EUROLEAGUE

Λοτζέσκι: "Eίμαστε καλύτεροι από πέρσι"

Λοτζέσκι: "Eίμαστε καλύτεροι από πέρσι"

"Είμαστε σχεδόν ίδια ομάδα με πέρσι, αλλά φέτος είμαστε καλύτεροι. Ο περσινός αποκλεισμός μας ενόχλησε, μας πείσμωσε και θέλαμε να αντιδράσουμε. Ο Ματ Λοτζέσκι για την επιστροφή του Ολυμπιακού στα playoffs.

Ύστερα από ένα κακό επιθετικά παιχνίδι κόντρα στην Φενέρμπαχτσε στην Πόλη (4π, 0/2δ, 1/3τρ, 1/2β), ο Ματ Λοτζέσκι επέστρεψε στις θετικές εμφανίσεις, δίνοντας επιθετική ώθηση στην ομάδα του. Μετά από τους 15 πόντους στο Τελ Αβίβ, βάζοντας μεγάλα σουτ (4/5δ, 2/4τρ, 1/2β, 4ασ), είχε τις καλές του στιγμές και κόντρα στην Νταρουσάφακα, τελειώνοντας το ματς με 12 πόντους (3/4δ, 1/3τρ, 3/3β).

Ο Ματ Λοτζέσκι, στην τρέχουσα σεζόν, έχει μέσο όρο 10.4 πόντους (57.5% δίποντα, 42.4% τρίποντα, 82.4% βολές), 3.2 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά παιχνίδι, όντας 4ος στο σύστημα αξιολόγησης από τους παίκτες του Ολυμπιακού, έχοντας βαθμό "11.8", όντας πίσω από τους Γιώργο Πρίντεζη (14.6), Κεμ Μπιρτς (12.8) και Βασίλη Σπανούλη (12.3). Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στην Νταρουσάφακα, με τους Πειραιώτες να νικούν και να εξασφαλίζουν την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague, ο Αμερικανός σουτέρ μίλησε στο EuroLeague Greece, τόσο για τις διαφορές της περσινής ομάδας με την φετινή, όσο και για την μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία των Πειραιωτών στην Ευρώπη.

Η συνέντευξη του Ματ Λοτζέσκι στο EuroLeague Greece:

Λοτζέσκι: "Eίμαστε καλύτεροι από πέρσι"

-Ματ, προηγηθήκατε με +20 κόντρα στην Νταρουσάφακα, αλλά στο τέλος ο αντίπαλος σας πλησίασε και σας έβαλε δύσκολα. Πως το εξηγείς;

"Μπήκαμε καλά στο παιχνίδι, ελέγξαμε τον ρυθμό, ήμασταν σκληροί στην άμυνα, κλέψαμε μπάλες, ρίξαμε μπλοκ, βγάλαμε συνεργασίες στο παιχνίδι του μισού γηπέδου, κυκλοφορήσαμε καλά την μπάλα και τρέξαμε στον αιφνιδιασμό σκοράροντας στο ανοιχτό γήπεδο. Γενικότερα, κάναμε πράγματα που είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε. Είχαμε ένα πρόβλημα στα ριμπάουντ, πήραν αρκετά επιθετικά, υπήρξαν φάσεις που έφταναν κάπως εύκολα για λέι-απ με μπασίματα, αλλά μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου ήμασταν αρκετά καλοί σε άμυνα και επίθεση και για αυτό πήραμε και ένα μεγάλο προβάδισμα. Στο πρώτο ημίχρονο κυριαρχήσαμε.

Στη συνέχεια όμως, κάπως χαλαρώσαμε, αλλά ξέρεις, δεν παίζουμε μόνο εμείς, παίζει και ο αντίπαλος. Έχουν μία καλή, γρήγορη και αθλητική ομάδα, μας πίεσαν περισσότερο και κάποια στιγμή βρήκαν ρυθμό και εκείνοι, τόσο μέσα από πικ-εν-ρολ συνεργασίες, όσο και βάζοντας πόντους στο "ένας με έναν". Ήταν και ένα σημείο που "κολλήσαμε" και εμείς επιθετικά, γίναμε κάπως στατικοί, καθυστερούσσμε να εκτελέσουμε, ειδικά στην 4η περίοδο, αλλά στο τέλος χειριστήκαμε σωστά το προβάδισμα μας, δείξαμε χαρακτήρα, παλέψαμε για κάθε διεκδικούμενη μπάλα, βγάλαμε άμυνες και πήραμε την νίκη. Σε ένα ματς θα εμφανίσεις σκαμπανεβάσματα, αλλά το σημαντικό είναι στο τέλος να παίρνεις την νίκη".

-Επιστρέψατε στα playoffs. Είχατε φέτος υψηλότερο κίνητρο να αντιδράσετε ύστερα και από τον περσινό αποκλεισμό; Είχατε πεισμώσει;

"Ο περσινός αποκλεισμός μας ενόχλησε και μας στεναχώρησε όλους στην ομάδα. Όταν το 2015 είσαι ο φιναλίστ της διοργάνωσης, φτάνοντας έως και τον τελικό της EuroLeague διεκδικώντας το τρόπαιο, είναι απαίσιο το συναίσθημα να μην καταφέρνεις την ερχόμενη σεζόν να φτάσεις στους "8". Ήταν κάτι που μας πείραξε όλους, δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε και δεν μας άρεσε να βλέπουμε την διοργάνωση να εξελίσσεται από ένα σημείο και μετά και εμείς να μην είμαστε εκεί. Ήμασταν όλοι απογοητευμένοι.

Εκείνος ο αποκλεισμός, όμως, είναι γεγονός πως πείσμωσε και μας συσπείρωσε σαν ομάδα. Φέτος όλα τα παιδιά θέλαμε να αντιδράσουμε. Είμαστε σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρσι, είναι ελάχιστες οι αλλαγές στο ρόστερ και όλα τα παιδιά δεν είχαμε ξεχάσει το συνέβη πέρσι. Είναι κάτι που το έχουμε κουβεντιάσει μεταξύ μας και θέλουμε όλοι να αντιδράσουμε και να επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στις πρώτες θέσεις, στο υψηλότερο επίπεδο. Υπάρχει και ένας αθλητικός εγωισμός και θέλαμε να δείξουμε την ποιότητα μας. Είμαστε όλοι χαρούμενοι που καταφέραμε τον πρώτο μας στόχο, την πρόκριση στα playoffs και τώρα θα στοχεύσουμε στην κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας".

Related content -Είστε όντως σχεδόν ίδια ομάδα με πέρσι. Τι άλλαξε όμως φέτος; Έχετε πάρει την πρόκριση από την 25η αγωνιστική και είστε... αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας, ενώ πέρσι δεν μπορέσατε να φτάσετε στους "8".

"Ό,τι έγινε πέρσι στην EuroLeague έγινε και θέλουμε να το αφήσουμε πίσω. Ήταν μία απογοητευτική σεζόν για εμάς στην Ευρώπη και θέλουμε να την ξεχάσουμε. Κοίτα, φέτος θεωρώ πως παίζουμε καλύτερο μπάσκετ, είμαστε καλύτερη ομάδα και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Νομίζω είμαστε πιο "δεμένοι" σαν σύνολο, παίζουμε καλύτερη και πιο σκληρή άμυνα όλα τα παιδιά, ενώ και στην επίθεση σκοράρουμε με μεγαλύτερη ποικιλία. Με καλάθια στον αιφνιδιασμό, με πικ-εν-ρολ, με ελεύθερα σουτ, με "ένας με έναν", με διεισδύσεις, με καλή κυκλοφορία της μπάλας, λειτουργώντας περισσότερο ομαδικά, με πόντους από το low-post. Δεν επικεντρωνόμαστε σε συγκεκριμένα πράγματα. Φέτος παίζουμε καλύτερα και στα εκτός έδρας παιχνίδια, γιατί πέρσι είχαμε πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι.

Βέβαια, δεν μπορώ να πω ή γενικά να πει κάποιος, πως η περσινή ομάδα ήταν κακή. Και η περσινή ομάδα καλή ήταν, άλλωστε είμαστε σχεδόν ίδια ομάδα με φέτος. Όμως, πέρσι ήμασταν αρκετά άτυχοι. Είχαμε αρκετούς τραυματισμούς, χάσαμε τον Γιανγκ για το υπόλοιπο της σεζόν, αρκετοί παίκτες μας εμφάνισαν προβλήματα, είχα και εγώ το θέμα με την υγεία μου με αποτέλεσμα να χάσω κάποιες βδομάδες και σε συνδυασμό με τις αρκετές προσθαφαιρέσεις που κάναμε στο ρόστερ μας, κάπου επηρεάστηκε η χημεία μας και ταράχθηκαν οι ισορροπίες στο ρόστερ μας. Ήταν μία σεζόν που όλο και κάποιο πρόβλημα εμφανιζόταν. Και φέτος έχουμε τα θέματα μας, τους τραυματισμούς μας, χάσαμε τον Χάκετ,υπάρχει και μεγαλύτερη κούραση, αλλά φέτος τα προβλήματα είναι λιγότερα και σαν ομάδα λειτουργούμε καλύτερα, έχοντας διάρκεια στην απόδοση μας. Είμαστε σε καλό δρόμο".

-Φέτος στην Ευρώπη έχετε μετρήσει 7 εκτός έδρας νίκες, έχοντας νικήσει 6 ομάδες τόσο στο γήπεδο σας, όσο και μακριά από το ΣΕΦ. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει την δυναμική σας σαν ομάδα; Θεωρείς πως το καλό πρόσωπο σας στα εκτός έδρας ματς, είναι αυτό που έχει κάνει την διαφορά φέτος;

"Όπως έχω ξαναπεί, κάτι που ισχύει όχι μόνο για εμένα, αλλά και για τους συμπαίκτες μου, μας αρέσει και μας εξιτάρει να παίζουμε μπάσκετ εκτός έδρας, απέναντι σε αντίπαλα κοινά. Μας δημιουργεί έξτρα κίνητρο. Κάποιες φορές, στα εκτός έδρας ματς, μπορώ να πω πως λειτουργούμε με ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τα εντός. Ίσως αυτό να οφείλεται πως με τα ταξίδια ερχόμαστε πιο κοντά σαν ομάδα, συσπειρωνόμαστε περισσότερο. Πέρσι, όντως, είχαμε πρόβλημα στο να νικήσουμε μακριά από το ΣΕΦ, αλλά φέτος έχουμε δείξει χαρακτήρα, αλλά και την ποιότητα μας σαν ομάδα.

Δεν φοβόμαστε σε όποια έδρα και αν παίξουμε. Στην καλή μας μέρα μπορούμε να νικήσουμε τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Έχουμε αυτοπεποίθηση και πιστεύουμε σε εμάς και στις δυνατότητες μας. Έχουμε καλούς παίκτες, βάθος στο ρόστερ μας, έχουμε χημεία και ομοιογένεια καθώς οι περισσότεροι παίκτες παίζουμε μπάσκετ χρόνια μαζί, έχοντας και το ίδιο προπονητικό-σταφ και έχουμε καλή επικοινωνία εντός και εκτός παρκέ. Έχουμε 7 νίκες σε 12 εκτός έδρας ματς και έχουμε νικήσει 6 ομάδες μέσα-έξω. Αυτό δείχνει την δυναμική της φετινής ομάδας μας.

-Πλέον, ο ξεκάθαρος στόχος σας είναι να κατακτήσετε και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs;

"Αναμφισβήτητα! Πλέον, αφού εξασφαλίσαμε την πρόκριση στα playoffs, στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά. Είμαστε στην 3η θέση, έχουμε απόσταση από την 4η Φενέρμπαχτσε, αλλά σκοπός μας δεν είναι απλά να τερματίσουμε στην 3η θέση. Είμαστε μία νίκη μακριά από την κορυφή και έχουμε πιθανότητες να τερματίσουμε ακόμη και στην 1η θέση της κατάταξης. Ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία αν τερματίσεις 1ος, 2ος ή 3ος στην κανονική περίοδο, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε στις τελευταίες 5 αγωνιστικές με σκοπό να σημειώσουμε όσες περισσότερες νίκες γίνεται.

Το πλεονέκτημα έδρας είναι σημαντικό, τόσο γιατί παίζεις στο γήπεδο σου, στο περιβάλλον σου, όσο και γιατί θα έχεις την στήριξη των φιλάθλων σου. Όταν το ΣΕΦ γεμίζει, είναι μία δύσκολη έδρα για τον κάθε αντίπαλο και εμείς παίρνουμε έξτρα δύναμη από τον κόσμο μας. Έχουμε κάνει καλή πορεία μέχρι στιγμής και δεν θέλουμε να την χαλάσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε με συγκέντρωση, όντας προσηλωμένοι στο πλάνο μας, παίζοντας μπάσκετ με αυτοπεποίθηση. Είμαστε καλή ομάδα και πιστεύουμε σε εμάς. Πηγαίνοντας με το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, θα έχουμε ένα σημαντικό αβαντάζ για περάσουμε στο Final Four".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ