EUROLEAGUE

Μπερτομέου: "Η σταθερότητα είναι η ευθύνη τους"

Μπερτομέου: "Η σταθερότητα είναι η ευθύνη τους"

Ο Τζόρντι Μπερτομέου απαντά στον σκεπτικισμό για την αλλαγή συστήματος, απαντά στον Γιώργο Βασιλακόπουλο, εξηγεί μέσω του Euroleague Greece τι πρέπει να κάνουν η ΑΕΚ και ο Άρης για να επιστρέψουν στην ελίτ και παραδέχεται ότι ακόμη και το Champions League θέλει να κινηθεί στα ίδια πλαίσια.

Στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου της Euroleague και της Sportingbet για την καταπολέμηση της βίας στο μπάσκετ ο Τζόρντι Μπερτομέου, μίλησε στο Euroleague Greece για τη διαμάχη με τη FIBA, την αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής, τα λεγόμενα του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αλλά και την ελληνική κάψα για επιστροφή της ΑΕΚ και του Άρη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Τα τελευταία τρία χρόνια το νέο μοντέλο του Top-16 έχει εκτινάξει το ενδιαφέρον της διοργάνωσης, όπως παραδέχονται οι φίλαθλοι ανά την Ευρώπη. Τώρα το σύστημα αλλάζει, καθώς από την επόμενη σεζόν η διοργάνωση θα γίνεται παρουσία 16 ομάδων που θα παίζουν όλες μεταξύ τους (round robin) με μια πολύ μεγάλη κανονική περίοδο των 30 αγώνων. Η αλλαγή στο σύστημα προσφέρει περισσότερα καλά παιχνίδια για όλες τις ομάδες, μετατρέποντας την Euroleague σε μια ευρωπαϊκή λίγκα.

Οι Έλληνες φίλαθλοι είναι σκεπτικοί γιατί νέα αλλαγή, διότι απολάμβαναν το Top-16. Ειδικά φέτος!

"Ναι, αλλά το ότι αλλάζουμε το σύστημα το κάνουμε για καλό! Είμαστε καλοί στις αλλαγές. Από την πρώτη χρονιά κάνουμε αλλαγές. Αλλά πάντα έτσι συμβαίνει. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα round-robin σύστημα με τόσες ομάδες. Από τη στιγμή που μειώθηκαν σε 16 οι ομάδες και οι μισές θα προκριθούν στα playoffs, θα βλέπουμε ένα Top-16 κάθε βδομάδα. Θα επεκτείνουμε τον ενθουσιασμό όλο το χρόνο. Είναι μια καινούργια ιδέα. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό. Πριν κάτι συνέβαινε στα τέλη Δεκεμβρίου. Ή τον Απρίλιο. Τώρα θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε το κοινό σ' αυτή την ιδέα. Αλλά είναι η ίδια συνταγή που υπάρχει και στα εγχώρια πρωταθλήματα".

Έπαιξε ρόλο σ' αυτή την απόφαση το μειωμένο ενδιαφέρον για τον πρώτο γύρο;

"Ο πρώτος γύρος είχε αξία όταν μιλούσαμε για 24 ομάδες. Πριν μερικά χρόνια έγινε αυτή η συζήτηση όταν είχαμε τρεις ομίλους των οκτώ ομάδων. Για αυτό μειώσαμε αυτές τις πρώτες αγωνιστικές. Το πρόβλημα τώρα με το νέο σύστημα είναι ότι μιλάμε για πολλά παιχνίδια, που φτάνουν τα 30 στην κανονική περίοδο".

"Εύχομαι ο κ, Βασιλακόπουλος να είναι το ίδιο εύστοχος και στο μέλλον"

Φαντάζομαι ότι έχετε διαβάσει τα λεγόμενα του Γιώργου Βασιλακόπουλου σχετικά με την Euroleague. Τι έχετε να σχολιάσετε;

"Ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ένας άνθρωπος του μπάσκετ και πρέπει να σεβόμαστε όλους όσους έχουν αφοσιωθεί όλη τους ζωή τους στο σπορ. Ο κ. Βασιλακόπουλος εδώ και 15 χρόνια ανακοινώνει το τέλος της Ευρωλίγκας, χωρίς μεγάλη επιτυχία όμως. Όταν συναντιόμαστε περνάμε πραγματικά καλά, διασκεδάζω πολύ και του εύχομαι να έχει την ίδια επιτυχία στις προβλέψεις του και στο μέλλον. Τον σέβομαι πολύ και ελπίζω την επόμενη φορά που θα τον συναντήσω να περάσουμε το ίδιο καλά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια".

Ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο σενάριο αυτή τη στιγμή για την Euroleague σχετικά με τη διαμάχη με τη FIBΑ;

"Δεν έχουμε χειρότερο σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διοργάνωση. Αλλά δεν θα γίνει, γιατί οι ομάδες θέλουν να παίξουν στη διοργάνωση μας. Το καλύτερο σενάριο είναι όλες οι ομάδες που έχουν προσκληθεί να απαντήσουν θετικά. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει. Τώρα βέβαια το θέμα είναι να βρούμε και τις άλλες 24 ομάδες που κατά την άποψη μου θα περιχαρακώσουν την έννοια του επαγγελματικού club. Να δούμε ποιες ομάδες είναι επαγγελματικές και ποιες λειτουργούν υπό το καθεστώς των ομοσπονδιών.

Οι δύο κατηγορίες λειτουργούν υπό διαφορετικές αρχές. Η δική μας, αυτή που αφορά τις επαγγελματικές ομάδες, διαθέτει ιδιοκτήτες που αποφασίζουν για τη λίγκα, που διαχειρίζονται οι ίδιοι το οικονομικό ρίσκο που έχουν πάρει. Γίνεται σε ένα αμιγώς business περιβάλλον. Διαφορετικές φιλοσοφίες. Αλλά αυτό που πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι ποιες είναι οι 24 αυτές ομάδες που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία".

Μπερτομέου: "Η σταθερότητα είναι η ευθύνη τους"

Κοιτώντας πίσω είστε ικανοποιημένος από τη χορήγηση των wild cards;

"Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι φέτος για παράδειγμα η ομάδα που πήρε wild card πέρασε από την πρώτη της κιόλας χρονιά στο Top-16. Υπάρχει η δέσμευση με την Νταρουσαφάκα, οπότε στο μοντέλο των 16 ομάδων, την επόμενη σεζόν θα πρέπει να θυσιαστεί μια ισπανική ομάδα. Το 2017-18 θα επανέλθει μια ακόμη θέση στην Ισπανία".

Πέρα από το σύστημα διεξαγωγής τι άλλες αλλαγές να περιμένουμε;

"Συνολικά θέλουμε να βελτιώσουμε την εμπειρία των φιλάθλων. Όχι μόνο για τους θεατές στο γήπεδο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει συνολικά μια διαφορετική παρουσίαση αγώνα. Επίσης, είναι σημαντικό κομμάτι να βελτιωθεί η τηλεοπτική παραγωγή του αγώνα και η εμπλοκή του ψηφιακού κοινού. Αυτές είναι οι προτεραιότητες".

"Είμαστε πρωτοπόροι. Ακόμη και το Champions League εξετάζει αυτή την κατεύθυνση"

Υπάρχουν στοιχεία που θέλετε να "κλέψετε" από το Champions League ή το ΝΒΑ;

"Όχι από το Champions League γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες μιλούν για να κινηθούν προς την κατεύθυνση που κινούμαστε εμείς: το round-robin σύστημα διεξαγωγής, τη σταθερότητα των ομάδων, αλλά και την αύξηση των αγώνων. Το μπάσκετ είναι πρωτοπόρο και πάλι. Το ΝΒΑ είναι διαφορετικό μοντέλο. Έχουν πολλά θετικά στοιχεία τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε, κυρίως σε ότι αφορά το μάρκετινγκ.

Οφείλουμε, ωστόσο, να μαθαίνουμε από όπου μπορούμε. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να παραδεχόμαστε ότι δεν ξέρουμε τα πάντα. Το ΝΒΑ είναι μια εκπληκτική εμπειρία. Υπάρχουν στοιχεία που είναι αδύνατον να εισαχθούν στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που μπορούν. Απολαμβάνουμε τις συζητήσεις μαζί τους και αυτό θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να μάθουμε ακόμη περισσότερο".

Ο Άρης και η ΑΕΚ θέλουν διακαώς να πάρουν μέρος στην Euroleague. Πως μπορούν να το πετύχουν; Τι συμβουλή θα τους δίνατε;

"Με το να βελτιώνονται, με το να ανταγωνίζονται καλύτερες ομάδες από αυτές που ανταγωνίζονται μέχρι στιγμής και να είναι σταθεροί στις αρχές και στη φιλοσοφία τους. Αυτό είναι το κλειδί. Αν το κάνουν τότε έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Euroleague, από τη στιγμή που προσκλήθηκαν να παίξουν στο Eurocup, να βρίσκονται δηλαδή στις 40 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε μια άκρως ανταγωνιστική διοργάνωση αν όχι με την ελίτ, με ομάδες που έχουν εμπειρία από την Euroleague στο παρελθόν. Τους προσφέραμε την εγγύηση να αναπτύξουν αυτό το project για τρία χρόνια, γιατί ξέρουμε ότι σε ένα χρόνο είναι αδύνατο. Να τους δημιουργήσουμε ένα βολικό περιβάλλον για να το κάνουν, ισχυρό ανταγωνισμό, καλούς συνεργάτες και έναν χρονικό ορίζοντα".

Ποιο παράδειγμα θα πρέπει να μιμηθούν;

"Η Μπάγερν Μονάχου, η Μπάμπεργκ, η Βαλένθια... Η σταθερότητα είναι δική τους ευθύνη. Το να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και το περιβάλλον να αναπτυχθούν είναι η δική μας δουλειά".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ