίχο μου"

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"

Η Λιμόζ ως οργανισμός πως λειτουργεί; Πως θα τον χαρακτήριζες;

Πρόκειται για έναν πολύ καλά οργανωμένο σύλλογο. Αυτό αποδεικνύεται από τη συνέπεια και τη συνέχεια που έχει τα τελευταία χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι σε πολύ λίγα χρόνια θα ζήσει μεγάλες στιγμές όπως το 1993 όταν και πήρε το τρόπαιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Βήμα - βήμα θα φτάσει και πάλι εκεί που πρέπει. Πιστεύω ότι αυτή η Λιμόζ έχει ακόμα πολλά να δείξει”.

Ήσουν παρών στην ουσιαστική αναγέννηση αυτού του ιστορικού συλλόγου. Περίμενες ότι θα έφτανε μέχρι τη Euroleague;

Η πρόσληψη του Παναγιώτη Γιαννάκη που είναι γνωστό ότι δουλεύει σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και θέλουν τίτλους έδειχνε τη φιλοσοφία που υπάρχει. Αυτό που λέω δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι επέλεξε να με πάρει μαζί του αν και του χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί εξαιτίας της εμπιστοσύνης που μου έδειξε έζησα στιγμές μοναδικές που δεν πίστευα ποτέ μου ότι θα ζήσω. Όπως είπα, λοιπόν, η πρόσληψη ενός τεχνικού του διαμετρήματος του Γιαννάκη έδειχνε τις σκέψεις που είχε ο Φορτέ για τη Λιμόζ. Θεωρώ ότι φτάνοντας εκεί και κερδίζοντας το SuperCup δώσαμε το έναυσμα για μία πορεία που θα είχε στόχους υψηλούς και πολλούς τίτλους. Τότε που ήμασταν εμείς ήταν η πρώτη χρονιά που είχε ανέβει η ομάδα στην πρώτη κατηγορία και ο στόχος ήταν η γρήγορη παραμονή. Αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε, ενώ με το SuperCup καταφέραμε να επαναφέρουμε την Λιμόζ στους τίτλους έπειτα από πολλά χρόνια”.

Πως νιώθεις που υπήρξες μέλος αυτής της ομάδας;

Είμαι πραγματικά περήφανος που φόρεσα τη φανέλα αυτής της ομάδας. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχα τραυματιστεί θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ήθελα να βοηθήσω περισσότερο. Θυμάμαι πολλές φορές το γήπεδο να φωνάζει το όνομα μου παρότι ήμουν τραυματίας και απουσίαζα 3-4 μήνες. Αυτό είναι ένα απίστευτο συναίσθημα που δεν γίνεται να περιγραφτεί. Είναι μία φανέλα που έχω στον τοίχο μου και θα έχω πάντα ωραίες αναμνήσεις τόσο από την πόλη όσο κι από τη μπάσκετική εμπειρία. Παράλληλα νιώθω περήφανος που είχα την ευκαιρία και δούλεψα μαζί με τον κόουτς Γιαννάκη.

Γενικότερα είμαι πολύ χαρούμενος που η Λιμόζ έχει καταφέρει να βρίσκεται και πάλι ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης. Φυσικά νιώθω χαρούμενος και για κάποιους συμπαίκτες μου, με τους οποίους όταν συζητούσαμε από τότε, τους έλεγα ότι αξίζουν να βρίσκονται σε μία ομάδα Euroleague. Ένας από αυτούς τους παίκτες που μιλάμε ακόμα και τώρα είναι ο Νομπέλ (σ.σ. Μπονγκού Κολό) , ο οποίος είναι από τους πιο σταθερούς και καλούς παίκτες της ομάδας. Γενικά έχω διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με παίκτες όσο και με ανθρώπους και φιλάθλους του συλλόγου”.

"Παιχνίδι βγαλμένο από το παρελθόν"

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"

Σε λίγες ημέρες η Λιμόζ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό. Πως βλέπεις αυτό το παιχνίδι;

Ο Ολυμπιακός ψάχνει να βρει νίκες προκειμένου να γυρίσει το γρανάζι και να βρει έναν καλό ρυθμό. Περιμένω ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και για τους δύο. Σαφέστατα δίνω ένα πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό ειδικά τώρα που παίζει και μέσα στην έδρα του. Θα είναι ένα καλό παιχνίδι βγαλμένο από το παρελθόν ειδικά για τη Λιμόζ. Ανυπομονώ κι εγώ να δω τον αγώνα. Σκέφτομαι ότι πριν 3 χρόνια ήμουν σε αυτή την ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφεραν να βρίσκονται εδώ που είναι τώρα. Αν μπορέσω θα βρίσκομαι στο γήπεδο για να χαιρετήσω τους πρώην συμπαίκτες μου αλλά και κάποιους φιλάθλους. Αν πάλι δεν τα καταφέρω τότε σίγουρα θα δω τον αγώνα από την Πάτρα όπου βρίσκομαι”.

Τι θα πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός;

Έχω παρακολουθήσει τη Λιμόζ και όπως συμβαίνει στο σύνολο του γαλλικού μπάσκετ έτσι κι αυτοί τους αρέσει να τρέχουν και ψάχνουν το ανοικτό γήπεδο. Αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κόψει τους αιφνιδιασμούς τότε θεωρώ ότι δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι στη Λιμόζ. Γενικά οι γαλλικές ομάδες τρέχουν, σκοράρουν και παίζουν ένα πιο ελεύθερο μπάσκετ”.

Τσάμης: "Έτσι έζησα την Λιμόζ"
TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ