EUROLEAGUE

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

Ο Εργκίν Αταμάν ονειρεύεται Final Four με την Γαλατασαράι, τόνισε πως οι τουρκικές ομάδες άργησαν να κατακτήσουν ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, παραδέχτηκε πως ήθελε τους Μπουρούση-Τζέιμς, εκθείασε τον Ολυμπιακό και πήρε θέση για το πραξικόπημα στην Τουρκία.

O Εργκίν Αταμάν παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στο Euroleague Greece και στον Νότη Ψιλόπουλο, μιλώντας για την Γαλατασαράι της νέας σεζόν, για την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου (του Eurocup) από τουρκική ομάδα, τίτλος που καθυστέρησε να έρθει όπως τόνισε, αλλά και για το μυστικό της επιτυχίας του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια. Ο έμπειρος κόουτς της "Γαλατά" τοποθετήθηκε για την δωδεκάμηνη τιμωρία του Στεφάν Λάσμε (λόγω ουσιών), με τον 50χρονο προπονητή να στηρίζει τον παίκτη του. Εξήγησε τους λόγους του "διαζυγίου" με τον Νέναντ Κρστιτς, δήλωσε πως στόχος της ομάδας του είναι το Final Four, ενώ παραδέχτηκε πως το καλοκαίρι υπήρξε "ζεστό" ενδιαφέρον για την απόκτηση των Γιάννη Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς. Παράλληλα, δεν δίστασε να μιλήσει και για την προσπάθεια πραξικοπήματος στην πατρίδα του το περασμένο καλοκαίρι.

"Αναγκαστήκαμε να πάρουμε 10 παίκτες, φέτος έχουμε βάθος, στόχος μας είναι να φτάσουμε στο Final Four"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Κόουτς, ποια είναι η άποψη σας για την Γαλατασαράι της νέας σεζόν;

"Από την στιγμή που κατακτήσαμε το Eurocup πέρσι, φέτος έπρεπε να αλλάξουμε πολλά πράγματα στην ομάδα. Άποψη μου ήταν πως δεν θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και να συνεχίσουμε σχεδόν η ίδια ομάδα με πέρσι, αλλάζοντας μόνο τέσσερις παίκτες, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν εφικτό. Καταρχάς χάσαμε τον ΜακΚόλουμ, τον οποίο τον θέλαμε, αλλά δέχτηκε μία τεράστια προσφορά από την Κίνα την οποία δεν μπορούσαμε να ανταγωνιστούμε. Ύστερα είχαμε την μεγάλη τιμωρία με τον Λάσμε, ο οποίος τιμωρήθηκε για ολόκληρη την σεζόν, ενώ και ο Ντέιβις αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του. Ύστερα από αυτές τις τρεις σημαντικές απώλειες, βρέθηκα σε θέση να χρειαστεί να αλλάξω την χημεία ολόκληρης της ομάδας, κάνοντας αρκετές αλλαγές στο ρόστερ μας.

Ξέρεις πόσες μεταγραφές κάναμε φέτος; Κάναμε 10 μεταγραφικές κινήσεις και έχουμε 5 παίκτες από την περασμένη σεζόν. Βέβαια, μπορώ να σου πω πως φέτος έχουμε μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο, μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα, καθώς πέρσι ουσιαστικά αγωνιζόμασταν κάνοντας ροτέισον με 8 παίκτες κυρίως. Τώρα μπορώ να πω με ικανοποίηση πως διαθέτουμε 12 παίκτες υψηλού επιπέδου και με μεγάλη εμπειρία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσω το ροτέισον και οι παίκτες μου να έχουν αποθέματα ενέργειας μέσα στην σεζόν. Βέβαια, εδώ υπάρχει μία πρόκληση. Να βάλεις όλους τους παίκτες στην νοοτροπία της ομάδας, στην φιλοσοφία της, ώστε να παίξουμε το μπάσκετ που θέλουμε. Δεν είναι εύκολο και θέλει χρόνο ώστε η δουλειά μας να βγει στο παρκέ.

Ίσως κάποιοι να μην δίνουν τόσο μεγάλη σημασία, αλλά για εμένα προσωπικά η καλή χημεία σε μία ομάδα είναι το 80% της επιτυχίας. Και αν ρωτήσεις παίκτες και προπονητές θα σου πουν το ίδιο. Είναι τεράστια η σημασία για μία ομάδα να έχει συνοχή, χημεία και ομοιογένεια.

Βρισκόμαστε στην 6η-7η βδομάδα της προετοιμασίας μας, έχουμε δώσει περίπου 14 φιλικά ματς, δουλεύουμε σκληρά στην προπόνηση και στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε έτοιμοι όταν ξεκινήσει η σεζόν. Νομίζω πως θα μας βοηθήσει η στιγμή που θα ξεκινήσει το τουρκικό πρωτάθλημα. Εκείνα τα επίσημα ματς θα μας βοηθήσουν ώστε να είμαστε έτοιμοι και στην Euroleague".

-Ποια είναι η άποψη σας για το νέο σύστημα της Euroleague;

"Προσωπικά μου αρέσει το νέο σύστημα της Euroleague και εκτιμώ πως αυτή η αλλαγή θα κάνει καλό στην διοργάνωση. Μιλάμε για ένα κανονικό πρωτάθλημα, στο οποίο πλέον όλοι θα παίζουν με όλους. Πιστεύω πως ο κόσμος θα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον όλα τα παιχνίδια και ειδικά της κάθε ομάδας που υποστηρίζει, από την πρώτη έως και την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου, γιατί πλέον κάθε παιχνίδι θα είναι σημαντικό και το αποτέλεσμα που θα φέρεις θα μετρά και θα έχει σημασία. Επίσης, στην συνέχεια θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα playoffs, ενώ φυσικά παραμένει και το Final Four, το οποίο έχει την ομορφιά και την μαγεία του, προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις σε όλους μας, σε παίκτες, προπονητές και φιλάθλους. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής είναι κάτι καινούριο για όλους μας και αναμένω να ξεκινήσει η σεζόν με ανυπομονησία".

"Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία, αργήσαμε σαν Τουρκία να κατακτήσουμε στο μπάσκετ ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο"

Related content

-Πέρσι γράψατε ιστορία, καθώς κατακτήσαμε το Eurocup και γίνατε η πρώτη τουρκική ομάδα που καταφέρνει να πάρει ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ. Είναι θέμα χρόνου μια ομάδα από την χώρα να κατακτήσει και την Euroleague;

"Άποψη μου είναι πως σαν τουρκική ομάδα, και γενικά το τουρκικό μπάσκετ, άργησε και αργήσαμε να γράψουμε ιστορία. Αργήσαμε να φέρουμε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ στην πατρίδα μας. Και το λέω αυτό γιατί τα τελευταία 5-6 χρόνια οι ομάδες στην Τουρκία έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στο μπάσκετ, φέρνοντας σπουδαίους προπονητές και σημαντικούς παίκτες υψηλού επιπέδου. Παρά τα πολλά χρήματα που δόθηκαν, οι ομάδες της χώρας μου αδυνατούσαν να προκριθούν σε ένα Final Four, δεν μπορούσαν να πάρουν ένα τρόπαιο στην Ευρώπη. Tο γεγονός πως η Γαλατασαράι κατέκτησε πέρσι το Eurocup έδωσε κίνητρο σε όλες τις ομάδες ώστε να κατακτήσουν και εκείνες ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά και μία παραπάνω πίστη πως μπορούν και εκείνες να το καταφέρουν κάποια στιγμή. Έχουμε κάνει βήματα προόδου, αλλά αργήσαμε αρκετά να πετύχουμε, αργήσαμε να πάρουμε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Πέρσι βέβαια ήταν μία καλή χρονιά για το τουρκικό μπάσκετ, καθώς η Γαλατασαράι κατέκτησε το Eurocup, ενώ και η Φενέρμπαχτσε έγινε η πρώτη τουρκική ομάδα που αγωνίστηκε σε τελικό Euroleague, συμμετέχοντας για δεύτερη συνεχή φορά σε Final Four. Πλέον έχουμε 4 ομάδες από την Τουρκία στην Euroleague και όλες έχουν κίνητρο να αγωνιστούν στο Final Four και άλλες να κατακτήσουν το τρόπαιο της Euroleague, κάτι που σαν χώρα δεν το έχουμε καταφέρει ποτέ. Βέβαια, όσον αφορά εμάς, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να προκριθούμε στο Final Four. Αυτό θα είναι επιτυχία για εμάς. Στο μέλλον θα κάνουμε όνειρα για ακόμη πιο μακριά. Και το λέω αυτό, γιατί ναι μεν πιστεύω πως είμαστε μία καλή ομάδα, αλλά αν ρίξεις μία ματιά στα μπάτζετ των 16 ομάδων στην Euroleague, εμείς είμαστε περίπου στην 11η-12η θέση, σε σύγκριση με τους αντιπάλους μας.

Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πανάκριβες και σπουδαίες ομάδες, που διαθέτουν και τεράστια εμπειρία στην διοργάνωση, όπως την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Φενέρμπαχτσε, την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και φυσικά τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, συν την Μακάμπι. Καταλαβαίνεις πως θα έχουμε δύσκολο έργο, θα είναι δύσκολο ακόμη και να μπούμε στα playoffs, στην οκτάδα, αλλά θα παλέψουμε και ονειρευόμαστε πως μπορούμε, πως έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε στο Final Four. Θα είναι όπλο μας το γήπεδο μας, γιατί κατά την προσωπική μου άποψη διαθέτουμε την καλύτερη ατμόσφαιρα στις εξέδρες από κάθε άλλον αντίπαλο στην Euroleague".

"Ο θησαυρός του Ολυμπιακού είναι οι Έλληνες παίκτες του, ο Σπανούλης είναι ηγέτης, πρότυπο μου η χημεία που έχει σαν ομάδα. Στην Ελλάδα έχετε καλή γενιά παικτών"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Αντιμετωπίσατε τον Ολυμπιακό, έχει συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας του τα τελευταία χρόνια;

"Νομίζω πως το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στον θησαυρό του και αυτός είναι οι σπουδαίοι Έλληνες παίκτες του. Αυτοί είναι που έχουν κάνει την διαφορά. Δεν υπάρχουν πολλές ομάδες που να έχουν παίξει τελικούς και να έχουν κατακτήσει την Euroleague έχοντας τόσους πολλούς γηγενείς παίκτες πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός έχει έναν από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, τον Σπανούλη, ο οποίος είναι ηγέτης, ένας συναρπαστικός παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά σε ένα παιχνίδι. Διαθέτει τον Πρίντεζη, ο οποίος είναι καταπληκτικός κοντά στο καλάθι, διαθέτει τους Παπανικολάου και Μάντζαρη οι οποίοι είναι επίσης καλοί παίκτες, έχει τον Παπαπέτρου, ενώ παλαιότερα διέθετε και τους Σλούκα και Περπέρογλου. Δεν αποτελούν μόνο καλούς Έλληνες παίκτες, αποτελούν ορισμένους από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες υψηλού επιπέδου.

Οι ξένοι του δεν ήταν ποτέ οι σούπερ-σταρ παίκτες, ούτε κόστιζαν αρκετά και αναφέρομαι στην τελευταία πενταετία. Οι ξένοι του ήταν πράγματι καλοί παίκτες και για αυτό ακολούθως έκαναν καριέρα και σε άλλες ομάδες στην Euroleague, αλλά ήταν κυρίως συμπληρωματικοί και οι Έλληνες οι πρωταγωνιστές και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την επιτυχία που έχει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια. Επίσης, διαθέτει μία αξιοζήλευτη χημεία σαν ομάδα, έχει μία βάση παικτών στην οποία και στηρίζεται, έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και όλα τον έχουν βοηθήσει ώστε να πετύχει τους στόχους του τα τελευταία χρόνια. Και είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός πως έχει σημειώσει όλες αυτές τις επιτυχίες έχοντας μικρό μπάτζετ. Αυτό λέει πολλά για το μέγεθος της επιτυχίας τους. Σου μίλησα πριν για χημεία. Η χημεία του Ολυμπιακού είναι πρότυπο και παράδειγμα για όλες τις ομάδες.

Αυτό το αβαντάζ, γιατί είναι αβαντάζ να έχεις πρωταγωνιστές γηγενείς παίκτες, παίκτες από την πατρίδα της ομάδας, το είχε παλαιότερα και ο Παναθηναϊκός, το έχει και τώρα σε ένα βαθμό, καθώς διαθέτει τους Καλάθη, Παππά και Μπουρούση. Οι Έλληνες παίκτες είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Σου προσφέρουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου, είναι έξυπνοι, διαβάζουν καλά το παιχνίδι, έχουν ικανότητες και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην Euroleague. Δεν έχουμε παρόμοιους παίκτες στην Τουρκία, παίκτες της γενιάς του Σπανούλη και του Πρίντεζη για παράδειγμα. Αναφέρομαι σε ποσότητα που έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με την Τουρκία.

Επίσης, το γεγονός πως έχετε καλούς Έλληνες παίκτες, παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να γίνουν πρωταγωνιστές, σας δίνει το αβαντάζ να μην ξοδεύετε πολλά χρήματα, γιατί δεν χρειάζεται να δώσετε πάρα πολλά λεφτά σε ξένους παίκτες, κάτι που συμβαίνει στις τουρκικές ομάδες. Οι Έλληνες, επειδή συνήθως θέλουν να παίζουν μπάσκετ στην χώρα τους, το κάνουν και με ένα φυσιολογικό κόστος όσον αφορά τα χρήματα που ζητούν για να παίξουν μπάσκετ στην χώρα τους".

-Από τα φιλικά που δώσατε, ποια είναι η άποψη σας για το φετινό επίπεδο του Ολυμπιακού;

"Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με πέρσι, είναι μία ομάδα που έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την περασμένη σεζόν. Από το φιλικό που παίξαμε βλέπω και πάλι μία ομάδα που θέλει να πιέσει στην άμυνα, να πιέσει πάνω στην μπάλα και αυτό μπορεί να το κάνει καλά. Σου βάζει δύσκολα ο Ολυμπιακός στο ανασταλτικό κομμάτι. Νομίζω ότι αυτό που θέλει να βελτιώσει, όσο κατάλαβα, είναι το παιχνίδι του στην επίθεση. Εκεί θέλει ακόμη λίγο δουλειά, αλλά είναι λογικό ακόμη να μην είναι απόλυτα έτοιμος, καθώς οι περισσότερες ομάδες δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που θέλουν. Θέλει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, περισσότερο από πέρσι και όταν βρει ρυθμό ο Ολυμπιακός γίνεται επικίνδυνος. Όπως είπα, έχει πολλούς καλούς Έλληνες, ενώ και οι ξένοι του έχουν ταιριάξει στην ομάδα.

Ξέρω τον Μπιρτς στο "5" που πήραν από την Τουρκία, είναι καλός σέντερ, θα τους βοηθήσει σε αυτά που θέλουν να τους δώσει. Μακάρι να είναι υγιής και ο Γιανγκ ώστε να τους βοηθήσει. Θέλει λίγο χρόνο για να νιώσει καλά και πάλι μέσα στο γήπεδο. Δίχως να θέλω να υποτιμήσω κάποιον άλλον παίκτη, γιατί έχω σεβασμό στην ομάδα του Ολυμπιακού, στο ρόστερ του και στους προπονητές του, για μένα θα παίξει σημαντικό ρόλο σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο Σπανούλης φέτος. Είναι ένας παίκτης που τον θαυμάζω, ένας παίκτης που αν είναι καλά αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο όλης της ομάδας του, ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά σε κάθε παιχνίδι".

"Τώρα δεν έχουμε πολλούς καλούς Τούρκους παίκτες, αλλά η νέα γενιά μας έχει μεγάλο ταλέντο"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Θεωρείται πως το τουρκικό μπάσκετ έχει πλέον μία τουρκική γενικά παικτών ώστε να στηριχθεί, για να μην χρειάζεται να ξοδεύετε τόσο πολλά χρήματα σε ξένους παίκτες;

"Όπως σου σχολίασα, δυστυχώς δεν νομίζω πως έχουμε αρκετούς καλούς Τούρκους μπασκετμπολίστες και αναφέρομαι στους παίκτες που γεννήθηκαν την δεκαετία του '80 και στις αρχές της δεκαετία του 90'. Έχει έχουμε μικρή ποσότητα καλών Τούρκων παικτών. Υπάρχουν, αλλά είναι λίγοι, σίγουρα λιγότεροι σε σχέση με την ποσότητα καλών παικτών που έχει η Ελλάδα, η οποία έχει για παράδειγμα τους Σπανούλη, Μπουρούση, Πρίντεζη, Περπέρογλου, Παπανικολάου, Καλάθη, Παππά, Μάντζαρη, Σλούκα. Και αυτά τα ονόματα είναι ενδεικτικά. Σε αυτή την γενιά εμείς έχουμε παίκτες όπως ο Γκιουλέρ και ο Ερντέν, αλλά όχι κάτι άλλο που να ξεχωρίζει.

Έχουμε μία εξαιρετική φουρνιά παικτών, αλλά είναι ακόμη μικροί, νεαροί και άπειροι. Παιδιά που έχουν γεννηθεί το 1994, το 1995, το 1996 και το 1997. Εκεί υπάρχει μπόλικο ταλέντο, όπως ο Κορκμάζ η ο Οσμάν, ο οποίος δείχνει έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Όμως, είναι νεαροί ακόμη και χρειάζονται χρόνο. Ξέρεις, λέμε στην Τουρκία πως θέλουμε κάποια στιγμή μία τουρκική ομάδα να αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για να γίνει αυτό, πιστεύω, χρειάζεται να έχεις και καλούς Τούρκους παίκτες. Και πρέπει τους εξαιρετικούς πιτσιρικάδες που έχουμε να τους αξιοποιήσουμε, να τους πιστέψουμε, να τους δώσουμε ενεργό χρόνο συμμετοχής, να τους δώσουμε εμπειρίες ώστε να μάθουν και να διδαχθούν, να τους βάλουμε στο παιχνίδι. Βλέπω στην Εφές πως γίνεται δουλειά με τον Οσμάν και χαίρομαι, γιατί είναι καλός παίκτης και ικανός να πραγματοποιήσει μία εξαιρετική καριέρα. Αλλά αυτό θα φανεί μέσα στα χρόνια".

"Ο Λάσμε ήταν άτυχος, έκανε λάθος, αλλά δεν έχω θυμώσει μαζί του. Δεν πήρε ντόπα. Φταίνε εκείνες οι δύο βδομάδες"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Ποια είναι η άποψη σας για την υπόθεση με την τιμωρία του Στεφάν Λάσμε για έναν ολόκληρο χρόνο, ύστερα από την χρήση κάνναβης που έδειξαν τα αποτελέσματα πως έκανε; Ήταν ένα σοκ για εσάς και για την ομάδα;

"Ο Στέφαν Λάσμε πραγματοποίησε μία καταπληκτική σεζόν πέρσι, ήταν από τους πρωταγωνιστές μας, από τους καλύτερους μας παίκτες και στηριχθήκαμε σε εκείνον. Μπορώ να πω πως ήταν ο κορυφαίος μας παίκτης μέσα στο γήπεδο, αλλά και εκτός. Έχει μία εξαιρετική νοοτροπία και είναι μαχητής μέσα στο παρκέ. Ο Στεφάν, μπορώ να σου πω, πως είναι ένα καταπληκτικό παιδί. Καλός χαρακτήρας, δουλεύει σκληρά, βγάζει πάθος στο παιχνίδι του, ενέργεια και παίζει μπάσκετ με την καρδιά του. Μπαίνει στο γήπεδο και κάνει κατάθεση ψυχής σε κάθε αναμέτρηση.

Ξέρεις τι συνέβη σε εμάς όταν κατακτήσαμε το Eurocup; Επειδή γίναμε η πρώτη τουρκική ομάδα που κατέκτησε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στο μπάσκετ, ήταν μία τεράστια επιτυχία για το σπορ στην χώρα μας και φυσικά για τον σύλλογο μας, την Γαλατασαράι. Το γεγονός διαφημίστηκε και όλοι ήθελαν από εμάς κάτι. Για περίπου δύο εβδομάδες, δώσαμε το "παρών" σε εκδηλώσεις, σε συνεντεύξεις, σε πάρτι, σε τραπέζια για φαγητό, σε ραντεβού με φιλάθλους μας στην Τουρκία για να γιορτάσουμε την επιτυχία. Σχεδόν κάθε βράδυ ήμασταν καλεσμένοι κάπου και έπρεπε να πάμε, εκπροσωπώντας την Γαλατασαράι.

Επειδή λοιπόν εκείνη την περίοδο, εκείνες τις δύο εβδομάδες, ήταν 15 μέρες γιορτής, εκτιμώ πως ο Λάσμε έχασε την συγκέντρωση του, έχασε τις ισορροπίες του, με αποτέλεσμα να μην σκεφτεί καθαρά και να κάνει εκείνο το λάθος. Έκανε λάθος, πήρε κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά έχω να σου πω το εξής: δεν είμαι υπέρ της χρήσης κάνναβης που έκανε, δεν προσπαθώ να τον δικαιολογήσω, αλλά δεν πήρε ντόπα. Ενδεχομένως να κάπνισε ένα βράδυ μετά τα πάρτι που έγιναν εκείνη την περίοδο και στάθηκε άτυχος, γιατί όταν ξεκίνησαν και πάλι τα παιχνίδια στο τουρκικό πρωτάθλημα στα playoffs, δύο σερί φορές επιλέχτηκε εκείνος να περάσει από εξετάσεις μέσα σε μία εβδομάδα και τις δύο φορές τα αποτελέσματα έδειξαν πως έκανε ό,τι έκανε. Το θέμα είναι πως αν είχε τιμωρηθεί κατευθείαν από το πρώτο δείγμα, η τιμωρία του θα ήταν μόνο για τρεις μήνες. Επειδή όμως βγήκε και το δεύτερο δείγμα, το οποίο έδειξε πως είχε κάνει χρήση, αυτόματα η τιμωρία του πήγε στον ένα χρόνο απουσίας.

Ήταν άτυχος δυστυχώς με τις δύο συνεχόμενες φορές που κλήθηκε να περάσει από τα τεστ. Όλοι στην ομάδα στεναχωρηθήκαμε με αυτή την εξέλιξη, γιατί είναι καταπληκτικό παιδί, καλός χαρακτήρας και σπουδαίος παίκτης, ένας σημαντικός παίκτης για εμάς. Ρώτησα έναν γιατρό, δεν ξέρω τι ακριβώς έκανε ο Λάσμε, δεν τα γνωρίζω εγώ αυτά, αλλά μου είπε πως αυτές οι ουσίες συνήθως μένουν στον οργανισμό για μία-δύο εβδομάδες και ας έχει κάνει μία φορά την χρήση τους. Μίλησα πρόσφατα με τον ατζέντη του και μου είπε πως θα πάει στα δικαστήρια, ελπίζοντας να μειωθεί η ποινή του, η οποία εκτιμώ πως είναι αρκετά αυστηρή. Προς το παρόν η WADA σε συνεργασία με την τουρκική Ομοσπονδία, τον έχουν τιμωρήσει για έναν χρόνο. Στην χειρότερη, θα είναι και πάλι μαζί μας στα playoffs του τουρκικού πρωταθλήματος.

-Είστε θυμωμένος με τον Λάσμε για την συμπεριφορά του, για το γεγονός πως έστω για λίγο λειτούργησε απερίσκεπτα;

"Είμαι θυμωμένος για την ατυχία του, είμαι θυμωμένος επειδή δεν τον έχω στην διάθεση μου, όχι για αυτό που έκανε. Σίγουρα δεν λειτούργησε σωστά, αλλά είναι καλός χαρακτήρας, ξέρω τι άνθρωπος είναι. Είναι κρίμα. Είναι ένας καταπληκτικός οικογενειάρχης, συνεχώς με την γυναίκα και τα παιδιά του. Δεν μπορώ να του πω κάτι, γιατί πραγματικά σε ολόκληρη την σεζόν πέρσι ήταν συνεπής, σωστός και συνείσφερε τα μέγιστα ώστε να κατακτήσουμε το Eurocup. Ήμουν εντυπωσιασμένος και ικανοποιημένος από την δουλειά του, αλλά και από την προσφορά του στην ομάδα. Ό,τι έγινε, συνέβη στο τέλος της σεζόν και είναι απλά άτυχος. Είμαι θυμωμένος γιατί δεν μπορώ να τον χρησιμοποιήσω στην ομάδα μου, ένας παίκτης που θα έκανε και φέτος την διαφορά στο παιχνίδι μας. Δεν είμαι θυμωμένος με εκείνον. Μπορώ να σου πω πως ήταν το "κλειδί" στην χημεία της ομάδας μου".

"Ο Κρστιτς μου είπε από μόνος του να φύγει, προς τιμήν του, γιατί δεν είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο γόνατο"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Τι συνέβη στην περίπτωση του Νέναντ Κρστιτς; Ανακοινώσατε την απόκτηση του, αλλά μετά από λίγο ήρθε το "διαζύγιο". Ποιος ήταν ο λόγος;

"Όπως ξέρετε, ο Κρστιτς είχε να παίξει μπάσκετ περίπου ενάμιση χρόνο λόγω του τραυματισμού του, λόγω της ρήξης χιαστού που είχε υποστεί. Ξέραμε πως προέρχεται από έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά είναι ένας σπουδαίος σέντερ και θέλαμε να προσθέσουμε την ποιότητα του στην ομάδα μας. Τον τσεκάραμε αρκετές φορές, μάλιστα στείλαμε τους γιατρούς μας στο Βελιγράδι να τον εξετάσουν, τον είδαμε και στις προπονήσεις που έκανε εκεί. Όλοι οι συνεργάτες μου, και φυσικά οι γιατροί, μου είπαν πως ο Κρστιτς είναι "οκ", πως είναι καλά, πως μπορεί να παίξει μπάσκετ, πως είναι υγιής. Μου ανέφεραν πως τα πόδια του είναι καλά, πως το γόνατο του είναι μια χαρά, πως ακολουθεί καλή αποθεραπεία, πως είναι σε θέση και πάλι να αγωνιστεί.

Όμως, όταν άρχισε να κάνει περισσότερο σκληρές προπονήσεις, όταν τον δοκιμάσαμε σε κάποια φιλικά, άρχισε να αισθάνεται και πάλι ενοχλήσεις στο γόνατο του. Ήταν καλύτερα, αλλά δεν είχε ξεπεράσει το πρόβλημα του 100%. Μετά, λοιπόν, τον πήγαμε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό στην Γερμανία, ο οποίος του είχε κάνει την επέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Μας ενημέρωσε πως θέλει ακόμη τουλάχιστον δύο μήνες για να γίνει το γόνατο του καλά όπως πριν, ενώ μας είπε πως ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει και άλλη μία μικρή επέμβαση. Βέβαια, για αυτό το ενδεχόμενο, στο συμβόλαιο του είχαμε βάλει μία οψιόν, για την κατάσταση της υγείας του, αλλά προς τιμήν του ο Κρστιτς ήρθε από μόνος του και μου είπε τα εξής: κόουτς δεν είμαι ακόμη 100% έτοιμος, θέλω λίγο ακόμη δουλειά. Δεν θέλω να χαλάσω το παιχνίδι της ομάδας σου, δεν θέλω να καθυστερήσω εσένα και την ομάδα σου, δεν θέλω να σας κάνω "ζημιά", ούτε θέλω να δημιουργήσω κενό στο ρόστερ, οπότε άσε με καλύτερα να αποχωρήσω, να δουλέψω ώστε να γίνω 100% καλά και μετά το βλέπουμε. Ακόμη και μετά τους δύο μήνες δεν ξέρω αν θα είμαι 100% καλά, ειδικά αν χρειαστεί κιόλας να κάνω νέα επέμβαση. Οπότε ας το αφήσουμε. Ο Κρστιτς είναι σπουδαίος παίκτης, μεγάλη προσωπικότητα, τον ήθελα πάρα πολύ στην Γαλατασαράι, αλλά δεν μπορούσαμε να το ρισκάρουμε και αποφασίσαμε να "χωρίσουμε" σε καλό και φιλικό κλίμα".

"Ήθελα στην Γαλατασαράι τους Μπουρούση και Τζέιμς, αλλά ήταν ακριβοί, ενώ άλλοι παίκτες ήταν διστακτικοί λόγω της τρομοκρατίας"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Υπήρχε μία φημολογία πως το καλοκαίρι δείξατε ενδιαφέρον για δύο παίκτες του Παναθηναϊκού. Για τους Γιάννη Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς. Είναι αλήθεια πως τους θέλατε στην ομάδα σας;

"Ναι, είναι αλήθεια, το καλοκαίρι ενδιαφερθήκαμε τόσο για τον Γιάννη Μπουρούση, όσο και για τον Μάικ Τζέιμς. Κοιτάξτε, είναι μία περίοδος που μία ομάδα, η κάθε ομάδα, ενδιαφέρεται για αρκετούς παίκτες μέχρι να κατασταλάξει εκεί που θέλει και μπορεί. Άλλωστε, κάναμε φέτος αρκετές αλλαγές στο ρόστερ μας και θέλαμε να τους αντικαταστήσουμε με παίκτες υψηλού επιπέδου. Και οι Μπουρούσης και Τζέιμς πραγματοποίησαν εξαιρετική σεζόν πέρσι με την Λαμποράλ Κούτσα, φτάνοντας μέχρι και το Final Four. Είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη. Θέλαμε και τους δύο παίκτες στην Γαλατασαράι, αλλά τόσο ο Μπουρούσης, όσο και ο Τζέιμς, ήταν ιδιαίτερα ακριβοί για εμάς, καθώς είχαν υψηλό κασέ. Δεν ξέρω πως κατάφερε ο Παναθηναϊκός να τους κάνει δικούς του, δεν γνωρίζω πόσα χρήματα τους έδωσε για να τους φέρει στην ομάδα του, αλλά για εμάς ήταν ακριβοί.

Βέβαια, εμείς είχαμε και έξτρα πρόβλημα το καλοκαίρι όταν χτίζαμε το ρόστερ μας, όπως και όλες οι τουρκικές ομάδες. Είχαμε τρομοκρατικές επιθέσεις, είχαμε απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα, οπότε αρκετοί παίκτες ήταν μπερδεμένοι, προβληματισμένοι και διστακτικοί στο να έρθουν να παίξουν μπάσκετ στην Τουρκία. Όλα αυτά δημιούργησαν μία ανασφάλεια στους αθλητές. Επίσης, μην ξεχνάς πως η Γαλατασαράι υστερεί σε μπάτζετ σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες που θα παίξουν στην Euroleague. Η Φενέρμπαχτσε, η Νταρουσάφακα, αλλά και η Εφές, έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ και περισσότερα χρήματα από εμάς. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να δώσουμε πάρα πολλά λεφτά ώστε να τους πείσουμε να έρθουν, καλύπτοντας με αυτά και τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στην Τουρκία. Παρά το γεγονός αυτό, θεωρώ πως είμαστε μία ομάδα που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Παναθηναϊκού, και ας πήραν αυτούς τους δύο παίκτες".

"Είμαστε σε πόλεμο με την τρομοκρατία, η Τουρκία είναι μία ευρωπαϊκή και δημοκρατική χώρα, ο Ερντογάν επανέφερε την τάξη ύστερα από την προσπάθεια για πραξικόπημα"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Στην Ελλάδα παρακολουθήσαμε τα όσα συνέβησαν στην Τουρκία με την απόπειρα πραξικοπήματος. Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψη σας για τα όσα συνέβησαν εκείνες τις μέρες στην χώρα σας. Ποια είναι η άποψη σας;

"Καταρχάς αυτό που έχω να πω είναι πως κανείς άνθρωπος στην Τουρκία δεν είναι χαρούμενος και περήφανος για αυτό που συνέβη το καλοκαίρι με την απόπειρα πραξικοπήματος. Η Τουρκία είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, η Κωνσταντινούπολη είναι μία μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Ο πληθυσμός μας είναι κοντά στα 80.000.000 και όλοι μας αγαπάμε πάρα πολύ την πατρίδα μας. Ξέρουμε πως είμαστε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουμε έρθει σε πόλεμο με τους τρομοκράτες και το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην ανατολική Τουρκία, καθώς εκεί, τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, υπάρχει μεγάλη αναταραχή με το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία. Το μεγάλο μας πρόβλημα βρίσκεται εκεί, στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας, με την Τουρκία να βρίσκεται σε πόλεμο σε κάθε σημάδι τρομοκρατίας που προέρχεται από εκεί.

Αυτό που συνέβη την 15η Ιουλίου, εκείνη η προσπάθεια πραξικοπήματος, ήταν κάτι το απίστευτο για εμάς. Ήταν κάτι που προήλθε από τον στρατό. Βέβαια, έχουμε μία... εμπειρία από αυτές τις καταστάσεις, γιατί κάτι τέτοιο συνέβη δύο φορές και στο παρελθόν στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο νομίζω συνέβη και πριν περίπου 35 χρόνια. Τώρα, έχοντας μία νέα γενιά, μία νέα νοοτροπία, μία νέα δημοκρατία, κανένας δεν περίμενε πως κάτι τέτοιο θα ξανασυμβεί, αλλά όμως έγινε. Δεν νομίζω όμως πως κάτι τέτοιο θα συμβεί ξανά στο μέλλον. Αυτό συνέβη, αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος, γιατί κάποιοι οργανισμοί, κάποιες ομάδες, κάποιοι άνθρωποι, προσπάθησαν να πετύχουν κάτι, προσπάθησαν να αλλάξουν κάτι στην Τουρκία. Αποτελούν όμως μία πάρα πολύ μικρή πληθυσμιακή ομάδα, ίσως το 1% της χώρας, που ήθελαν να φέρουν τα πάνω-κάτω. Ο τουρκικός πληθυσμός όμως αντέδρασε και έδειξε πως είναι μία δημοκρατική χώρα. Αυτή η απόπειρα δεν ήταν μία δημοκρατική αντίδραση. Κάθε άλλο. Οι Τούρκοι αγαπούν την δημοκρατία.

Έχουμε έναν πρωθυπουργό, τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είναι μία διαφορετική και ξεχωριστή προσωπικότητα. Έχει μεγάλη δύναμη και ας μην ξεχνάμε πως τον ψήφισε πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι τον εκτιμούν, τον πιστεύουν και τον στηρίζουν. Ο κ. Ερντογάν αποτελεί μία φιγούρα για τον τουρκικό λαό, η οποία εκπροσωπεί την δύναμη και την ισχύ της χώρας παγκοσμίως. Σαν Τούρκοι είμαστε περήφανοι για τον πρωθυπουργό μας, ο οποίος ποτέ δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει την χώρα, ούτε και να φύγει σε εκείνη την δύσκολη και κρίσιμη περίοδο, σε αντίθεση με ότι πίστευαν και διέρρεαν ψευδώς τότε διάφοροι, σε αντίθεση με τα όσα πίστευαν και μάθαιναν τα κράτη και ο ευρωπαϊκός πληθυσμός. Υπήρχαν φήμες πως ταξίδεψε στα κρυφά στα ελληνικά νησιά για να σωθεί και φήμες πως πήγε στην κεντρική Ευρώπη για να κρυφτεί. Όλα αυτά ήταν φανταστικά σενάρια, όλα αυτά ήταν μεγάλα ψέμματα.

Ξέρεις, ίσως όλα αυτά τα φανταστικά σενάρια να δημιουργήθηκαν από κάποιους Ευρωπαίους θέλοντας να προσβάλουν την Τουρκία και τον πρωθυπουργό της, επειδή ξέρω πως ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν θεωρούν την Τουρκία ευρωπαϊκή χώρα. Μας θεωρούν πως είμαστε μία περισσότερο μεσοανατολική χώρα. Εμείς νιώθουμε και είμαστε Ευρωπαίοι. Επίσης, θέλω να πω πως κανείς από το κοινοβούλιο, κανείς Τούρκος πολιτικός, κανείς δεν εγκατέλειψε την χώρα, παρά τα όσα συνέβησαν εκείνο την δύσκολη καλοκαιρινή νύχτα στην Τουρκία. Ακόμη και όταν έπεσε η βόμβα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ακολούθως, ο κ. Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και μέσα σε περίπου δύο ώρες έλεγξε τα πάντα, επαναφέροντας την τάξη, την ηρεμία και την ασφάλεια στην χώρα. Τα πάντα πλέον στην Τουρκία κυλούν φυσιολογικά. Προφανώς και υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας στην Τουρκία, γιατί όπως σου είπα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, καθώς στα σύνορα μας υπάρχει τρομοκρατική απειλή. Και η δυσκολία σε εμάς είναι πως σαν Τουρκία δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μία τρομοκρατική ομάδα. Υπάρχουν τέσσερις-πέντε τρομοκρατικές ομάδες. Όμως, η κυβέρνηση μας είναι ισχυρή, έχει γίνει περισσότερο έμπειρη και θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου για να λύσει και αυτό το πρόβλημα".

"Ο Ντόρσεϊ μου είναι συμπαθής, γιατί είναι καλό παιδί, αλλά το μπάσκετ δεν είναι μόνο παιχνίδι και διασκέδαση"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Ποια είναι η άποψη σας για τον Τζόι Ντόρσεϊ; Πως ήταν η συνύπαρξη μαζί του;

"Ο Τζόι Ντόρσεϊ είναι ένας υπέροχος τύπος (γέλια). Είναι πάρα πολύ καλό παιδί, καλοκάγαθος χαρακτήρας και μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Ευχάριστος τύπος. Ίσως είναι λίγο παρεξηγημένος, αλλά δεν είναι κακό παιδί. Θα έλεγα πως έχει την καρδιά και την καλή ψυχή ενός μικρού παιδιού. Το πρόβλημα με τον Ντόρσεϊ είναι πως δύσκολα μπορείς να τον ελέγξεις, να τον κοντρολάρεις. Δεν μπορεί να μείνει εύκολα συγκεντρωμένος και απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει. Δεν μπορέσαμε να τα βρούμε μαζί σε αυτό το κομμάτι, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένος και έχει τις εξάρσεις του κάποιες φορές. Ειλικρινά θεωρώ πως είναι παίκτης επιπέδου ΝΒΑ, έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά κάποιες φορές αντιμετωπίζει το μπάσκετ καθαρά και μόνο σαν παιχνίδι, σαν διασκέδαση. Είναι και αυτό, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να λειτουργεί έτσι.

Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι λίγο διαφορετικό από το ΝΒΑ. Απαιτείται μεγαλύτερη αφοσίωση, μεγαλύτερη πειθαρχία, μεγαλύτερη συνέπεια, περισσότερη συγκέντρωση κατά την διάρκεια των αγώνων. Και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα είχε σε υψηλό βαθμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφασίσαμε να μην τον κρατήσουμε στην ομάδα κατά την διάρκεια της σεζόν πέρσι. Του έκανε βέβαια και μία καλή προσφορά η Μπαρτσελόνα, οπότε ήταν καλή ευκαιρία για εκείνον να παίξει πάλι εκεί".

"Η Ελλάδα έχει εξάγει σπουδαίους προπονητές την τελευταία 5ετία, είναι υψηλό το επίπεδο τους, μακάρι και οι Τούρκοι να αγωνιστούν στο εξωτερικό στο μέλλον και στην πατρίδα σας. Είμαστε μία ώρα απόσταση από την Αθήνα"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Θεωρείται πως το μέλλον ανήκει στους Έλληνες και ενδεχομένως στους Τούρκους προπονητές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Έχω σε σε μεγάλη εκτίμηση τους Έλληνες προπονητές και νομίζω πως τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια έχετε βγάλει και έχετε εξάγει σπουδαίους κόουτς. Έχετε μία καλή γενιά Ελλήνων προπονητών, οι οποίοι διακρίνονται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη με ελληνικές και ξένες ομάδες. Νομίζω πως το γεγονός αυτό θα κάνει καλό και στην επόμενη γενιά των Ελλήνων προπονητών, γιατί μαθαίνουν από εκείνους και θα υπάρξει συνέχεια. Είναι υψηλό το επίπεδο προπονητικής στην Ελλάδα. Οι Έλληνες κόουτς έδειξαν τις δυνατότητες τους με τις ελληνικές ομάδες, πλέον τις δείχνουν και με ξένες ομάδες, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς συλλόγους σε διακρίσεις, τίτλους και επιτυχίες. Αυτό δείχνει την κλάση της ελληνικής προπονητικής.

Δεν ισχύει το ίδιο για τους Τούρκους προπονητές. Δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με εσάς. Είμαστε τρία-τέσσερα βήματα πίσω και ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή είμαστε Μουσουλμάνοι. Ξέρεις, είχα πρόσφατα μία συζήτηση στην Αθήνα, με τους βοηθούς μου και ορισμένους καλούς Έλληνες φίλους που είναι στον χώρο του μπάσκετ. Αρκετοί Έλληνες προπονητές έκαναν το βήμα να έρθουν στην Τουρκία να δουλέψουν, αναλαμβάνοντας όχι μόνο μικρομεσαίες ομάδες, αλλά και πρωτοκλασάτες. Όπως ο Βαγγέλης Αγγέλου την Εφές, πριν λίγα χρόνια ήταν στην Μπάνβιτ ο Δημήτρης Ιτούδης, ήταν στο πρωτάθλημα μας ο Ηλίας Ζούρος, ενώ τώρα είναι στην Γκαζιαντέμπ ο Στέφανος Δέδας. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι Τούρκοι έχουν σεβασμό για το ελληνικό μπάσκετ.

Παλαιότερα, πριν περίπου 20 χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είχαν "παγώσει", το να δουλέψει ένας παίκτης, αθλητής, προπονητής στην χώρα της άλλης, δεν ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά νομίζω πλέον οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλές και φιλικές. Ειδικά την τελευταία δεκαετία ίσως βιώνουμε την καλύτερη περίοδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ακόμη και οι άνθρωποι, τουλάχιστον οι περισσότεροι, δεν βλέπουν καχύποπτα αν ένας Έλληνας δουλεύει στην Τουρκία ή αν ένας Τούρκος δουλεύει στην Ελλάδα. Ίσα-ίσα που πλέον υπάρχει και η αίσθηση πως έχουμε αρκετά κοινά σαν άνθρωποι και ο ένας λαός αντιμετωπίζει τον άλλον πολύ φιλικά και με καλή διάθεση. Θα έλεγα πως η τελευταία δεκαετία είναι τέλεια στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Στην Τουρκία, πέρα από εμένα, που διαθέτω μία εμπειρία σαν προπονητής, θεωρώ πως καλός Τούρκος προπονητής είναι και ο Οκτάι Μαχμουτί, ο οποίος επίσης διαθέτει εμπειρία. Έρχονται από πίσω και 2-3 σημαντικοί Τούρκοι προπονητές, υπάρχει μία καλή γενιά από πίσω. Εμείς ήμασταν άνετοι να επιλέξουμε Έλληνες προπονητές σε τουρκικές ομάδες, γιατί τους έχουμε σε εκτίμηση, αλλά δεν ξέρω αν ποτέ οι ελληνικές ομάδες βρουν το κουράγιο να επιλέξουν έναν Τούρκο προπονητή για μία ελληνική ομάδα. Και δεν το λέω απαραίτητα για τις κορυφαίες ομάδες σας, σαν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και για τους άλλους καλούς συλλόγους που έχετε. Ίσως οι άλλοι να μην έχουν την δυναμική του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, αλλά βλέπω πως και η ΑΕΚ κάνει μία καλή προσπάθεια. Αλλά στην ΑΕΚ, για παράδειγμα, βλέπω πως έχει μία συμπάθεια σε προπονητές που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ήταν ο κόουτς Σάκοτα, τώρα είναι ο κόουτς Ζντοβτς. Κανείς όμως δεν σκέφτεται και εμάς, τους Τούρκους προπονητές, οι οποίοι από την Κωνσταντινούπολη είμαστε μόλις μία ώρα απόσταση. Οι Έλληνες ίσως έχετε μία διαφορετική νοοτροπία σε αυτό το κομμάτι, στην επιλογή των προπονητών.

Εύχομαι ειλικρινά στο μέλλον να εξελιχθούν οι Τούρκοι προπονητές, να αποκτήσουν εμπειρίες και διακρίσεις και κάποια στιγμή, πέρα από το να προπονήσουν τις κορυφαίες ομάδες στην Τουρκία, να αναλάβουν και τις τύχες ευρωπαϊκών ομάδων. Όχι απαραίτητα των καλύτερων ομάδων, αλλά και μικρότερων συλλόγων. Θα είναι μεγάλο βήμα να δούμε Τούρκους προπονητές να αγωνίζονται στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, υπάρχει ανεργία στους προπονητές στην Τουρκία. Από τις 16 ομάδες που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία, οι οκτώ προπονητές είναι ξένοι, οι οποίοι συνήθως φέρνουν το επιτελείο τους, το οποίο είναι συμπατριώτες τους. Αρκετοί φίλοι μου είναι χωρίς δουλειά και αυτό τους έχει προβληματίσει. Και ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Πως ορισμένοι από την νέα γενιά, σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα, γιατί βλέπουν πως τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν υπάρχουν θέσεις για εκείνους. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής όμως: είμαστε ανοικτοί στο να έρχονται προπονητές από το εξωτερικό, γιατί θα βοηθήσουν και εμάς. Δεν είμαι αντίθετος σε αυτό. Πρέπει όμως να υπάρχει και μία ισορροπία".

"Ο Ίβκοβιτς ήταν είδωλο μου όταν ξεκίνησα την προπονητική, είναι ένας θρυλικός κόουτς. Αυτό δεν αλλάζει επειδή δεν πέτυχε στην Εφές"

Αταμάν: "Αργήσαμε να γράψουμε ιστορία"

-Το τουρκικό πρωτάθλημα είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πιστεύετε πως φέτος θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικό;

"Το τουρκικό πρωτάθλημα είναι όντως πάρα πολύ δυνατό, έχει ισχυροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις, υπάρχουν μεγάλα μπάτζετ και έρχονται στην Τουρκία ορισμένοι από τους καλύτερους παίκτες, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Αμερική. Στην Τουρκία αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερις πρωτοκλασάτες ομάδες, όπως η Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε, η Εφές, η Νταρουσάφακα, συν την Μπεσίκτας, οι οποίες θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Υπάρχει υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Παράλληλα, υπάρχουν πέντε-έξι ομάδες, οι οποίες βρίσκονται παρακάτω, οι οποίες μπορούν να κάνουν την... ζημιά και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις ισχυρές ομάδες".

Ποια είναι η άποψη σας για τον προπονητή Ντούσαν Ίβκοβιτς, ο οποίος αποφάσισε φέτος να τερματίσει την καριέρα του στην προπονητική;

"Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, είναι ένας θρυλικός προπονητής. Ένας από τους καλύτερους προπονητές όλων των εποχών. Έγραψε ιστορία με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της Σερβίας, έκανε καταπληκτική δουλειά τόσο στον Ολυμπιακό, όσο και στον ΑΕΚ και έβγαλε εξαιρετικούς παίκτες. Σπουδαία προσωπικότητα και μπορώ να σου πω πως όταν ξεκίνησα την προπονητική αποτέλεσε πρότυπο μου. Ήταν είδωλο μου. Στην Τουρκία μπορεί να μην σημείωσε την επιτυχία που όλοι περίμεναν από εκείνον όταν πήγε στην Εφές, καθώς σε σύγκριση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που οδήγησε την Φενέρμπαχτσε σε δύο Final Four, εκείνος δεν το κατάφερε ποτέ, αλλά αυτό δεν αλλάζει κάτι. Δεν μπορείς να πετυχαίνεις πάντα. Πραγματοποίησε μία τεράστια και πετυχημένη καριέρα. Του εύχομαι από εδώ και πέρα να απολαύσει την ζωή του".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ