EUROLEAGUE

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

Το "θηρίο" δείχνει και πάλι τα δόντια του, με τον Πάτρικ Γιανγκ να έχει επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Μας τόνισε πως έχει ξεπεράσει τον φόβο του και βλέπει "4άδα" για τον Ολυμπιακό.

Ο Πάτρικ Γιανγκ έχει ανεβάσει την απόδοση του τον τελευταίο 1,5 μήνα. Από παιχνίδι σε παιχνίδι παρουσιάζεται καλύτερος. Δείχνει να πατά γερά στα πόδια του, παίζει και πάλι μπάσκετ δίχως φόβο και έγνοια (για τον τραυματισμό του), λειτουργεί με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχει καλύτερα τελειώματα κοντά στο καλάθι, άλματα σε σωστό χρόνο, προσφέρει και πάλι ικανότητα και ασφάλεια στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη και βγάζει ξανά την περίφημη σκληράδα του στην άμυνα, παρουσιάζοντας βελτίωση και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης.

Δεν είναι ακόμη ο εκπληκτικός Πάτρικ Γιανγκ που θαυμάσαμε πέρσι (μέχρι πριν να χτυπήσει στο γόνατο), αλλά έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την προβληματική του εικόνα στο ξεκίνημα της σεζόν, σε σημείο που να θεωρείται ως... καινούρια μεταγραφή για τους Πειραιώτες.

Οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να χαμογελούν με ικανοποίηση γιατί έχουν και πάλι στην θέση του σέντερ δύο υγιή αθλητικά "5άρια", τους Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ, όπως διέθεταν στο πρόσφατο παρελθόν τους Κάιλ Χάινς-Τζόι Ντόρσεϊ και Μπράιαντ Ντάνστον-Οθέλο Χάντερ, δημιουργώντας σχολή στο είδος, κάνοντας... θραύση μέσα στην ρακέτα.

Με τέτοιο "εκρηκτικό" δίδυμο στο "5" ο Ολυμπιακός ανεβαίνει επίπεδο ενόψει της συνέχειας του δεύτερου γύρου της EuroLeague και η φροντλ-λάιν του θωρακίζεται ακόμη περισσότερο με δύο γεμάτους ενέργεια rim-protector, αποκτώντας μεγαλύτερη σιγουριά, ασφάλεια, σκληράδα και αθλητικότητα, όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση.

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

Ρίχνοντας μία ματιά από το παιχνίδι στο Μπάμπεργκ και μετά, δηλαδή στις τελευταίες 5 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Ολυμπιακού, ο Πάτρικ Γιανγκ έχει μέσο όρο 5.8 πόντους (με 61% στα δίποντα, 11/18 σουτ), 4.4 ριμπάουντ και 1 μπλοκ ανά παιχνίδι, σε 14.8 λεπτά συμμετοχής, με το ranking του να "γράφει" 10.4 Μη σαν σας φαίνονται χαμηλά τα νούμερα, γιατί στα πρώτα 13 ματς των Πειραιωτών είχε μέσο όρο 1.3 (!) πόντους και 1.5 ριμπάουντ. Η αγωνιστική του βελτίωση είναι ξεκάθαρη, έχει βρει τον ρυθμό του και το "θηρίο" αρχίζει να μας δείχνει και πάλι τα... δόντια του.

Η συνέντευξη με τον Πάτρικ Γιανγκ στο EuroLeague Greece:

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

-Πάτρικ, ύστερα από την ήττα-αποκλεισμό κόντρα στον Παναθηναϊκό, χρειαζόσασταν μία τόσο καλή εμφάνιση για να δείξετε την αντίδραση σας, αλλά και την δυναμική σας σαν ομάδα;

"Αναμφισβήτητα! Χάσαμε έναν από τους τίτλους που διεκδικούσαμε μέσα στην σεζόν και θέλαμε να αντιδράσουμε. Όλα τα παιδιά στεναχωρεθήκαμε πάρα πολύ από αυτή την ήττα, τόσο γιατί θεωρήσαμε πως αδικήσαμε τους εαυτούς μας με την απόδοση μας, αλλά και γιατί χάσαμε την ευκαιρία να περάσουμε στον τελικό. Είχαμε νικήσει τον Παναθηναϊκό τρεις σερί φορές μέσα στην σεζόν, είμαστε καλύτερη ομάδα, αλλά δεν καταφέραμε σε αυτό το παιχνίδι. Είναι ένας δυνατός αντίπαλος και δεν είναι εύκολο να τους νικάς κάθε φορά. Θέλαμε πραγματικά την κατάκτηση του Κυπέλλου και η αλήθεια είναι πως εκείνη η ήττα μας πλήγωσε συναισθηματικά, μας στεναχώρησε, μας απογοήτευσε.

Όμως, αυτό που είπαμε σαν ομάδα στην επόμενη προπόνηση, ήταν πως έπρεπε να το ξεχάσουμε εκείνο το ματς, να το αφήσουμε πίσω μας και να μην το σκεφτόμαστε. Είδαμε τα λάθη μας, είπαμε προχωράμε, είπαμε να παίξουμε και πάλι το καλό μπάσκετ που μπορούμε να παίξουμε και συγκεντρωθήκαμε απόλυτα στο ματς κόντρα στην Μπασκόνια. Το λάθος μας θα ήταν να αφήναμε εκείνη την ήττα να μας επηρεάσει κόντρα στην Μπασκόνια, αλλά δεν το επιτρέψαμε.

Η αλήθεια είναι πως εκείνη ήττα μας πείσμωσε, θα έλεγα μας θύμωσε και θέλαμε όλοι μας να αντιδράσουμε κόντρα στην Μπασκόνια, δείχνοντας την πραγματική δυναμική μας σαν ομάδα, αλλά και την ποιότητα μας. Είχαμε όλοι κίνητρο να αντιδράσουμε. Ξέραμε πως είναι ένα σημαντικό παιχνίδι για την πορεία μας στην κανονική διάρκεια της EuroLeague και θέλαμε όχι μόνο να νικήσουμε, αλλά να παίξουμε και καλό μπάσκετ. Θα έλεγα πως κόντρα στην Μπασκόνια παίξαμε ολοκληρωτικό μπάσκετ, ήμασταν εξαιρετικοί σε άμυνα και επίθεση και όλα τα παιδιά, παίκτες και προπονητές, νομίζω πως είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση μας.

-Ποιο θεωρείς πως ήταν το "κλειδί" να νικήσετε την Μπασκόνια, μία εξαιρετική ομάδα και μάλιστα εύκολα; Ήταν η άμυνα, αλλά και το γεγονός πως τρέξατε περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, σε σχέση με το ματς κόντρα στον Παναθηναϊκό, που ήσασταν περισσότερο στατικοί;

"Σίγουρα αυτό που είπες. Πριν το ματς είπαμε σαν ομάδα πως πρέπει να παίξουμε το μπάσκετ που μας αρέσει να παίζουμε, είπαμε πως πρέπει να επιδιώξουμε να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο, σκοράροντας εύκολα καλάθια σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, κάτι που κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν το κάναμε. Για να πας όμως στο γρήγορο τρανζίσιον, θα πρέπει πρώτα να παίξεις καλή άμυνα και κόντρα στην Μπασκόνια ήμασταν εξαιρετικοί στα αμυντικά μας καθήκοντα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη δουλειά στην άμυνα. Μπορεί να σκόραραν μόλις 62 πόντους, αλλά τους δώσαμε αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, νομίζω 10, με αποτέλεσμα να ανανεώνουν τις επιθέσεις τους. Όμως, βγάλαμε σκληράδα στην άμυνα, τους πιέσαμε αρκετά, τους βάλαμε σε δύσκολες καταστάσεις, τους αποδιοργανώσαμε και τους βγάλαμε εκτός ρυθμού.

Επιθετικά βάλαμε 92 πόντους, κάναμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μας στο σκορ, έχοντας όλους τους παίκτες ενεργούς και κινηθήκαμε γρήγορα στο τρανζίσιον σε κάθε ευκαιρία, σκοράροντας καλάθια σε καταστάσεις αιφνιδιασμού όσο ποτέ άλλοτε μέσα στην σεζόν φέτος, ενώ ήμασταν καλοί και στο σετ-παιχνίδι, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας. Σουτάραμε καλά, αν εξαιρέσεις τις βολές που χάσαμε και γενικά ήμασταν πιο επιθετικοί στο κομμάτι του σκορ".

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

-Έχεις ανεβάσει την απόδοση του, παίζεις ξανά με αυτοπεποίθηση, κάτι που φαίνεται και έχεις μία ξεκάθαρη βελτίωση στο παιχνίδι σου σε άμυνα και επίθεση. Νιώθεις και πάλι γερός και δυνατός; Μπορούμε να πούμε πως... ο καλός Γιανγκ επέστρεψε;

"Νιώθω καλύτερα, είναι γεγονός, αλλά να ξέρεις πως ακόμη δεν είμαι στο 100%. Έχω ακόμη λίγο δρόμο για να φτάσω στο επιθυμητό επίπεδο, για να γίνω πάλι αυτός που μπορώ και θέλω να είμαι. Κοίτα, δεν σκέφτομαι τον τραυματισμό μου, ούτε με ανησυχεί πλέον το γόνατο μου, ούτε έχω φόβο και αυτό είναι κάτι που θέλω να το ξεκαθαρίσω. Παίζω με αυτοπεποίθηση, νιώθω υγιής και αισθάνομαι καλά το σώμα μου. Όμως, ξέρεις, όταν επιστρέφεις από έναν τόσο σοβαρό χειρουργείο, έχοντας και μία επίσης μεγάλη αποχή από την αγωνιστική δράση, είναι δύσκολο με το που επιστρέψεις να γίνεις αυτός που ήσουν. Θέλει λίγο χρόνο για να παίξεις και πάλι μπάσκετ στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Όταν επιστρέφεις να παίξεις μπάσκετ μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, ψυχικά έχεις μία τόσο μεγάλη διάθεση να αγωνιστείς και να κάνεις αυτά που έκανες, να προσφέρεις, αλλά το σώμα σου θέλει λίγο χρόνο για να ανταποκριθεί και πάλι στην αγωνιστική δράση. Διότι όταν δοκιμάζεις να παίξεις πάλι, αρχικά αισθάνεσαι κάποιους μικρούς πόνους σε διάφορα σημεία του κορμιού σου, ανησυχείς λίγο και προσπαθείς να πολεμήσεις και να βγεις νικητής τόσο στο ψυχολογικό κομμάτι, όσο και σε αυτό της αποθεραπείας και της προπόνησης.

Νιώθω καλύτερα, έχω αρχίσει να λειτουργώ καλύτερα μέσα στην ομάδα με τους συμπαίκτες μου, όσο περνάει ο καιρός βελτιώνομαι, γίνομαι πιο χρήσιμος, αλλά συνεχίζω να δουλεύω σκληρά ώστε να γίνω ακόμη καλύτερος. Δουλεύω αρκετά ώστε να γίνω και πάλι δυνατός όπως ήμουν, δουλεύω ώστε να αποκτήσω και πάλι την διάρκεια και την καλή φυσική κατάσταση που πρέπει να έχω, δουλεύω την ταχύτητα μου, αλλά και το πως να λειτουργώ στην επίθεση. Βρίσκομαι σε καλό επίπεδο και θεωρώ πως είμαι στον σωστό δρόμο για να γίνω αυτός που θέλω και θέλουμε να είμαι".

-Ο Ολυμπιακός είναι στις τρεις ομάδες, μαζί με την ΤΣΣΚΑ και την Ρεάλ, που έχουν ξεχωρίσει στις τρεις πρώτες θέσεις. Είναι πλέον ο στόχος σας να κατακτήσετε μία από αυτές τις τέσσερις θέσεις ώστε να έχετε το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά;

"Ξεκάθαρα! Εδώ που έχουμε φτάσει, όντας ψηλά στην κατάταξη, στόχος μας είναι να μείνουμε εκεί, στην πρώτη τετράδα, ώστε να μπούμε στα playoffs έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και το έχουμε αποδείξει. Όμως, έχουμε ακόμη να δώσουμε 13 παιχνίδια, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν αν δεν συνεχίσουμε να έχουμε διάρκεια και συνέπεια. Είμαστε στην 2η θέση, μακάρι να τερματίσουμε και πρώτοι, θα το θέλαμε, αλλά η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ανταγωνιστική και σκληρή, με απαιτητικό πρόγραμμα και δεν μπορείς να κάνεις προγνωστικά και προβλέψεις.

Όμως, το πως θα τερματίσεις στην τελική κατάταξη έχει να κάνει και με τον αντίπαλο που θα συναντήσεις στα playoffs. Και σε αυτά τα ματς, ασχέτως το τι έχεις κάνει στην κανονική διάρκεια, σημασία έχει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστείς τότε. Το πλεονέκτημα έδρας είναι ένα σημαντικό αβαντάζ και το θέλουμε, αλλά πρέπει και να το αξιοποιήσεις.

Είναι όμως αρκετά νωρίς να μιλάμε για αυτά, έχουμε δρόμο μπροστά μας, βλέπουμε το κάθε ματς ξεχωριστά όπως μας λέει ο προπονητής μας και όχι παραπέρα. Σίγουρα όμως, απαντώντας στην ερώτηση σου, ναι, είναι ξεκάθαρος στόχος μας πλέον να τερματίσουμε στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Είμαστε σε ισοβαθμία στην δεύτερη θέση με την Ρεάλ, είμαστε χαρούμενοι για αυτό, μας γεμίζει ικανοποίηση αλλά πλέον είναι υποχρέωση μας είναι να διατηρήσουμε την θέση μας εκεί ψηλά για να πετύχουμε τον στόχο μας".

Young is back: "Στόχος μας η τετράδα"

-Στα τελευταία 9 ματς, έχετε στην EuroLeague 8 νίκες, με εξαίρεση την ήττα στο Μπάμπεργκ. Τι άλλαξε μετά από εκείνη την ήττα-σοκ από την Μακάμπι στο ΣΕΦ; Θεωρείς πως βρήκατε τον ρυθμό σας, αλλά και μία καλύτερη χημεία σαν ομάδα; Από τότε, επίσης, έχουν ανεβάσει την απόδοση τους και αρκετοί παίκτες της ομάδας σας...

"Ξέρεις, δύο ήττες που μας πείραξαν και μας ενόχλησαν αρκετά φέτος στην EuroLeague, είναι η ήττα μας στην Τουρκία από την Γαλατάσαραϊ, αλλά και εκείνη από την Μακάμπι στο ΣΕΦ. Είναι δύο ματς που θεωρώ μας έκαναν πιο ταπεινούς, μας έκαναν να σκεφτούμε περισσότερο, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να καταλάβουμε ορισμένα πράγματα για το πως πρέπει να λειτουργούμε από εδώ και πέρα. Μας πείσμωσαν και μας έκαναν να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά σαν ομάδα. Ήταν δύο ήττες που μας συσπείρωσαν σαν ομάδα, μας έφεραν πιο κοντά και αρχίσαμε να λειτουργούμε ακόμη περισσότερο ομαδικά.

Παράλληλα, όπως είπες, αρκετοί παίκτες μας, κάθε φορά και ένας διαφορετικός, άρχισαν να βγαίνουν μπροστά, να δίνουν το κάτι παραπάνω και να ξεχωρίζουν, δείχνοντας το βάθος και την ποιότητα που έχουμε στο ρόστερ μας. Έχουμε χημεία σαν ομάδα, βρήκαμε τον ρυθμό μας, δείξαμε χαρακτήρα και την αγωνιστική μας ταυτότητα σε δύσκολα ματς, αλλά και την νοοτροπία του νικητή που έχουμε.

Η σεζόν είναι μεγάλη και συνεχίζεται. Έχουμε ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Βρισκόμαστε σε μία όντως ανοδική πορεία, γινόμαστε καλύτεροι, έχουμε βρει ρυθμό και θέλουμε να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε, αποκτώντας διάρκεια και συνέπεια. Δεν θέλουμε ξαφνικά να υποστούμε μία αγωνιστική καθίζηση και να καταστρέψουμε ό,τι καλό έχουμε κάνει ως τώρα. Όσο η σεζόν προχωρά θέλουμε να βελτιωνόμαστε, να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι, φτάνοντας σε μία αποκορύφωση σε απόδοση την άνοιξη. Αυτή την στιγμή έχουμε όντως καλό μομέντουμ, έχουμε βρει ρυθμό, παίζουμε καλά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον, παίζουμε αρκετά καλά και θέλουμε αυτή η καλή εικόνα μας να έχει και συνέχεια".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ