EUROLEAGUE

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

Ο Κώστας Παπανικολάου τόνισε πως υπήρχε μία μεγάλη ψυχική δύναμη από όλους τους συμπαίκτες του για να νικήσουν την Φενέρμπαχτσε και χαρακτήρισε άδικες τις αποδοκιμασίες στον Κώστα Σλούκα.

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε, με τους Πειραιώτες να επικρατούν με 71-62, κάνοντας το ρεκόρ τους 10-5 στην διοργάνωση, ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στο EuroLeague Greece. Στάθηκε στην ψυχική δύναμη που έβγαλαν οι συμπαίκτες του στο παρκέ, τόνισε πως η ομάδα του ήθελε να αντιδράσει μετά την ήττα στο Μπάμπεργκ, δήλωσε πως δεν είναι... τεμπέλης, επισημαίνοντας πως ήταν θέμα χρόνου να του μπουν τα σουτ και χαρακτήρισε άδικες και στενάχωρες τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του Κώστα Σλούκα που επέστρεψε ως αντίπαλος στο ΣΕΦ.

-Κώστα, κάνατε μία μεγάλη νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ ειδικά για περίπου 25 λεπτά, βγάζοντας τεράστια ενέργεια και πάθος στο παρκέ. Πως εξηγείς όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως την εντυπωσιακή αποφασιστικότητα σας στο ματς;

"Καταρχάς, ερχόμασταν από ένα πολύ άσχημο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Μπάμπεργκ. Πραγματοποιήσαμε κάκιστη εμφάνιση, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, ένα αποτέλεσμα που μας στεναχώρησε και μας ενόχλησε όλους στην ομάδα και θέλαμε κόντρα στην Φενέρμπαχτσε να αντιδράσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παίζοντας κιόλας απέναντι στην φιναλίστ της EuroLeague, κόντρα σε μία ισχυρή ομάδα, έχεις ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο να δείξεις την δυναμική σου σαν ομάδα. Άλλωστε, είμαστε ο Ολυμπιακός, έχουμε γράψει την δική μας ιστορία στην διοργάνωση, έχουμε περηφάνια, αλλά και έναν καλό αθλητικό εγωισμό. Θέλαμε, λοιπόν, να αντιδράσουμε. Όποιος παίκτης και αν μπήκε στο παρκέ έδωσε και την ψυχή του. Είχαμε όντως πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα και θέλαμε πάρα πολύ την νίκη, τόσο για εμάς, όσο και για τον κόσμο μας, ο οποίος μέρες σαν και αυτές, αντί να πάει... διακοπές ή όπου αλλού, επέλεξε να έρθει στο ΣΕΦ και να μας στηρίξει. Θέλαμε να του δώσουμε χαρά και να τον ικανοποιήσουμε και πιστεύω το καταφέραμε.

Αντιμετωπίζαμε και μία ομάδα η οποία ξέρουμε πως κατά πάσα πιθανότητα θα τερματίσει κοντά με εμάς στην κατάταξη στο τέλος της κανονικής διάρκειας, οπότε έπρεπε να την νικήσουμε πάση-θυσία στο γήπεδο μας. Με την Φενέρμπαχτσε έχουμε περίπου τους ίδιους στόχους οπότε θέλαμε και πήραμε μία νίκη που μας δίνει ένα προβάδισμα ενόψει της συνέχειας. Στο Μπάμπεργκ ήμασταν αρκετά κακοί και θα έλεγα υποτονικοί στην άμυνα, οπότε όταν μπήκαμε στο ματς με την Φενέρμπαχτσε θέλαμε καταρχάς να αντιδράσουμε κυρίως αμυντικά. Βγάλαμε σκληράδα από το πρώτο λεπτό, πήγαμε στις επαφές, βγάλαμε ενέργεια στην προσωπική άμυνα, κυνηγήσαμε χαμένες μπάλες, πιέσαμε τον αντίπαλο και του δείξαμε από την αρχή πως εμείς είμαστε το αφεντικό στο ματς.

Όπως είπες, ειδικά στο πρώτο 25λεπτο περίπου ήμασταν αρκετά καλοί, πήγαμε την διαφορά σε διψήφιο αριθμό, φτάσαμε ακόμη και στο +20, ελέγξαμε τον ρυθμό και τους περιορίσαμε επιθετικά. Στο τέλος, κάπου, κάναμε κάποια λάθη, βγήκε λίγο και η κούραση, μείωσαν την διαφορά, αλλά και σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές στο τέλος δείξαμε χαρακτήρα σε άμυνα και επίθεση. Κερδίσαμε δίκαια, ήμασταν καλύτεροι και αντιδράσαμε με τον ιδανικότερο τρόπο μετά την ήττα μας από την Μπάμπεργκ".

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

-Νιώθεις πως σε αυτό το ματς νικήσατε και τις απουσίες σας; Αγωνιστήκατε χωρίς τους Πρίντεζη, Αγραβάνη, ενώ είναι νοκ-άουτ και ο Χάκετ. Είχατε αρκετές απουσίες.

"Όπως έχει πει αρκετές φορές ο προπονητής μας, αλλά και οι συμπαίκτες μου, είμαστε μία ομάδα που δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες. Είμαστε μία ομάδα που παλεύει παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία. Και αυτό κάναμε για ακόμη μία φορά. Σίγουρα, αρκετές φορές, οι απουσίες και τα προβλήματα συσπειρώνουν μία ομάδα. Έτσι συμβαίνει και σε εμάς. Παράλληλα, σε αυτές τις καταστάσεις, το ένστικτο σου αυτόματα σου λέει να δώσεις το κάτι παραπάνω, να βγεις μπροστά, να παλέψεις ακόμη περισσότερο. Έχουμε όντως σημαντικές απουσίες. Όλοι ξέρουν πόσο σημαντικός παίκτης είναι για εμάς είναι ο Γιώργος (Πρίντεζης), δυστυχώς θα χάσουμε για το υπόλοιπο της σεζόν τον Ντάνιελ (Χάκετ), ενώ μας έλειψε και ο Δημήτρης (Αγραβάνης) ο οποίος μας δίνει πολύτιμες βοήθειες.

Όποιος παίκτης και αν απουσιάζει είναι πλήγμα για εμάς. Γιατί είμαστε ένα σύνολο που ποντάρει στην ομαδικότητα, στην συνοχή, έχουμε ξεκάθαρους ρόλους και όταν κάποιος ή κάποιοι μένουν εκτός, κάποιες φορές ταράσσεται η χημεία της ομάδας, αλλά το ευτύχημα είναι πως έχουμε βάθος στο ρόστερ, παίκτες που μπορούν να παίξουν σε 2-3 θέσεις και έτσι μπορούμε να καλύπτουμε τα κενά. Οι απουσίες, παράλληλα, έδωσαν την ευκαιρία σε κάποια παιδιά να βγουν μπροστά και όλοι αντεπεξήλθαν στις απαιτήσεις. Δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους συμπαίκτες μου να ανέβουν ένα σκαλί πιο πάνω και τα πήγαν εξαιρετικά στο ματς, κάτι για το οποίο χαιρόμαστε όλοι μας".

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

-Είναι και εντυπωσιακό, πάντως, Κώστα, πως παίξατε εξαιρετικά για ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα και νικήσατε την Φενέρμπαχτσε, με τον κόουτς να κάνει ροτέισον μόνο με 8 παίκτες. Συμφωνείς;

"Ήταν μία απόφαση και επιλογή του προπονητή να κάνει ροτέισον με 8 παίκτες. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως υπήρχε μία μεγάλη ψυχική δύναμη από όλους μας. Μία μεγάλη ψυχική δύναμη η οποία έκανε την διαφορά στο παιχνίδι. Είχαμε πάθος, αποφασιστικότητα σε κάθε φάση, αγωνιστικό τσαμπουκά αν μπορώ να το πω έτσι και μία τεράστια θέληση για να πάρουμε το ματς. Όλα τα παιδιά έκαναν κατάθεση ψυχής. Σε αυτές τις καταστάσεις σου βγαίνει και το ένστικτο της επιβίωσης. Μας έδωσε τεράστια ενέργεια και ο κόσμος μας. Χαρήκαμε που γέμισαν τις κερκίδες. Το ΣΕΦ είναι άλλο γήπεδο όταν γεμίζει. Σου δίνει ώθηση και παράλληλα δημιουργεί φόβο στον αντίπαλο. Οι φίλαθλοι μας έδωσαν ενέργεια".

-Φάνηκε να έχετε διαβάσει και εξαιρετικά το ματς. Ποιες ήταν οι εντολές του προπονητή σας πριν το ματς για την αναμέτρηση;

"Κοίτα να δεις, σε τόσο σημαντικά και υψηλού επιπέδου παιχνίδια, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το σκάουτινγκ και τα συστήματα, όσο η ψυχική δύναμη που σου ανέφερα και νωρίτερα. Το πόσο πολύ θες να κερδίσεις το παιχνίδι. Ήμασταν όλοι αποφασισμένοι. Έβλεπες για παράδειγμα πως σε κάθε τους σουτ έτρεχαν όλα τα παιδιά και βουτούσαν για να αρπάξουν το ριμπάουντ. Οι κοντοί βοηθούσαν τους ψηλούς, οι ψηλοί τους κοντούς, παίζαμε όλοι για έναν και ένας για όλους. Ο Βασίλης για παράδειγμα, που είναι ο πιο μεγάλος μας παίκτης ηλικιακά, ο ηγέτης μας, ο αρχηγός μας, αλλά και το μεγάλο μας παράδειγμα, έτρεχε και βουτούσε για κάθε κατοχή μπάλας. Έπεφτε στο παρκέ στο κέντρο του γηπέδου για να κλέψει μία μπάλα. Όταν βλέπεις τον Σπανούλη να λειτουργεί έτσι, δεν μπορείς από το να κάνεις και εσύ τουλάχιστον το ίδιο. Κάναμε αρκετές παρόμοιες φάσεις στο ματς και όταν βλέπεις μία ομάδα να λειτουργούν έτσι στο παρκέ, τότε δείχνεις στον άλλο πόσο πολύ περισσότερο θέλεις το ματς.

Θέλαμε ξεκάθαρα να κερδίσουμε πιο πολύ εμείς το ματς. Αυτή η θέληση, αυτή η επιμονή, αυτή η αποφασιστικότητα, κερδίζει το κάθε σύστημα, την κάθε τακτική. Σίγουρα βέβαια, κάναμε καλή δουλειά συνολικά σαν ομάδα. Όντως προετοιμάσαμε εξαιρετικά αυτό το παιχνίδι και ήμασταν αρκετά καλά διαβασμένοι. Περιορίσαμε αρκετά καλά τα δύο βασικά γκαρντ τους, τόσο τον Σλούκα, όσο και τον Ντίξον. Ο Κώστας είναι η μηχανή της ομάδας τους. Και οι ψηλοί μας φυσικά έκαναν καταπληκτική δουλειά μέσα στην ρακέτα. Ειδικά τον Ούντο, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός παίκτης κοντά στο καλάθι, τον έβγαλαν εκτός ρυθμού, δεν τον άφησαν να κάνει το παιχνίδι του και τον σταμάτησαν. Ήταν μία υπέροχη ομαδική προσπάθεια που όλοι έδωσαν το κάτι παραπάνω".

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

- Παίζεις καλά από την αρχή της σεζόν, ειδικά στην άμυνα, αλλά είχες αρκετά σκαμπανεβάσματα στην επίθεση. Τον τελευταίο μήνα δείχνεις να έχεις βρει ρυθμό στα σουτ και στην επίθεση έχεις μεγαλύτερη συμμετοχή. Θεωρείς πως ήταν θέμα ρυθμού, θέμα χρόνου;

"Νομίζω πως ήταν θέμα χρόνου να βρω ρυθμό στο σκορ και να έχω μεγαλύτερη συμμετοχή στην επίθεση, όπως είπες. Βέβαια, έχουμε άλλα παιδιά στην ομάδα που ο κύριος ρόλος τους είναι να δίνουν το κάτι παραπάνω στο σκοράρισμα. Φυσικά όμως πρέπει και εγώ να βοηθάω σε αυτό το κομμάτι και θέλω να το κάνω. Κοίτα να δεις, δεν είμαι τεμπέλης! Δεν έχω σταματήσει να δουλεύω, δεν έχω σταματήσει να προσπαθώ να βελτιώνομαι.

Ήταν θέμα χρόνου κάποια στιγμή να μπουν και τα σουτ. Δεν είναι πως καθόμουν, πως τεμπέλιαζα, πως δεν προσπαθούσα και δεν δούλευα. Ήξερα και ξέρω πως δουλεύω σωστά, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με την ομάδα, όπως οφείλω να κάνω σαν επαγγελματίας αθλητής. Δεν έχω επαναπαυθεί στο παρελθόν και στα όσα έχω πετύχει, δεν συμβιβάζομαι με τα όσα έχω καταφέρει. Σαν παίκτης συνεχίζω να έχω κίνητρα, προσδοκίες και προκλήσεις. Τα δύσκολα πάντα με εξιτάρουν και με πεισμώνουν. Πέρασα μία κάπως δύσκολη περίοδο, δεν μου έμπαιναν τα σουτ, αλλά όπως είπα θεωρώ πως ήταν θέμα χρόνου να μπουν και να βρω μεγαλύτερο ρυθμό στην επίθεση. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει το... μπαμ αν μπορώ να το πω έτσι. Την αξία μου θέλει να την αποδείξω πάλι τόσο σε όλους, όσο και στον εαυτό μου".

-Ποιο είναι το σχόλιο σου για τις αντιδράσεις του κόσμου στο πρόσωπο του Κώστα Σλούκα; Ένας πολύ καλός σου φίλος, αλλά και επί χρόνια συμπαίκτης σου στον Ολυμπιακό. Ποια είναι η άποψη σου για εκείνον;

"Ο Κώστας δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Έχει προσφέρει στον Ολυμπιακό και αποτελεί μέρος της ιστορίας αυτής της ομάδας, η οποία κατέκτησε τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είχε ενεργή συμμετοχή σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες αυτής της ομάδας τα τελευταία χρόνια. Ήταν σημαντικό μέλος του βασικού κορμού αυτής της ομάδας. Έμεινε στον Ολυμπιακό για μία ολόκληρη επταετία, έχει ζήσει πολλά πράγματα εδώ και είναι αρκετά στενάχωρο να τον βλέπεις να αποδοκιμάζεται από μία μερίδα φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Ο καθένας τον αποδοκίμασε για δικούς του λόγους και είναι δικαίωμα του, δεν μπορώ εγώ ή εμείς να κρίνουμε το τι πιστεύει και νιώθει ο καθένας, αλλά νομίζω πως οι αποδοκιμασίες στον Σλούκα ήταν άδικες. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε σαν εικόνα. Και δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου και επί χρόνια συμπαίκτης μου. Νομίζω πως όλα αυτά τα χρόνια, ο Σλούκας έχει αποδείξει περίτρανα σε όλους την αξία του, τον χαρακτήρα του, το ποιος είναι, το επίπεδο του σαν παίκτης, σαν αθλητής και σαν άνθρωπος. Έχει προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα, και αυτό το γνωρίζουν όλοι καλά.

Νομίζω πως οι υγιώς σκεπτόμενοι οπαδοί του Ολυμπιακού και κυρίως οι μπασκετικοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού, καταλαβαίνουν και ξέρουν πως η προσφορά του Κώστα Σλούκα στον Ολυμπιακό ήταν μεγάλη, έχοντας συνεισφέρει τα μέγιστα στις επιτυχίες και στις κατακτήσεις τίτλων αυτής της ομάδας. Νομίζω πως αυτή η μερίδα φιλάθλων του Ολυμπιακού συνεχίζει να τον εκτιμά, να αναγνωρίζει την προσφορά του και να τον σέβεται. Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας. Και όλα αυτά τα έχει κερδίσει μέσα στο γήπεδο".

Παπανικολάου: "Οι υγιώς σκεπτόμενοι Ολυμπιακοί, ξέρουν τι σημαίνει Σλούκας"

-Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της EuroLeague. Πως σου έχει φανεί μέχρι στιγμής η διοργάνωση; Ο καθένας μέχρι στιγμής μπορεί να νικήσει τον άλλον και η εξέλιξη της έχει σασπένς. Το νέο σύστημα διεξαγωγής είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους σας; Πως την βιώνετε εσείς οι παίκτες;

"Κοίτα, είναι σίγουρα μία απρόβλεπτη διοργάνωση. Όντως, η κάθε μία ομάδα μπορεί να νικήσει την άλλη, αρκεί να βρεθεί σε καλή μέρα και σε ετοιμότητα. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν είναι σίγουρο, δεν υπάρχουν εύκολα ματς και αν δεν είσαι σε εγρήγορση κινδυνεύεις να... τιμωρηθείς. Πολλά τα ματς και αρκετά τα ταξίδια. Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που στο είχα πει και στην Media Day όταν ξεκίναγε η σεζόν, είναι πως ο κάθε αθλητής πρέπει πλέον να προσέχει περισσότερο το σώμα του. Αν πριν το πρόσεχε 10 φορές πλέον πρέπει να το προσέχει 15. Πρέπει ο κάθε αθλητής να προσέχει το κορμί του, να το καταπονεί, να τρώει σωστά, να ξεκουράζεται και να κάνει την σωστή προπόνηση στην αναλογία.

Εμείς, δόξα τον Θεό, εδώ στον Ολυμπιακό έχουμε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, με τον εργοφυσιολόγο και τον γυμναστή μας, οι οποίοι τα έχουν μελετήσει όλα. Υπάρχει συνεννόηση με τους προπονητές και πραγματικά γίνεται μία εξαιρετική δουλειά υψηλού επιπέδου. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε έτσι και να έχουμε υγεία. Περιμένουμε να επιστρέψουν και τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί, όπως οι Πρίντεζης και Αγραβάνης και να ενσωματωθεί στην ομάδα μας και ο Γουότερς. Επίσης, είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε σωστά και τα συναισθήματα μας, όπως έχουμε πει. Ούτε υπέρμετρος ενθουσιασμός μετά από νίκες, ούτε καταστροφολογία μετά από μία ήττα. Είναι εύκολο να γίνεις ο υπερπαίκτης μετά από μία νίκη και ο κάκιστος παίκτης ύστερα από μία ήττα. Πρέπει να προχωράς και να συνεχίζεις να κάνεις καλά την δουλειά σου. Δεν πρέπει να μένεις στο προηγούμενο παιχνίδι πρέπει πάντα να κοιτάς παρακάτω, το επόμενο ματς".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ