EUROLEAGUE

Ιτούδης: "Δεν θα άλλαζα τίποτα αν ξαναπαίζαμε με τον Ολυμπιακό"

Ιτούδης: "Δεν θα άλλαζα τίποτα αν ξαναπαίζαμε με τον Ολυμπιακό"

Ο Δημήτης Ιτούδης μίλησε για την πρώτη του χρονιά στη Euroleague, ως head coach της ΤΣΣΚΑ, τον ημιτελικό του Final Four με τον Ολυμπιακό και γιατί κράτησε τους Τζάκσον και Χάινς.

Δεν κατάφερε να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ στην κορυφή της Ευρώπης. Κατάφερε όμως, να της δώσει άλλον έναν τίτλο στη VTB United League, με αήττητη πορεία στα playoffs. Ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησε για όσα έζησε τον πρώτο χρόνο στη ρωσική ομάδα, εξήγησε γιατί κράτησε τους Χάινς και Τζάκσον, τόνισε πως δεν έκανε λάθη στον ημιτελικό του Final Four με τον Ολυμπιακό και κατέληξε στο ότι δεν θα άλλαζε κάτι, αν ξαναπαιζόταν αυτός ο αγώνας.

Το αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας ήταν αυτό που θέλατε;

"Γενικά, πιστεύω ότι παίξαμε καλό μπάσκετ. Δώσαμε 69 ματς και στις περισσότερες περιπτώσεις παίξαμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Τα παιδιά έδειξαν μεγαλείο, μολονότι είχαμε μεγάλο αριθμό τραυματισμών και το γεγονός ότι τον Φλεβάρη ουσιαστικά δημιουργήσαμε μια νέα ομάδα. Φυσικά, υπήρξαν σκαμπανεβάσματα, ειδικά τον Φεβρουάριο. Αρκετές όμως, από τις επιπλοκές τις περιμέναμε και εμείς οι κόουτς και οι παίκτες. Πήραμε το πρωτάθλημα, μετρώντας 9-0 στα playoffs. Πήγαμε στο Final Four, όπου δυστυχώς χάσαμε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό, ενώ είχαμε το προβάδισμα για το μεγαλύτερο διάστημα. Δεν είχαμε τέλεια σεζόν, δεν ήμασταν εις θέσιν να πάρουμε και τους δυο τίτλους -Euroleague, VTB United League-, αλλά πιστεύω ότι γενικά είμαστε ικανοποιημένοι με όσα επιτύχαμε".

Το παιχνίδι σας ήταν θεαματικό και αποτελεσματικό. Αυτό το στιλ ήταν μέρος της στρατηγικής σας ή προέκυψε από τις τεράστιες δυνατότητες των παικτών;

"Το πιο εύκολο για έναν στρατηγό, είναι να μιλά μετά τη μάχη, όταν όλα έχουν τελειώσει. Αν θυμάστε, είχα πει από την αρχή πως θέλουμε να αυξήσουμε το ρυθμό, γιατί είχαμε στη διάθεση μας παίκτες που μπορούν να παίξουν σε έντονο ρυθμό και να λειτουργήσουν εξαιρετικά στην επίθεση. Είχαμε ως μ.ο. πόντων τους 90 και σε 40 αγωνιστικά λεπτά, όχι 48 που είναι στο ΝΒΑ. Αυτό συνέβη γιατί είχαμε εξαιρετικούς παίκτες. Για παράδειγμα, αθλητικούς και γρήγορους σέντερ που μπορούν να υποστηρίξουν τον αιφνιδιασμό. Μιλάω για παίκτες σαν τον Σάσα Καούν, τον Κάιλ Χάινς και τον Κορόμπκοφ στη ρακέτα. Επιπροσθέτως, για αυτό το στιλ χρειάζεσαι περισσότερες κατοχές. Για αυτό είναι απαραίτητο να αποφεύγεις τα λάθη, να μοιράζεσαι την μπάλα. Δείξαμε όχι μόνο αποτελεσματικότητα, αλλά και αποδοτικό μπάσκετ. Το να διασκεδάζεις το μπάσκετ, να παίζεις με ενθουσιασμό και να μη νοιάζεσαι για το αποτέλεσμα, είναι προνόμιο που έχουν μόνο οι Harlem Globetrotters. Eμείς δεν είμαστε οι Harlem Globetrotters, είμαστε επαγγελματική ομάδα και πρέπει να παίζουμε υπό συγκεκριμένους κανόνες. Την ίδια ώρα, επιτρέπουμε στους παίκτες μας να αναπτύξουν τις δυνατότητες και να εξελίξουν το ταλέντο τους".

Η ομάδα έπαιξε και εκπληκτική άμυνα. Η ΤΣΣΚΑ ήταν στην 8η θέση του σχετικού πίνακα, στη Euroleague

"Κάποιες φορές τα στατιστικά δείχνουν επακριβώς τι έχει συμβεί, αλλά γενικά θα έλεγα ότι παίξαμε πολύ καλή, υψηλού επιπέδου, άμυνα. Ειδικά στα ματς που ήταν τα πιο σημαντικά. Καταφέραμε να κρύψουμε τις αδυναμίες μας και αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Αν μπορείς να το κάνεις αυτό, αποκτάς πλεονέκτημα και είσαι στο σωστό δρόμο".

Η ΤΣΣΚΑ ξεκίνησε τη σεζόν με 30 διαδοχικές νίκες.

"Ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα κάτι διαφορετικό. Ήμασταν συγκεντρωμένοι στο να βελτιώσουμε την ποιότητα του παιχνιδιού μας και την ίδια ώρα ανησυχούσαμε για τους τραυματίες. Ο Νάντο Ντε Κολό δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη χρονιά, λόγω του τραυματισμού που είχαμε με την εθνική Γαλλίας. Ο Μίλος Τεόντοσιτς έχασε 11 ματς, ο Μαρκοϊσβίλι ήταν εκτός περίπου δυο μήνες, ο Χριάπα ήταν επίσης τραυματίας, από την αρχή της χρονιάς. Χάσαμε τον Ζοζούλιν, ο οποίος έκανε επέμβαση, δυο φορές τέθηκε εκτός ο Νίκολς, ενώ ο Ουίμς είχε πρόβλημα με τη μέση του. Ήταν δύσκολη σεζόν, αλλά προσπαθήσαμε να πάρουμε τα μέτρα μας για πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίζαμε μέσα στη χρονιά, πριν καν ξεκινήσουμε, ενόσω διαμορφώναμε το ρόστερ. Από το ξεκίνημα είχαμε συμφωνήσει πως κανείς εκ των παικτών δεν θα ήταν καλύτερος από το σύστημα και ότι το σύστημα δίνει τις νίκες, όχι ένας παίκτης. Μιλώντας για τραυματισμούς, θα πρέπει να πω ότι η φροντ λάιν μας δεν έχασε ματς. Ο Κάουν απουσίασε μόνο όταν εγώ του έδωσαν την ευκαιρία να είναι εκτός ρόστερ, ο Χάινς δεν έχασε ένα ματς, ενώ ο Κορόμπκοφ είχε μόνο μια απουσία -γύρισε το πόδι του στην Πράγμα. Ο Βορόντσεβιτς ήταν υγιής σχεδόν σε όλη τη χρονιά".

Κάποιοι κόουτς λένε πως η ομάδα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη όταν έχει πολλούς τραυματισμούς, γιατί μπορεί ο κόουτς να μοιράζει καλύτερα το χρόνο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

"Εύχομαι όλοι οι παίκτες να ήταν υγιείς και να είχα τη δυνατότητα να επιλέξω ποιος θα παίξει και ποιος θα ξεκουραστεί. Οι προπονητές λένε πως όταν τελειώνει οι σεζόν όλοι "κλείνουν" το rotation, γιατί έως τότε έχεις πλήρη εικόνα για τους παίκτες και μπορείς να επιλέξεις ποιος θα παίξει και ποιος όχι. Όλοι είναι επαγγελματίες και όλοι ξέρουν πώς είναι η δουλειά. Ότι αυτός που παίζει σήμερα, δεν θα παίξει απαραίτητα και στο άλλο ματς. Το σύστημα έχει ήδη διαμορφωθεί και όλοι καταλαβαίνουν τη σημασία που έχουν σε αυτό. Και επί τη ευκαιρία, κανείς δεν έρχεται στην ΤΣΣΚΑ υπό την απειλή όπλου. Οι παίκτες είναι ικανοποιημένοι, όταν υπογράφουν συμβόλαια και φτάνουν στις συμφωνίες. Προηγείται η συνάντηση τους με εμένα, στην οποία τους περιγράφω με κάθε λεπτομέρεια το ρόλο τους στην ομάδα, μαζί και τις αδυναμίες πάνω στις οποίες πρέπει να δουλέψει ο καθένας. Οπότε όλοι ξέρουν τις υποχρεώσεις τους. Όποιος έρχεται στην ΤΣΣΚΑ γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσει υγιή και δυνατό ανταγωνισμό".

Προφανώς παρακολουθήσατε την ΤΣΣΚΑ τα προηγούμενα χρόνια. Συμφωνούμε πως η ομάδα αυτή της σεζόν είχε το μεγαλύτερο βάθος πάγκου και εξαιρετική "χημεία";

"Δεν μπορώ να ξέρω ποιο ήταν το βάθος των προηγούμενων χρόνων. Η ΤΣΣΚΑ πάντα είχε 2-3 παίκτες σε κάθε θέση. Όταν συμφώνησα με τον οργανισμό, συζητήσαμε πολύ προσεχτικά με τους διοικούντες πώς θα χτίσουμε μια υγιή ομάδα, με καλό κλίμα στα εντός της. Είχαμε ήδη αρκετούς παίκτες με συμβόλαιο, ο κορμός ήταν έτοιμος και ξέραμε σε ποιες θέσεις πρέπει να ενισχυθούμε, τι συστατικά χρειαζόμασταν. Θα συμφωνήσω πως είχαμε καλή "χημεία" και αυτό ήταν ένα από τα επιτεύγματα μας. Δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις τέτοια χημεία. Είναι μακρά διαδικασία και κάθε μέρα χρειάζεται όλους τους παίκτες, τους προπονητές και τα μέλη του συλλόγου. Καταφέραμε να κάνουμε τα αποδυτήρια, το δεύτερο σπίτι των παικτών και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν χτίζεις νέα ομάδα".

Μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, στο Final Four, κάποιοι από τους δημοσιογράφους έγραψαν πως ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν παρουσίασε το καλύτερο μπάσκετ και κατηγόρησαν εσάς πως δεν καταφέρατε να τον κάνετε να 'χει τη σωστή αντίδραση. Τι πιστεύετε για αυτό;

"Παίρνω όλη την ευθύνη. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό και δεν με νοιάζει τι θα γράψει ο καθένας. Ξέρω τι έκανα και πιστεύω πως έκανα καλή δουλειά".

Μετανιώνετε για κάτι;

"Για την ήττα. Έμαθα από όλα τα ματς. Όχι μόνο από τις ήττες, αλλά και από τις νίκες".

Και κάθε αρνητική εμπειρία προσπαθείτε να την κάνετε θετική;

"Αυτό είναι το moto μου. Δεν θα βρείτε έναν άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο που να ασκεί πιο δριμεία κριτική σε εμένα, από ό,τι ασκώ εγώ στον εαυτό μου. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Περνώ πολύ ώρα στο να αναλύω ενδελεχώς κάθε παιχνίδι, να κοιτώ από κάθε οπτική το κάθε στοιχείο. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να ξέρουν πώς προετοιμάζουμε κάθε ομάδα, τι αλλαγές χρειάζονται στην ώρα του ματς. Έχουν το δικαίωμα να πάρουν το στυλό και να γράψουν ό,τι τους αρέσει, να εκφράσουν την άποψη τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Μπορείτε να γράψετε ότι ήμουν ο χειρότερος κόουτς του κόσμου, ότι είμαι άσχημος, τεμπέλης, άπειρος. Δεν με νοιάζει. Κάποιος μου εμπιστεύτηκε αυτή τη δουλειά και ξέρω πως θα την κάνω καλά".

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε μια φορά για τον Τεόντοσιτς, ότι είναι παίκτης που παίζει για τη στιγμή, για τη μαγεία του μπάσκετ. Είτε πρόκειται για απροσδόκητη πάσα ή για τρελό σουτ. Πιστεύετε πως αυτή η συμπεριφορά είναι η κατάλληλη για έναν επαγγελματία;

"Κατ' αρχάς, δεν θέλω να σχολιάσω τι είπε ο φίλος μου, Ντούσαν. Δεύτερον, δεν συμφωνώ πως σε αυτό το επίπεδο παίζει κάποιος για τη στιγμή. Κερδίζουμε όλοι μαζί και χάνουμε όλοι μαζί. Ο Μίλος δεν ήταν ο μόνος λόγος που χάσαμε στο FInal Four. Συμπτωματικά, όταν επέστρεψε στο ματς ο Ολυμπιακός, ο Μίλος ήταν στον πάγκο. Το γιατί είναι άλλη ιστορία. Ο Τεόντοσιτς είναι πολύ σημαντικός παίκτης για το σύστημα της ΤΣΣΚΑ και έχει υποχρεώσεις. Επιπροσθέτως, έχει επιτύχει πάρα πολλά και είμαι βέβαιος ότι θα βελτιώσει και άλλο το παιχνίδι του. Δεν είναι δίκαιο να τον χαρακτηρίζουν ως αιτία της ήττας. Αν θέλετε να σκουντήξετε κάποιον με το δάχτυλο, σκουντήξτε εμένα".

Τότε μπορείτε να πείτε τι δεν έγινε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό;

"Δεν θα το πω αυτό δημοσίως. Είμαι ο προπονητής της ομάδας, αλλά... Πολλοί φίλοι από όλον τον κόσμο, είπαν ότι αν στα 3.44'' πριν το τέλος, έχεις να αντιμετωπίσεις τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έως τότε έχει 0/11 σουτ και 5 λάθη, θα νικήσεις. Όλα δείχνουν εύκολα. Αν πριν δυο μήνες μου λέγατε ότι οι Καβς, χωρίς τον Κέβιν Λοβ και τον Κάιρι Ιρβάινγκ θα φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ, θα έλεγα πως είστε τρελός. Κατόπιν εορτής, είναι εύκολο να πούμε πολλά. Εγώ όμως, ήμουν σε αυτήν τη μάχη. Έδωσα με τους παίκτες μου αυτή τη μάχη και εφόσον ρωτάτε, θα σας πω ότι θα έπαιρνα τις ίδιες αποφάσεις, αν γύριζα το χρόνο πίσω. Θα έκανα τα πάντα ίδια. Ο Σπανούλης έκανε ένα φανταστικό φινάλε, στο ματς. Ο Βορόντσεβιτς έπαιξε καλή άμυνα, ομοίως και ο Ντε Κολό, όλοι παίξαμε πολλή καλή άμυνα πάνω του. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα ματς, φίλοι μου. Αν θα θέλαμε περισσότερα; Ναι. Αν μπορούσαμε να τα κατακτήσουμε; Ναι. Αν βρήκαμε τους λόγους που αποκλειστήκαμε; Ναι. Και συζητήσαμε επί αυτών, με τον πρόεδρο. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα είμαστε στο Final For ξανά, πολλώ δε ότι θα το κατακτήσουμε. Δεν συμφωνώ με το σύστημα, όχι γιατί χάσαμε. Δεν συμφωνούσαμε και όταν παίρναμε τα τρόπαια με τον Παναθηναϊκό και είπα στον Μπερτομέου ότι υπάρχει αδικία, καθώς σε ένα ματς όλα μπορούν να συμβούν, ενώ στις σειρές αγώνων κερδίζει ο καλύτερος".

Σε ερώτηση για τον Κάιλ Χάινς, εξήγησε ότι "οι καθημερινές προπονήσεις με τον Καούν, τον έκαναν να προετοιμαστεί κατάλληλα για τα παιχνίδια εναντίον των Τόμιτς και Σχορτσιανίτη. Ο Κάιλ δεν μπορεί να κριθεί από το ύψος του, αλλά από την καρδιά και τον χαρακτήρα του. Είναι από τους τύπους που πατούν στο παρκέ και δίνουν το 100%. Δεν είναι ποτέ κακοδιάθετος, δεν παραπονιέται ποτέ για τραυματισμούς. Θυμάμαι, σε μια προπόνηση είχε χτυπήσει στον ώμο και ούρλιαξε από τον πόνο. Κοίταξα τον Ανδρέα (Πιστιόλης), με κοίταξε και εκείνος και ήμασταν βέβαιοι πως έχει χτυπήσει πολύ. Γιατί αν ο Κάιλ ουρλιάζει, σημαίνει πως κάτι σοβαρό συμβαίνει. Φυσικά, συνέχισε την προπόνηση. Άλλοι στη θέση του θα είχαν αποχωρίσει. Η ομάδα μας χρειάζεται την παγκοσμιοποίηση και ο Κάιλ μας τη δίνει στη front line".

Για την επέκταση συμβολαίου του Άαρον Τζάκσον, είπε πως " σημασία δεν έχει ποιος είναι στην starting five στην αρχή της σεζόν, αλλά τι γίνεται όσο το ταξίδι είναι σε εξέλιξη και πόσο προσφέρει ο καθένας στην επιτυχία της ομάδας. Μιλήσαμε με τον Άαρον και του είπα " θα συμφωνείς μαζί μου πως φέτος έγινες άλλος παίκτης ". Άλλαξε τελείως ο τρόπος που βλέπει το παιχνίδι. Τώρα ξέρει πότε να σουτάρει, πότε να ρίχνει το ρυθμό ή πότε να τον "ανεβάζει". Είναι εργάτης, έρχεται στις προπονήσεις πρώτος και φεύγει τελευταίος, ενώ συχνά διοργανώνει διαγωνισμό σουτ. Τα "βάζει" με τον Φριντζόν και τον Νίκολς και γίνονται επικές μάχες. Ο Φριντζόν σκοράρει με κλειστά μάτια από την περιφέρεια, ενώ ο Νίκολς τελείωσε με το καλύτερο ποσοστό στη Euroleague. Και ο Άαρον τα βάζει μαζί τους, για να γίνει καλύτερος. Και αυτός ανήκει στη λίστα των παικτών που αγνοούν τους τραυματισμούς. Η ζωή τον έχει διδάξει πολλά μαθήματα. Στο κολέγιο, είχε δεχθεί πυροβολισμό, με κάποιους συμφοιτητές του. Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν το μπάσκετ. Εκείνος το έκανε επάγγελμα. Όταν ξεπερνάς τα προβλήματα και πετυχαίνεις, το αποτέλεσμα έιναι ακόμα πιο γλυκό. Μόχθησε για να κερδίσει όλα τα καλά που απολαμβάνει. Δεν είμαι από τους κόουτς που κριτικάρει μόνο τους νέους. Το κάνω σε όλους και υπάρχει λόγος. Νοιάζομαι για όλους και θέλω όλοι να γίνουν καλύτεροι".

Για τη δήλωση του Βατούτιν, κατά την οποία μπορεί να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που θα κοουτσάρει στο ΝΒΑ, σχολίασε " τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Τώρα έχω επικεντρώσει στο πώς θα χτίσουμε μια ακόμα πιο δυνατή ΤΣΣΚΑ. Πρέπει να δουλέψουμε για το μέλλον του ρωσικού μπάσκετ. Ναι, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ξένους, αλλά είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέους Ρώσους παίκτες".

TAGS EUROLEAGUE ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ