EUROLEAGUE

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Ο προπονητής του Ερυθρού Αστέρα, Ντέγιαν Ράντονιτς, μιλάει στο Euroleague Greece για τον Παναθηναϊκό του Τζόρτζεβιτς, την ατμόσφαιρα στην Kombank Arena, τον Διαμαντίδη, τον Σχορτσανίτη και τις σχέσεις των Σέρβων με τον Ολυμπιακό.

Σύμφωνοι, το άγαλμα του εκάστοτε προπονητή είναι φτιαγμένο από χαρτί ώστε να καίγεται πιο εύκολα ωστόσο ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει συνδυάσει την παρουσία του στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία των Σέρβων!

Βελιγράδι, αποστολή: Γιάννης Σταυρουλάκης

Το περσινό 0-3 του Ερυθρού Αστέρα στο Τop-16 είχε ως συνέπεια να προκύψουν φήμες που ήθελαν την ομάδα να είναι προ της λύσης της συνεργασίας με τον 46χρονο προπονητή ωστόσο ο πρόεδρος του οργανισμού, Νεμπόισα Τσόβιτς τις διέψευσε, θυμίζοντας κάτι που ενδεχομένως πολλοί ξέχασαν. "Μέχρι πριν τρία χρόνια, η ομάδα δεν υπήρχε. Τίποτα δεν έγινε, μέσα σε μια νύχτα. Χρειάστηκε δουλειά που δεν θα καταστρέψουμε τώρα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εγώ, ούτε εκείνος, μηδέ οι παίκτες. Αλλά όλα είναι στα χέρια μας, για να τα λύσουμε. Φυσικά και δεν θα παραδοθούμε".

Τι ακολούθησε; Οι Σέρβοι κατέκτησαν το πρωτάθλημα με sweep στη σειρά των τελικών με την Παρτίζαν, το "Radivoj Korac Kupa" και την Αδριατική Λίγκα ενώ πλέον βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόκρισή τους στα playoffs της Euroleague για πρώτη φορά στην ιστορία τους! Ο κόουτς του Ερυθρού Αστέρα μίλησε στο Euroleague Greece για την παρουσία του στον πάγκο της Zvezda, το... πανδαιμόνιο που επικρατεί στις εξέδρες στα εντός έδρας ματς, τους λόγους που ο Σχορτσανίτης αποχώρησε πρόωρα από το Βελιγράδι και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με τον οποίο υπήρξαν αντίπαλοι!

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς συστήθηκε, ουσιαστικά στους Έλληνες φιλάθλους ως προπονητής του Ερυθρού Αστέρα. Αλήθεια, τι είδους παίκτης ήταν ο κόουτς των πρωταθλητών Σερβίας;
"Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ πολύ μικρός, σε ηλικία 13 ετών. Στα 17 μου έκανα το ντεμπούτο μου στην πρώτη ομάδα της Μπουντούτσνοστ, στην Ποντγκόριτσα. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1987-88 αγωνίστηκα για πρώτη φορά στο εθνικό πρωτάθλημα. Ήταν, πραγματικά, το πιο δυνατό πρωτάθλημα της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας! Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για την πιο δυνατή λίγκα της Ευρώπης εκείνη την περίοδο! Κούκοτς, Πέτροβιτς, Ντίβατς, Ράτζα, Σάσα Τζόρτζεβιτς και Ντανίλοβιτς… Μια δυνατή Παρτίζαν και μια πανίσχυρη Γιουγκοπλάστικα. Βάλε κάτω όλα αυτά τα ονόματα και θα καταλάβεις για τι πρωτάθλημα μιλάμε! Εμείς, από την πλευρά μας, ήμασταν ένα μικρό κλαμπ της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έπειτα ήλθε ο εμφύλιος. Στο τέλος της καριέρας μου αγωνίστηκα ξανά για τρία χρόνια στην Μπουντούτσνοστ. Ήταν, ίσως, η καλύτερη έκδοση εκείνης της ομάδας! Κατακτήσαμε τρία σερί πρωταθλήματα και παίξαμε στην Euroleague. Σταμάτησα το 2004, έχοντας ξεκάθαρη άποψη για το επόμενο βήμα μου. Ήθελα να γίνω προπονητής!".

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Ο κόουτς Ράντονιτς θα έπαιρνε τον παίκτη Ράντονιτς στον Ερυθρό Αστέρα;
"Γεννήθηκα στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και η Μπουντούτσνοστ ήταν η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω πρώτος προπονητής. Έπειτα από 7μιση χρόνια σε αυτό τον οργανισμό, ανέλαβα την εθνική ομάδα Νέων του Μαυροβουνίου. Εν συνεχεία, ανέλαβα χρέη ασίσταντ κόουτς στην πρώτη ομάδα για τρία χρόνια, πριν γίνω πρώτος προπονητής της εθνικής Μαυροβουνίου στο Ευρωμπάσκετ 2011, στη Λιθουανία. Ύστερα ήλθε η πρόσκληση του Ερυθρού Αστέρα, την οποία φυσικά και αποδέχτηκα! Αυτό που πλέον λέω στους παίκτες μου είναι ότι ποτέ δεν θα έπαιρνα τον παίκτη Ράντονιτς στην ομάδα μου (γέλια)!".

Επομένως, ο Ερυθρός Αστέρας ήταν η μεγάλη ευκαιρία;
"Ναι, ήταν η μεγάλη ευκαιρία και η τεράστια πρόκληση στην καριέρα μου. Το καταλαβαίνω ενώ μεγαλώνω μαζί με την ομάδα! Είναι πολύ εύκολο να αντιληφθείς το μέγεθος αυτού του οργανισμού, το τι εκπροσωπεί και τι σημαίνει για το μπάσκετ στη Σερβία".

Έχετε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό του Πεδουλάκη, του Ιβάνοβιτς και του Τζόρτζεβιτς. Ποια είναι, λοιπόν, η διαφορά της εφετινής ομάδας σε σχέση με τις προηγούμενες;
"Πλέον μιλάμε για μια διαφορετική ομάδα συγκριτικά με τις αρχές της σεζόν. Μια εντελώς διαφορετική ομάδα, με τρεις νέους παίκτες (σ.σ. Χέινς, Ουίλιαμς, Χάντερ). Ο Τζόρτζεβιτς έχει την ευκαιρία να κοουτσάρει ένα πολύ δυνατό σύνολο που έχει βρει χημεία και αυτό φαίνεται στο παρκέ. Από κει και πέρα, ο Ιβάνοβιτς είναι γείτονάς μου στην Ποντγκόριτσα! Όλα αυτά τα χρόνια ο Παναθηναϊκός βγάζει έναν δυνατό χαρακτήρα! Ήταν πολύ δύσκολη η περίοδος μετά την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς όμως ο Παναθηναϊκός παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη, ένας οργανισμός που διατηρείται στο τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Ουίλιαμς είναι σπουδαίος παίκτης! Πλέον η ομάδα έχει την ευκαιρία να κάνει σπουδαία πράγματα στην Euroleague".

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Πως είναι να κοουτσάρει κανείς στην Kombank Arena, μπροστά σε 20.000 οπαδούς που φωνάζουν από το πρώτο λεπτό;
"Έχουμε τους καλύτερους οπαδούς στην Ευρώπη!!! Για τους παίκτες και τον προπονητή του Ερυθρού Αστέρα, το να έχεις αυτό τον κόσμο στο πλευρό σου είναι θησαυρός! Αυτό που κάνουν σε κάθε παιχνίδι είναι σόου! Ένα μοναδικό σόου για όλη την μπασκετική Ευρώπη. Στη Pionir έχουμε κάθε φορά 7.000 κόσμο, στο Βρσατς κόντρα στην Εφές βρέθηκαν 6-7 χιλιάδες οπαδοί μας ενώ είδατε τι έγινε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό".

Πριν από μερικούς μήνες είχατε κι έναν Έλληνα στην ομάδα σας, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Επειδή, λοιπόν, λέγονται διάφορα για τη διάθεσή του να δουλέψει στο Βελιγράδι, τι έγινε πραγματικά με τον Σόφο και τον Ερυθρό Αστέρα;
"Δεν προσαρμόστηκε ποτέ σε αυτά που θέλαμε εμείς από αυτόν. Είναι απλό... Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Ερυθρού Αστέρα και, γενικότερα, στην ατμόσφαιρα εδώ".

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Σε ό,τι αφορά τον Ερυθρό Αστέρα, το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησαν ο Μαριάνοβιτς, ο Κάλινιτς, ο Τζένκινς, ο Μπλάζιτς και ο Ουίλιαμς ενώ ο Μίτροβιτς παραμένει εκτός από τις αρχές της χρονιάς λόγω τραυματισμού. Πως γίνεται, πλέον, να διεκδικεί την πρόκριση στα playoffs της Euroleague;
"Αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη από τις αρχές. Βλέπεις, οι νέοι παίκτες δεν ταίριαξαν στα πλάνα μας. Δεν μιλάω μόνο για τον Σχορτσανίτη, αλλά και για τους Μέκελ, Τόμπσον! Είχαμε, επίσης, πολλούς τραυματισμούς. Ο Λούκα Μίτροβιτς (σ.σ. παραμένει εκτός από τις 18/10) χτύπησε στο γόνατο, ο Τσίρμπες τραυματίστηκε και έχασε το Ευρωμπάσκετ ενώ πρόβλημα είχε και ο Ντάνγκουμπιτς. Συμμετείχαμε στον πιο δύσκολο όμιλο της regular season, με τη Φενέρ, τη Ρεάλ, τη Χίμκι και την Μπάγερν όμως βρήκαμε λύσεις και φτάσαμε στην… έξοδο από μια πολύ περίπλοκη κατάσταση! Πλέον βρισκόμαστε στο Top-16. Ουδείς περίμενε ότι θα περάσουμε στη δεύτερη φάση της Euroleague. Δεν το πίστευαν καλά-καλά ούτε εδώ στη Σερβία! Είμαστε μια νεανική ομάδα, με νέους παίκτες και πολλές αλλαγές στο ρόστερ, επομένως μπορείς να καταλάβεις τη δυσκολία της δουλειάς για έναν προπονητή".

Το σχόλιό σας για τους Σέρβους που βρίσκονται στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό;
"Πάντα υπήρχαν σπουδαίοι προπονητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία που έκαναν φανταστική δουλειά στην Ελλάδα και έφερναν τίτλους και αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για τον κόουτς Τζόρτζεβιτς, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά στον Παναθηναϊκό! Επίσης, δεν υπάρχει μόνο ο Ραντούλιτσα, ο Πάβλοβιτς, ο Κούζμιτς ή ο Μιλουτίνοφ. Πολλοί καλοί Σέρβοι παίκτες πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως συνέβη εσχάτως με τον Μάρκο Κέσελ".

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποσύρεται στο τέλος της σεζόν…
"Νομίζω πως έχω παίξει αντίπαλός του!"

Ράντονιτς: "Σύμβολο μιας εποχής ο Διαμαντίδης!"

Πότε;
"Σε ένα παιχνίδι Μπουντούτσνοστ – Παναθηναϊκός, για το Top-16, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Δεν είμαι 100% σίγουρος, αλλά νομίζω ότι έχουμε παίξει αντίπαλοι με τον Διαμαντίδη. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα και τον κόσμο, ένας σπουδαίος τύπος και μια εξαιρετική προσωπικότητα! Είναι σπουδαίος όχι μόνο για αυτά που βγάζει στο παρκέ και εκφράζει ως αρχηγός του Παναθηναϊκού αλλά και για τον χαρακτήρα του έξω από το γήπεδο. Ήταν ένα σύμβολο μιας εποχής του ευρωπαϊκού μπάσκετ!".

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Ερυθρό Αστέρα επηρεάζει τη νοοτροπία και την αντίληψή σας για τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό;
"Ο Ολυμπιακός και ο Ερυθρός Αστέρας είναι αδέλφια όμως ο προπονητής και οι παίκτες προετοιμαζόμαστε για τον αντίπαλό μας στο ίδιο επίπεδο, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση. Γνωρίζουμε τα πάντα για αυτή την κόντρα των δυο ελληνικών ομάδων όμως στο γήπεδο πρέπει να παίζουμε καλά απέναντι και στους δυο, με τη βοήθεια των οπαδών μας. Ήταν πολύ όμορφο το περσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά όμως όταν βγαίνουμε εκεί έξω προσπαθούμε να τους κερδίσουμε και προσπαθούν να μας νικήσουν χωρίς έλεος".

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ