EUROLEAGUE

Λάσο στο EuroLeague Greece: "Ο Ντόντσιτς μού θυμίζει τον Μποντιρόγκα"

Real Madrid coach Pablo Laso gives indications to his players during the Basket Euroleague Final Four semifinal match between Real Madrid and Barcelona, in Milan, Italy, Friday, May 16, 2014. (AP Photo/Antonio Calanni)
Real Madrid coach Pablo Laso gives indications to his players during the Basket Euroleague Final Four semifinal match between Real Madrid and Barcelona, in Milan, Italy, Friday, May 16, 2014. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Πάμπλο Λάσο μίλησε στο EuroLeague Greece για τη σχέση του με τον Τσάβι Πασκουάλ, εξήγησε τι βλέπει στον Λούκα Ντόντσιτς και απάντησε στο ερώτημα αν ο Σέρχιο Γιουλ είναι ο "Mr. Clutch" της Ευρώπης.

Για μία πενταετία τον είχε απέναντί του περίπου δέκα φορές τον χρόνο, πλέον όμως αρκείται σε δύο μονομαχίες -και βλέπουμε. Ο Πάμπλο Λάσο έρχεται στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τον Τσάβι Πασκουάλ, στο συναπάντημα δύο πρώην "αιώνιων" εχθρών.

Την ώρα του αγώνα, γιατί μετά την παρέλευση του σαρανταλέπτου, οι δυο τους είναι φίλοι, διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις. Αυτό τόνισε άλλωστε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία θέλει απόψε (16/3, 21:15) να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την πρωτιά στη regular season της EuroLeague. Απέναντί της ο Παναθηναϊκός Superfoods του Τσάβι Πασκουάλ, που παλεύει για την πεντάδα.

Ο προπονητής της "Βασίλισσας" μίλησε στο EuroLeague Greece, με αφορμή τη μονομαχία με το "τριφύλλι", σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. Και δη σε ΜΜΕ από την Ελλάδα. Ο 49χρονος τεχνικός, που σκοπεύει φέτος να κατακτήσει για δεύτερη φορά την EuroLeague με τη Ρεάλ Μαδρίτης μίλησε για τη σχέση του με τον Τσάβι Πασκουάλ, εξήγησε τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη, ενώ αναφέρθηκε στο φαινόμενο "Λούκα Ντόντσιτς".

Στάθηκε στους λόγους που τον έπεισαν να δώσει χώρο και χρόνο συμμετοχής φέτος στο παιδί - θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έκανε ευθεία σύγκριση με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ενώ απάντησε στο ερώτημα αν ο Σέρχιο Γιουλ -μετά το buzzer beater που έβαλε κόντρα στην Μπαρτσελόνα- είναι ο "mr. Clutch" στην Ευρώπη.

- Είστε κομμάτι μιας μεγάλης προπονητικής κόντρας τα τελευταία χρόνια, αυτής με τον Τσάβι Πασκουάλ. Ποια η σχέση σας;

" Σέβομαι απεριόριστα τον Τσάβι, είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Όταν ήμασταν αντίπαλοι τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, έκανε ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορούσε για να κερδίσει η ομάδα του. Είναι πολύ καλός προπονητής και τον σέβομαι ως προπονητή και ως άνθρωπο. Τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους προπονητές της Ευρώπης και είμαι πραγματικά χαρούμενος που θα τον ξαναδώ. Αλλά όταν ξεκινάει ο αγώνας, στο μυαλό και των δύο είναι μόνο η νίκη, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την ομάδα μας να πάρει τη νίκη".

- Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι των μονομαχιών σας από τους πάγκους;

" Τα "clasicos" είναι πάντα κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για αυτά τα παιχνίδια, για το ενδιαφέρον που υπήρχε από όλους, τους παίκτες, τους δημοσιογράφους, τους φιλάθλους. Η ουσία είναι πως μιλάμε για αγώνες που είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικοί. Δεν είναι εύκολο να κερδίζεις τέτοια παιχνίδια, ειδικά απέναντι σε έναν προπονητή όπως ο Τσάβι".

- Πως θα περιγράφατε τη σχέση σας;

" Έχουμε εξαιρετική σχέση. Ο σεβασμός είναι η λέξη που συνοψίζει τη σχέση μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό όλων. Στο πέρασμα των χρόνων, η σχέση μας δεν αλλάζει επειδή είμαστε αντίπαλοι. Στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν σκοράρει ο Πάμπλο Λάσο ή ο Τσάβι Πασκουάλ, αλλά οι παίκτες τους. Φυσικά προσπαθεί ο καθένας από το πόστο του να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι στη σχέση μας. Ο σεβασμός και η εκτίμηση στο έργο και τις ικανότητες του άλλου είναι τέτοιοι που συντηρούν τα πάντα".

Λάσο στο EuroLeague Greece: "Ο Ντόντσιτς μού θυμίζει τον Μποντιρόγκα"

- Πάμε στο πιο "καυτό" όνομα της χρονιάς στην EuroLeague, τον Λούκα Ντόντσιτς. Πότε καταλάβατε ότι είναι τόσο ξεχωριστός;

" Κατάλαβα ότι είναι κάτι ξεχωριστό από την πρώτη στιγμή που τον είδα, όταν ήρθε στη Μαδρίτη πριν από πέντε χρόνια. Ήταν πολύ μικρός, είδαμε το ταλέντο του και την ικανότητα που έχει να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που εξελίχθηκε κι ωρίμασε ως παίκτης και άνθρωπος".

- Δεν είχατε όμως δεύτερες σκέψεις ή αμφιβολίες για το αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το επίπεδο;

" Το καλοκαίρι δεν άλλαξε η άποψή μου γι αυτόν. Είχε μεγαλώσει πλέον και ήθελα να του δώσω χώρο, αν κάναμε κάποια μεταγραφή δεν θα είχε την ευκαιρία να βρει πολλά λεπτά συμμετοχής. Η συνέπειά του στην προπόνηση και η διάθεση που έχει για προπόνηση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Αυτό που τον κάνει εντυπωσιακό είναι το work ethic που έχει, η συμπεριφορά του εντός κι εκτός παρκέ, κι ο χαρακτήρας του. Δεν ξεχωρίζει τον εαυτό του, παρά τα όσα βλέπει να γράφονται γι αυτόν και όσα ακούγονται, δεν διαχωρίζει τον εαυτό του από τους υπόλοιπους. Ξέρει πολύ καλά πως είναι κομμάτι της ομάδας, μέρος του συνόλου. Ελπίζουμε πως θα συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο και θα είναι τέτοια η πορεία του, για να μας χαρίσει πολλές μεγάλες βραδιές στο μέλλον με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης".

- Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, άλλοι με τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Εσείς, που ήσασταν κιόλας συμπαίκτης με τον πρώτο, τι πιστεύετε για αυτές τις δύο συγκρίσεις;

" Για μένα, μοιάζει περισσότερο στον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Λούκα παίζει σε διαφορετικές θέσεις στην περιφέρεια. Είτε στο "1", είτε στο "2", είτε στο "3", ενώ λόγω του μεγέθους του θεωρητικά μπορεί να αγωνιστεί ακόμη κι ως πάουερ φόργουορντ. Καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι, παίζει και για τους συμπαίκτες του, δεν κοιτάζει τα νούμερά του. Μπορεί να σκοράρει, να δημιουργήσει, να πάρει ριμπάουντ, να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο παρκέ. Σαν αυτά που έκανε δηλαδή ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα στην εποχή του. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς ήταν περισσότερο σκόρερ, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ο Λούκα μπορεί επίσης να σκοράρει με διαφορετικούς τρόπους, αλλά κοιτάζει κιόλας να κάνει πολλά άλλα πράγματα στο γήπεδο για να βοηθήσει την ομάδα του".

- Πόσο δύσκολο είναι να κοουτσάρετε έναν τόσο νεαρό παίκτη, από την άποψη πως την ίδια ώρα είναι παιδί. Ή δεν το σκέφτεστε καν την ώρα της προπόνησης και του αγώνα;

" Προσπαθώ πάντα να αποφεύγω να σκέφτομαι την ηλικία του. Κάνει άλματα στην καριέρα του από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όταν ήταν 13 ετών έπαιζε με παιδιά που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερα από αυτόν, στα 15 του ήταν ήδη επαγγελματίας. Αυτό σημαίνει πολλά για εκείνον. Προσωπικά δεν σκέφτομαι την ηλικία του, τον κοιτάζω ως έναν ακόμη παίκτη. Έχω στο μυαλό μου ότι "ΟΚ, είναι 18 χρονών, είναι παιδί ακόμα", αλλά αυτό δεν με απασχολεί. Αυτό είναι καλό και κακό, αλλά δεν το αφήνω να επηρεάσει τη δουλειά μας. Το μόνο που σκέφτομαι και με ενδιαφέρει είναι να βοηθάει την ομάδα και να προσφέρει, αλλά και να εξελίσσεται ως παίκτης".

Λάσο στο EuroLeague Greece: "Ο Ντόντσιτς μού θυμίζει τον Μποντιρόγκα"

- Ο Σέρχιο Γιουλ έβαλε ένα ακόμη μεγάλο σουτ, απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Πιστεύετε ότι είναι ο "mr. Clutch" του ευρωπαϊκού μπάσκετ;

" Είναι σπουδαίος παίκτης. Κι όπως συμβαίνει πάντα, οι μεγάλοι παίκτες βάζουν μεγάλα καλάθια. Μπορούμε να μιλήσουμε για τον Μίλος Τεόντοσιτς, για τον Βασίλη Σπανούλη, τον Νάντο Ντε Κολό, για αρκετούς που είναι στο ίδιο επίπεδο. Ο Σέρχιο (Γιουλ) έχει δείξει χρόνο με τον χρόνο ότι μπορεί να ηγηθεί και να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Η ομάδα τον εμπιστεύεται απόλυτα κάθε φορά που είναι στο παρκέ. Κι ο ίδιος έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αν μπορεί να χαρακτηριστεί ως "mr. Clutch" στην Ευρώπη; Δεν ξέρω, αυτό ίσως είναι υπερβολικό. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για έναν παίκτη που στις κρίσιμες στιγμές δεν πρόκειται να κρυφτεί. Είναι πάντα έτοιμος να πάρει τη σωστή απόφαση και να κρίνει θετικά για την ομάδα του μεγάλα παιχνίδια".

- Όσον αφορά τον Φελίπε Ρέγες; Είναι στη δύση της καριέρας του, πιστεύετε ότι θα του ταίριαζε να γίνει προπονητής;

" Μπορεί, ποτέ δεν ξέρεις. Νομίζω ότι το καλύτερο πάνω στον Φελίπε είναι ότι σκέφτεται πάντα την επόμενη φάση, το επόμενο σουτ, το επόμενο ριμπάουντ, δεν μένει σε αυτά που γίνονται εκείνη τη στιγμή. Το μυαλό του δουλεύει πέρα από αυτό. Κι αυτό είναι που τον έχει κάνει μεγάλο και ξεχωριστό. Πάντα προσφέρει στην ομάδα σημαντικά. Κι αυτό είναι κάτι που κρατάμε, γιατί σκέφτεται να συνεχίσει να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Για τη μελλοντική του καριέρα ως προπονητής, δεν ξέρω. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο. Είναι βέβαιο ότι έχει να δώσει στο άθλημα, όπως πήρε επίσης πολλά από αυτό".

- Για το τέλος, θα θέλαμε την άποψή σας για το νέο format της EuroLeague και τη μετάβαση σε μία νέα εποχή. Πως το βλέπετε εσείς όλο αυτό, από την οπτική του προπονητή;

" Είναι κάτι καινούργιο για όλους, πολλά παιχνίδια. Η EuroLeague είναι πολύ σπουδαία. Είναι υπέροχο για τους παίκτες και τους φιλάθλους που ζουν τριάντα αγωνιστικές με τόσο υψηλό επίπεδο. Για μένα πάλι, ως προπονητής, θα πω ότι αυτό είναι δύσκολο. Πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός τόσο στην EuroLeague όσο και στα εγχώρια πρωταθλήματα. Κι αυτό είναι κάτι νέο για όλους μας, έχοντας μπροστά μας τα playoffs και -ελπίζω- το Final Four, μιλάμε για περίπου ογδόντα παιχνίδια τη σεζόν, με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό και βαθμό δυσκολίας. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για έναν προπονητή, γιατί χάνονται προπονήσεις και ευκαιρία για ξεκούραση στους παίκτες. Η EuroLeague πήρε όμως τη σωστή απόφαση για το άθλημα και τους φιλάθλους, για να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός".

AP Photo/Antonio Calanni

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ