EUROLEAGUE

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

Ο Γιώργος Πρίντεζης δηλώνει πως ο νέος Ολυμπιακός θα τρέξει περισσότερο, καθώς το μπάσκετ πηγαίνει στην ταχύτητα. Χαρακτήρισε την θέση "4" ως την πιο απαιτητική και τόνισε πως ο Παπαπέτρου θα τα καταφέρει.

O Γιώργος Πρίντεζης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece και στον Νότη Ψιλόπουλο, κατά την διάρκεια της Media Day της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Είναι αισιόδοξος για την ομάδα της νέας σεζόν, χαρακτήρισε πιο δίκαιο το νέο σύστημα της Euroleague, δήλωσε πως το να διαθέτεις χημεία είναι το πιο σημαντικό συστατικό στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ και τόνισε πως οι Πειραιώτες φέτος θα τρέξουν περισσότερο καθώς το μπάσκετ πλέον πάει στην ταχύτητα. Σχολίασε πως η θέση του πάουερ-φόργουορντ είναι η πιο απαιτητική πλέον στην εποχή μας, καθώς τα "4άρια" πρέπει να κάνουν τα πάντα καλά και εξέφρασε την πίστη του στον Ιωάννη Παπαπέτρου, επισημαίνοντας πως ήταν ορθή η απόφαση του να μην αποκτηθεί ξένος πάουερ-φόργουορντ.

-Τι σημαίνει για σένα το να αγωνίζεσαι σε μία κορυφαία διοργάνωση όπως είναι η Euroleague;

"Το να αγωνίζεσαι στην Euroleague προσωπικά για εμένα είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή. Αν εξαιρέσουμε το ΝΒΑ, το οποίο είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το αμέσως επόμενο είναι η Euroleague, η οποία κάθε χρόνο παρουσιάζεται καλύτερη και περισσότερο ανταγωνιστική. Είναι μία διοργάνωση που συνεχώς η φήμη της εξαπλώνεται και όλοι και περισσότεροι σπουδαίοι παίκτες αποφασίζουν να έρθουν στην Ευρώπη ώστε να αγωνιστούν σε αυτή. Είναι ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με παίκτες και ομάδες υψηλού επιπέδου, στο οποίο γίνονται πολλά παιχνίδια που προσφέρουν θέαμα, αλλά και που χαρίζουν συναρπαστικά φινάλε.

Στον Ολυμπιακό, ειδικά, έχουμε ζήσει πολλά ματς με ανατροπές, παιχνίδια που κρίνονται στο τέλος, με συναρπαστικά φινάλε. Είναι υψηλό το επίπεδο και κάθε σεζόν είναι πρόκληση για κάθε αθλητή ώστε να παρουσιαστεί καλύτερος, δίνοντας τον καλύτερο του εαυτό. Νομίζω και ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την διοργάνωση, γιατί του προσφέρει θέαμα και ευχαρίστηση. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που αγωνίζομαι στην Euroleague εκπροσωπώντας και ένα τόσο μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος κάθε χρόνο στοχεύει ψηλά με συμμετοχή στα Final Four. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω ζήσει μεγάλες στιγμές στην Euroleague με τον Ολυμπιακό, πήραμε δύο Ευρωπαϊκά, παίξαμε τρεις τελικούς σε τέσσερα χρόνια, παίζοντας καλό μπάσκετ με μία ομάδα που έβαζε και βάζει το "εμείς" πάνω από ο "εγώ", και είμαι περήφανος για όλες αυτές τις στιγμές".

"Η Euroleague γίνεται πιο δίκαιη"

Related content -Έχεις μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση, έχεις ζήσει και βιώσει την εξέλιξη στον τρόπο διεξαγωγής της Euroleague, αλλά φέτος η λίγκα άλλαξε σε μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα νέο πρωτάθλημα 16 ομάδων. Θεωρείς πως έτσι η EuroLeague θα γίνει περισσότερο συναρπαστική, ελκυστική και ανταγωνιστική;

"Κοίτα, πριν μερικά χρόνια, την σεζόν 2012-13, όταν άλλαξε το TOP-16 και από τέσσερις ομάδες σε κάθε όμιλο έγιναν δύο όμιλοι με οκτώ ομάδες, μία χρονιά μάλιστα που κατακτήσαμε στο τέλος το Ευρωπαϊκό στο Λονδίνο, λέγαμε και τότε πως ουσιαστικά δημιουργήθηκε ένα μίνι πρωτάθλημα, από τον Γενάρη-Φλεβάρη και μετά. Και όντως το TOP-16 έγινε περισσότερο ανταγωνιστικό, αλλά και ανατρεπτικό, αποκτώντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχοντας και μεγάλη επιτυχία, γιατί και ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία εκείνη την φάση της διοργάνωσης. Είδαμε πως μέχρι και την τελευταία αγωνιστική κρινόντουσαν η πρόκριση στα προημιτελικά, αλλά και η κατάταξη στο κάθε γκρουπ.

Τώρα, πλέον, μιλάμε ξεκάθαρα για ένα κανονικό πρωτάθλημα, καθώς 16 ομάδες παίζουν μέσα-έξω μεταξύ τους, πριν φτάσουν στην φάση των "playoffs". Θεωρώ πως η διοργάνωση έτσι θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, θα έχει μεγάλα και σημαντικά παιχνίδια κάθε εβδομάδα και η Euroleague θα γίνει περισσότερο ανατρεπτική. Σίγουρα, βλέποντας το πρόγραμμα, αυξάνονται τα ταξίδια και η κούραση. Σαν εξέλιξη της διοργάνωσης, άποψη μου πως η νέα Euroleague γίνεται πιο δίκαιη. Και πιστεύω πως στο τέλος στο Final Four θα φτάσουν οι ομάδες που θα έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια σε απόδοση, αλλά και που θα δείξουν χαρακτήρα στα playoffs".

"Είναι σημαντικό να κάνει ο κάθε παίκτης καλή ζωή"

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

-Είναι πάρα πολλά τα παιχνίδια και τα ταξίδια μέσα στην σεζόν στην Euroleague. Πως θα πρέπει να διαχειριστεί η ομάδα την αγωνιστική χρονιά ώστε να έχετε διάρκεια και ενέργεια για να πετύχετε τους στόχους σας;

"Κοίτα, σίγουρα στην Euroleague οι ομάδες, τουλάχιστον οι περισσότερες, δεν έχουν τις ανέσεις που έχουν οι σύλλογοι στο ΝΒΑ, που κάθε ομάδα έχει την δυνατότητα να ταξιδεύει με δικό της αεροπλάνο. Το πως θα διαχειριστούμε την κούραση είναι ένα όντως σημαντικό θέμα, το οποίο ο κάθε παίκτης θα πρέπει να το διαχειριστεί ατομικά, πέρα από το πως θα το διαχειριστεί η ομάδα σαν σύνολο, η οποία θα προσπαθήσει για το καλύτερο. Θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό ο κάθε παίκτης ξεχωριστά να αναλάβει τις ευθύνες του, κάνοντας καλή ζωή, προσέχοντας τον εαυτό του, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά, λειτουργώντας με πειθαρχία, με επαγγελματισμό και με προσοχή. Να είναι ο καθένας μας συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις του ώστε να καταφέρει να διαχειριστεί σωστά μία δύσκολη και απαιτητική σεζόν που έρχεται.

Βλέποντας το πρόγραμμα, θα έρθουν και εβδομάδες που θα δίνουμε και τρία παιχνίδια μέσα σε μία εβδομάδα. Μπορεί μάλιστα να έχουμε και τρία συνεχόμενα ταξίδια, δίνοντας δηλαδή τρία εκτός έδρας ματς. Μπορεί να είσαι στην Βιτόρια, από εκεί να πας στην Ρόδο και μετά να ταξιδέψεις για την Μόσχα για παράδειγμα. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, η κούραση θα αυξηθεί, οπότε χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους. Κανείς παίκτης δεν περισσεύει στην ομάδα μας και όλοι θα χρειαστεί να βοηθήσουν μέσα στην σεζόν. Είναι σημαντικό ο καθένας να παρουσιαστεί πανέτοιμος όταν του ζητηθεί να είναι".

"Εμένα με εξιτάρουν τα κρίσιμα παιχνίδια"

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

-Μπορεί για εσάς να είναι ρουτίνα, αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει. Πως προετοιμάζεται ένας παίκτης λίγο πριν δώσει ένα παιχνίδι επιπέδου Euroleague;

"E ίναι μία ρουτίνα πραγμάτων που ο κάθε παίκτης έχει την δική του συνήθεια, είτε αφορά την διατροφή του, είτε κάτι αγωνιστικό, είτε κάτι εξωαγωνιστικό. Ο καθένας έχει τα δικά του... μικρά γούρια, τα οποία και τα ακολουθεί. Άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό, άλλος σε μικρότερο. Πριν δώσεις ένα παιχνίδι επιπέδου Euroleague παίζει μεγάλο ρόλο το ψυχολογικό κομμάτι, να είσαι δηλαδή πνευματικά έτοιμος και συγκεντρωμένος, πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι που προετοιμαζόμαστε σαν ομάδα από πλευράς τακτικής. Παίζει σημαντικό ρόλο και το ποιος είναι ο αντίπαλος και αναλόγως προετοιμάζεσαι.

Πριν ένα κρίσιμο και σημαντικό ματς, ειδικά αν ο αντίπαλος είναι υψηλού επιπέδου, αυξάνεται η ένταση, αλλά και η ανυπομονησία. Προσωπικά, πάντως, με εξιτάρει όταν έχω να δώσω ένα κρίσιμο και σημαντικό ματς απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Μου αρέσουν αυτά τα παιχνίδια, τα ντέρμπι αν μπορώ να τα αποκαλέσω έτσι. Τα απολαμβάνω και τα βλέπω σαν πρόκληση, δηλαδή το να παίζω και να προσπαθώ να νικήσω τους κορυφαίους με τον Ολυμπιακό. Προσπαθείς να προετοιμάσεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα γίνεται".

"Η χημεία σε μία ομάδα είναι το πιο σημαντικό"

Related content -Ο κόσμος συνήθως ενθουσιάζεται με τις μεταγραφές, αλλά πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός φέτος, ο οποίος διαθέτει βασικό κορμό και υψηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας. Θεωρείς πως αυτό θα αποτελέσει το "όπλο" σας για φέτος;

"Το να διαθέτει μία ομάδα χημεία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που ο Ολυμπιακός το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, παραδίδοντας μαθήματα για το πόσο πολύτιμο είναι να έχει μία ομάδα χημεία, ομοιογένεια, παίκτες με ξεκάθαρους ρόλους, αλλά και παίκτες που να βάζουν την ομάδα πάνω από όλους, πάνω από τον εαυτό τους. Έχει αποδειχτεί πως για να φτάσεις στην κορυφή και στις επιτυχίες δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο η δυναμική του ρόστερ που διαθέτεις, η ποσότητα των λεγόμενων "παικταράδων" που μπορεί να έχεις, όσο η χημεία που διαθέτεις σαν ομάδα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το αγοράσεις, παρά μόνο να το φτιάξεις. Και εμείς στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια έχουμε έναν βασικό κορμό παικτών, έχουμε χημεία, αλλά και κάτι εξίσου σημαντικό: καλά αποδυτήρια.

Το να έχεις 12 παίκτες υψηλού επιπέδου, τους καλύτερους, δεν σημαίνει πως θα έρθουν οι επιτυχίες και αυτό το έχουμε δει στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Αν υστερήσεις σε χημεία, σε συνοχή, δεν θα έχεις διάρκεια και δεν θα μπορέσεις να αποδώσεις όπως θες σαν σύνολο, όσους top-class παίκτες και αν έχεις στο ρόστερ σου. Έχουμε μία ομάδα που ο ένας παίκτης παίζει για τον άλλον, είμαστε φίλοι μεταξύ μας, νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, όπως φυσικά νοιαζόμαστε και για την ομάδα μας με την οποία έχουμε "δεθεί".

Είναι ευτύχημα για τον Ολυμπιακό πως διαθέτει μία ομάδα με καλούς χαρακτήρες, γεγονός που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία αυτής της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Έχουμε ένα σύνολο που ο κάθε παίκτης συμπληρώνει τον άλλον μέσα στο γήπεδο, που καλύπτει τον άλλον, θεωρώ πως είμαστε γεμάτοι σε κάθε θέση και θα πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε το "εγώ" μας κάτω από το "εμείς". Προσωπικά είμαι αισιόδοξος για την φετινή σεζόν, όσο δύσκολη και αν είναι η φετινή Euroleague. Το γεγονός πως διαθέτουμε χημεία σαν ομάδα μας δίνει ένα πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, ειδικά στο ξεκίνημα της χρονιάς".

"Έχουμε κατεύθυνση να παίξουμε πιο γρήγορο μπάσκετ"

Related content -Τι στυλ μπάσκετ θα επιχειρήσει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός; Τι να περιμένουμε να δούμε από την φετινή ομάδα;

"Έτσι όπως είναι και ορισμένοι νέοι κανονισμοί στην Euroleague φέτος, νομίζω πως όλες οι ομάδες υποχρεούνται να παίζουν γρήγορο μπάσκετ. Αυτή είναι η κατεύθυνση που έχουμε και εμείς από την έναρξη της προετοιμασίας μας από το προπονητικό-τιμ, δηλαδή σαν ομάδα να τρέξουμε περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, να παίξουμε γενικότερα πιο γρήγορο μπάσκετ, να επιδιώξουμε περισσότερο το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό. Θέλουμε να πάμε το παιχνίδι μας περισσότερο στο τρανζίσιον.

Θέλουμε σίγουρα να παίξουμε καλή άμυνα, ακόμη καλύτερη από πέρσι, καθώς αυτό είναι ένα βασικό κομμάτι της φιλοσοφία μας. Θέλουμε να παρουσιαστούμε περισσότερο "σκληροί" στο ανασταλτικό κομμάτι και ας μην ξεχνάμε πως μέσα από την καλή άμυνα και την ασφάλιση των ριμπάουντ, μπορούμε να βρούμε ρυθμό σαν ομάδα, τρέχοντας περισσότερο συχνά στον αιφνιδιασμό. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά το σετ παιχνίδι, θέλουμε να έχουμε σωστές επιθέσεις στο "πέντε εναντίον πέντε", να λειτουργούμε έξυπνα και να παίρνουμε τις καλύτερες επιλογές, έχοντας καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Το μπάσκετ στην Ευρώπη βλέπεις πως αλλάζει και πηγαίνει ακόμη περισσότερο στην ταχύτητα, στην ενέργεια, στα αθλητικά προσόντα, στην τακτική, αλλά και στην επίθεση. Βλέπεις πλέον πως οι περισσότερες ομάδες πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε πολλές κατοχές, σε υψηλά σκορ, σε τρανζίσιον παιχνίδι, αλλά και σε γρήγορες επιθέσεις. Η καλή άμυνα και φέτος θα αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού μας, αλλά είναι διάθεση μας και στόχευση μας να τρέξουμε ακόμη περισσότερο φέτος και θεωρώ πως διαθέτουμε τους παίκτες ώστε να τα καταφέρουμε. Είναι στο ένστικτο της ομάδας, αλλά και στην ταυτότητα της, στο dna της, το να παίζει γρήγορο μπάσκετ. Όπως είπα δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι και πιστεύουμε πως μπορούμε να πάρουμε νίκες, αλλά και να παίξουμε καλό μπάσκετ, πηγαίνοντας τα παιχνίδια σε παραπάνω κατοχές.

"Το 2012 βρήκα την αγωνιστική μου ταυτότητα"

Related content -Κατά γενική ομολογία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, χαρακτηρίζεσαι ως το καλύτερο "4άρι" στην Euroleague. Πόσο σκληρά έχεις δουλέψει για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο; Μπορείς να επαναλάβεις την περσινή εκπληκτική σου σεζόν;

"Σε ευχαριστώ για αυτό που λες, αλλά για το αν είμαι το καλύτερο "4άρι" στην Euroleague δεν ξέρω αν ισχύει. Για να φτάσεις σε αυτό το υψηλό επίπεδο παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Έχει σημασία η ομάδα που είσαι, αλλά και οι συμπαίκτες που έχεις την δυνατότητα να συνεργαστείς μαζί τους. Είναι γεγονός πως έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με την ομάδα, για να γίνω το "4άρι" που είμαι τώρα. Έχω βρει τον ρόλο μου στον Ολυμπιακό, έχω αποκτήσει χημεία με τους συμπαίκτες μου και όλα αυτά με έχουν βοηθήσει ώστε αποδίδω το καλύτερο δυνατό, βελτιώνοντας και εξελίσσοντας το παιχνίδι μου. Όταν έχεις καλούς και ικανούς συμπαίκτες, σε βοηθούν να γίνεσαι καλύτερος και πολλές φορές σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις το παιχνίδι σου όπως ξέρεις και μπορείς για να βοηθήσεις την ομάδα σου.

Από το 2011-2012 και μετά, όπως έχω ξαναπεί, βρήκα την αγωνιστική μου ταυτότητα σαν παίκτης στον Ολυμπιακό, κάτι στο οποίο με βοήθησε σημαντικά ο κόουτς Ντούσαν Ίβκοβιτς μαζί με τον Βαγγέλη Αγγέλου. Η δουλειά δεν σταματά ποτέ όσο και αν μεγαλώνεις, σε όποια ηλικία και αν είσαι. Συνεχίζω να δουλεύω εντατικά στους ίδιους ρυθμούς, και με ένα δικό μου πρόγραμμα, όπως ξεκίνησα να κάνω το 2011 στα 27 μου.

Πέρσι, από ατομικής πλευράς, είχα όντως μία πολύ καλή σεζόν, ένιωθα καλά, βρήκα ρυθμό, είχα αυτοπεποίθηση και σε πολλά παιχνίδια είχα υψηλή απόδοση. Μακάρι και φέτος να παρουσιαστώ εξίσου καλός.Σημασία όμως δεν έχει τόσο το τι κάνω εγώ, όσο τι κάνει η ομάδα. Ας πάρει τους τίτλους ο Ολυμπιακός, ας επιστρέψουμε στα Final Four και ας είναι άλλοι οι πρωταγωνιστές. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η ομάδα από εμένα, γνωρίζω τον ρόλο μου, νιώθω καλά, νιώθω έτοιμος, έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό μου και είμαι έτοιμος να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Την υγειά μας να έχουμε, το σημαντικότερο".

"Το "4" είναι πλέον η πιο απαιτητική θέση στο μπάσκετ"

Related content -Θεωρείς πως η θέση "4" στο σύγχρονο μπάσκετ είναι η πιο απαιτητική, γιατί πρέπει να κάνεις καλά σχεδόν τα πάντα;

"Όντως, πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια, στην θέση "4", πρέπει να διαθέτεις τα περισσότερα στοιχεία που υπάρχουν στο μπάσκετ. Έχει εξελιχθεί η θέση και έχει περισσότερες απαιτήσεις. Πρέπει να παίζεις με πρόσωπο στο καλάθι, πρέπει να παίζεις με πλάτη, πρέπει να σουτάρεις καλά, τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και από την περιφέρεια, πρέπει να παίζεις καλή άμυνα, πρέπει να τρέχεις, να είσαι ικανός στο τρανζίσιον, να προσφέρεις ασφάλεια στα ριμπάουντ, πρέπει να διαβάζεις το παιχνίδι, χρειάζεται μέχρι και να δημιουργείς, αλλά και να ντριμπλάρεις καλά.

Γενικότερα, το "4" είναι μία θέση που πρέπει να κάνεις όσα περισσότερα μπορείς μέσα στο γήπεδο στο σύγχρονο μπάσκετ. Όσα περισσότερο μπορείς, ειδικά στην επίθεση, είτε παίζεις με πρόσωπο, είτε με πλάτη στο καλάθι. Είναι μία θέση απαιτητική που θέλει δουλειά και δεν πρέπει ποτέ να σταματάς και να επαναπαύεσαι. Είτε είναι χειμώνες, είτε είναι καλοκαίρια, δεν πρέπει ποτέ να σταματάς. Πρέπει συνεχώς να δουλεύεις και να βελτιώνεσαι. Πρέπει να βελτιώνεις τις ικανότητες σου σε πολλούς τομείς αν θέλεις να διακριθείς σε υψηλό επίπεδο.

Να το ξέρει ο κόσμος πως ύστερα από κάθε παιχνίδι, είτε παίξω καλά, είτε δεν παίξω καλά, κάνω πάντα την αυτοκριτική μου. Ξέρω τι έχω κάνει σωστά, ξέρω τι έχω κάνει λάθος και προσπαθώ να διορθώσω τα λάθη μου. Αν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό η δουλειά και η βελτίωση ποτέ δεν σταματάει. Είναι κάτι που το γνωρίζω καλά και σε κάθε ευκαιρία δουλεύω ατομικά, τόσο στο γυμναστήριο, όσο φυσικά και μέσα στο γήπεδο. Για να βγει το καλό αποτέλεσμα στο παρκέ θέλει αρκετές ώρες δουλειάς".

"Σωστή απόφαση να μην αποκτηθεί ξένο "4άρι"

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

-Η σπέκουλα του καλοκαιριού στην ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού ήταν το αν έπραξε σωστά η ομάδα με το να μην πάρει ξένο αθλητικό "4άρι", επενδύοντας και ποντάροντας στις δυνατότητες του Ιωάννη Παπαπέτρου και του Δημήτρη Αγραβάνη. Ποια είναι η άποψη σου για το θέμα; Αγωνίζεσαι στην θέση και έχει βαρύτητα αυτό που θα πεις...

"Κοίτα, αν δούμε την περσινή σεζόν, είχε ξεκινήσει η χρονιά στους πάουερ-φόργουορντ έχοντας "4άρι" εμένα, τον Αγραβάνη και τον Τσαϊρέλη, με τον Παπαπέτρου στο "3", συν τον Λοτζέσκι. Ακολούθως προστέθηκε ο Παπανικολάου, οπότε η θέση "3" είναι φουλ-γεμάτη με παίκτες υψηλού επιπέδου. Και ο Ιωάννης, από πέρσι, έπαιζε και στο "4", δείχνοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Φέτος στο "4" είμαστε εγώ, ο Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης και ναι πιστεύω πως και οι τρεις μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της θέσης σε αυτό το υψηλό επίπεδο.

Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε και θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως ο ένας μπορεί να συμπληρώσει τον άλλον. Ο Αγραβάνης μπορεί να δώσει στο "4" κάποια πράγματα που εγώ δεν μπορώ να δώσω, όπως και ο Παπαπέτρου το ίδιο. Το ίδιο και εγώ, τους συμπληρώνω σε πράγματα που δεν μπορούν εκείνοι. Νομίζω πως είναι σωστή η επιλογή να μην πάρει η ομάδα ξένο αθλητικό "4άρι", δείχνοντας εμπιστοσύνη στους παίκτες που έχει ήδη στην διάθεση του.

Ξέρω πως αρκετοί φίλαθλοι μας ήθελαν ένα ξένο αθλητικό "4άρι" στον φετινό Ολυμπιακό, ξέρω πως είχε περάσει και προς τα έξω πως η ομάδα κινείτο κάποια στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά να έχει στο μυαλό του και ο κόσμος την ιστορία μας, αλλά και την πορεία μας τα τελευταία χρόνια. Όποτε ο Ολυμπιακός έχει δείξει στήριξη στους νέους Έλληνες παίκτες μόνο σε καλό του έχει βγει, έχοντας κατακτήσει τίτλους, σημειώνοντας και μεγάλες επιτυχίες. Η εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά έχει φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ας μην ξεχνάμε, πριν λίγα χρόνια, το 2011 για παράδειγμα, με τους Μάντζαρη, Σλούκα και Παπανικολάου, ήταν παιδιά στα 21 προς τα 22 και στο τέλος είχαν βασικό, αλλά και ενεργό ρόλο στο να κατακτήσει η ομάδα στο τέλος το πρωτάθλημα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και όταν ξεκινούσαν εκείνη την σεζόν εκείνα τα τρία παιδιά, ήταν λιγότερο έτοιμα σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκονται αυτή την στιγμή στα 22 τους οι Αγραβάνης και Παπαπέτρου. Και όμως τότε, ο Ολυμπιακός έδειξε εμπιστοσύνη σε εκείνους (Μάντζαρη, Σλούκα, Παπανικολάου, Κατσίβελη), τους πίστεψε, πόνταρε στο ταλέντο τους και εκείνοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

"Στην ηλικία του Παπαπέτρου έπαιζα όπου μου έλεγαν"

Related content -Υπάρχει μία άποψη πως ο Παπαπέτρου είναι περισσότερο "3άρι", πως ενδεχομένως... χαραμίζεται στην θέση "4". Θεωρείς όμως πως διαθέτει το ταλέντο, τις ικανότητες, αλλά και την σωματοδομή ώστε να τα καταφέρει και στον ρόλο του πάουερ-φόργουορντ;

"Προσωπικά έχω εξαιρετική άποψη για τον μπασκετμπολίστα Παπαπέτρου, για τον αθλητή Παπαπέτρου, αλλά και για τον χαρακτήρα του. Είναι ένα παιδί που δουλεύει σκληρά και προσπαθεί. Πιστεύω σε εκείνον και θεωρώ πως έχει το ταλέντο, τις ικανότητες, αλλά και την σωματοδομή ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις στην θέση "4". Πιστεύω πως μπορεί να τα καταφέρει. Από εκεί και πέρα έχει δεχθεί κάποιες εντολές, του έχει ανατεθεί αυτός ο ρόλος, του έχει ανατεθεί να παίρνει κάποιες ευθύνες από την θέση "4" και στην ηλικία που είναι, στα 22 του, μπορεί και πρέπει να παίξει και εκεί πέρα. Γιατί όχι;

Εγώ θυμάμαι στην ηλικία του έπαιζα ό,τι θέση μου ζήταγαν (γέλια). Είτε μου έλεγαν παίξε στο "3", είτε με χαμήλωναν κάποιες φορές στο "2", είτε μου έλεγαν παίξε στο "5", είτε στο "4", εμένα αυτό που με ενδιέφερε είναι να βρίσκομαι μέσα στο παρκέ, να παίζω και να βελτιώνομαι. Το πιο σημαντικό είναι να παίζεις και να είσαι ενεργός. Κάποιοι τώρα μπορεί να λένε πως ο Ιωάννης είναι... καθαρό "3άρι" και πως δεν μπορεί στο "4", άλλοι μπορεί να πιστεύουν πως μπορεί να παίξει καλά και σαν πάουερ-φόργουορντ. Το τι λένε κάποιοι δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία και μετρά είναι όταν μπαίνεις στο παρκέ να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό ώστε να βοηθάς την ομάδα, αποδεικνύοντας παράλληλα την αξία σου".

"Δεν αξίζαμε να προκριθούμε πέρσι στα playoffs"

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

-Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει στις ευρωπαϊκές επιτυχίες, αλλά η πέρσι η ομάδα απέτυχε να προκριθεί στα προημιτελικά. Τι θεωρείς πως έφταιξε και αν ο περσινός αποκλεισμός σας πεισμώνει ώστε φέτος να επιστρέψετε στις επιτυχίες; Έχετε ένα παραπάνω κίνητρο;

"Κίνητρο πάντα υπάρχει, πάντα έχω κίνητρο προσωπικά σαν παίκτης, είτε κερδίζω, είτε χάνω, όπως κίνητρο και χαρακτήρα έχει και αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού. Δεν θα ξεχάσω την χρονιά που πήραμε την Euroleague το 2012, ύστερα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, θυμάμαι πως η ερχόμενη σεζόν που ξεκινούσε (2012-2013) είχε την μεγαλύτερη πίεση που θυμάμαι ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Μετά το Ευρωπαϊκό στην Πόλη το 2012 είχαμε κίνητρο να κάνουμε το back-to-back στο Λονδίνο και τα καταφέραμε, αν και μόλις πέρσι είχαμε κατακτήσει το τρόπαιο. Καταλαβαίνεις, λοιπόν, το πόσο μεγαλύτερο κίνητρο υπάρχει τώρα, αλλά και αγωνιστικό πείσμα ώστε να πετύχουμε, ύστερα από μία σεζόν στην Ευρώπη που μείναμε εκτός "οκτάδας".

Θέλουμε να επιστρέψουμε στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, γιατί η περσινή σεζόν και η αποτυχία με το να μην μπούμε στα playoffs μας στεναχώρησε όλους πάρα πολύ. Κάναμε κιόλας στο TOP-16 και ορισμένες κακές εμφανίσεις εκτός έδρας, ορισμένες ήττες που μας πλήγωσαν. Δεν ήμασταν αυτοί που θέλαμε στο τέλος την χρονιάς στην Euroleague και θέλουμε να επιστρέψουμε στα υψηλά στάνταρ απόδοση μας. Σαν ομάδα, με βάσει την δουλειά που είχαμε κάνει όλη την χρονιά δεν αξίζαμε να μείνουμε εκτός, αλλά έτσι όπως παίξαμε δίκαια αποκλειστήκαμε. Ήμασταν και άτυχοι με τραυματισμούς, με ιώσεις, με απουσίες, ενώ σε κάποια μας αδικήσαμε και τους εαυτούς μας, αλλά ό,τι έγινε-έγινε. Μπροστά μας έχουμε μία νέα σεζόν και όλοι είμαστε "πεινασμένοι" να διακριθούμε.

Ήταν μία αποτυχία, το ξέρουμε, αλλά κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την επιτυχία, καμία ομάδα δεν γίνεται να φτάνει συνεχώς στα Final Four και να παίζει κάθε χρόνο τελικό διεκδικώντας το τρόπαιο. Έχουμε δει ομάδες στο παρελθόν στην Euroleague που την μία σεζόν κατακτούσαν τον τίτλο και την ερχόμενη χρονιά έμεναν εκτός TOP-16 και άλλες φορές εκτός προημιτελικών. Εμείς μέσα σε τέσσερα χρόνια μετρήσαμε τρεις συμμετοχές σε τελικούς και δύο τρόπαια, κάτι που είναι δύσκολο να το πετύχει κάποια ομάδα. Μέσα στο πρόγραμμα είναι και οι ήττες, αλλά και οι αποτυχίες. Το πρώτο σκέλος δεν το ανέφερα σαν παράδειγμα το οποίο το κοιτάμε, αλλά είναι πραγματικότητα πως δεν γίνεται κάθε χρόνο να είσαι μέσα στους καλύτερους. Θα υπάρξουν ατυχίες, θα υπάρξουν και αναποδιές, ενώ δεν μας βγήκαν και κάποια παιχνίδια. Μας κόστισε και εκείνη η ήττα στα τελευταία δευτερόλεπτα από την Μπάμπεργκ. Μακάρι να το ξαναπαίζαμε εκείνο το ματς. Αν είχαμε πάρει εκείνο το "διπλό", νομίζω πως θα είχαμε περάσει στα playoffs. Χάσαμε εκείνο το ματς μέσα από τα χέρια μας...

Πάντως, δεν είναι κακό να το πεις. Έτσι όπως λειτουργήσαμε στο τέλος του TOP-16 πέρσι, η αλήθεια είναι πως δεν αξίζαμε να περάσουμε στους "οκτώ" και στα playoffs. Προσωπικά δεν ψάχνω δικαιολογίες. Όταν δεν προκρίνομαι σε κάποια φάση, όταν χάνω ένα ματς, έναν τελικό ή ένα πρωτάθλημα, δεν ψάχνω δικαιολογίες, κοιτάζω καθαρά τον εαυτό μου και την ομάδα μου. Ψάχνω να βρω τι έφταιξε και κοιτάζω να το βελτιώσω. Δεν περάσαμε γιατί δεν αξίζαμε να περάσουμε πέρσι στα playoffs. Το περσινό πρέπει λοιπόν να μας γίνει παράδειγμα και μάθημα. Πρέπει να βρούμε τι έφταιξε, να εντοπίσουμε τα λάθη μας και να κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε ώστε να μην τα επαναλάβουμε, για να τα πάμε καλύτερα φέτος".

"Γκριν και Μπιρτς προσαρμόστηκαν γρήγορα"

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

-Ποια είναι η άποψη σου για τους Γκριν και Μπιρτς; Θεωρείς πως ο Γκριν είναι ο έξτρα σκόρερ στα γκαρντ που έλλειπε από την ομάδα, ενώ και ο Μπιρτς έχει τα αθλητικά προσόντα ώστε να ανταπεξέλθει στην θέση του σέντερ;

"Μέχρι στιγμής νομίζω πως και τα δύο παιδιά, τόσο ο Γκριν, όσο και ο Μπιρτς, έχουν δείξει θετικά στοιχεία, καλά δείγματα και φαίνεται πως έχουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να "δέσουν" στην ομάδα, προσφέροντας μας το κάτι παραπάνω. Βέβαια περισσότερα θα τα δούμε στην πράξη, όταν ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις. Ξέρεις, ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα δύσκολη, υπάρχει μεγάλη πίεση, υπάρχουν πάντα υψηλές απαιτήσεις και μέσα στην σεζόν αυτές όλο και αυξάνονται. Πρέπει να διαχειριστείς ήττες, αλλά και νίκες.

Είναι δύο παίκτες που προσαρμόστηκαν κατευθείαν στον Ολυμπιακό, μαθαίνουν γρήγορα, ακούν και ξέρουν τον ρόλο τους μέσα στο σύνολο. Διαθέτουν ταλέντο, έχουν ικανότητες και προσωπικά είμαι αισιόδοξος πως θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ μέσα στην σεζόν. Ο Γκριν έχει το ένστικτο του σκόρερ, σουτάρει καλά, είναι γρήγορος, είναι διεισδυτικός και παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση. Ο Μπιρτς είναι ένα παιδί που ξεχωρίζει για τα αθλητικά του προσόντα, είναι αλτικός, καλός ριμπάουντερ και έχει μακριά χέρια. Πιστεύω θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στην άμυνα, ενώ θα δώσει λύσεις και στην επίθεση, καθώς είναι καλός στα πικ-εν-ρολ. Από εκεί και πέρα όλα φαίνονται στο αποτέλεσμα. Αν κερδίζεις, όλοι είναι χαρούμενοι, όλα είναι καλά. Αν χάνεις τότε όλα πάνε στραβά, όλα φταίνε... Τι να κάνεις, έτσι είναι το μπάσκετ".

Ο Πρίντεζης μιλά για το "4" αλλά και για το μπάσκετ που αλλάζει

PHOTO CREDITS: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ