EUROLEAGUE

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μίλησε για την θέση "4", τόνισε πως φέτος έχει μάθει καλύτερα τον ρόλο του πάουερ-φόργουορντ, δήλωσε πως το ένστικτο του είναι στην περιφέρεια και επεσήμανε πως ξέρει τι είναι να παίζει πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου παραχώρησε συνέντευξη στο Euroleague Greece και στον Νότη Ψιλόπουλο, απαντώντας στο... ερώτημα του καλοκαιριού, στο αν δηλαδή μπορεί να ανταποκριθεί στην θέση "4".

Μας τόνισε πως φέτος έχει μάθει καλύτερα τον ρόλο του πάουερ-φόργουορντ, επεσήμανε πως είναι έτοιμος να βοηθήσει όπου του ζητηθεί, δήλωσε πως το ένστικτο του βρίσκεται στην περιφέρεια καθώς έτσι έμαθε να παίζει μπάσκετ από μικρός και σχολίασε πως ξέρει πως είναι να παίζει πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι "ερυθρόλευκοι" φέτος θέλουν να παίξουν ένα πιο γρήγορο μπάσκετ.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"

-Τι σημαίνει για έναν παίκτη να αγωνίζεται σε μία κορυφαία διοργάνωση όπως είναι η Euroleague;

"Η Euroleague είναι ένα όνειρο για κάθε αθλητή. Σου δίνεται η δυνατότητα να αγωνιστείς στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη, σε μία σπουδαία διοργάνωση που έχεις πάντα μεγάλο και υψηλό κίνητρο σε κάθε παιχνίδι. Η Euroleague, ειδικά φέτος, αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τα περισσότερα παιχνίδια. Είναι μία διοργάνωση που έρχεσαι αντιμέτωπος με τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας και τους καλύτερους παίκτες. Είναι ματς τα οποία ο κάθε αθλητής τα ζει και τα απολαμβάνει έντονα. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε αυτό το επίπεδο και το κάθε παιχνίδι είναι γιορτή, με αποκορύφωμα το Final Four. Η συμμετοχή μου με τον Ολυμπιακό σε εκείνο της Μαδρίτης το 2015 είναι μία αξέχαστη εμπειρία. Είναι ευλογία να φτάνεις μέχρι και τον τελικό της Euroleague.

-Θεωρείς πως το νέο σύστημα της Euroleague θα κάνει την διοργάνωση περισσότερο ανταγωνιστική και ελκυστική;

"Τα παιχνίδια θα αυξηθούν, ουσιαστικά γίνεται ένα νέο πρωτάθλημα, όλες οι μεγάλες ομάδες θα κοντραριστούν μεταξύ τους και όλα αυτά νομίζω πως θα κάνουν την διοργάνωση περισσότερο ελκυστική για τον κάθε φίλαθλο και ειδικά σε εκείνους που αγαπούν το μπάσκετ. Νομίζω πως με την νέα δομή της Euroleague θα δούμε περισσότερο θεαματικά και ανταγωνιστικά παιχνίδια. Όπως το βλέπω, το καταλαβαίνω και το αντιλαμβάνομαι, η Euroleague πάει σε ένα πιο ελκυστικό και θεαματικό στυλ μπάσκετ, τύπου ΝΒΑ, με παραπάνω παιχνίδια, με πολλά ταξίδια, με πολλούς αγώνες και με λιγότερο χρόνο για την προπόνηση για τα ματς. Νομίζω πως αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό στην Euroleague. Η διοργάνωση εξελίσσεται και γίνεται πιο θελκτική στο κοινό. Η Εuroleague κάθε χρονιά κάνει βήματα προόδου".

"Η χημεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε μία ομάδα, φέτος θέλουμε να παίξουμε πιο γρήγορο και θελκτικό μπάσκετ"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Πως πρέπει να διαχειριστεί ο Ολυμπιακός την σεζόν με τα πολλά παιχνίδια ώστε να έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά και διάρκεια στο παιχνίδι του;

"Έχοντας κοιτάξει το πρόγραμμα, τα παιχνίδια είναι πάρα πολλά σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπως και τα ταξίδια. Θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Νομίζω πως το να καταφέρουμε να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και διάρκεια στο παιχνίδι μας μέσα στην σεζόν, είναι κάτι που θα το πετύχουμε μέσω της σωστής ξεκούρασης και της κατάλληλης αποθεραπείας. Η ξεκούραση και η αποθεραπεία θα παίξουν σημαντικό ρόλο φέτος στην προσπάθεια μας να έχουμε υψηλά επίπεδα ενέργειας και διάρκεια στο παιχνίδι μας. Θα πρέπει να διατηρηθούμε φρέσκοι για όλα τα παιχνίδια από την αρχή έως και το τέλος της σεζόν και από εκεί και πέρα θα πρέπει να δουλέψουμε όπως πρέπει μέσω των προπονήσεων μας πάνω στην τακτική μας και στα συστήματα μας, για να παρουσιαστούμε απόλυτα έτοιμοι από το πρώτο ματς παιχνίδι στην Euroleague".

-Για εσάς είναι ρουτίνα, αλλά πως προετοιμάζεται ένας παίκτης πριν ένα ματς Euroleague;

"Ο κάθε παίκτης έχει την δική του ρουτίνα, τον δικό του τρόπο για να ετοιμαστεί. Άλλοι προσεύχονται, άλλοι ακούν μουσική, άλλος έχει τα γούρια του. Συνήθως κάποιοι έχουν μία ακολουθία πραγμάτων την οποία και πράττουν. Κάποιοι, επειδή τους έχουν βγει κάποια πράγματα στο παρκέ με επιτυχία, ακολουθούν ευλαβικά το δικό τους... πρόγραμμα σε αυτές τις λεπτομέρειες. Όταν κάτι σου πάει καλά, επιμένεις στο να κάνεις όλα αυτά τα μικρά πράγματα για να έχεις και μία καλύτερη ψυχολογία. Ο καθένας με τον τρόπο του προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Και εγώ έχω την δική μου ρουτίνα και εγώ έχω τα δικά μου γούρια, αλλά δεν μπορώ να τα αποκαλύψω, είναι προσωπικά δεδομένα".

"Ξέρω πως είναι να παίζεις πίσω από τον Πρίντεζη, στο "4" μπορώ να δώσω διαφορετικά πράγματα από εκείνον"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει σε μία ομάδα το να διαθέτει υψηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας όπως εσείς;

"Το πιο σημαντικό κομμάτι σε μία ομάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια στο σύγχρονο μπάσκετ, είναι το να διαθέτει χημεία, ομοιογένεια, αλλά και έναν βασικό κορμό. Και εμείς στον Ολυμπιακό είμαστε τυχεροί, χαρούμενοι και προνομιούχοι που διαθέτουμε φέτος όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχουμε δει στο παρελθόν, όχι μόνο τον Ολυμπιακό, αλλά και άλλες ομάδες, οι οποίες ναι μεν είχαν μικρό μπάτζετ, αλλά κατάφεραν να διακριθούν και να πετύχουν επειδή είχαν χημεία, ομοιογένεια, ξεκάθαρους ρόλους και φυσικά έναν βασικό κορμό, νικώντας ομάδες που είχαν μεγαλύτερα μπάτζετ, αλλά και παικταράδες στο ρόστερ τους. Έχουμε παίκτες που παίζουμε χρόνια μαζί, είμαστε "δεμένοι" σαν σύνολο, έχουμε καλή επικοινωνία, ξέρουμε ο ένας το παιχνίδι του άλλου, ξέρουμε την φιλοσοφία της ομάδας, έχουμε αυτοματισμούς και ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν η καλή χημεία μας θα είναι το μεγάλο αβαντάζ μας απέναντι στους αντιπάλους μας".

-Τι στυλ μπάσκετ θέλει να παίξει φέτος ο Ολυμπιακός; Είναι στόχος να παίξετε ένα πιο γρήγορο μπάσκετ

"Σίγουρα φέτος θέλουμε να παίξουμε ένα πιο γρήγορο μπάσκετ, ένα μπάσκετ που θα είναι περισσότερο θελκτικό στον κόσμο. Πιστεύω έχουμε μία εξαιρετική ομάδα φέτος, με καλό και αθλητικό ρόστερ, το οποίο διαθέτει και βάθος στον πάγκο. Θέλουμε να πάμε τα παιχνίδια μας σε περισσότερες κατοχές, θέλουμε να κινηθούμε περισσότερο στο γρήγορο τρανζίσιον ύστερα από κάθε καλή άμυνα, επιδιώκοντας να σκοράρουμε όσο περισσότερο γίνεται σε καταστάσεις αιφνιδιασμού.

Θέλουμε να τρέξουμε περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο και αυτό ήδη το κάνουμε. Όσον αφορά την άμυνα, δεν αλλάζει κάτι, συνεχίζουμε με την ίδια φιλοσοφία με πέρσι. Θέλουμε να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον αντίπαλο πάνω στην μπάλα, θέλουμε και φέτος να παραμείνουμε σκληροτράχηλοι στην άμυνα. Άλλωστε, για να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο, όπως και θέλουμε, πρέπει πρώτα να παίξουμε καλή άμυνα. Θέλουμε να κινηθούμε πιο γρήγορα ακόμη και στο σετ-παιχνίδι κάτι πάνω στο οποίο και δουλεύουμε".

"Μπορώ να παίξω στο "4", πλέον ξέρω καλύτερα πως να λειτουργήσω στην θέση. Εκεί με χρειάζεται φέτος η ομάδα"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Πως εξηγείς το γεγονός πως ο Ολυμπιακός πέρσι έμεινε εκτός προημιτελικών στην Euroleague;

"Πολλά πράγματα στο μπάσκετ κρίνονται στην λεπτομέρεια και εμείς πέρσι χάσαμε στην αρχή του TOP-16 ένα-δύο παιχνίδια από δικά μας λάθη, τα οποία ακολούθως μας κόστισαν και αργότερα δεν μπορούσαμε καθόλου να επανέλθουμε. Χάσαμε κάποια ματς που έπρεπε να τα κερδίσουμε, όπως κόντρα σε Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις, μετά έπρεπε να σημειώσουμε ορισμένες μεγάλες νίκες ώστε να επανέλθουμε, αλλά αυτό δεν το καταφέραμε. Δεν γίνεται να σημειώνεις μόνο νίκες κάθε χρόνο, δεν γίνεται κάθε χρόνο να παίρνεις την Ευρωλίγκα, ούτε να προκρίνεσαι πάντα στο Final Four. Πέρσι στην Ευρώπη, απλά, δεν ήμασταν τόσο καλοί, όσο θα έπρεπε και δεν φτάσαμε εκεί που έπρεπε, εκεί που θέλαμε και μπορούσαμε.

Μας κόστισαν και θέματα που είχαμε με τραυματισμούς και ιώσεις, καθώς χάσαμε σημαντικούς παίκτες για μεγάλο διάστημα. Σίγουρα έχουμε πεισμώσει φέτος από πλευράς πως πέρσι δεν καταφέραμε να διακριθούμε στην Euroleague και φέτος θέλουμε να επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό εκεί που ανήκει. Είμαι αισιόδοξος για την φετινή ομάδα, έχουμε καλούς παίκτες, η χημεία είναι καλύτερη, είμαστε πιο "δεμένοι" και όσον αφορά τις προσθήκες που έγιναν, θεωρώ πως ήρθαν παίκτες, όπως ο Γκριν και ο Μπιρτς, οι οποίοι αποτελούν τα κατάλληλα κομμάτια που έλλειπαν και χρειαζόμασταν στο ρόστερ μας. Πιστεύω πως φέτος θα τα πάμε καλύτερα από πέρσι".

-Είσαι ο αρμόδιος για να μας απαντήσεις στο... ερώτημα του καλοκαιριού. Τελικά, ο Ιωάννης Παπαπέτρου, μπορεί να αγωνιστεί στο "4" και να λειτουργήσει σαν πάουερ-φόργουορντ;

"Φέτος θα παίξω κυρίως στο "4", παίζω ήδη στο "4" και μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις και στην θέση του πάουερ-φόργουορντ. Η ομάδα φέτος με χρειάζεται σε αυτή την θέση και είναι κάτι που το έμαθα να το κάνω για πρώτη φορά πέρσι. Φέτος σίγουρα είμαι βελτιωμένος σε αυτό το κομμάτι, καθώς ξεκίνησα και για πρώτη φορά προετοιμασία ως παίκτης που θα αγωνίζεται κυρίως στο "4". Φέτος ξέρω καλύτερα το πως να λειτουργήσω σαν "4", ξέρω καλύτερα το τι χρειάζεται αυτή η θέση και έχω δουλέψει περισσότερο σαν πάουερ-φόργουορντ μέσα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Ξέρω επίσης καλά το τι είναι να παίζεις και πίσω από τον Γιώργο (Πρίντεζη) στο "4", ο οποίος είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, αν όχι ο καλύτερος, στην συγκεκριμένη θέση. Μπορώ να προσφέρω στο "3", αλλά πλέον είναι καλό για την ομάδα, αλλά και για εμένα, πως μπορώ να προσφέρω και στην θέση "4". Μπορώ να ανταποκριθώ και στις δύο θέσεις, μπορώ να βοηθήσω και στις δύο θέσεις, αναλόγως τι είναι αυτό που θα ζητήσει από εμένα ο προπονητής μου να κάνω μέσα στο γήπεδο. Είμαι έτοιμος να παίξω και να προσφέρω όπου μου ζητηθεί".

"Όταν ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ ήμουν γκαρντ, αλλά πήρα απότομα ύψος και στις ΗΠΑ με έβαλαν στο "3"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Για όσους δεν το γνωρίζουν, βέβαια, ξεκίνησες την καριέρα σου σαν γκαρντ και πλέον έφτασες στο "4". Πως είναι να βιώνει ένας παίκτης όλες αυτές τις αλλαγές;

"Έτσι ακριβώς. Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου, όταν ήμουν μικρός, ξεκίνησα αγωνιζόμενος στην θέση του πλέι-μέικερ, κατέβαζα την μπάλα και ακολούθως έγινα "ασόδυο". Όταν ήμουν έφηβος έπαιζα και λειτουργούσα σαν γκαρντ στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην καριέρα μου αγωνίστηκα στο "3" όταν πήγα να σπουδάσω και να παίξω μπάσκετ στις ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2010, στα 16 μου χρόνια.

Ήταν μία περίοδος που είχα πάρει κάπως απότομα ύψος (ήταν 1.96 και πλέον το ύψος του έχει φτάσει στα 2.04) και οι προπονητές μου αποφάσισαν να με ανεβάσουν θέση και από γκαρντ να αναλάβω εκείνη του σμολ-φόργουορντ, καθώς οι συμπαίκτες μου ήταν κοντύτεροι από εμένα. Στο "3" έπαιξα για πρώτη φορά στην καριέρα μου στην Αμερική και εκεί ακολούθως παρέμεινα. Νομίζω είναι μικρές οι διαφορές των γκαρντ και εκείνων που παίζουν με πρόσωπο στο καλάθι, είναι μικρές οι διαφορές μεταξύ "2" και "3", αλλά όταν μετά αλλάζεις θέση και μαθαίνεις να λειτουργείς σαν "ψηλός", παίζοντας και με πλάτη στο καλάθι, λειτουργώντας και πιο κοντά στο καλάθι, πρέπει να μάθεις να κάνεις διαφορετικά πράγματα".

-Θεωρείς πως το ένστικτο σου βρίσκεται περισσότερο στην περιφέρεια;

"Ο καθένας παίζει με τον τρόπο με τον οποίο του βγαίνει το ένστικτο του. Εμένα το ένστικτο μου βγαίνει να αγωνίζομαι και να κινούμαι πιο περιφερειακά, γιατί έτσι έχω μάθει να αγωνίζομαι από μικρός, σε όποια θέση και αν παίζω. Στο "4", επειδή όπως είπα μικρός αγωνιζόμουν στην περιφέρεια, έχω κρατήσει ορισμένα καλά στοιχεία, όπως την ντρίμπλα, τον χειρισμό της μπάλας, το ντράιβ, την διείσδυση, το περιφερειακό σουτ, το σουτ μετά από ντρίμπλα, τις κινήσεις από την αδύναμη πλευρά και όλα αυτά προσπαθώ να τα προσφέρω και από την θέση "4". Είμαι διαφορετικός παίκτης από τον Γιώργο (Πρίντεζη) και μπορώ στο "4" να δώσω ορισμένα διαφορετικά πράγματα, όπως δίνει ο Γιώργος (Πρίντεζης) κάτι ξεχωριστό και σημαντικό για εμάς, όπως είναι το παιχνίδι με πλάτη, τομέας στον οποίο έχει μεγάλη ικανότητα".

"Το ένστικτο μου βγαίνει να αγωνίζομαι και να κινούμαι πιο περιφερειακά, γιατί έτσι έχω μάθει να παίζω από μικρός"

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου μιλά για το "4": "Φέτος ξέρω τι χρειάζεται η θέση"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

--Οι Γκριν και Μπιρτς είναι τα κομμάτια που έλλειπαν από το ρόστερ σας;

"Ο Έρικ είναι ένας πολύ καλός σκόρερ, ένας γκαρντ με μεγάλη έφεση στην επίθεση, ο οποίος θεωρώ πως μας έλλειπε και δεν τον είχαμε τα προηγούμενα χρόνια στο ρόστερ μας. Το εκπληκτικό με τον Έρικ (Γκριν) και παράλληλα το θετικό για εμάς, είναι πως πρόκειται και για ένα παιδί με καλό χαρακτήρα, το οποίο δουλεύει σκληρά, παίζοντας και αρκετά καλή άμυνα. Δεν είναι μόνο η επίθεση, προσφέρει και στην άμυνα. Ο Κεμ (Μπιρτς) έχει μεγάλα αθλητικά προσόντα, είναι γρήγορος, αλτικός, λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ, βγάζει ενέργεια και μπορεί να παίξει εξαιρετική άμυνα, όντας ιδιαίτερα αποτελεσματικός στα ριμπάουντ.

Νομίζω πως σαν παίκτης έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Οθέλο (Χάντερ) και πιστεύω πως ο Οθέλο (Χάντερ) αντικαταστήθηκε με έναν ανάλογο παίκτη. Δεν ξέρω ποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά σίγουρα είναι και οι δύο παίκτες αυτοί που χρειαζόμασταν, οι οποίοι ταιριάζουν στο μπάσκετ που θέλουμε να παίξουμε. Έχουν ήδη κουμπώσει καλά στο ρόστερ μας και αμφότεροι έχουν καταλάβει την φιλοσοφία της ομάδας".

-Οι στόχοι σας για την νέα σεζόν;

"Όταν ξεκινά μία σεζόν σκέφτεσαι πρώτα τα εγχώρια. Θέλουμε να κατακτήσουμε στην Ελλάδα το πρωτάθλημα για τρίτη σερί σεζόν, θέλουμε το Νταμπλ στην Ελλάδα κατακτώντας και το Κύπελλο, ένα τρόπαιο το οποίο ξέρουμε πως έχουμε χρόνια να τον κατακτήσουμε, και θέλουμε φέτος να τον κατακτήσουμε. Πέρσι στην Euroleague δεν φτάσαμε στα προημιτελικά, οπότε φέτος σε πρώτη φορά θέλουμε να επιστρέψουμε στο TOP-8 και ακολούθως να διεκδικήσουμε την επιστροφή μας στο Final Four".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ