EUROLEAGUE

Γιασικεβίτσιους: "Φαβορί είναι οι συνήθεις ύποπτοι"

Γιασικεβίτσιους: "Φαβορί είναι οι συνήθεις ύποπτοι"

Για ενάμιση χρόνο δεν είχε παίξει μπάσκετ. Το έκανε την Τρίτη (10/11). "Ένιωσα εξοντωμένος. Στα θετικά, κατάλαβα πως δεν μου είχε λείψει" εξηγεί στο Euroleague Greece o Sarunas Jasikevicius, ο οποίος μιλά για τη "δεύτερη ζωή" του και αυτά που έρχονται. Δηλαδή, τον Παναθηναϊκό.

Οι ιστορίες του είναι από αυτές που όχι μόνο γίνονται βιβλία, αλλά γίνονται και ταινίες. Προς το παρόν, βρίσκετε στο πρώτο μισό, με την κυκλοφορία του "Win not enough" που κυκλοφορεί σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά, ελληνικά και λιθουανικά) και υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μεταφράσεις, στο εγγύς μέλλον -με την ισπανική και την εβραϊκή να ηγούνται της λίστας. Η αλήθεια είναι πως χρόνια τον πολιορκούσαν, για να κάνει αυτό το ταξίδι... πίσω στη ζωή και την καριέρα του. Τι τον έκανε να ενδώσει πέρυσι;

" Δεν ήθελα άλλου τύπου "αντίο", μετά την απόφαση μου να σταματήσω να παίζω, οπότε επέλεξα αυτόν τον τρόπο για να κλείσω ένα κεφάλαιο και να ξεκινήσω τη δεύτερη ζωή μου" εξηγεί στο Euroleague Greece o Sarunas Jasikevicius, λίγες ώρες πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για δουλειά "σκέφτηκα πως το αποτέλεσμα θα ήταν κάτι που θα ήθελαν να διαβάσουν πολλοί άνθρωποι. Από παιδιά που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες και ενδεχομένως να βρουν μια πηγή έμπνευσης, από ανθρώπους που ασχολούνται με το μπάσκετ, αλλά και από εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το σπορ. Βλέπεις, υπάρχουν πολλές καλές ιστορίες".

Όπως έκανε το rewind, εντόπισε κάτι που είχε παραβλέψει (ή δεν είχε αγκαλιάσει όσο θα έπρεπε) όταν το ζούσε; " Έγραψα για τη ζωή μου, για πράγματα που έζησα, άρα... ήξερα ήδη τι έχει συμβεί. Ήταν σαν να κάθομαι για δείπνο, με μια παρέα φίλων και να μοιραζόμαστε τις ιστορίες μας. Μια καλή κουβέντα. Ο Pietro (Scibetta, Ιταλός δημοσιογράφος που ανέλαβε τη συγγραφή) βρήκε τον τρόπο να μου "πάρει" καλά πράγματα. Περάσαμε πολύ καλά"... και αυτό φάνηκε στις σελίδες του "Η νίκη δεν είναι αρκετή".

Ας πάμε όμως, σε αυτή τη "δεύτερη ζωή", όπως λέει ο ίδιος. Πόσο διαφέρει από την πρώτη; " Δεν είναι και τόσο διαφορετικά τα πράγματα και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι χαρούμενος για αυτό. Κάποιες λεπτομέρειες, ενδεχομένως να είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα, δεν πηγαίνω στο γήπεδο μια ώρα πριν την προπόνηση για να κάνω θεραπεία. Προς το τελείωμα της καριέρας μας, αυτό συμβαίνει για να μπορείς να προετοιμαστείς. Τώρα, ετοιμάζω τις προπονήσεις, ασχολούμαι με την ανάλυση του αντιπάλου, κάνω συναντήσεις με το αφεντικό. Τα καλοκαίρια είναι τα ίδια, τα ρεπό επίσης δεν υπάρχουν, ακολουθώ την ομάδα παντού".

"Εξεπλάγην με το πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση"

Όταν κρέμασε τη φανέλα, ένιωσε πως αυτός είναι "ο πρώτος θάνατος" που είχε πει ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, στη δική του έξοδο από την ενεργό δράση; " Είχα ειρήνη στο μυαλό μου. Ήμουν μια χαρά. Ήξερα πού πήγαινα, οπότε το διαχειρίστηκα. Να καταλάβεις, για ενάμιση χρόνο από τότε που αποφάσισα ότι σταματώ να παίζω, δεν είχα ακουμπήσει μπάλα μέχρι χθες"! Τι έγινε την Τρίτη (10/11); " Με προσκάλεσαν σε ένα παιχνίδι τα παιδιά από το σταφ. Παίξαμε 3 εναντίον 3". Πώς ήταν; " Εξοντωτικό! Ένιωσα πραγματικά κουρασμένος. Βέβαια, το θετικό ήταν πως κοιμήθηκα μετά σαν μωρό! Με πίεζαν στην άμυνα και έκανα κάποιες καλές κινήσεις. Ενάμιση χρόνο αργότερα από το τελευταίο μου παιχνίδι, το ματς που πήραμε το πρωτάθλημα Λιθουανίας, διαπίστωσα ότι ήμουν ΟΚ με το όλο θέμα. Έχω πραγματικά, προχωρήσει. Να σου πω την αλήθεια, ήταν έκπληξη και για εμένα το πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση".

Στην πρώτη του θητεία στον Παναθηναϊκό, είχε πει σε συνέντευξη του πως δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο να γίνει προπονητής "γιατί φοβάμαι ότι θα σκοτώσω κάποιον παίκτη μου". Πώς νιώθει... επ' αυτής της δήλωσης πέντε χρόνια αργότερα; " Τα πράγματα ήταν πιο εύκολα από ό,τι τα φανταζόμουν τότε. Από τη στιγμή που αποφάσισα πως θα αλλάξω πόστο, επικέντρωσα στο τι πρέπει να κάνω για να γίνω επιτυχημένος, που ήταν το ζητούμενο. Στο Νο1 της λίστας ήταν πως έπρεπε να κάνω ό,τι χρειαζόταν, να αντιμετωπίσω κάθε κατάσταση και δη τις δύσκολες. Πέρυσι ήταν λίγο πιο σύνθετο το πράγμα, γιατί βρέθηκα να κοουτσάρω παίκτες που ήταν φίλοι μου, που είχαμε παίξει μαζί και δεν ήταν τόσο εύκολο να τους φωνάζω". Τελικά, βρήκε την άκρη του και όπως εκείνος συνήθιζε να μιλά στους προπονητές του, όταν ένιωθε πως έχει μια καλή ιδέα, έμαθε και να ακούει τους παίκτες του " και όλα έγιναν όλα πιο απλά".

Γιασικεβίτσιους: "Φαβορί είναι οι συνήθεις ύποπτοι"

Μια από τις πρώτες... εργασίες ως assistant coach, ήταν να κοουτσάρει τους γκαρντ της Zalgiris. Που δεν είχαν συμπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους και βρέθηκαν να δουλεύουν με το είδωλο τους. " Και φέτος είμαι υπεύθυνος για τη δουλειά στα γκαρντ, επί της ατομικής βελτίωσης. Ασχολούμαι βέβαια, και με άλλα πράγματα. Ως πρώτος βοηθός, βοηθώ τον Κrapikas εν ώρα αγώνων, με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, με τα plays. Του δίνω όλες τις πληροφορίες και μετά είναι στο χέρι του ποια θα ασπαστεί και ποια όχι. Στο τέλος της ημέρας, εκείνος ζει με τις αποφάσεις του". Ο Gintaras Krapikas ήταν ο τύπος που πρότεινε στον "Saras" να συνεργαστούν. Κάτι που προϋποθέτει πως δεν είχε συμπλέγματα. Γιατί άλλοι κόουτς που είχαν την ευκαιρία να πάρουν στο σταφ τους τον Γιασικεβίτσιους, το απέφυγαν φοβούμενοι πως θα τους "φάει" τη δουλειά, αργά ή γρήγορα. " Ο κόουτς με έφερε στη Zalgiris και μπορώ να πω ότι έχουμε πολύ καλή σχέση. Με ακούει. Νιώθω πολύ άνετα να του λέω ό,τι σκέφτομαι, ό,τι νιώθω πως χρειάζεται να ξέρει" και αυτό ήταν σίγουρα κάτι που χρειαζόταν στα πρώτα του βήματα στην προπονητική.

Γιασικεβίτσιους: "Φαβορί είναι οι συνήθεις ύποπτοι"

Πώς ακριβώς, όμως προσέγγισε τα νεαρά γκαρντ της πρωταθλήτριας Λιθουανίας; " Είμαι ρεαλιστής. Πάντα ήμουν. Ευθύς εξ αρχής ήξερα πως οφείλω να δουλέψω με ό,τι έχω. Όχι ό,τι θα ήθελα να έχω. Φτιάξαμε λοιπόν, ένα πρόγραμμα βάσει των δυνατοτήτων που είχαν τα παιδιά και το ακολουθήσαμε, σεβόμενοι τα όρια του καθενός. Δηλαδή, ξέρουμε πού μπορεί να φτάνει ο καθένας και τι μπορούμε να ζητήσουμε. Μετά, ασχοληθήκαμε με το πώς θα τους κάνουμε καλύτερους. Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι είχαμε πρόβλημα στον "άσο", αλλά φέτος ήλθε ο Kalnietis και ανέλαβε την οργάνωση".

Φέτος, εμφανίστηκε το Κaunas και ο Ίαν Βουγιούκας. " Έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη σεζόν, μας έχει προσφέρει τεράστια βοήθεια στην Euroleague και το λιθουανικό πρωτάθλημα. Παίζει κάποιο από το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του". Όπως είπαμε και πρωτύτερα, νιώθει άνετα ο Έλληνας σέντερ και... αυτό βγαίνει προς τα έξω.

"Το ΝΒΑ κατάλαβε -επιτέλους- το επίπεδο των Ευρωπαίων παικτών"

Πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ, τα τελευταία χρόνια; Συμφωνεί με όσους επιμένουν ότι η έλλειψη παικτών του δικού του IQ οδήγησε στο να γίνει το στιλ πιο αθλητικό; " Θεωρώ ότι τα στιλ είναι παρόμοια. Δηλαδή, εννοώ ότι οι δυνατές ομάδες, αυτές που είναι στο ανώτερο επίπεδο, είναι οι ίδιες. Παραμένουν πολύ καλές. Το παιχνίδι έχει γίνει πιο αθλητικό, αλλά και πάλι χρειάζεσαι τα πάντα για να είσαι καλός. Και μυαλό και οργάνωση και καλή εκτέλεση. Δυστυχώς, το ΝΒΑ παίρνει όλο και περισσότερους παίκτες, γιατί επιτέλους κατάλαβε το επίπεδο που έχουμε εδώ στην Ευρώπη. Τώρα, βέβαια με τα νέα δεδομένα της Euroleague θέλω να πιστεύω πως αυτό θα σταματήσει. Ότι οι καλοί παίκτες θα θέλουν να μείνουν εδώ, διότι πλέον θα έχουν να απολαμβάνουν πολλά καλά πράγματα".

Επί τη ευκαιρία, πώς σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και το δεκαετές συμβόλαιο της Euroleague με την IMG που θα εκτινάξει τα έσοδα των ομάδων στα ύψη; " Η Εuroleague έκλεισε τη συμφωνία! Πέτυχε κάτι απίστευτο για τα ευρωπαϊκά clubs. Υπήρχαν πολλές ομάδες που δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τη FIBA ξανά. Η FIBA είχε τις ευκαιρίες της, αλλά η Euroleague ήταν η λίγκα που παρουσίαζε βελτίωση κάθε χρόνο. Τι να πω; Είμαι φαν της Euroleague". Είναι και Euroleague Legend, αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Η κλειστή λίγκα ήταν η λύση στο πρόβλημα; " Και με τις 24 ομάδες αυτό που αποδείχθηκε ήταν ότι τα "μεγάλα αγόρια" θα έχουν πάντα τον έλεγχο, όπου και αν είναι. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα πάει η ιστορία με τις 16 ομάδες. Είμαι χαρούμενος που η Zalgiris αποτελεί μέλος του νέου project. Είναι στις 11 ομάδες, λόγω της παράδοσης που έχει ως ομάδα, της βάσης των φιλάθλων, των εγκαταστάσεων. Όλα αυτά εκτιμήθηκαν από τη Euroleague που όπως και η Zalgiris κάνει μικρά βήματα κάθε χρόνο, προς τα εμπρός. Πάντα προχωρά προς τα εμπρός".

"Δεν λέτε και λίγο πράγμα το 2/2 επί του Ολυμπιακού"

Μπροστά, μπροστά... υπό την έννοια των υποχρεώσεων, βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Της νέας εποχής, με νέο προπονητή και πολλές αλλαγές. Πώς βλέπει τους "πράσινους" στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή; " Ακόμα κερδίζουν τίτλους. Με τον Πεδουλάκη πήραν το νταμπλ, πέρυσι το Κύπελλο, ενώ φέτος ξεκίνησαν πάρα πολύ καλά. Προφανώς και δεν είναι πλέον στα 3-4 φαβορί, αλλά δεν αποκλείεται να επιστρέψουν εκεί φέτος. Είναι κάτι που μπορούν να κάνουν, αν κρίνω από τον τρόπο που μπήκαν στη σεζόν. Είδαμε πως πανηγύρισαν δυο πειστικές νίκες επί του Ολυμπιακού. Δεν το λέτε και λίγο πράγμα αυτό". Τηρουμένων των αναλογιών και δεδομένων των τραυματισμών, όχι. " Επίσης, μη ξεχνάς πως ο Γκιστ είναι εκτός. Είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Συν κάποια άλλα προβλήματα, ο ΠΑΟ έζησε δυο δύσκολες εβδομάδες. Αλλά συμβαίνουν αυτά σε σεζόν που κρατά 10 μήνες. Αν μείνουν υγιείς μπορούν να επιτύχουν πολλά. Διαθέτουν εξαιρετικούς παίκτες και έναν πολύ καλό προπονητή. Ένα από τα βασικά που χρειάζονται τώρα, είναι η υπομονή που ξέρω πως δεν υπάρχει πουθενά, σε παρόμοιες καταστάσεις".

Αυτό είναι ένα από τα συν της Ζalgiris, εν όψει του αγώνα της Παρασκευής (13/11); "Μπορεί να διεξαχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Ξέρω πως τα media έχουν δημιουργήσει μια πίεση στον Παναθηναϊκό. Διάβαζα σήμερα μια συνέντευξη του Ίαν. Είπε πως ο Παναθηναϊκός θα βγει από το πρώτο δευτερόλεπτο να παλέψει σε ένα do or die παιχνίδι, για εκείνον, όλοι θα παίξουν σαν τρελοί για να νικήσουν. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του". Και ποιο είναι το πλάνο; " Θέλουμε να ματσάρουμε την ενέργεια των γηπεδούχων, από την αρχή, να κάνουμε το παιχνίδι μας και να... ενισχύσουμε την πίεση που ούτως ή άλλως θα νιώθει ο Παναθηναϊκός, για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ειλικρινά πιστεύω πως οι πιθανότητες είναι 50-50".

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται ως κόουτς στην Αθήνα. Όπως πάντα, ωστόσο ισχύει ότι " κάθε φορά που παίζω αντίπαλος με μια πρώην ομάδα μου, ζω έναν εφιάλτη. Ως συναισθηματικός χαρακτήρας, δένομαι με τους ανθρώπους, με τους οποίους έχω μοιραστεί χρόνια από τη ζωή μου. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να 'χω καθαρό μυαλό, να είμαι σωστός για αυτά που θέλει η Zalgiris". Και πάντα θα "κλέψει" λίγο χρόνο από τις πολλές δουλειές του, για να δει τα φιλαράκια του.

"Φαβορί οι συνήθεις ύποπτοι"

Το καλοκαίρι οι Αναντολού Εφές και Φενέρμπαχτσε ήταν μεταξύ των ομάδων που έκαναν τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις, πράγμα που δεν φαίνεται προς το παρόν από το ρεκόρ τους. Πώς θα ολοκληρωθεί η χρονιά; " Όπως λέει και η Euroleague, στο σχετικό της σποτ, οι ύποπτοι είναι οι συνήθεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο για 1-2 εκπλήξεις", δηλαδή αυτοί που εμφανίζονται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. "Πολλές ομάδες παλεύουν αυτήν την περίοδο. Η Εφές είναι μια από αυτές, η Φενέρ μια άλλη, και ο ΠΑΟ μια τρίτη. Αλλά να σου πω κάτι; Όσοι έχουν καλούς προπονητής και πλήθος φιλάθλων στο πλευρό τους, γυρίσουν την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα 'χουν βρει το δρόμο τους. Όποιος έχει καλό προπονητή στον πάγκο, έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να πανηγυρίσει καλά αποτελέσματα". Εκείνος πότε θα μετατοπιστεί στην πρώτη θέση του πάγκο; " Δεν βιάζομαι. Είναι κάτι που το λέω συνέχεια. Βέβαια, αν έλθει η κατάλληλη ευκαιρία θα είμαι κάτι περισσότερο από έτοιμος". Μάλλον αυτή η εμπειρία δεν ήταν η Μaccabi, έτσι; Δεδομένου ότι το όνομα του κυκλοφόρησε μεταξύ των υποψηφίων να αντικαταστήσουν τον Goodes. "Όχι. Δεν υπήρχε μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτό που κυκλοφόρησε".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ