EUROLEAGUE

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Το απολαυστικό μπάσκετ της ΤΣΣΚΑ, ο ημιτελικός που είδαν τόσες φορές, το ψυχολογικό πρόβλημα και η πρόταση που έκαναν στην Euroleague. Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Ανδρέας Πιστιόλης μίλησαν στο Euroleague Greece για το τι έκαναν δύο Έλληνες στον πιο απαιτητικό πάγκο της Ευρώπης.

Αθήνα, Μπαντίρμα, Μόσχα. Ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Ανδρέας Πιστιόλης δουλεύουν μαζί για 8ο χρόνο, οδηγώντας στην ΤΣΣΚΑ στην κατάκτηση της VTB λίγκας. Είναι φίλοι και συνεργάτες, έχουν τον ίδιο κώδικα επικοινωνίας και συμφωνούν ότι διαφωνούν, αλλά και ότι αυτός ο αντίλογος είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν. Έτσι έμαθαν.

Πέρσι μετακόμισαν μαζί στη Ρωσία. Ήταν η τρίτη φορά που η ΤΣΣΚΑ είχε κάνει κρούση στον Δημήτρη Ιτούδη, κάνοντας του μια προσφορά που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Ο πρώην assistant coach του Παναθηναϊκού και head coach της Μπάνβιτ, είπε αμέσως το "ναι". Ήξερε τις ευθύνες, αν και αυτό που τον ένοιαζε περισσότερο ήταν η εμπιστοσύνη που του έδειξαν. Αυτή, άλλωστε, αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό των σχέσεων, είτε μιλάμε για τον δίαυλο προπονητή-διοίκησης, είτε για τη συνεργασία δύο προπονητών.

Κοιτώντας πίσω στη χρονιά που πέρασε στέκονται στο καλό μπάσκετ που έπαιξε η ΤΣΣΚΑ, αλλά και στον χαμένο ημιτελικό. Αυτόν που έχουν δει αμέτρητες φορές. Αυτόν που αποτέλεσε σχολείο και σεμινάριο. Για εκείνους, όμως, τα τελευταία 3.44' είναι το ίδιο σημαντικά, με τον τρόπο που αντέδρασε η ομάδα μετά, υπογραμμίζοντας στο Euroleague Greece ότι "όλες οι αλλες ομάδες θα είχαν καταρρεύσει".

Έχει τελικά ψυχολογικό πρόβλημα η ΤΣΣΚΑ; Ο Δημήτρης Ιτούδης συμφωνεί ως προς το πρόβλημα. Όχι όμως προς το χρόνο. Είχε. Όχι έχει. "Είναι κάτι που αλλάζει και θα αλλάξει" τόνισε τόσο έντονα, που αν το τραπέζι μπροστά του δεν ήταν γυάλινο, θα το είχε χτυπήσει με τη γροθιά του.

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Ποιος ο απολογισμός της φετινής σεζόν;

Δημήτρης Ιτούδης: Καταρχάς δεν μ' αρέσει η λέξη απολογισμός. Απολογισμό κάνουν στις τράπεζες και στις εταιρίες. Εμείς οι προπονητές δεν κάνουμε... Σε όλη τη σεζόν παίξαμε καλό μπάσκετ και πετύχαμε αυτό που θέλαμε, αυτό που είχαμε βάλει ως στόχο από την αρχή: να αυξήσουμε το τέμπο. Θέλαμε να παίξουμε ένα up-high τέμπο παιχνίδι. Να ενστερνιστούμε αυτό που θέλει η Ευρωλίγκα, το θέαμα δηλαδή. Να φέρουμε κόσμο στο γήπεδο, να παίξουμε ένα μπάσκετ ελκυστικό, που θα είναι ταυτόχρονα και αποτελεσματικό. Να μπορέσουμε να κερδίζουμε και να παίζουμε καλά. Νομίζω ότι το καταφέραμε. Σκοράραμε κατά μέσο όρο 90 πόντους και είχαμε το 20-25%, πολλές φορές και το 30% των πόντων μας στο transition.

Κερδίσαμε έναν τίτλο σε ένα πολύ δύσκολο και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως είναι η VTB, χωρίς να κάνουμε ήττα στα πλέι-οφ (σ.σ 9-0). Είχαμε μια σταθερότητα όλη τη χρονιά, παρά το γεγονός ότι υπάρχει και ο παρανομαστής των αλλαγών στο ρόστερ κατά τη διάρκεια της χρονιάς λόγω των τραυματισμών, αλλά και της προσθήκης του Κιριλένκο. Παίξαμε για πολλά παιχνίδια χωρίς τον Τεόντοσιτς, τον Μαρκοϊσβίλι, τον ΝτεΚολό, τον Νίκολς, σχεδόν ολόκληρη σεζόν χωρίς τον Κριάπα...

Θεωρώ ότι ήμασταν καλοί. Δεν πετύχαμε το απόλυτο, αλλά αυτό που εξέλαβα ακόμη και στο φάιναλ-φορ όταν μίλησα με τη διοίκηση και τους σπόνσορες, είναι ότι εκπέμπαμε υγεία, τόσο μπασκετικά, όσο και ουσιαστικά, είχαμε την εικόνα της οικογένειας.

Στην πρώτη σας χρονιά στην Μόσχα συναντήσατε κάτι που δεν περιμένατε όταν αναλαμβάνατε πέρσι το καλοκαίρι;

Δημήτρης Ιτούδης: Το καλοκαίρι πολλοί έλεγαν "πως θα κολυμπήσει τώρα στα βαθιά" και άλλα τέτοια. Δεν θέλω να φανεί ότι περιαυτολογώ, αλλά θεωρώ ότι όλο αυτό ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στη δουλειά. Οι ευθύνες που είχα όλα αυτά τα χρόνια στον Παναθηναϊκό, με γαλούχησαν σ' αυτό το κομμάτι. Ήξερα τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις αυτής της δουλειάς.

Ακόμη και οι ιδιαιτερότητες που συναντάς στο κλαμπ ή στην ξένη χώρα, είναι μια σχέση που χτίζεται με τη διάρκεια του χρόνου. Ουσιαστικά βάζεις τα θεμέλια μέσα από τις προστριβές, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες. Και τα αποτελέσματα, φυσικά, διότι αυτά είναι ο παρανομαστής σε ομάδες υψηλού ρίσκου όπως είναι η ΤΣΣΚΑ. Βρήκα μια ομάδα πολύ οργανωμένη, που μας παρέχει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ιδιωτικό αεροπλάνο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ. Ιδιαίτερα για μας που μπορεί να έχουμε για παράδειγμα ταξίδια στη Μάλαγα και από εκεί στο Κρασνογιάρσκ για παράδειγμα, πρέπει να περάσουμε 24 ώρες στο αεροπλάνο.

Η ομάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις και σου δίνει όλα τα εφόδια για να δουλέψεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ιδιαιτερότητες που συναντήσαμε και για τις οποίες δεν θα ήθελα να μιλήσω. Προσπαθούμε με την δική μας τεχνογνωσία να βοηθήσουμε στην οργάνωση. Για αυτό είμαστε εδώ, για αυτό μας επέλεξαν".

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Μετά από μια πρώτη σεζόν και καθαρά αγωνιστικά, τι είναι αυτό που θα θέλατε να βελτιώσετε την επόμενη χρονιά;

Δημήτρης Ιτούδης: Θα πρέπει καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι η ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ. Είχε αρχές. Ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και που ήμασταν αδύναμοι και προσπαθούσαμε να καλύψουμε αυτές τις αδυναμίες. Είχαμε και τους παίκτες αυτού του επιπέδου, γιατί καμιά φορά εμείς θέλουμε, αλλά οι παίκτες δεν μπορούν, οπότε αυτοί είναι που μας κάνουν να φαινόμαστε καλύτεροι. Οπότε δεν θέλουμε να αλλάξουμε πολλά σε σχέση με το παιχνίδι μας. Θα επιμείνουμε περισσότερο στις λεπτομέρειες και στην προετοιμασία των σημαντικών παιχνιδιών, όπως είναι το φάιναλ-φορ και τα νοκ-άουτ παιχνίδια.

Δεν λέμε ότι όλα λειτούργησαν σούπερ και ότι δεν είχαμε αδυναμίες. Θέλουμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Πλέον, γνωριζόμαστε καλύτερα για αυτό και κρατήσαμε τον βασικό κορμό. Δεν θέλαμε για παράδειγμα να χάσουμε τον Καούν, αλλά έγινε. Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπογραμμίσω πως ήταν άψογος επαγγελματίας. Ακόμη κι αν ήξερε ότι η καριέρα του στην Ευρώπη τελείωνε, δεν ήταν αδιάφορος, αλλά πωρωμένος να κερδίζει και να παίζει.

Τι διαφορές έχουν οι Ρώσοι από τους Έλληνες ως λαός;

Ανδρέας Πιστιόλης: Δεν έχουν το ταμπεραμέντο του Έλληνα, ούτε τις αντιδράσεις του. Εμείς έχουμε πάντα εύκολη την απάντηση και την αντίδραση. Είναι πιο πειθαρχημένοι από τους Έλληνες. Εμείς είμαστε πιο συναισθηματικοί. Βέβαια, στο χώρο που κινούμαστε, με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε γρήγορα δημιουργείται ένας κοινός κώδικας συμπεριφοράς και μια συγκεκριμένη κουλτούρα. Μέσα σε μια ομάδα οι Έλληνες συνεργάζονται με τους Ρώσους, οι Αμερικάνοι με τους Γάλλους και πάει λέγοντας. Έτσι δημιουργείται μια κοινή γλώσσα.

Δημήτρης Ιτούδης: Οι Ρώσοι είναι πιο πειθαρχημένοι σ' αυτό που κάνουν. Έχουν την πειθαρχεία των Αμερικάνων. Αν λέει ότι δεν πρέπει να περάσουν την κόκκινη γραμμή, δεν θα την περάσουν. Γιατί το γράφει. Ο Έλληνας θα την περνούσε, όπως του αρέσει να πηγαίνει μπροστά στα φανάρια. Είμαστε πιο Βαλκάνιοι. Για μας, βέβαια, να προσαρμοστούμε δεν ήταν δύσκολο. Εγώ το έκανε πρώτη φορά στα 18 όταν πήγα μόνος μου στη Σερβία. Μετά στην Κροατία και ακολούθησε η Τουρκία και τώρα η Ρωσία. Οπότε είναι θέμα πόσο θέλεις να προσαρμοστείς στις συνθήκες.

"Πρεσβεύουμε το δόγμα του αντιλόγου"

Πόσο εύκολο οπότε είναι για τρεις Έλληνες (σ.σ στο τιμ υπάρχει και ο γυμναστής Κώστας Χατζηχρήστος) να συνεργαστούν με τους Ρώσους;

Ανδρέας Πιστιόλης: Είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Έπρεπε ασφαλώς να μάθουμε πως γίνονται τα πράγματα στη Ρωσία και να εξηγήσουμε κι εμείς με τη σειρά πως θέλουμε να γίνονται κάποια άλλα. Όχι, βέβαια με την ιδιότητα του Έλληνα, με την ιδιότητα του τεχνικού τιμ. Να βρούμε, δηλαδή το κοινό σημείο.

Δημήτρης Ιτούδης: Για να είμαι ειλικρινής θέλω να μάθω ρώσικα, γιατί βλέπω ότι οι άνθρωποι συνεννοούνται καλύτερα στη δική τους γλώσσα. Το έχω στόχο. Αν θα το καταφέρω, δεν ξέρω.

Συνεχίζεται τη συνεργασία μας μετά τον Παναθηναϊκό και την Μπανβίτ και στην ΤΣΣΚΑ. Φαντάζομαι ότι αυτή η συνύπαρξη κάνει τη ζωή και τη δουλειά σας πιο εύκολη...

Δημήτρης Ιτούδης: Όλα είναι συνειδητές επιλογές. Ο Ανδρέας ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2007. Ήταν άνθρωπος του χώρου και είδα ότι διαθέτει τις ικανότητες. Κόλλησε και ο τρόπος σκέψεις μας... Είναι σημαντικό ότι είμαστε τόσα χρόνια μαζί και δουλεύουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Διαφωνούμε συχνά, αλλά πάντα με επιχειρήματα. Αυτό είναι και το δόγμα που πρεσβεύω. Θέλω να ακούω τη δεύτερη σκέψη μου. Ο Ανδρέας είναι ιδανικός για αυτό, διότι είναι βγαλμένος από τη σχολή του Παναθηναϊκού. Η ιδιαιτερότητα ότι έχουμε και προσωπική σχέση το κάνει ακόμη καλύτερο. Βέβαια, η δουλειά και η προσωπική ζωή είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά οταν παντρεύονται αυτά τα δύο είναι ιδανικό.

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Ποια είναι η συχνότερη διαφωνία σας;

Δημήτρης Ιτούδης: Για τους παίκτες... Ο Ανδρέας είναι φίλος με τους παίκτες και θέλει να παίζουν περισσότερο, αλλά εγώ δεν έχω χρόνο να τους δώσω.

Ανδρέας Πιστιόλης: Δεν είναι διαφωνία, βέβαια. Υπενθυμίζω στον Δημήτρη κάποια πράγματα, να τα έχει υπόψη απλά υπόψη του. Όχι ότι διαφωνώ με αυτό που κάνει. Συχνά διαφωνούμε ως προς την προετοιμασία ενός παιχνιδιού, για την αντιμετώπιση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Περισσότερο όμως αυτό γίνεται διότι όταν λέμε κάτι, ο άλλος προσπαθεί να κάνει αντίλογο, να βρει τις αδυναμίες για να δούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία πως θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Απλά αυτό που για μας είναι μια συνεννόηση, για τους Ρώσους μοιάζει με τσακωμός.

Δημήτρης Ιτούδης: Η ατυχία του Ανδρέα είναι ότι εγώ προετοιμάζομαι πολύ για το παιχνίδι. Αυτή ήταν άλλωστε η δουλειά που έκανα τόσα χρόνια. Είναι τύχη και ατυχία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχω δει 3-4 παιχνίδια του αντιπάλου. Είμαι της λεπτομέρειας. Το ίδιο και ο Ανδρέας. Είναι κάτι που διδάχθηκε στον Παναθηναϊκό και με εκφράζει προσωπικά. Δεν έχει σημασία αν θα διαφωνήσουμε, διότι είναι μια σημαντική διαδικασία. Το έχουν καταλάβει όλοι αυτό. Ο Άντονι, ο Ντάριλ και τα άλλα μέλη της ομάδας. Την τελική απόφαση θα την πάρω εγώ και θα την στηρίξκω, αλλά αυτό που θέλω είναι να γίνονται όλα on the table. Καθαρά. Θα φωνάξω τον αρμόδιο και θα συζητήσω μαζί τους. Οχι πίσω από την πλάτη τους. Είτε μιλάμε για μεταγραφές, είτε για μια ιατρική απόφαση, είτει για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού. Θα ρωτήσω την άποψη τους, την οποία θα πρέπει να τεκμηριώσουν. Έτσι λειτουργώ, γιατί ήμουν πολλά χρόνια σε αντίστοιχη θέση και θέλω να προασπίζομαι την ομαδική δουλειά και την αξία του συνεργάτη. Είναι σημαντικό ο καθένας να έχει το ρόλο του και να τον κάνει καλά. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί το ρόλο μου και ότι δεν προσπαθώ να υπονομεύσω τον άλλον. Αυτό δεν γίνεται. Να πω την αλήθεια συνέβη στην αρχή της χρονιάς, αλλά το ίδιο το σύστημα τον έβγαλε από μόνο του εκτός.

Ανδρέας Πιστιόλης: Δουλεύω με τον τρόπο που μου έμαθε ο Δημήτρης. Ο αντίλογος δεν είναι κάτι κακό. Έτσι μου έμαθε. Ως συνεργάτης πρέπει να κάνω τη δουλειά μου όσο το δυνατόν καλύτερα, γιατί αν δεν την κάνω, δεν θα είναι ο Δημήτρης "όχι καλά, όλα εντάξει". Είμαστε φίλοι, αλλά στη δουλειά θα με φέρει προ των ευθυνών μου. Σε άλλους φαίνεται έντονο αυτό, αλλά εγώ σκέφτομαι ότι ευτυχώς που γίνεται έτσι, διότι αυτός είναι ο τρόπος για να γίνω καλύτερος. Δεν μου αφήνει το περιθώριο να χαλαρώσω.

"Μάθαμε πολλά από το φάιναλ-φορ"

Τι κρατάτε από το φάιναλ-φορ;

Δημήτρης Ιτούδης: Ένα είναι το δεδομένο: το γεγονός ότι ήμασταν μέρος αυτής της προσπάθειας και οδηγήσαμε την ομάδα σε ένα ακόμη φάιναλ-φορ, το 12ο στα 13 χρόνια, αποτελεί τεράστια τιμή για μας και πιστοιποιεί τη συνέπεια για την ομάδα της ΤΣΣΚΑ. Κάποιοι λένε ότι εντάξει το να πας στο φάιναλ-φορ είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι... Μόνο εύκολο δεν είναι. Υπάρχουν ομάδες που έμειναν εκτός. Η Μπαρτσελόνα, η Εφές...

Για μένα ήταν το 9ο φάιναλ-φορ. Και μπορώ να πω ότι κάναμε μια από τις καλύτερες προετοιμασίες που έχω δει σε φάιναλ-φορ. Όχι μόνο τα Xs και τα Os, η τακτική δληάδ,η αλλά και η ψυχολογική προσέγγιση. Ξέραμε το backround με τις προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες και το καλύψαμε. Με περισσότερο φωνή, με ατομικές συζητήσεις κτλ κτλ Έτσι πιστεύω.

Στον ημιτελικό 3.44' πριν το τέλος ο Σπανούλης είχε 0/11 σουτ, 5 λάθη και 0 ασίστ. Αν μου το έλεγες αυτό πριν το ματς, θα σου έλεγα ότι θα κερδίζαμε 20 πόντους. Όχι 20; Τουλάχιστον 13. Κάπως έτσι ήταν το ματς. Κερδίσαμε με 9. Θα πρέπει, ωστόσο, να δουλέψουμε ακόμα καλύτερα. Με μεγαλύτερη συνέπεια για να αποφύγουμε αυτά τα τελευταία 3.44'.

Η ΤΣΣΚΑ φαίνεται να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είναι κάτι που αλλάζει;

Δημήτρης Ιτούδης: Θέλει δουλειά στο γήπεδο. Και ατομική ψυχολογία. Είναι κάτι που αλλάζει. Και θα αλλάξει! Αυτό το πράγμα θα αλλάξει. Ελπίζω να το κάνει μαζί μας, αλλά να είστε σίγουροι πως η ΤΣΣΚΑ αν θα πάρει έναν ευρωπαϊκό τίτλο, θα πάρει 2-3 συνεχόμενους.

Προφανώς και μιλάμε για ψυχολογικό πρόβλημα. Μαθαίνουμε όμως καθημερινά από τα λάθη μας. Κι εγώ το ίδιο. Συνεχώς! Είμαι εργαζόμενος, αγαπάω τη δουλειά μου και την κάνω με ζήλο, αλλά τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού. Μαθαίνουμε από αυτά.

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Τι μάθατε από το συγκεκριμένο παιχνίδι;

Δημήτρης Ιτούδης: Έμαθα αρκετά. Ας μείνουμε σ' αυτό. Και για την προετοιμασία του αγώνα και για τα σημεία που έπρεπε να επέμβω με διαφορετικό τρόπο. Και άλλα. Δεν είναι το πρώτο μου φάινα-φορ. Έχω ζήσει άλλα 8. Και στη Θεσσαλονίκη με τον Παναθηναϊκό ήμασταν το φαβορί. Και το 2007 στην Αθήνα ήμασταν οι σίγουροι πρωταθλητές από την αρχή της χρονιάς.

Ανδρέας Πιστιόλης: Προπονητικά ακόμα και τώρα δεν νομίζω ότι αλλάζαμε την τακτική μας. Νομίζω ότι οι αποφάσεις που πήραμε την ώρα του παιχνιδιού ήταν οι σωστές. Κι αυτό το λέω έχοντας δει και έχοντας ξαναδεί το παιχνίδι. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν αλλιώς από τη δική μας πλευρά.

Πόσες φορές έχετε δει τον ημιτελικό;

Ανδρέας Πιστιόλης: Ειλικρινά δεν θυμάμαι. Πάρα πολλές. Έχουμε δει ολόκληρο το παιχνίδι, κάποια κομμάτια του... Μου έχει τύχει να ξυπνήσω το βράδυ επειδή θυμήθηκα κάτι και να πάω να δω μια συγκεκριμένη φάση.

"Το φάιναλ-φορ να είναι τελευταίο. Είναι δύσκολο να το διαχειριστούν οι ομάδες"

Ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη χρονιά;

Δημήτρης Ιτούδης: Ήταν. Το αισθανθήκαμε αυτό. Ήθελα να δω αντιδράσεις. Παικτών, συνεργατών, γενικότερα των ανθρώπων της ομάδας. Αλλά και του κόσμου. Το ίδιο βράδυ, όμως, συνειδητοποίησα ότι ήμασταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο, τους σπόνσορες και τους υψηλά ιστάμενους στην ομάδα. Εκείνο το βράδυ είχαμε συνάντηση και το γεγονός ότι βρισκόμασταν όλοι στην ίδια σελίδα, μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε. Παίξαμε μετά το παιχνίδι που δεν θέλει κανείς να παίζει και από τότε κάναμε σερί νικών.

Ανδρέας Πιστιόλης: Μετά από αυτό το παιχνίδι οποιαδήποτε ομάδα θα κατέρρεε. Παίξαμε με τη Φενέρ και μπήκαμε στα πλέι-οφ έχοντας πολύ καλή συμπεριφορά ως ομάδα. Είχαμε υψηλό κίνητρο στο παιχνίδι, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Το σοκ αυτό θα είχε καταστρέψει οποιαδήποτε άλλη ομάδα.

Δημήτρης Ιτούδης: Το κάναμε και πρόταση αυτό στη συνάντηση των προπονητών στη Βαρκελώνη. Ότι πρέπει να εξεταστεί το καλεντάρι και το φάιναλ-φορ να είναι το τελευταίο event της χρονιάς. Όπως γίνεται με τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Να τελειώνουν τα πρωταθλήματα και μετά να γίνεται αυτή η διοργάνωση, διοτι είναι κάτι που δύσκολα μπορεί μια ομάδα να διαχειριστεί.

Εκείνος ο ημιτελικός ήταν κριτήριο για τις επιλογές παικτών το καλοκαίρι;

Δημήτρης Ιτούδης: Δεν είναι μόνο ο ημιτελικός κριτήριο, αλλά ολόκληρη η σεζόν. Ο ημιτελικός ήταν αποτέλεσμα, άλλων καταστάσεων. Δεν ήταν μόνο αυτό το παιχνίδι, ή τα 3.44'. Θέλουμε μια ομάδα με αρχές, με ανθρώπους που ηγούνται, με παίκτες που έρχονται από δεύτερο πλάνο και είναι εξίσου σημαντικοί διότι πρέπει να καλύπτουν τους πρωταγωνιστές και να μπορούν να παίζουν μαζί τους. Έχουμε στο μυαλό μας και τους τραυματισμούς της περασμένης σεζόν. Θέλουμε να κάνουμε μια λογική ομάδα. Δεν θέλουμε να κερδίσουμε το πρωτάθλημα το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα.

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Οι σκέψεις σας για τη στελέχωση της ομάδας;

Δημήτρης Ιτούδης: Είμαστε σε καλό δρόμο. Περιμένουμε μια απάντηση σήμερα αύριο για να τελειώσουμε και με το θέμα των Ρώσων παικτών. Δεν θα κάνουν αντικαταστάσεις με ονόματα που θα κάνουν μπαμ στην αγορά, καθώς θεωρούμε ότι η ουσία είναι αυτή που μετράει. Δεν ξέρω αν θα βρούμε άλλον Καούν για να αντικαταστήσουμε τον Καούν. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την ισορροπία που χρειάζεται για να λειτουργήσουμε σαν ομάδα.

Η μεταγραφή του Χίγκινς είναι αυτό ακριβώς που περιγράφετε...

Δημήτρης Ιτούδης: Ακριβώς. Θέλουμε έναν σέντερ και ένα τεσσάρι. Με έναν σέντερ έχουμε συμφωνήσει (σ.σ Φρίλαντ) και περιμένουμε την απάντηση.

Πως σχολιάζετε τις μέχρι τώρα κινήσεις των ομάδων της Euroleague;

Δημήτρης Ιτούδης: Το σάλαρι-καπ θα εκτοξευτεί. Αλλά δεν θεωρώ ότι η ΤΣΣΚΑ και άλλες 4-5 ομάδες θα έχουν πρόβλημα, διότι έχουν υψηλά μπάτζετ. Η διαφορά είναι, βεβαια, ότι η ΤΣΣΚΑ δηλώνει και το τελευταίο δολάριο που δίνει στον τελευταίο υπάλληλο. Δεν δίνουμε χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Σε σχέση με το ΝΒΑ ψάχνουμε παίκτες που ίσως να έχουν δοκιμάσει εκεί, να έχουν ζήσει το όνειρο τους και να είναι απογοητευμένοι. Όπως έγινε με τον Σπανούλη. Το 2007 ήταν μια δύσκολη χρονιά για μας στον Παναθηναϊκό. Το φάιναλ-φορ γινόταν στην Αθήνα και χάσαμε τον Σπανούλη και τον Λάκοβιτς, τους δύο βασικούς πλέι-μέικερ εκ των οποίων ο ένας ήταν και Έλληνας. Όλα έμοιαζαν καταστροφικά. Όταν μίλησα με τον Σπανούλη και τον GM των Ρόκετς, μου εξήγησε ότι αυτό είναι το όνειρο του. Λογικό. Τα Χριστούγεννα, όμως, ήθελε να γυρίσει. Ειναι δύσκολο όταν είσαι ένας σημαντικός παίκτης στο rotation, ξαφνικά να βγεις στο περιθώριο. Οπότε εμείς ψάχνουμε και τους απογοητευμένες, που έζησαν το όνειρο τους και το έχασαν, αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Το ΝΒΑ σας ενδιαφέρει προπονητικά;

Δημήτρης Ιτούδης: Η Ευρώπη έχει πλησιάσει πολύ το ΝΒΑ, το οποίο έχει ανοίξει τα μάτια, τα αυτιά και τις αγκάλες του για να προσελκύσει ανθρώπους από την Ευρώπη. Το έχω συζητήσει με προπονητές, με παράγοντες ακόμη και με ιδιοκτήτες. Οι παίκτες που έρχονται από την Ευρώπη βγαίνουν από κάποιο πρόγραμμα. Κάποιους τους δίδαξε κάτι. Το βλέπουμε και στις διεθνείς διοργανώσεις, ότι το παιχνίδι στην Ευρώπη παίζεται αλλιώς και υπάρχει στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Πόποβιτς, που είναι κορυφή και του βγάζουν όλοι το καπέλο, το έχει ενστερνιστεί αυτό. Με 9 διεθνείς παίκτες έχει συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Να γυρίσει η μπάλα. Παλιά υπήρχε ένα στενό πλαίσιο, οι δύο σούπερ-σταρ να βάλουν 40 πόντους, να κάνουν 30 σουτ και οι άλλοι να κοιτάνε.Η επιρροή της Ευρώπης είναι ξεκάθαρη σ' αυτό το κομμάτι και είναι κάτι που αρέσει στους παίκτες, γιατί νιώθουν παραγωγικά μέλη της ομάδας.

Προσωπικά είχα την εμπειρία να συνεργαστώ με τους Πίστονς και τους Σίξερς. Δεν κρύβω ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προσκλήσεων. Θα ήθελα να είμαι εκεί, αλλά αποφάσισα να μην είμαι, γιατί δεν μπορώ να διακτινιστώ. Η οικογένεια μου με χρειάζεται.

Ιτούδης: "Αλλάζει και θα αλλάξει"

Η ξεκούραση, άλλωστε, λένε ότι είναι μέρος της προπόνησης, έτσι δεν είναι;

Δημήτρης Ιτούδης: Ξεκουράζομαι όταν σκέφτομαι μπάσκετ. Η δική μου έννοια της ξεκούρασης είναι να είμαι μακριά από την πίεση του αποτελέσματος. Έτσι το αντιλαμβάνομαι τώρα, διότι μες στη χρονιά πρέπει να κερδίζουμε. Πρέπει να παίζουμε καλά. Αυτό έγινε βέβαια. Παίξαμε όμορφο μπάσκετ και ήμασταν κυρίαρχοι. Μετά βέβαια αρχίζει το άγχος για το χτίσιμο της ομάδας.

Αγχώνεται για αυτό η ΤΣΣΚΑ;

Δημήτρης Ιτούδης: Το μπάτζετ δεν είναι unlimited. Έχουμε ανταγωνιστές από την Τουρκία που η φορολογία είναι μικρότερη και η πόλη πιο ελκυστική. Ομάδες με υψηλό προπονητικό επίπεδο, που προσφέρουν πολλά σε έναν παίκτη.

Ανδρέας Πιστιόλης: Όταν ψωνίζεις από το πάνω ράφι οι επιλογές σου είναι λιγότερες, συγκριτικά με το αν ψωνίζεις από το καλάθι. Είσαι περιορισμένος γιατί κινείσαι για παίκτες μεγαλύτερου επιπέδου, που δεν είναι πολλοί.

Σας προβληματίζει ότι πολλοί παίκτες θεωρούν ένα συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ ως την κορύφωση της καριέρας τους και χάνουν το κίνητρο τους;

Δημήτρης Ιτούδης: Είναι εύστοχο αυτό και το λαμβάνουμε υπόψιν μας. Όταν κάνουμε recruiting θέλουμε παίκτες που έχουν υψηλό κίνητρο και τους το λέω συχνά: λεφτά έχεις, πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Θα πρέπει να κερδίσεις. Να έχεις glory. Θα πρέπει να κερδίσεις αυτό το αναθεματισμένο τρόπαιο. Έχουμε παίκτες με κίνητρο. Ο Φριτζόν ήθελε να παίζει με σπασμένο δάχτυλο και ο Τζάκσον έπαιζε χωρίς να αισθάνεται το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Το ακουμπούσες και δεν το αισθανόταν. Είπα ήδη δύο παραδείγματα. Θα μπορούσαν να πουν: δεν γουστάρω και κάθομαι έξω. Όπως είπαν άλλοι. Ο ΛεΜπρόν γύρισε το πόδι του στους τελικούς και φαινόταν ότι δεν θα έπαιζε. Αλλά το έδεσε και γύρισε. Είπε: η ομάδα με χρειάζεται κι είμαι εδώ.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ