EUROLEAGUE

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε στο Euroleague Greece για την πρόκριση της Φενέρμπαχτσε στο Final-Four, αναφέρθηκε στην εμπειρία του στην Πόλη, στον ρόλο του πλέι-μέικερ που έχει στην ομάδα, στην συνεργασία με τον κόουτς Ομπράντοβιτς και για τις ελληνικές σημαίες που βλέπει στην Τουρκία για εκείνον.

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε στο Euroleague Greece και στο Sport24.gr για την πρόκριση της Φενέρμπαχτσε στην "τελική τετράδα" του Βερολίνου, με τον Έλληνα γκαρντ στα 26 του χρόνια να βιώνει το 6ο Final-Four της καριέρας του, αλλά όπως μας τόνισε το βιώνει σαν να είναι το πρώτο του. Μας μίλησε για την εμπειρία του στην Πόλη, για τον ρόλο που έχει στην ομάδα, για την συνεργασία του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και για τις ελληνικές σημαίες που βλέπει στο γήπεδο για εκείνον από Τούρκους φιλάθλους.

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

-Το περιμένατε να πάρετε την πρόκριση με 3-0 επί της Ρεάλ; Ποιο ήταν το "κλειδί" για να φτάσετε στην πρόκριση;

"Είμαστε όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή την πρόκριση στο Final Four. Είναι μία μεγάλη επιτυχία για την Φενέρμπαχτσε και είμαστε περήφανοι για αυτό. Δεν περίμενε κανείς στην ομάδα να κερδίζαμε την σειρά με την Ρεάλ με 3-0 νίκες, αλλά είχαμε μεγάλη πίστη στις δυνατότητες μας πως θα τα καταφέρναμε να παίρναμε εμείς την πρόκριση. Αντιμετωπίσαμε έναν δυνατό αντίπαλο, με ισχυρό ρόστερ, την κάτοχο του τίτλου και το γεγονός πως αποκλείσαμε τους Πρωταθλητές κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία μας.

Αξιοποιήσαμε την έδρα μας, παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ στο γήπεδο μας, επιβάλαμε τον ρυθμό μας και θέλαμε να κάνουμε το ίδιο και στην Μαδρίτη, κάτι που το καταφέραμε. Προετοιμαστήκαμε άριστα για την σειρά των playoffs, και αγωνιστικά και πνευματικά. Το προπονητικό-τιμ έκανε εξαιρετική δουλειά. Ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο μας σε άμυνα και επίθεση. Ο αντίπαλος είχε αδυναμίες, διαβάσαμε το παιχνίδι του και τους "χτυπήσαμε" εκεί.

Έχουμε ταλέντο, έχουμε ποιότητα σαν ομάδα, έχουμε ένα πολύ καλό ρόστερ με βάθος και έναν εξαιρετικό προπονητή. Είμαστε "δεμένοι" σαν ομάδα και πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Έχουμε μεγάλη θέληση και τεράστια "δίψα" για διάκριση. Νομίζω αυτό μας χαρακτηρίζει, η μεγάλη επιθυμία όλων των παιδιών να πετύχουμε κάτι σημαντικό με αυτή την ομάδα. Όλα τα παιδιά θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε φέτος. Δυστυχώς έχουμε και μία μεγάλη απουσία, του Βέσελι, ο οποίος είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς, αλλά μπορέσαμε να καλύψουμε το κενό του".

Related content -Υπήρχε πίεση στην ομάδα για την πρόκριση σας στο Final Four;

"Πίεση πάντα υπάρχει στις μεγάλες ομάδες, πάντα υπάρχει το "πρέπει". Στην Φενέρμπαχτσε όμως δεν υπάρχει η πίεση με την κακή έννοια πίεση που να σε... πνίγει. Η διοίκηση πιστεύει σε εμάς, μας στηρίζει, μας προσφέρει ό,τι καλύτερο για να δουλέψουμε και να πετύχουμε. Σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν υψηλοί στόχοι και βλέψεις. Αυτή η ομάδα φτιάχτηκε για να φτάσει ψηλά. Η πρόκριση στο Final-Four ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους στην έναρξη της σεζόν και είμαστε όλοι χαρούμενοι που τον πετύχαμε, γιατί ήταν μία ανταγωνιστική σεζόν με αρκετές καλές ομάδες. Δείξαμε σταθερότητα, συνέπεια σε μεγάλο βαθμό, νοοτροπία νικητή και χαρακτήρα και έτσι καταφέραμε να πάρουμε το "εισιτήριο" για το Βερολίνο.

Δεν υπήρχε πίεση σε βαθμό που να μας αγχώνει. Υπήρχε μία δημιουργική πίεση και μία μεγάλη θέληση από όλους μας να προκριθούμε στο Final-Four. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό. Είμαστε όλοι "δεμένοι" μεταξύ μας, οι παίκτες έχουν καλούς χαρακτήρες και υπάρχει μία πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ μας. Όχι μόνο με τους παίκτες, αλλά και με τους προπονητές. Είμαστε ενωμένοι και όλοι έχουμε την μεγάλη φιλοδοξία να φτάσουμε ψηλά με την Φενέρμπαχτσε.

Ο κόσμος μας από την πλευρά του μας στηρίζει πάρα πολύ, έρχεται στο γήπεδο, μας συμπαραστέκεται και πιστεύει σε εμάς. Υπάρχει εμπιστοσύνη προς την ομάδα, την αισθανόμαστε και αυτό μας κάνει να νιώθουμε καλά. Έχουμε και εμείς μεγάλη πίστη στις δυνατότητες μας, όπως και απαιτήσεις από τους εαυτούς μας. Έχουμε το υλικό και τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Όσο περνάει ο καιρός "δένουμε" περισσότερο σαν ομάδα, έχει ο καθένας τον ρόλο του και οι νίκες μας δίνουν όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση".

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

-Νιώθεις ευλογημένος για το γεγονός πως θα βιώσεις το 6ο σου Final-Four μόλις στα 26 στου χρόνια;

"Νιώθω όντως ευλογημένος και θα έλεγα και τυχερός που θα αγωνιστώ σε ένα ακόμη Final-Four στην καριέρα μου. Θα είναι το 6ο μου Final-Four, αλλά στα δύο πρώτα με τον Ολυμπιακό, το 2009 και το 2010 δεν έπαιξα, καθώς ήμουν εκτός αποστολής. Ήμουν "παρών" όμως το 2012, το 2013 και το 2015, ζώντας τεράστιες και συγκλονιστικές στιγμές με τον Ολυμπιακό. Στιγμές ονειρικές και αξέχαστες. Παίξαμε τελικούς, σημειώσαμε μεγάλες νίκες και κατακτήσαμε το τρόπαιο δύο φορές με παλικαρίσιο τρόπο. Γράψαμε ιστορία. Είμαι ευγνώμων και περήφανος για τα όσα έζησα με τον Ολυμπιακό.

Είμαι χαρούμενος και περήφανος που θα ζήσω ένα ακόμη Final Four στην καριέρα μου, είναι το κορυφαίο επίπεδο και κάθε μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη θέλει να ζήσει μία τόσο μεγάλη στιγμή. Είναι ένα τουρνουά γιορτή για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και χαίρεσαι να λαμβάνει μέρος σε αυτό. Όλοι στην Φενέρμπαχτσε είμαστε ενθουσιασμένοι που προκριθήκαμε στο Βερολίνο και θέλουμε να πάμε εκεί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Θα είναι όμως ένα διαφορετικό τουρνουά για μένα. Παρά τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει, παρά τα όσα έχω ζήσει, το νιώθω και το βιώνω σαν να είναι το πρώτο μου Final Four, γιατί είμαι σε μία νέα ομάδα, που κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να φτάσει στην κορυφή και ζω όλη αυτή την διαδικασία από την αρχή. Δουλέψαμε όλοι μας σκληρά για να φτάσουμε ως εδώ και υπάρχει τεράστια δίψα για διάκριση από όλους στην Φενέρμπαχτσε. Ο κόσμος, η διοίκηση, οι προπονητές, οι παίκτες, όλοι μας, θέλουμε η ομάδα να κάνει το βήμα παραπάνω φέτος, να φτάσει η Φενέρ στον τελικό και να διεκδικήσει στη συνέχεια το τρόπαιο".

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

-Με την εμπειρία σου, ποιο είναι το μυστικό για να διακριθείς σε ένα Final-Four; Η άποψη σου για την Λαμποράλ Κούτσα;

"Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό. Παίζει σημαντικό ρόλο να προετοιμαστείς σωστά, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. Να έχεις διαβάσει σωστά το παιχνίδι του αντιπάλου, να εφαρμόσεις στην πράξη το πλάνο του προπονητή, το σχέδιο σου και φυσικά να ευτυχήσεις να βρεθείς και σε καλή μέρα. Πρέπει όμως και να παρουσιαστείς και με την σωστή ψυχολογία. Να είσαι έτοιμος, να έχεις αυτοπεποίθηση, να είσαι ψύχραιμος και να έχεις καθαρό μυαλό, τόσο ατομικά σαν παίκτης, όσο και σαν ομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να μην επηρεάζεσαι από την εξέλιξη ενός αγώνα και να παλεύεις μέχρι το τέλος. Έχουμε μαζί μας ένα πολύπειρο προπονητή που ξέρει από Final Four και είναι σίγουρο πως θα μας προετοιμάσει όπως πρέπει.

Θα αντιμετωπίσουμε την Λαμποράλ Κούτσα στο Final-Four, η οποία είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Την έχω παρακολουθήσει. Έχει παίξει εξαιρετικό μπάσκετ φέτος, έχει ομοιογένεια σαν σύνολο και θα είναι ένας δύσκολος αντίπαλος για εμάς στον ημιτελικό. Ο Μπουρούσης έχει πραγματοποιήσει μία τρομερή σεζόν και είναι σε καταπληκτική κατάσταση. Έχουν όμως και άλλους καλούς παίκτες, όπως τους Τζέιμς και Άνταμς, αλλά και άλλους που μπορούν να σου κάνουν την "ζημιά". Γενικά, λειτουργούν εξαιρετικά σαν σύνολο και θα πρέπει να τους προσέξουμε, να τους διαβάσουμε και να εφαρμόσουμε το πλάνο μας στο γήπεδο. Στόχος μας να πάρουμε την νίκη και να περάσουμε στον τελικό, αλλά θα πρέπει να παίξουμε το μπάσκετ που ξέρουμε και μπορούμε κόντρα στην Λαμποράλ, την οποία και σεβόμαστε".

Related content - Πως είναι το να συνεργάζεσαι με έναν κορυφαίο προπονητή όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς;

"Δεν νομίζω πως χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σπουδαίος κόουτς είναι ο κόουτς Ομπράντοβιτς. Τα λένε όλα οι τίτλοι του και τα ευρωπαϊκά που έχει κατακτήσει με τόσες διαφορετικές ομάδες. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής, από τους καλύτερους όλων των εποχών. Είναι 25 χρόνια στο προσκήνιο σαν κορυφαίος προπονητής. Είναι ένας πετυχημένος κόουτς που ξέρει άριστα την δουλειά του. Έχεις μόνο να μάθεις από εκείνον.

Γενικά, είναι ένας κόουτς ακομπλεξάριστος, σωστός και δίκαιος. Ξέρει να επικοινωνεί με τους παίκτες του, δεν είναι απόμακρος, είναι προσιτός, τους στηρίζει και είναι αρκετά αυστηρός όταν πρέπει και χρειάζεται. Ξέρει να προετοιμάζει σωστά μία ομάδα, να διαβάζει το παιχνίδι και είναι πολύ καλός στο κομμάτι της τακτικής. Προσωπικά εμένα με εμπιστεύεται, πιστεύει σε μένα, μου το δείχνει κάθε φορά, μου μιλά, με συμβουλεύει και έχω μία πολύ καλή συνεργασία μαζί του. Σε κάνει να παίξεις και για εκείνον. Είναι ένας κόουτς τον οποίο και σέβομαι απεριόριστα".

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

-Ποιος είναι ο ρόλος σου στην Φενέρμπαχτσε; Τι ζητά από εσένα ο κόουτς; Έκανες και ένα σπουδαίο πρώτο ματς στην σειρά κόντρα στην Ρεάλ...

"Στην Φενέρμπαχτσε αγωνίζομαι κυρίως σαν πλέι-μέικερ, ο κόουτς με χρησιμοποιεί περισσότερο στον "άσο" και λιγότερο στο δύο. Όπου όμως θέλει να με χρησιμοποιεί, εγώ πάντα φροντίζω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του και το πλάνο του. Αυτό που θέλει από εμένα είναι να βοηθώ την ομάδα κυρίως στην δημιουργία και στην επίθεση, αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Θέλει κυρίως να κατευθύνω την ομάδα, να έχω τον ρόλο του οργανωτή, να διαβάζω το παιχνίδι του αντιπάλου και για αυτό παίζω κυρίως σαν πόιντ-γκαρντ. Μου αρέσει ο ρόλος που έχω στην ομάδα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Άλλες φορές θα τύχει να κάνω καλύτερη δουλειά στην επίθεση, άλλες φορές στην δημιουργία, αλλά το σημαντικό είναι να νικά η ομάδα! Αυτό είναι το σημαντικότερο, αυτό θέλουν όλοι οι παίκτες. Να κερδίζει η Φενέρμπαχτσε ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Όταν κερδίζουμε όλοι είμαστε χαρούμενοι.

Στο πρώτο ματς της σειράς με την Ρεάλ ένιωθα καλά, είχα αυτοπεποίθηση, η ομάδα πίστεψε σε μένα, ήμουν σε καλή μέρα στην επίθεση, βρήκα ρυθμό και χαίρομαι που βοήθησα την ομάδα ώστε να κάνει το 1-0. Το σημαντικότερο όμως είναι πως βοηθήσαμε όλοι μαζί σαν σύνολο για να πάρουμε την πρόκριση στο Final-Four.

Related content -Φέτος στάθηκες ιδιαίτερα άτυχος με τραυματισμούς. Πως βίωσες αυτό το διάστημα;

"Ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο διάστημα για εμένα. Είχα στεναχωρηθεί και απογοητευθεί. Τα είχα βάλει με την τύχη μου. Στάθηκα ιδιαίτερα άτυχος φέτος με τους τραυματισμούς. Ποτέ στην καριέρα μου δεν είχα πρόβλημα με τραυματισμούς και φέτος ταλαιπωρήθηκα δύο φορές, χάνοντας αρκετά παιχνίδια της ομάδας. Aυτό μου κόστισε, γιατί λόγω ότι έμεινα εκτός αγωνιστικής δράσης έχασα τον ρυθμό μου. Ιδιαίτερα ο τελευταίος τραυματισμός, στο πέλμα, είναι και ύπουλος και χρειάζεται προσοχή.

Είχα ενοχλήσεις από τον Δεκέμβρη στο πέλμα, η ομάδα ήθελε να συνεχίσω γιατί με χρειαζόταν, ακολούθησα μία συντηρητική αγωγή για να μην χάσω τα παιχνίδια μας, αλλά τον Γενάρη στο ματς με την Τσεντεβίτα δυστυχώς έκοψα την πελματιαία. Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο εκείνη την στιγμή καθώς έπαιζα και κατάλαβα πως έπαθα "ζημιά". Ζορίστηκε το πόδι μου και δεν άντεξε. Εκείνος ο τραυματισμός με στεναχώρησε, ένιωθα χάλια, γιατί ήθελε να παίξω και να βοηθήσω την ομάδα σε αυτό το νέο ξεκίνημα και δεν μπορούσα. Έμεινα σχεδόν 1,5 μήνα εκτός δράσης, έχασα το μισό TOP-16, κάτι πρωτόγνωρο για εμένα και μου ήταν δύσκολο να το αποδεχτώ. Ποτέ στην καριέρα μου δεν έλειψα τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά έδειξα υπομονή.

Οι άνθρωποι της Φενέρμπαχτσε από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου, η διοίκηση, οι προπονητές, οι συμπαίκτες μου, όλοι τους, με στήριξαν και με βοήθησαν και θέλω να τους ευχαριστήσω. Ήρθα και στην Ελλάδα για τον τραυματισμό μου όπου με βοήθησαν αρκετά άνθρωποι που έχουν εξειδικευμένη γνώση σε τραυματισμούς στο πέλμα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με βοήθησαν ώστε να ξεπεράσω σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα μου. Έχω ακόμη μικρές ενοχλήσεις, αλλά ακολουθώ ειδικό πρόγραμμα προπόνησης και το πάω κάπως συντηρητικά στις προπονήσεις της ομάδας. Είναι θέμα χρόνου να είμαι 100% υγιής, νιώθω καλύτερα και έχει αλλάξει και η ψυχολογία μου".

Related content -Πως είναι η ζωή στην Κωνσταντινούπολη; Πως σε αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι φίλαθλοι;

"Μπορώ να πω πως η Κωνσταντινούπολη είναι ό,τι πιο κοντινό με την Αθήνα, με την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες και πόλεις στις οποίες έχω ταξιδέψει. Μοιάζει αρκετά με την Αθήνα και σαν Έλληνας την νιώθεις οικεία σαν πόλη. Η Κωνσταντινούπολη είναι μία αρκετά όμορφη πόλη, αν και δεν την έχω δει αρκετά, καθώς με τις υποχρεώσεις, τα συνεχόμενα παιχνίδια και τα πολλά ταξίδια, δεν σου μένει και αρκετός χρόνος για να την γυρίσεις. Όσο όμως έχω κυκλοφορήσει και την έχω δει μου αρέσει σαν πόλη, έχει ομορφιές και ωραία μέρη, ειδικά το παραθαλάσσιο κομμάτι της. H Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη που έχει τεράστια ανάπτυξη, εξελίσσεται συνεχώς και αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Τούρκοι με τους Έλληνες έχουν αρκετά κοινά σημεία και χαρακτηριστικά σαν άνθρωποι, είτε από θέμα κουλτούρας, είτε από θέμα συμπεριφοράς. Μπορώ να πω πως μοιάζουμε σαν λαοί. Σίγουρα είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα το να ζω σε ξένη χώρα, χρειάστηκα χρόνο να προσαρμοστώ και να συνηθίσω αυτή την αλλαγή, αλλά τώρα έχω προσαρμοστεί, νιώθω καλά, είμαι χαρούμενος, ευχαριστημένος και ευτυχισμένος στην Φενέρμπαχτσε.

Ο κόσμος δεν με αντιμετωπίζει συγκρατημένα επειδή είμαι Έλληνας, επειδή υπάρχει όλη αυτή η ιστορία και το παρελθόν μεταξύ των δύο χωρών. Ίσα-ίσα που μου δείχνουν την αγάπη τους, τον σεβασμό τους και την στήριξη τους όποτε με συναντούν. Είναι κάτι που το βιώνω τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Με έχουν κάνει να νιώσω όμορφα. Οι Τούρκοι σαν άνθρωποι είναι επίσης "ζεστοί" και εκδηλωτικοί όπως οι Έλληνες. Αν ακούσουν μάλιστα πως είσαι Έλληνας συνήθως χαμογελούν και νιώθουν λες και είσαι δικός τους άνθρωπος. Οι Τούρκοι, επίσης, σέβονται και έχουν σε μεγάλη εκτίμηση το ελληνικό μπάσκετ, αλλά και τον Έλληνα μπασκετμπολίστα".

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"

-Πως ένιωσες στα ματς με την Ρεάλ όταν είδες στις κερκίδες τους φιλάθλους της Φενέρμπαχτσε να έχουν φέρει ελληνική σημαία;

"Ένιωσα όμορφα και ήταν μία πολύ ωραία εικόνα. Όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που είδα ελληνικές σημαίες στο γήπεδο της Φενέρμπαχτσε, όπως συνέβη στα ματς των playoffs κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Και σε άλλα παιχνίδια νωρίτερα μέσα στην σεζόν, κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε, αλλά και σε εκτός, έχω δει στις κερκίδες ανθρώπους να φέρνουν ελληνικές σημαίες, τις οποίες είτε κρατούν στα χέρια τους, είτε τις τοποθετούν στις εξέδρες για εμένα. Πολλές φορές κιόλας φωνάζουν το όνομα μου. Είναι μία πολύ όμορφη εικόνα, μία υπέροχη κίνηση που με χαροποιεί και τους ευχαριστώ. Με αυτόν τον τρόπο περνάνε και ένα πάρα πολύ ωραίο και σημαντικό μήνυμα, πως ο αθλητισμός ενώνει, παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν. Δείχνουν πολιτισμό αλλά και το επίπεδο τους".

Σλούκας: "Ο Ομπράντοβιτς σε κάνει να παίζεις και γι' αυτόν"
TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ