EUROLEAGUE

Νταρουσάφακα: Ασταθής κι επικίνδυνη με εξήγηση

Νταρουσάφακα: Ασταθής κι επικίνδυνη με εξήγηση

Η Νταρουσάφακα κι ο Παναθηναϊκός Superfoods έχουν μια κοινή... αγάπη, τα σουτ τριών πόντων. Μόνο που η τουρκική ομάδα έχει πολλά περισσότερα να εξηγούν την αλλοπρόσαλλη πορεία της στην EuroLeague.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods θα αναζητήσει στην Κωνσταντινούπολη την τέταρτη φετινή εκτός έδρας νίκη του. Μαζί τη δεύτερη στην Τουρκία, μετά από αυτή που πήρε πριν από ένα μήνα απέναντι στη Γαλατάσαραϊ. Απέναντί του θα βρει την Νταρουσάφακα, μια ομάδα που παλεύει για είσοδο στην οκτάδα (σ.σ.: είναι μια νίκη μακριά) που θα της δώσει το εισιτήριο για τα playoffs της EuroLeague.

Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, κυρίως γιατί είναι η πλέον ασταθής. Σε όλη τη διάρκεια της regular season έχει δείξει ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο. Κι αυτό έχει ενδεχομένως εξήγηση, στο πως έχει δομηθεί το ρόστερ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται. Οι "πράσινοι" έχουν γεμίσει το ρόστερ τους με ξένους παίκτες, την ώρα που οι γηγενείς βλέπουν τον χρόνο συμμετοχής, αλλά και τις αρμοδιότητές τους να μειώνονται ραγδαία.

Τελευταία (χρονικά) απόδειξη η αποδέσμευση του Σεμί Ερντέν, αλλά κι ο παραγωνισμός του Ογκιούζ Σαβάς, την ώρα που ο Άντε Ζίζιτς οργιάζει στην EuroLeague εδώ και δύο μήνες, μετρώντας 10.3 πόντους και 7.9 ριμπάουντ στις πρώτες του εμφανίσεις στη διοργάνωση. Ο 20χρονος σέντερ δεν είχε πρόβλημα προσαρμογής, μπήκε από νωρίς στο κλίμα και δίνει τα διαπιστευτήριά του.

Νταρουσάφακα: Ασταθής κι επικίνδυνη με εξήγηση

Για να επιστρέψουμε στο στυλ της Νταρουσάφακα, πρόκειται για μια ομάδα που... αγαπάει το περιφερειακό σουτ. Όχι τόσο όσο ο Παναθηναϊκός, αλλά το αγαπάει. Αποδεδειγμένα. Η τουρκική ομάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας σχετικά με τα εκτελεσμένα σουτ τριών πόντων (39%), με το "τριφύλλι" να βρίσκεται πρώτο (με 41.7%). Η αναλογία τις σε δίποντα/τρίποντα (61%/39%) είναι ιδιαίτερα υψηλή, τη στιγμή που όμως κάτι τέτοιο δεν την δικαιώνει. Βλέπετε, είναι η τρίτη χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης στο λεγόμενο true shooting ratio, δηλαδή το ποσοστό για όλα τα σουτ (δίποντα, τρίποντα, βολές), με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να είναι η έσχατη στη σχετική κατηγορία, με 46.1%. Κάτι που βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι έχει κάκιστα ποσοστά ευστοχίας στις βολές (70.4%), ως η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης!

Στα σουτ δύο πόντων, η Νταρουσάφακα είναι στην τελευταία θέση (με 47.6% ποσοστό ευστοχίας), κάτι που συνάδει απόλυτα με το γεγονός πως είναι η ομάδα που παίρνει τους λιγότερους πόντους από τα σουτ που κάνει μέσα από τη γραμμή των 6μ75. Μόλις το 46.2% των πόντων της προέρχονται από τα δίποντα, ποσοστό που της δίνει μία ακόμη τελευταία θέση. Αντίστοιχα, είναι η δεύτερη ομάδα της EuroLeague σε πόντους από τρίποντα (35.6%), πίσω μόνο από τον Παναθηναϊκό, που αντλεί το 37.1% των πόντων του από περιφερειακά σουτ.

Νταρουσάφακα: Ασταθής κι επικίνδυνη με εξήγηση

Εξίσου κακή είναι η εικόνα της στα αμυντικά ριμπάουντ, στατιστική κατηγορία όπου πάντως τη... σουλούπωσε κάπως το τελευταίο δίμηνο ο Άντε Ζίζιτς. Εξασφαλίζοντας μόλις το 67.4% των διεκδικήσιμων ριμπάουντ στη ρακέτα της, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ δίνει αρκετές ευκαιρίες για δεύτερες επιθέσεις στους αντιπάλου της, στοιχείο που την έχει "πληγώσει" ανεπανόρθωτα μέχρι στιγμής. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως στον αγώνα του α' γύρου, ο Παναθηναϊκός "κλείδωσε" τη νίκη μετά από επιθετικό ριμπάουντ του Γιάννη Μπουρούση, σε άστοχο σουτ του Κέι Σι Ρίβερς.

Όσο για τα ατομικά στατιστικά των παικτών της; Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να σκοράρουν οι οκτώ (8) παίκτες που αποτελούν τη βάση της. Όπως θα διαπιστώσετε, ο Ουίλ Κλάιμπερν (αν και φόργουορντ) επιμένει πολύ στα δίποντα, με τον Μπιρκάν Μπατούκ και τον Σκότι Ουίλμπεκιν να είναι σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, απειλώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό από την περιφέρεια (περίπου 2/3 σουτ είναι τρίποντα). Αυτός που έχει την απόλυτη ισορροπία σε δίποντα και τρίποντα (Ντάιρις Μπέρτανς) είναι κι αυτός που έχει το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας εντός παιδιάς.

Παίκτης Δίποντα Τρίποντα Ποσοστό ευστοχίας
Μπιρκάν Μπατούκ 32.1% 67.9% 39.3%
Σκότι Ουίλμπεκιν 35.6% 64.4% 45%
Ντάιρις Μπέρτανς 50% 50% 47.2%
Τζέιμς Άντερσον 50.2% 49.8% 39.9%
Αντριέν Μοερμάν 52.3% 47.7% 40.6%
Λουκ Χαρανγκόντι 54% 46% 46%
Μπραντ Ουάναμεϊκερ 62.6% 37.4% 45.1%
Ουίλ Κλάιμπερν 79.3% 20.7% 41.8%

*Όλα τα στατιστικά είναι προϊόν του Overbasket

TAGS EUROLEAGUE ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ