EUROLEAGUE

"Αυστηρός και συνεπής"

"Αυστηρός και συνεπής"

Ο Νίκος Μπάρλος συνεργάστηκε με τον Ντιρκ Μπάουερμαν στον Απόλλωνα Πατρών και μέσω του Euroleague Greece σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ αλλά και τον χαρακτήρα του Γερμανού τεχνικού

Η σεζόν 1999-2000 ήταν η χρονιά καθιέρωσης του Νίκου Μπάρλου στον Απόλλωνα Πατρών και μετέπειτα στο ελληνικό μπάσκετ. Με τους πατρινούς στην Α2 τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο... σχετικά άγνωστος, Ντιρκ Μπάουερμαν. Ο φιλόδοξος Γερμανός τεχνικός δεν φοβήθηκε και έδωσε σημαντικό ρόλο στον 20χρονο τότε Μπάρλο, ο οποίος τον δικαίωσε. Από τότε άλλαξαν πολλά και η καριέρα των δύο αντρών πήρε την ανιούσα.

Ο μεν Μπάρλος έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και στην Euroleague όντας παίκτης του Ολυμπιακού, ενώ ο 56χρονος τεχνικός διέγραψε εξαιρετική πορεία στο Γερμανικό πρωτάθλημα αλλά και ως εκλέκτορας της Εθνικής του ομάδας. Ο Μπάουερμαν το βράδυ της Πέμπτης (21.30) θα επιστρέψει στην Ελλάδα αυτή τη φορά ως προπονητής της Λιέτουβος Ρίτας και ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού και το Euroleague Greece επικοινώνησε με τον Νίκο Μπάρλο ζητώντας του να θυμηθεί τα παλιά. Ο νυν πάουερ φόργουορντ της Κηφισιάς είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον προπονητή που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τα προσόντα του, ενώ αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους όταν του ζητήθηκε να ξανασυνεργαστούν σε ομάδα του εξωτερικού εκείνος αρνήθηκε.

Όντας σε νεαρή ηλικία ήσουν με τον Μπάουερμαν στον Απόλλωνα Πατρών. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

"Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Όντας νέος ήταν σπουδαία εμπειρία να δουλέψω με έναν Ευρωπαίο προπονητή. Με βοήθησε πάρα πολύ αυτή η συνεργασία. Ο Μπάουερμαν μου έδωσε ρόλο στην ομάδα παρότι ήμουν μικρός. Μαζί δουλέψαμε πολύ και καλά.

Γενικά είναι ένας προπονητής συνεπής στον τρόπο που προπονεί την ομάδα και συνεργάζεται καλά με τους παίκτες. Παρότι είναι αρκετά αυστηρός είχε καλή χημεία και επικοινωνία με τους παίκτες. Προσωπικά στο πρόσωπο του έβλεπα κίνητρο να παίξω και για τον ίδιο. Είναι άξιος προπονητής και φάνηκε η δουλειά που έχει κάνει στην μετέπειτα πορεία του σε Εθνική Γερμανίας, Μπάμπεργκ και Μπάγερν.

Είμαι σίγουρος ότι στο μέλλον θα πετύχει ακόμα περισσότερα. Όπως και να έχει εγώ του εύχομαι καλή επιτυχία γιατί τον στηρίζω".

Περίμενες ότι θα έφτανε στο επίπεδο να είναι ένας από τους καταξιωμένους προπονητές της Euroleague;

"Τότε δεν είχα την απαιτούμενη εμπειρία να διακρίνω πολλά πράγματα, όμως παρακολουθώντας τον μετέπειτα ήμουν σίγουρος γιατί έβλεπα το έργο του, ενώ παράλληλα το είχα ζήσει κι από μέσα. Ήταν λοιπόν κάτι φυσιολογικό για εμένα. Θεωρώ ότι το άνοιγμα του εκτός Γερμανίας σε ομάδα Euroleague θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το μέλλον του στην Ευρώπη".

"Αυστηρός και συνεπής"

Τι πράγματα έμαθες από τον Γερμανό τεχνικό;

"Ήμουν πιτσιρικάς, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε και δούλεψε πολύ μαζί μου. Μέσα από τη σκληρή δουλειά με εμπιστεύτηκε δίνοντάς μου ρόλο και χρόνο μέσα στην ομάδα. Το πιο σημαντικό πράγμα που μου έμαθε ήταν να έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και αυτοπεποίθηση κάτι το οποίο με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου. Αν και ήμουν νέος συνέβαινε συχνά να με “βουτάει” από τον πάγκο και να με βάζει μέσα στον αγώνα με μοναδική εντολή «δεν ξέρω τι θα κάνεις, όμως μπες μέσα και άλλαξε το παιχνίδι και τον ρυθμό»".

Ως άνθρωπος πώς ήταν;

"Σίγουρα η τιμιότητα είναι μία αρετή που τον χαρακτηρίζει ως προπονητή και άνθρωπο. Μπορείς να τον εμπιστευτείς και δεν έχει τόσο μέσα του το γερμανικό πρότυπο όπως το έχουμε αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Είναι έξυπνος, δουλευταράς και αξιόλογος άνθρωπος πάνω από όλα.

Οι αναμνήσεις που έχω από τον Μπάουερμαν με βοήθησαν πολύ στον χαρακτήρα μου και στην καριέρα μου, οπότε δεν θα μπορούσα να πω τίποτα κακό γι αυτόν.

Μετά τον Απόλλωνα είχα την ευκαιρία να δουλέψω και πάλι μαζί του στην Γερμανία και στην Μπάμπεργκ. Θα πήγαινα, όμως, τότε ήταν που ήρθε η πρόταση του Ολυμπιακού και δεν γινόταν να αρνηθώ αυτήν την πρόταση".

Τι ζητούσε και που έδινε μεγάλη βαρύτητα αγωνιστικά;

"Τότε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, καθώς μιλάμε για ένα διαφορετικό μπάσκετ και μία εντελώς διαφορετική Α2. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι έδινε μεγάλη βάση στην άμυνα, ενώ δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που είχε να σε κάνει να παίζεις και να ζεις σε περιβάλλον πρωταθλητισμού".

"Οι ελληνικές ομάδες θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος"

Σου έχει λείψει η Euroleague;

"Πολύ γιατί έχω όμορφες αναμνήσεις από το υψηλότερο επίπεδο. Είναι ωραία να παίζεις σε αυτή τη διοργάνωση και αποτελεί τιμή για κάθε παίκτη να αγωνίζεται σε αυτή. Πλέον παρακολουθώ την διοργάνωση πολύ και είμαι από τους πιο φανατικούς θεατές της".

Θα ήθελες να ξαναπαίξεις σε αυτό το επίπεδο;

"Φυσικά, το συζητάς; Ποιος δεν θα ήθελε; Είχα την ευκαιρία μου αλλά οι επιλογές μου είναι δικές μου και έχω μάθει να τις στηρίζω μέχρι τέλους ακόμα κι αν είναι λανθασμένες. Αυτό που βλέπω είναι ότι δυστυχώς σε αυτή την εποχή ένας παίκτης είναι αναγκασμένος να κοιτά πρώτα το οικονομικό κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να σου καθορίσει την καριέρα".

Τις ελληνικές ομάδες πώς τις βλέπεις φέτος στην Euroleague;

"Ο Ολυμπιακός είναι δυνατός όπως ήταν. Έχει κρατήσει τον κορμό του, έχει καλό προπονητή και θα έχει μία συνέχεια των προηγούμενων χρόνων. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει πολλές δύσκολες, όμως και πέρσι δεν είχε; Την προηγούμενη σεζόν κατάφερε ένα εκπληκτικό νταμπλ γιατί έχει χαρακτήρα. Οι άνθρωποι που τον διοικούν τεχνικά και διοικητικά έχουν εμπειρία να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες όπως έγινε και πέρσι. Είμαι σίγουρος ότι και οι δύο θα πρωταγωνιστήσουν, καθώς είναι ομάδες για τα δύσκολα. Όταν φτάσουν τα πλέι οφ, στα οποία θεωρώ σίγουρο ότι θα βρίσκονται, έχουν τον χαρακτήρα και τον τρόπο να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Όπως και να έχει εγώ εύχομαι καλή επιτυχία και στις δύο Ελληνικές ομάδες που γνωρίζουν τον δρόμο για να πάνε πολύ καλά".

Ποιες ομάδες νομίζεις ότι είναι τα φετινά φαβορί;

"Νομίζω ότι η Ρεάλ παρότι παίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού ο οποίος πολλές φορές γυρνάει μπούμερανγκ θα καταφέρει τελικά να βρίσκεται στο Final 4. Παρότι μέχρι τώρα δεν πείθει πιστεύω η ΤΣΣΚΑ είναι αρκετά δυνατή. Με προπονητή τον Μεσίνα, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικό τεχνικό, δύσκολα δεν θα στρώσει μέσα στην διοργάνωση. Φέτος βλέπω ότι στην τελική φάση θα βρίσκεται κάποια ομάδα από Τουρκία, καθώς έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου κι έχοντας πληρώσει αδρά να δουν κάποιον εκπρόσωπο τους. Η Φενέρμπαχτσε ελέω Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει τις περισσότερες ελπίδες από τις 3 τούρκικες. Τέλος θεωρώ δεδομένο και εύχομαι ότι θα βρίσκεται στο Μιλάνο τουλάχιστον μία εκ των δύο ελληνικών ομάδων γιατί θέλουμε να συνεχιστεί το σερί που έχουμε ως ελληνικό μπάσκετ".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ