EUROLEAGUE

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Ο Βασίλης Σπανούλης μίλησε για το πεπρωμένο του στον Ολυμπιακό, για την "φλόγα" που συνεχίζει να έχει για διάκριση και τόνισε πως τον εξιτάρει να παίρνει πάνω του τα κρίσιμα σουτ.

Ο Βασίλης Σπανούλης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece και στον Νότη Ψιλόπουλο, μιλώντας για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν, τονίζοντας πως στόχος της ομάδας είναι να παίξει πιο γρήγορο μπάσκετ. Δήλωσε πως συνεχίζει να έχει την ίδια "φλόγα" για διάκριση, επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι ατομικές διακρίσεις αλλά οι ομαδικές επιτυχίες, στάθηκε στην σημασία της χημείας και της ομοιογένειας που έχει το "ερυθρόλευκο" ρόστερ και υπογράμμισε πως η περσινή ευρωπαϊκή αποτυχία έχει πεισμώσει τους Πειραιώτες ενόψει της νέας σεζόν. Παράλληλα, σχολίασε πως ποτέ του δεν κρύφτηκε από την ευθύνη, τονίζοντας πως τον εξιτάρει να παίρνει πάνω του τα κρίσιμα σουτ και αναφέρθηκε στο πεπρωμένο του να παίξει μπάσκετ στο μεγάλο λιμάνι.

-Τι σημαίνει για σένα να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι σε μία κορυφαία διοργάνωση όπως είναι η Euroleague;

"Είναι η κορυφαία διοργάνωση που μπορεί να αγωνιστεί ένας παίκτης στην Ευρώπη, με ομάδες και παίκτες υψηλού επιπέδου. Λαμβάνουν μέρος οι καλύτερες ομάδες, αλλά και οι καλύτεροι μπασκετμπολίστες. Όλοι οι παίκτες, σε Ελλάδα και Ευρώπη, τους εξιτάρει να έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στην Euroleague, αντιμετωπίζοντας τους κορυφαίους. Είναι χαρά και προνόμιο για όποιον έχει την δυνατότητα να λαμβάνει μέρος σε αυτή την διοργάνωση. Yπάρχει πάντα μεγάλο κίνητρο και συνεχίζω να έχω μεγάλο κίνητρο για νίκες, διακρίσεις και τίτλους.

Έχω γευτεί μεγάλες επιτυχίες στην Euroleague και νιώθω τυχερός και ευγνώμων για όλα αυτά. Όμως, δεν υπάρχει κορεσμός. Ειλικρινά συνεχίζω να έχω τον ίδιο πόθο και την ίδια φλόγα για διάκριση και εξακολουθώ να δουλεύω και να βελτιώνομαι. Είναι μία διοργάνωση καλά δομημένη, διαφημίζει το σπορ και νομίζω πως το θέαμα που προσφέρει ικανοποιεί τον κάθε φίλαθλο, φέρνοντας ακόμη περισσότερο κόσμο πιο κοντά στο μπάσκετ σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε δει συναρπαστικά παιχνίδια όλα αυτά τα χρόνια, με ανατροπές και με υψηλό ανταγωνισμό.

Έχουμε δει να αγωνίζονται στην διοργάνωση σπουδαίοι παίκτες και να μεγαλουργούν τρομερές ομάδες, γράφοντας η κάθε μία την δική της ιστορία. Και τα τελευταία χρόνια, μέσα σε αυτές τις ομάδες, βρίσκεται και πάλι ο Ολυμπιακός, έχοντας κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια, συμμετέχοντας σε Final Four και σε τελικούς, σημειώνοντας τεράστιες νίκες. Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού έχει κερδίσει την συμπάθεια των φιλάθλων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κάτι που το έχουμε συναντήσει στα ταξίδια μας. Έχουμε κερδίσει τον σεβασμό. Πέρσι δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο Final Four και μακάρι να τα καταφέρουμε φέτος. Αυτό είναι κάτι που προσωπικά μου δίνει μεγάλο κίνητρο για την σεζόν που ξεκινά".

"Κανένας κορεσμός, έχω την ίδια φλόγα για επιτυχίες και τίτλους"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Έχεις αγωνιστεί πολλά χρόνια στην Euroleague και έχεις βιώσει τις αλλαγές της στον τρόπο λειτουργίας της. Φέτος γίνεται ουσιαστικά ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων. Θεωρείς πως η διοργάνωση έτσι θα γίνει περισσότερο συναρπαστική, ελκυστική και ανταγωνιστική, αποκτώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

"Αυτό είναι κάτι που όλοι το ελπίζουμε. Έχω όντως ζήσει τις αλλαγές της μέσα στα χρόνια. Η τελευταία αλλαγή ήταν με το TOP-16 που από τέσσερις όμιλοι έγιναν δύο όμιλοι των οκτώ ομάδων, κάτι που έδωσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην διοργάνωση. Θυμάμαι μάλιστα πως σε εκείνη την αλλαγή που έγινε το 2012 στο τέλος της σεζόν κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό στο Λονδίνο. Και τότε τα παιχνίδια είχαν αυξηθεί, και τότε ήμασταν κάπως προβληματισμένοι για το πως θα διαχειριστούμε αγωνιστικά, σωματικά και πνευματικά την τότε νέα κατάσταση, αλλά τώρα η αλλαγή είναι τεράστια και αυτό που θα βιώσουμε φέτος στην Euroleague θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για όλες τις ομάδες.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε από πριν για το αν αυτό το νέο μοντέλο θα έχει επιτυχία, αλλά μακάρι να έχει. Ελπίζω πραγματικά το φετινό πρωτάθλημα να είναι όμορφο, ανταγωνιστικό και ελκυστικό για όλους μας. Μακάρι να αγκαλιάσει την διοργάνωση ακόμη περισσότερο κόσμος, να αγαπήσει το μπάσκετ ακόμη περισσότερος κόσμος σε όλη την Ευρώπη και να έρθουν περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα και όλοι μαζί να το απολαύσουμε".

-Στην Euroleague φέτος θα είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια, θα αυξηθούν τα ταξίδια στο εξωτερικό και η κούραση είναι δεδομένη. Πως θα πρέπει να το διαχειριστεί όλο αυτό η ομάδα του Ολυμπιακού ώστε να έχει διάρκεια και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις;

"Κοίτα, ίσως είναι λίγο τετριμμένο αυτό που θα πω, αλλά ο σκοπός είναι να μην βλέπεις από νωρίς μακριά, αλλά να προχωράς βήμα-βήμα. Δεν πρέπει να σκέφτεται το μακριά, γιατί αν το κάνεις, θα χάσεις το... κοντά. Η εμπειρία μου αυτό με έχει μάθει και είναι μία νοοτροπία που την έχω χρόνια. Αυτή την νοοτροπία την έχει και ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια και για αυτό έχουν έρθει οι επιτυχίες. Προχωράμε σεμνά και ταπεινά βλέποντας μόνο την επόμενη μέρα. Προφανώς και έχουμε στόχους, αλλά τα μυαλά μας δεν πετούν στα σύννεφα. Αυτό που θέλουμε τώρα είναι να εγκλιματιστούν στην ομάδα ακόμη περισσότερα τα νέα παιδιά που έχουν έρθει, οι οποίοι έχουν αρχίσει και μπαίνουν στην φιλοσοφία μας, να διορθώσουμε τα λάθη μας, να δούμε τι δεν κάνουμε καλά ώστε να δουλέψουμε περισσότερο πάνω σε αυτό, να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας και να κάνουμε καλά μέσα στο γήπεδο όλα αυτά που θέλουμε να πράξουμε σε άμυνα και επίθεση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα.

Βήμα-βήμα λοιπόν προχωράμε, αυτά προέχουν και θα δούμε μέσα στην χρονιά το πως θα αντιμετωπίσουμε τον παράγοντα κούραση, ο οποίος σίγουρα θα αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Έχουμε καλό υλικό, όλοι οι παίκτες θα είναι απαραίτητοι και είναι σημαντικό ο καθένας να παρουσιαστεί σε ετοιμότητα όποτε χρειαστεί. Την υγειά μας να έχουμε, χωρίς τραυματισμούς και ιώσεις, γιατί πέρσι ταλαιπωρηθήκαμε με αυτά".

"Ο Ολυμπιακός έχει διδάξει την σημασία της χημείας σε μία ομάδα"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Πριν από ένα παιχνίδι για την Euroleague, πως προετοιμάζεται αγωνιστικά και πνευματικά ένας παίκτης; Έχεις τα... δικά σου γούρια λίγο πριν τα παιχνίδια;

"Αγωνιστικά, σαν ομάδα, προετοιμαζόμαστε κάνοντας αρχικά σκάουτινγκ στον αντίπαλο, προσπαθούμε να διαβάσουμε το παιχνίδι του και βάζουμε τους δικούς μας στόχους τους οποίους και θέλουμε να εφαρμόσουμε. Το πρόγραμμα έχει προπόνηση, καλά γεύματα και ξεκούραση. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος, προετοιμασμένος και ψυχολογικά έτοιμος λίγο πριν αυτά τα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα ο κάθε παίκτης έχει τον δικό του τρόπο που προετοιμάζεται. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Ο καθένας έχει τα δικά του χούγια, τις δικές του συνήθειες, τον δικό του τρόπο που προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Τώρα για εμένα δεν μπορώ να σου πω, γιατί είναι κάτι πολύ προσωπικό. Έχω και εγώ τα δικά μου χούγια τα οποία και ακολουθώ".

-Ο κόσμος συνήθως ενθουσιάζεται με τις μεταγραφές και δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στην δυναμική της χημείας σε μία ομάδα. Επειδή το έχεις βιώσει, πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται σε μία ομάδα που διαθέτει χημεία, ομοιογένεια και ένα ποιοτικό βασικό κορμό;

"Αν δεις στο παρελθόν, οι περισσότερες ομάδες (αν όχι όλες) που έχουν κατακτήσει τίτλους και έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, όλες είχαν σαν χαρακτηριστικό πως είχαν χημεία σαν σύνολο. Αυτό τα λέει όλα. Προσωπικά το έχω ζήσει τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και με την Εθνική. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για μία πρωτοκλασάτη ομάδα να διαθέτει χημεία, ομοιογένεια, αλλά και να προχωρά έχοντας έναν βασικό κορμό, κάνοντας λίγες και καλές προσθαφαιρέσεις. Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, άλλωστε, με τους τίτλους και τις επιτυχίες της τα τελευταία πέντε χρόνια, νομίζω πως έχει διδάξει σε όλους την σημασία του να διαθέτεις συνοχή, χημεία, ομοιογένεια, παίκτες με ξεκάθαρους ρόλους, παίκτες που βάζουν το "εμείς" πάνω από το "εγώ", αλλά και την σημασία του να έχεις καλό κλίμα στα αποδυτήρια. Είμαστε μία παρέα, παίζουμε ο ένας για τον άλλον, οι περισσότεροι αγωνιζόμαστε χρόνια όντας ο ένας δίπλα στον άλλον και υπάρχει ένα μοναδικό "δέσιμο" το οποίο φέρνει κέρδη στο παρκέ.

Το γεγονός πως διαθέτουμε χημεία και δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην αρχή της σεζόν, γιατί πλέον κάθε παιχνίδι στην Euroleague θα είναι σαν... τελικός. Στην πρεμιέρα, άλλωστε, έχουμε ένα ματς υψηλών απαιτήσεων κόντρα στην Ρεάλ στην Μαδρίτη και θα πρέπει να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι. Όλα τα ματς πλέον είναι κρίσιμα, από την αρχή της σεζόν. Δεν είναι όπως παλαιότερα που και να έχανες ένα-δύο παιχνίδια στο ξεκίνημα της χρονιάς δεν σου κόστιζε. Πλέον, έτσι όπως έχει γίνει το πρόγραμμα, ένα ματς που θα δώσεις στις 12 Οκτώβρη ή στις 20 Οκτώβρη, ενδεχομένως το αποτέλεσμα του να σε επηρεάσει στην κατάταξη στο τέλος. Μπορεί να πάρεις μία νίκη που στο τέλος να πεις... πάλι καλά που νίκησα εκεί ή να συμβεί το αντίθετο, να χάσεις και εκείνη την ήττα να την "πληρώσεις" στο τέλος. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να παρουσιαστούμε σε ετοιμότητα και εγρήγορση από την έναρξη της σεζόν.

Έτσι όπως είναι πλέον η νέα Euroleague, δεν έχεις το δικαίωμα και την επιλογή του να φορμαριστείς κοντά στα Χριστούγεννα ή τον Φλεβάρη, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Πλέον, πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα από το ξεκίνημα της σεζόν. Και επειδή ακριβώς εμείς, πάνω σε αυτή την αλλαγή της διοργάνωσης, διαθέτουμε έναν βασικό κορμό αλλά και χημεία σαν ομάδα, θεωρώ πως αυτά τα στοιχεία θα μας δώσουν ένα επιπλέον αβαντάζ και προβάδισμα απέναντι στους αντιπάλους μας. Κάθε ομάδα που διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι ένα βήμα πιο μπροστά".

"Δεν παίζω μπάσκετ για τα στατιστικά μου, αλλά για να νικάω, παίρνω αβαντάζ από αυτά που μου δίνει η αντίπαλη άμυνα"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Πλησιάζεις τους 3.000 πόντους στην Euroleague, είσαι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης (πίσω από τον Ναβάρο) και παράλληλα πλησιάζεις τις 1.000 ασίστ, όντας τρίτος στην λίστα (πίσω από Παπαλουκά-Διαμαντίδη). Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και παράλληλα είσαι κορυφαίος σκόρερ-πασέρ στα χρονικά του θεσμού. Τελικά, ο Βασίλης Σπανούλης τι απολαμβάνει περισσότερο από τα δύο;

"Σίγουρα είναι κάτι ωραίο να τα έχεις καταφέρει όλα αυτά, σίγουρα είναι μεγάλοι αριθμοί, αλλά όπως έχω τονίσει και επισημάνει άπειρες φορές, δεν με ενθουσιάζουν ιδιαίτερα οι ατομικές διακρίσεις, όσο οι ομαδικές επιτυχίες. Το σπορ είναι ομαδικό, δεν είναι ατομικό. Όταν έχεις ομαδική επιτυχία, τότε αναγνωρίζεται και η ατομική-προσωπική επιτυχία. Ποτέ μου δεν είχα στόχο τα ατομικά ρεκόρ και τις ατομικές διακρίσεις. Πάντα όνειρο μου και στόχος μου ήταν να βιώσω ομαδικές επιτυχίες. Για μένα το πιο σημαντικό ήταν και είναι να νικά η ομάδα.

Δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι ασίστ, ούτε οι πόντοι, δεν τα προσέχω ιδιαίτερα, δεν παίζω μπάσκετ για την στατιστική μου, παίζω μπάσκετ για να νικά η ομάδα μου και προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να φτάνει στις επιτυχίες. Εγώ σε κάθε ματς που μπαίνω στο γήπεδο μπαίνω μόνο για να νικάω. Δεν σκέφτομαι σε ένα ματς αν πρέπει να σκοράρω περισσότερο ή αν πρέπει να δημιουργήσω περισσότερο, ούτε έχω στο μυαλό μου να μπω για να έχω καλή στατιστική ή για να κάνω κάποιο ατομικό ρεκόρ. Εγώ αυτό που κάνω πάντα είναι να φροντίζω να παίρνω αβαντάζ από αυτό που μου δίνει η αντίπαλη άμυνα. Αν δω ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερο επιθετικά θα προσπαθήσω να δώσω σκορ στην ομάδα. Αν αντιληφθώ πως μπορώ να την βοηθήσω περισσότερο οργανωτικά θα επιχειρήσω να το κάνω με τις πάσες και τις ασίστ μου. Αν μπορώ σε ένα ματς να κάνω εξίσου καλά και τα δύο αυτό είναι το ιδανικό.

Επίσης, είναι ο ρόλος μου να ηγούμαι της προσπάθειας της ομάδας και όποτε εκείνη με χρειαστεί, στα δύσκολα και στα κρίσιμα, ποτέ δεν θα διστάσω να βγω μπροστά. Το έχω αποδείξει άλλωστε πως είμαι πάντα έτοιμος να αναλάβω την κρίσιμη επίθεση, είτε δημιουργικά, είτε με σουτ. Δεν μπορώ να σου πω πως απολαμβάνω περισσότερο κάτι από τα δύο, το σκορ ή την ασίστ. Απολαμβάνω περισσότερο το να νικά η ομάδα μου. Αυτό μου δίνει την μεγαλύτερη ευχαρίστηση".

-Τι στυλ μπάσκετ θα επιδιώξει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός; Να περιμένουμε να δούμε μία ομάδα που θα επιχειρήσει να παίξει περισσότερο γρήγορα, που θα κινηθεί περισσότερο στο τρανζίσιον;

"Σίγουρα, θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορο μπάσκετ σε σχέση με πέρσι, θέλουμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στο τρανζίσιον, θέλουμε να πάρουμε σκορ σε καταστάσεις αιφνιδιασμού, έχουμε τους παίκτες σε όλες τις θέσεις για να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά πρέπει πρώτα να παίξουμε καλή άμυνα όπως θέλει και ο κόουτς, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία. Αν δεν πάρεις την μπάλα στην άμυνα, είτε με ριμπάουντ, είτε με κλέψιμο, τότε δεν γίνεται να τρέξεις στην επίθεση βρίσκοντας ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα, ώστε να σκοράρεις είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό.

Αν παίρνεις την μπάλα συνέχεια από το διχτάκι, αν δέχεσαι καλάθι σχεδόν σε κάθε φάση, δεν μπορείς να τρέξεις και να παίξεις το μπάσκετ που θέλεις, δεν μπορείς να βρεις ρυθμό. Φέτος θέλουμε να παίξουμε ένα σύγχρονο μπάσκετ, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, ένα μπάσκετ αποτελεσματικό και γρήγορο, αλλά όχι βιαστικό. Θέλουμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα μας όχι μόνο στο ανοιχτό γήπεδο, αλλά και στο σετ-παιχνίδι. Είναι πράγματα πάνω στα οποία έχουμε δουλέψει και συνεχίζουμε να δουλεύουμε".

"Η περσινή αποτυχία στην Ευρώπη μας έχει πεισμώσει, φέτος θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορο μπάσκετ και να επιστρέψουμε στις επιτυχίες"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει στις επιτυχίες και στις διακρίσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, έχοντας συνεχόμενες συμμετοχές σε Final Four, αλλά πέρσι αποκλειστήκατε νωρίς, πριν τα playoffs. Tι πιστεύεις πως έφταιξε και αν η περσινή αποτυχία σας πεισμώνει ενόψει της νέας σεζόν;

"Στον αθλητισμό δεν γίνεται να έχεις επιτυχίες κάθε χρονιά, δεν υπογράφεις συμβόλαιο με την επιτυχία. Θα έρθει και η στιγμή που κάτι δεν θα πάει καλά, θα έρθουν και στιγμές που θα πάνε στραβά τα πράγματα. Δυστυχώς για εμάς πέρσι η σεζόν στην Euroleague δεν ήταν καλή, είτε γιατί αδικήσαμε τους εαυτούς μας σε κάποια ματς, είτε γιατί κάναμε λάθη, είτε γιατί δεν παρουσιαστήκαμε όπως έπρεπε, είτε και λόγω απουσιών που είχαμε με παίκτες. Η εξέλιξη που είχε πέρσι η σεζόν για εμάς ήταν αναπάντεχη και δυσάρεστη και ειλικρινά μας στεναχώρησε όλους πάρα πολύ. Όταν μάλιστα έχεις ζήσει με αυτή την ομάδα τις επιτυχίες, τις διακρίσεις, τις συμμετοχές στα Final Four και τους τίτλους, όταν μένεις εκτός "οκτάδας" είναι κάτι που σε πικραίνει.

Η περσινή επιτυχία όντως μας έχει πεισμώσει και μας έχει δώσει ένα έξτρα κίνητρο, όχι μόνο σε μένα, αλλά σε όλους, ώστε να επιστρέψει στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και στις επιτυχίες. Πρέπει να δούμε τα λάθη μας, να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας, να γίνουμε καλύτεροι ακόμη και σε αυτά που κάνουμε καλά, να εξελίξουμε το παιχνίδι μας σαν ομάδα και φυσικά και ο κάθε παίκτης να συνεχίζει την σκληρή δουλειά και την ατομική του βελτίωση. Δεν μας άρεσε αυτό που έγινε πέρσι, μας ενόχλησε σαν ομάδα και για αυτό πρέπει φέτος να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα ώστε να επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, εκεί που έχει συνηθίσει να βρίσκεται την τελευταία πενταετία".

-Έχετε δύο νέους ξένους στην ομάδα, τον Έρικ Γκριν και τον Κεμ Μπιρτς. Ποια άποψη έχεις σχηματίσει μέχρι στιγμής για εκείνους; Είναι ο Γκριν ο γκαρντ με την έφεση στο σκορ που σας έλλειπε; Έχει ο Μπιρτς τα χαρακτηριστικά για να συνεχίσει το έργο των Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ;

"Είναι πάρα πολύ ταλαντούχα και τα δύο παιδιά. Ο καθένας έχει τις δικές του αρετές, τα δικά του χαρίσματα. Είναι δύο παίκτες που θα ταιριάξουν στον Ολυμπιακό και έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται στην ομάδα και στην φιλοσοφία της. Έχουν δείξει καλά δείγματα γραφής, αλλά για να βγάλουν το 100% των δυνατοτήτων τους θέλουν ακόμη λίγο χρόνο και παιχνίδια στα πόδια τους. Θέλουν ακόμη λίγο χρόνο για να μάθουν καλύτερα τους συμπαίκτες τους, για να εμπεδώσουν καλύτερα τα συστήματα και για να βγάλουν καλύτερα κάποιους αυτοματισμούς.

Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό για κάθε καινούριο παίκτη που έρχεται στο ρόστερ, γιατί στον Ολυμπιακό έχουμε ορισμένους αυτοματισμούς που τους κάνουμε χρόνια, οπότε δεν είναι εύκολο για ένα νέο πρόσωπο που μπαίνει στην ομάδα να τα αφομοιώσει όλα γρήγορα και σωστά και να προσαρμοστεί κατευθείαν. Σίγουρα όμως και ο Έρικ (Γκριν, αλλά και ο Κεμ (Μπιρτς), θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ στην φετινή χρονιά. Είναι καλοί παίκτες και ο καθένας είναι εξαιρετικός στον τομέα του".

"Κίνητρο μου δίνει η αγάπη μου για το μπάσκετ, ο Ολυμπιακός ταιριάζει στον χαρακτήρα μου, στην ιδιοσυγκρασία μου"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Έχεις πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα σου, έχεις κατακτήσει τίτλους, έχεις σημειώσει μεγάλες επιτυχίες, έχεις παράλαβει πολλά βραβεία, έχεις κερδίσει δικαίως τον σεβασμό και την αναγνώριση. Τι είναι αυτό που συνεχίζει να σου δίνει κίνητρο ώστε να συνεχίσεις να πρωταγωνιστείς στο κορυφαίο επίπεδο;

"Κίνητρο συνεχίζει να μου δίνει η αγάπη μου για αυτό που κάνω, η αγάπη μου για το μπάσκετ. Το λατρεύω αυτό που κάνω και νιώθω ευγνώμων για τα όσα έχω πετύχει τα τελευταία χρόνια. Μου δίνει κίνητρο η ανάγκη να πρωταγωνιστώ με την ομάδα μου, τον Ολυμπιακό, στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που μου δίνει ζωή, που με χαροποιεί, αλλά και που με γεμίζει σαν άνθρωπο. Είναι ευλογία να βρίσκεται σε έναν τεράστιο σύλλογο όπως είναι ο Ολυμπιακός, σε μία μεγάλη ομάδα όπως είναι αυτή, κυνηγώντας κάθε σεζόν όλους τους τίτλους.

Είμαι περήφανος που ανήκω στον Ολυμπιακό, σε μία ομάδα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μου και στον χαρακτήρα μου, αλλά και που θα έχω την ευκαιρία να ολοκληρώσω εδώ την καριέρα μου όταν θα έρθει η ώρα. Όπως είπα πριν, δεν αισθάνομαι κορεσμό. Συνεχίζω να έχω το ίδιο κίνητρο, το ίδιο πάθος, αλλά και την ίδια θέληση για επιτυχίες και τίτλους με τον Ολυμπιακό. Η περσινή αποτυχία στην Ευρώπη μου έχει δώσει κίνητρο για επιστροφή στις επιτυχίες ενόψει της νέας σεζόν".

-Τον εξιτάρει το Βασίλη Σπανούλη να παίρνει πάνω του τα τελευταία, τα δύσκολα και τα κρίσιμα σουτ όταν η μπάλα... καίει; Τα δύο νικητήρια σουτ που σημείωσες στους τελικούς του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό θα μείνουν στην ιστορία, αλλά είναι και άλλα πολλά παρόμοια που έχεις πετύχει στην καριέρα σου...

"Ο τρόπος που κατακτήσαμε πέρσι το πρωτάθλημα στην Ελλάδα ήταν ονειρικός. Είμαι περήφανος που πήραμε αυτόν τον τίτλο μέσα στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Πήραμε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού και κάναμε το back-to-back στην Ελλάδα ύστερα από 19 χρόνια. Ένας τίτλος που όλα τα παιδιά στην ομάδα τον απολαύσαμε, όπως τον απόλαυσε και τον χάρηκε και ο κόσμος, στους ίσους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών από άποψη σασπένς, ανταγωνισμού και εξέλιξης. Η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι φίλαθλοι μας στην επιστροφή μας στο ΣΕΦ από το ΟΑΚΑ ήταν ασύλληπτη και τους ευχαριστούμε.

Έτυχε να πάνε και τα δύο ματς στο ΟΑΚΑ στο τέλος, με τον Ολυμπιακό να έχει την κατοχή. Η ομάδα περιμένει από εμένα αυτά τα σουτ και εγώ απλά έκανα την δουλειά μου. Έχω πάντα αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μου, σούταρα με σιγουριά και τα σουτ μπήκαν. Όπως έχω ξαναπεί, είμαι ένας παίκτης που δεν φοβάμαι μέσα στο γήπεδο, δεν διστάζω ποτέ, έχω τόλμη και δεν κρύβομαι ποτέ από την ευθύνη. Αντιθέτως την αναζητώ και αυτό το έχω αποδείξει στην πράξη βγαίνοντας μπροστά όποτε με έχει χρειαστεί η ομάδα. Με εξιτάρει να παίρνω πάνω μου αυτά τα κρίσιμα σουτ, είναι ο ρόλος μου να αναλαμβάνω τέτοιες ευθύνες σε καθοριστικές στιγμές, είτε για να δημιουργήσω, είτε για να σκοράρω και οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται. Άλλες φορές τα σουτ θα μπουν, άλλες δεν θα μπουν, αλλά το σίγουρο είναι πως ποτέ δεν θα κρυφτώ όταν χρειαστεί να πάρω το μεγάλο σουτ".

"Ο Ολυμπιακός ήταν το πεπρωμένο μου, μου έδωσε τον ρόλο που ήθελα, χτίσαμε μία ομάδα που έχει πλέον τον δικό της μύθο"

Σπανούλης: "Με εξιτάρουν τα κρίσιμα σουτ"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Το καλοκαίρι 2010, όταν ήρθες στον Ολυμπιακό, κάνοντας τώρα έναν μίνι απολογισμό, περίμενες πως θα σημείωνες όλες αυτές τις μεγάλες επιτυχίες; Τελικά ήταν γραφτό το να έρθεις σε αυτή την ομάδα;

"Νομίζω ναι, ήταν γραφτό να έρθω να αγωνιστώ στον Ολυμπιακό, πιστεύω ήταν το πεπρωμένο μου. Και έχω "δεθεί" με αυτή την ομάδα, γιατί ο Ολυμπιακός είναι ένας σύλλογος που έχει στοιχεία που ταιριάζουν στον χαρακτήρα μου, στην ψυχοσύνθεση μου και στην ιδιοσυγκρασία μου. Ήταν μεγάλο κίνητρο για εμένα το να έρθω σε έναν σπουδαίο και ιστορικό σύλλογο, με ένδοξο παρελθόν στο μπάσκετ, με πάρα πολλούς φιλάθλους, ο οποίος έψαχνε την επιστροφή στην κορυφή ύστερα από πολλά χρόνια.

Θέλαμε να κάνουμε τον Ολυμπιακό ξανά μεγάλη και πετυχημένη ομάδα στο μπάσκετ και όλοι μαζί, παίκτες, προπονητές και διοίκηση το καταφέραμε. Μέσα σε αυτή την εξαετία που είμαι εδώ, και αν θέλεις καλύτερα την τελευταία πενταετία, γιατί από το 2011-12 ξεκίνησε ο μύθος της ομάδας που είναι σήμερα, μετράμε τρία Πρωταθλήματα Ελλάδας, δύο Ευρωπαϊκά, τρεις συμμετοχές σε τελικούς Final Four, ένα Διηπειρωτικό και ένα Κύπελλο, δημιουργώντας την τελευταία πενταετία και μία ομάδα-πρότυπο, η οποία με μικρότερο μπάτζετ έχει κατορθώσει θριάμβους, έχει σημειώσει μεγάλες νίκες και φυσικά έχει κατακτήσει τίτλους, ύστερα από μία 15ετία που η ομάδα ήταν χωρίς πρωτάθλημα, παίζοντας και ωραίο μπάσκετ.

Στον Ολυμπιακό μου ανατέθηκε ο ρόλος του ηγέτη, του παίκτη που θα στηριχθεί η ομάδα και αυτό ήταν κάτι που μου άρεσε, κάτι που ταίριαζε στον χαρακτήρα μου, κάτι που το ήθελα σαν παίκτης. Νιώθω δικαιωμένος για την απόφαση μου να συνεχίσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, είμαι περήφανος και χαρούμενος για τα όσα έχω καταφέρει με την ομάδα, πράγματα ασύλληπτα αν συνυπολογίσεις το μπάτζετ που έχει σε σχέση με τους αντιπάλους του στην Ευρώπη. Και είμαι περήφανος που ανήκω σε αυτή την ομάδα, σε μία ομάδα που έχει παίκτες με καλούς χαρακτήρες, σε μία ομάδα που έχει νοοτροπία νικητή, σε μία ομάδα που ξεχειλίζει από αυταπάρνηση, που παλεύει μέχρι το τέλος, που έχει πραγματοποιήσει υπερβάσεις, που λειτουργεί βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ", σε μία ομάδα που έχει φτιάξει μία σπάνια χημεία σαν σύνολο.

Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη του, έχω εισπράξει μεγάλη αγάπη από εκείνον και μου έχει δώσει δύναμη. Στόχος μου είναι να συνεχίσω με την ομάδα να του δίνω χαρές και είναι ευχής έργον που κάποια στιγμή θα ολοκληρώσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό, όταν θα έρθει η ώρα".

PHOTO CREDITS: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ