EUROLEAGUE

Σλούκας: "Μακάρι να κάνουμε το back-to-back"

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÅËÉÊÏÓ / ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / FINAL / FENERBAHCE - OLYMPIAKOS (LATO KLODIAN / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

O Κώστας Σλούκας μίλησε στο Sport24.gr για την νέα σεζόν στην EuroLeague. Εύχεται να σημειώσει το δεύτερο του back-to-back, ενώ αναφέρθηκε και στην ανανέωση του συμβολαίου του με την Φενέρμπαχτσε.

Ο Κώστας Σλούκας αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης τον περασμένο Μάιο με την Φενέρμπαχτσε, για τρίτη φορά στην καριέρα του, μόλις στα 27 του χρόνια. Ο Έλληνας γκαρντ, μιλώντας στο Sport24.gr, αναφέρθηκε στο γεγονός, ευχόμενος να σημειώσει δεύτερο back-to-back στην EuroLeague, ύστερα από εκείνο με τον Ολυμπιακό (2012-2013). Αναφέρθηκε στην ανανέωση του συμβολαίου του, εξήγησε το πόσο κοντά βρέθηκε στην επιστροφή του στην Ελλάδα και εκθείασε τον προπονητή Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

-Το καλοκαίρι πήρες απόφαση να συνεχίσεις την καριέρα σου στην Φενέρμπαχτσε, αν και δέχτηκες αρκετές προτάσεις. Για ποιον λόγο επέλεξες να συνεχίσεις εκεί;

"Καταρχάς, αποφάσισα να συνεχίσω την καριέρα μου και να μείνω σε μία ομάδα που είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, που έχει υψηλούς στόχους, που θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή. Διαθέτει τον ίσως κορυφαίο προπονητή των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, έχω για συμπαίκτες σπουδαίους αθλητές, ό,τι μου υποσχέθηκαν μου το έδωσαν, ένιωθα καλά, έχω τον ρόλο μου ο οποίος με ικανοποιεί και με γεμίζει και αποφάσισα να ανανεώσω την συνεργασία μου μαζί τους. Είμαι περήφανος που θα συνεχίσω για τα επόμενα τρία χρόνια στην Φενέρμπαχτσε. Παρέμεινα στην ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης. Δεν ήταν μία δύσκολη απόφαση. Η Φενέρμπαχτσε έχει όνειρα και θέλει να αφήσει το στίγμα της στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θέλει να έχει διάρκεια και συνέχεια".

-Τελικά, πόσο κοντά η μακριά βρέθηκε ο Κώστας Σλούκας από την επιστροφή του στον Ολυμπιακό φέτος το περασμένο καλοκαίρι;

'Η αλήθεια είναι πως ούτε κοντά, ούτε και μακριά βρέθηκα από την επιστροφή μου στον Ολυμπιακό. Το ξέρω πως στο καλοκαίρι γράφτηκαν πολλά για εμένα και τον Ολυμπιακό, αλλά κάποια πράγματα δεν ίσχυαν. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Είναι γεγονός πως υπήρξε μία κινητικότητα, αλλά εγώ είχα πει και είχα τονίσει πως προτεραιότητα μου ήταν η Φενέρμπαχτσε, γιατί είχα συμβόλαιο. Μίλησα με τον προπονητή και την διοίκηση της Φενέρμπαχτσε, έδειξαν πως με θέλουν στην ομάδα, ήταν ικανοποιημένοι μαζί μου και μετά συμφώνησα. Ίσως κάποια στιγμή επιστρέψω, ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που έχω ζήσει πολλά μαζί της, "δέθηκα" μαζί της, μου έδωσε την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσω στο υψηλότερο επίπεδο, αναδείχτηκα μαζί της και την σέβομαι".

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÖÅÍÅÑÌÐÁ×ÔÓÅ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - FENERBAHCE EUROKINISSI SPORTS

-Η Φενέρμπαρχε έχασε σημαντικούς παίκτες (Μπογκντάνοβιτς, Ούντο), αλλά ενίσχυσε το ρόστερ της με ποιότητα, φέρνοντας παίκτες όπως οι Ουοναμέικερ, Μέλι, Γκούντουριτς, Γκιουλέρ, Τόμπσον. Έχεις εμπειρία με τον Ολυμπιακό στο να κάνεις πράξη το back-to-back. Μπορεί να το κάνει πράξη η Φενέρμπαχτσε;

"Eίναι πάρα πολύ δύσκολο να παραμείνεις στην κορυφή. Αυτό που πετύχαμε με τον Ολυμπιακό το 2012 και το 2013 ήταν κάτι ονειρικό, ασύλληπτο και εντυπωσιακό. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε το back-to-back το έχουν κατορθώσει ελάχιστες ομάδες στην ιστορία της Ευρώπης. Μακάρι να κάνουμε το back-to-back με την Φενέρμπαχτσε, αλλά δεν χρειάζεται να λέμε μεγάλα λόγια.

Έφυγαν δύο σπουδαίοι παίκτες από την ομάδα μας, όπως οι Ούντο και Μπογκντάνοβιτς, οι οποίοι είχαν και ηγετικό χαρακτήρα, αλλά φέραμε ποιοτικούς και έμπειρους παίκτες, όπως οι Ουοναμέικερ, Μέλι, Γκούντουριτς, Γκιουλέρ, Τόμπσον που ανέφερες,ώστε να τους αντικαταστήσουν. Πρέπει όμως να δουλέψουμε σκληρά, να έχουμε διάρκεια και να βελτιωθούμε σαν ομάδα γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι υψηλός. Έχουμε και έναν κορμό από πέρσι και θεωρώ πως φέτος μπορούμε να παρουσιαστούμε καλύτεροι".

- Έχεις συνειδητοποιήσει πως στα 27 σου χρόνια έχεις κατακτήσει 3 EuroLeague, έχοντας παίξει 5 τελικούς στα τελευταία 6 χρόνια; 'Εχεις πλέον στόχο το 4ο τρόπαιο;

"Nιώθω ευλογημένος και τυχερός που έχω αγωνιστεί σε δύο τόσο μεγάλες ομάδες όπως είναι ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε. Με τον Ολυμπιακό έζησα συγκλονιστικές και μοναδικές στιγμές, τις οποίες δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Γράψαμε ιστορία. Και η Φενέρμπαχτσε τα τελευταία χρόνια κάνει την δική της προσπάθεια, υπήρχε ένα μεγάλο "πρέπει" για να τα καταφέρουμε και χαίρομαι που πετύχαμε τον στόχο μας, χαίρομαι που έγινα μέρος μιας ιστορικής στιγμής για τον σύλλογο, καθώς έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε την EuroLeague.

Νιώθω ευλογημένος που έχει κατακτήσει τον τίτλο 3 φορές. Εκτιμώ το γεγονός αυτό, γιατί ξέρω πως υπάρχουν σπουδαίοι και θρυλικοί παίκτες που δεν το κατάφεραν στο παρελθόν. Αν έρθει και 4η EuroLeague, αυτό το ξέρει μόνο ο θεός. Πάντως, είμαι χαρούμενος και περήφανος για τον τίτλο που κατέκτησα στο Final Four και νιώθω λες και είναι η πρώτη φορά που πήρα τον συγκεκριμένο τίτλο".

Σλούκας: "Μακάρι να κάνουμε το back-to-back"

-Ήρθες και στο ΣΕΦ για να τιμήσεις τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τον οποίο κατέκτησες την EuroLeague το 2012 με τον Ολυμπιακό. Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες που έχει με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς;

"Ήταν κάτι που άξιζε να γίνει για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών και έχει γράψει την δική του ιστορία, τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τον σέβομαι απεριόριστα. Στον Ολυμπιακό δυσκολεύτηκα να κερδίσω την εμπιστοσύνη του, αλλά από εμένα σημείο και μετά άρχισε να πιστεύσει και σε εμένα. Έμαθα πράγματα από εκείνον και έβαλε θεμέλια για τον Ολυμπιακό του σήμερα.

Με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχω καλύτερη επικοινωνία. Είναι και εκείνος αυστηρός προπονητής και λάτρης της πειθαρχίας. Είναι ένας προπονητής που έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια και οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους για εκείνον. Είναι ένας πανέξυπνος κόουτς, με την φιλοσοφία του, την τακτική του, με σωστά αντακλαστικά στις κρίσιμες στιγμές και με αρκετά εναλλακτικά πλάνα. Ξέρει να παίρνει το 100% από τον κάθε παίκτη και να του δίνει τον ρόλο που του αρμόζει. Ξέρει να σου δίνει κίνητρα, να σε κάνει να γίνεις καλύτερος. Είναι και εκείνος ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών.

Γενικά, είναι ένας κόουτς ακομπλεξάριστος, σωστός και δίκαιος. Ξέρει να επικοινωνεί με τους παίκτες του, δεν είναι απόμακρος, είναι προσιτός, τους στηρίζει και είναι αρκετά αυστηρός όταν πρέπει και χρειάζεται. Ξέρει να προετοιμάζει σωστά μία ομάδα, να διαβάζει το παιχνίδι και είναι πολύ καλός στο κομμάτι της τακτικής. Σε κάνει να παίξεις και για εκείνον.

Σλούκας: "Μακάρι να κάνουμε το back-to-back"
FENERBAHCE TWITTER

-Η Φενέρμπαχτσε τα τελευταία χρόνια είχε το "άγχος" του πρέπει. Τώρα που πήρε το πρωτάθλημα Ευρώπης, θεωρείς πως θα παίξει ένα καλύτερο μπάσκετ, έχοντας λιγότερη πίεση;

"Στην Φενέρμπαχτσε, αλλά και γενικότερα στο τουρκικό μπάσκετ, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις. Έχουν δώσει πολλά χρήματα σε παίκτες, σε προπονητές, σε γήπεδα, σε εγκαταστάσεις και είναι λογικό να υπάρχουν και απαιτήσεις. Πέρσι, υπήρχε όντως ένα μεγάλο "πρέπει", γιατί το Final Four διεξαγόταν στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ευκαιρία για την Φενέρμπαχτσε να γράψει ιστορία, όχι μόνο με το να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα Ευρώπης, αλλά και να γίνει η πρώτη τουρκική ομάδα που θα το καταφέρει. Όταν το καταφέραμε, όλοι στην ομάδα ήταν περήφανοι, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ένιωσαν πως δικαιώθηκαν οι κόποι τους, αλλά και οι επενδύσεις τους. Σίγουρα, πλέον, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση και άγχος, αλλά σαφέστατα στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κορυφή της Ευρώπης. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά θα το προσπαθήσουμε".

-Παρά το γεγονός πως είσαι Έλληνας, οι φίλαθλοι στην Τουρκία σε έχουν "αγκαλιάσει", έχουν φτιάξει πανό για σένα, σε σέβονται και δείχνουν μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο σου. Πως είναι το να ζει ένας Έλληνας στην Κωνσταντινούπολη;

"Από την πρώτη στιγμή οι φίλαθλοι της Φενέρμπαχτσε με έχουν "αγκαλιάσει" και μου φέρονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως έχετε δει, φέρνουν και ελληνικές σημαίες, με σέβονται και πιστεύουν σε εμένα. Είναι κάτι που με χαροποιεί. Και οι άνθρωποι της ομάδας κάνουν πάντα το καλύτερο δυνατό για την διαμονή μου στην Πόλη.

Μπορώ να πω πως η Κωνσταντινούπολη είναι ό,τι πιο κοντινό με την Αθήνα και με την Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες και πόλεις στις οποίες έχω ταξιδέψει. Μοιάζει αρκετά με την Αθήνα και σαν Έλληνας την νιώθεις οικεία σαν πόλη. Έχει ομορφιές και ωραία μέρη, ειδικά το παραθαλάσσιο κομμάτι της. H Κωνσταντινούπολη είναι μία πόλη που έχει τεράστια ανάπτυξη, εξελίσσεται συνεχώς και αποτελεί τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους. Οι Τούρκοι με τους Έλληνες έχουν αρκετά κοινά σημεία και χαρακτηριστικά σαν άνθρωποι, είτε από θέμα κουλτούρας, είτε από θέμα συμπεριφοράς. Μπορώ να πω πως μοιάζουμε σαν λαοί".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ